Gospodarstvo

Kdo lahko reši mariborsko livarno? Država je ne sme, išče se nov lastnik

Maribor, 20. 09. 2023 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"MLM potrebuje novega lastnika," je po obisku podjetja MLM v Mariboru dejal gospodarski minister Matjaž Han. V tovarno, ki se je znašla tik pred stečajem, je odšel skupaj s prvo sindikalistko države Lidijo Jerkič, z upravo in predstavniki delavcev so se pogovarjali o možnih rešitvah. Popoldne so sestankovali še uprava MLM, Slovenski državni holding (SDH) in ministrstvo za delo. Podjetje je v preteklosti že dobilo znatno pomoč države, zato nadaljnjega ukrepanja države pravila EU ne dovoljujejo. Potencialni interesent za prevzem tovarne, ki je v stoodstotni državni lasti, se je umaknil. Podjetje tako potrebuje strateškega partnerja. "Kot sem razumel SDH, so njihova vrata odprta za vse zainteresirane," pravi Han.

Nekoč največje mariborsko industrijsko podjetje se je v težavah znašlo že pred dobrim desetletjem, ko je insolventnost razglasila njegova takrat največja lastnica, v zadnjih letih so se izjalovili vsi poskusi prodaje podjetja. Mariborska družba je v težavah zaradi vrste objektivnih okoliščin – posledic pandemije, težav v dobaviteljskih verigah, energetske krize in zmanjšanja avtomobilske proizvodnje v Evropi.  

Gospodarski minister Matjaž Han pravi, da se na ministrstvu zavedajo, da je prav vsako podjetje pomembno za slovensko gospodarstvo, v primeru težav podjetij pa so posebej pozorni na položaj zaposlenih in njihovih družin. Dodaja, da je tako tudi v primeru MLM, zato so s podjetjem in sindikatom v rednem stiku, podjetje pa je danes obiskal s predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidijo Jerkič. Z upravo in delavskimi predstavniki so se pogovarjali o možnih rešitvah. Nova državna pomoč očitno ne pride v poštev.

Že več milijonov pomoči

Han je spomnil, da je vlada podjetju že dvakrat dodelila državno pomoč: leta 2015 na podlagi takrat veljavnega zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah 5,1 milijona evrov, nato pa v letih 2019 in 2020, ko je ob izbruhu pandemije podjetju odobrila moratorij na plačilo obveznosti.

Mariborska livarna drvi v stečaj.
Mariborska livarna drvi v stečaj. FOTO: Bobo

Mariborsko podjetje je sicer od leta 2009 neposredno od države prejelo že več kot 13,3 milijona evrov različnih pomoči tako za naložbe v razvoj in industrijske raziskave, ustvarjanje novih ali ohranjanje obstoječih delovnih mest kot za reševanje finančnih problemov in prestrukturiranje. Ob tem sta se v finančno sanacijo intenzivno vključila tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenski državni holding (SDH).

Dvakrat vprašali Bruselj, obakrat je bil odgovor 'ne'

Na ministrstvu so danes ponovili torkova pojasnila iz SDH, da evropski pravni okvir onemogoča dodelitev nove državne pomoči za prestrukturiranje družbe v težavah pred obdobjem 10 let od zadnje dodelitve oz. zaključenega programa prestrukturiranja.

Kljub temu je gospodarsko ministrstvo pri Evropski komisiji dvakrat preverilo možnosti za odobritev nove pomoči, a so iz Bruslja obakrat pisno odgovorili odklonilno in poudarili, da bi bila nova dodelitev državne pomoči v nasprotju s pravili, saj 10-letni rok za ponovno podelitev pomoči še ni potekel.

Bruselj ne dovoli nove državne pomoči za MLM, saj še ni potekel 10-letni rok.
Bruselj ne dovoli nove državne pomoči za MLM, saj še ni potekel 10-letni rok. FOTO: Bobo

Na sestanku z upravo, SDH in ministrstvom za delo so sogovorniki danes ponovno preučili možne rešitve, a žal nobena od njih zaradi že omenjenih pravil o državnih pomočeh ni dopustna. Minister Han je zato poudaril, da MLM potrebuje novega lastnika: "Kot sem razumel SDH, so njihova vrata odprta za vse zainteresirane," je dodal.

Prejšnji teden so na gospodarskem ministrstvu opravili sestanek z enim od potencialnih tujih kupcev, ki pa je investicijo pogojeval z zahtevo po 12-milijonski subvenciji države po zakonu o spodbujanju investicij.

Kot so pojasnili, takšni zahtevi ne morejo ugoditi, ker je za tovrstno financiranje predpisan jasen zakonski postopek, država pa na takšen način ne sofinancira prevzemov podjetij, ampak le investicije v podjetja, prav tako pa takšna sredstva trenutno v proračunu ministrstva niso zagotovljena.

V SDH so v torek potrdili, da je potencialni interesent za prevzem tovarne, ki je zdaj v 100-odstotni lasti države, odstopil od namere. Šlo je za nemški Mutares, ki že ima v lasti koprski Cimos.

350 zaposlenih ostaja v negotovosti

Okoli 350 zaposlenih tako še naprej ostaja v negotovosti, predstavnik Sindikata Podravja Drago Lešnik pa je dejal, da je bil obisk ministra Hana korekten in da je bil edini, ki jih je bil pripravljen obiskati. Konkretnih odgovorov od njega niso mogli pričakovati, upajo pa, da se bo našla rešitev za podjetje, če le v ozadju niso kakšni drugi interesi.

Nekoč največje mariborsko industrijsko podjetje danes zaposluje še okoli 350 ljudi.
Nekoč največje mariborsko industrijsko podjetje danes zaposluje še okoli 350 ljudi. FOTO: Bobo

Da so člani nadzornega sveta seznanjeni z zahtevnimi razmerami v družbi, je danes povedala predsednica nadzornega sveta Saša Vergan, prav tako so po njenih besedah v rednih stikih z upravo. Ob tem je zatrdila, da podjetje zaenkrat ne izpolnjuje nobenega zakonskega pogoja za insolventnost in da so bile neto plače tudi ta mesec redno nakazane na račune zaposlenih.

Nadzorniki naj bi nedavno predsedniku uprave Davorju Šeniji, ki je v torek izrazil razočaranje nad odnosom državnih lastnikov, podelili nov mandat, a ga ta po neuradnih informacijah še ni želel sprejeti. Prva nadzornica je v zvezi s tem pojasnila, da Šeniji mandat poteče 25. septembra, aktivnosti za imenovanje so v teku, pri čemer statut dopušča tudi enočlansko upravo. Drugi član uprave je trenutno Samo Iršič.

Največja lastnica razglasila insolventnost, banke niso hotele dokapitalizirati

MLM se je v težavah znašla že pred dobrim desetletjem, ko je insolventnost razglasila njihova takrat največja lastnica Metalka s sedežem na Dunaju, pozneje pa so Nova KBM, Abanka Vipa in Probanka del svojih v podjetje vloženih kreditnih sredstev konvertirale v kapitalske deleže. Ker te leto pozneje niso želele dokapitalizirati podjetja, je MLM aprila 2013 šla v prisilno poravnavo, njeni hčerinski družbi Sanitec in Armal pa v stečaj, zaradi česar je brez dela ostalo 200 ljudi.

Livarna potrebuje novega strateškega partnerja.
Livarna potrebuje novega strateškega partnerja. FOTO: Bobo

Evropska komisija je oktobra istega leta odobrila državno poroštvo za državno pomoč MLM v višini 5,1 milijona evrov, podjetje pa se je usmerilo predvsem v avtomobilsko industrijo. V zadnjih letih so se izjalovili vsi poskusi prodaje podjetja, ki je kljub dovolj dela samo v zadnjih treh letih naredila skoraj osem milijonov evrov dodatne izgube.

Samo lani so ob 43 milijonih evrov prihodkov beležili za 3,6 milijona evrov izgube, ki jo je državni lastnik na junijski skupščini pokril z znižanjem osnovnega kapitala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
21. 09. 2023 20.03
Levi tajkuni ala Musar imajo dovolj denarja, da rešijo mariborsko livarno.
Slavko BabIč
21. 09. 2023 18.04
+1
vse zavoženo, prihajajo stečaji
jutri_pa_res
21. 09. 2023 10.53
-2
V takšnih firmah so verjetno zaposleni delavci stari povprečno okoli Abrahama, ki so se navadili lagodnega dela in so namazani z vsemi žavbami, kako krivinašiti in ne preveč delati. Če pride nov lastnik, tujec, ki je vajen zahodnoevropskih delovnih standardov in bo horel narediti red, bo garantirano imel po enem mesecu generalni štrajk, seveda z odločno podporo sindikata. Tujci so se tega že naučili in zato nima nihče interesa.
zoran pušenjak
21. 09. 2023 09.07
+4
Začel se je počasni potop Slovenije. Še nekaj davkov pa se bo propad pospešil
Pajo_36
21. 09. 2023 14.20
-1
Glavni akterji leta 2020 v livarni so bili svečkarji z Matizom na čelu. Sam povem
Kollerik
21. 09. 2023 08.50
+2
No prodajte še tisteih nekaj zadnjih Slovenskih firm, najbolje kakšnemu madžaru ali hrvatu. Ker on znajo, mi ne....
Pajo_36
21. 09. 2023 08.43
+0
V kapitalizmu živite. Ne v socializmu. Kdo ima interese noter? Zakaj je tako dolgo v državni lasti podjetje? Nesposobno vodstvo itak. Sedaj ste v negotovih razmerah, sploh livarne in železo itd... tako da prodajte čim prej podjetje. Če pa danes ne najdete dela, pol pa tud ne vem. Vidi se kako se z državnimi pomočmi dela, ful so učinkovite ja. Ja, delavcem plače financirat ostalo pa ne, biznis je biznis, hoteli smo pa kapitalizem, imamo ga. Mogoče pa lahko Acroni kej pomaga ane GZS? K so tud taki reveži?
džonborno
21. 09. 2023 08.17
+7
Vedno so krivi pandemija, dobaviteljska veriga, energetska kriza in manjše povpraševanje. Pod istimi okoliščinami delajo tudi uspešna podjetja!!! Nikoli pa ni krivo nesposobno vodstvo, ki ne zna poiskati kupcev, ustreznih programov ter organizirati proces. Raje bodo poiskali (tujega) kupca, ki bo za par evrov kupil, spravil podjetje v stečaj in prodalo objekte. Na primorskem smo imeli podjetje JavorPivka, ki je zaposlovalo preko 1000 ljudi. Leta in leta se je počasi odprodajala lastnina (nepremičnine po celi bivši YU). Ko je zmanjkalo državnih pomoči in nepremičnin, jer podjetje propadlo. Ampak do zadnjega se je ista - totalno nesposobna vodstvena ekipa veselo družila po okoliških gostilnah in ob pesmi ter dobri kapljici debatirala o vsem mogočem le iskanju rešitve ne. Zamenjajte vodstvo ne lastnika!!!!!!!
seba14
20. 09. 2023 21.48
+10
Kako pa bodo preživeli če so že pred leti prodali vse kar je bilo vrednega in dobičkonosnega. Prodali so znamki ARMAL in AKLIMAT. Ti dve znamki so se 50 let prodajali širom Evrope. Tudi zahodne.....Ko so prodali ti 2 znamki so postali štanca za velike igralce. Vodovodarji po Nemčiji so vedno v presežkih govorili o Armalu, potem pa so ga prodali, da so imeli za plače naslednji teden. Žalosten zaključek še ene zgodbe.
jutri_pa_res
21. 09. 2023 08.00
+2
Armal je bil zakon za Yu, v EU pa se nikoli ni mogel meriti z njihovimi znamkami. Po razpadu Yu in odprtju trga evropskim znamkam se je začel propad. Enako velja še za TAM, Metalno in podobno v Yu, Rusijo in arabijo usmerjeno industrijo.
Draža
20. 09. 2023 21.31
+5
Avstrija je blizu,kdo pravi da je treba služiti v Sloveniji.
Mcmrtfg
20. 09. 2023 21.01
+7
tale gospod,ki stoji pri vratarju ima solzo 3.9 promila🤣
Qwerty
20. 09. 2023 20.41
+3
Zaprejo naj jo, zakaj reševat samo taka podjetja? Manjše kar zaprejo, noben jih nič ne vpraša. Gotovo ni krivo samo vodstvo, tudi delavci prispevajo svoj delež k propadu. Ker so ravno tako tam kot vodstvo.
manga
20. 09. 2023 20.33
+1
Ni treba jo reševati,če bodo evropski politiki nesramno ubogali Američane glede Ukrajine, bo v kratkem hudo....
ask me, not google
20. 09. 2023 20.31
+5
Mislim, ko smo bli v minusu so nas pustil na mir, ko pa pred 2 letoma 3 mil plus, pa jansa zamenjal direktorja. A sedaj pa kak v jok pa na drevo poltika
biggbrader
21. 09. 2023 14.31
Evo, Ga že imamo, Janša je kriv, da so lani pri 43 milijonih prometa, kresnili izgubo.
Delavec_Slo
20. 09. 2023 20.29
+3
Kaj pa slovenski miljonarji, seško on lahko pomaga-zbudite se nasrani!
vicente
20. 09. 2023 19.56
+14
43 mio prihodkov 350 delavcev in izguba , edini logicni odgovor nesposobna uprava in leni delavci
Ricketts
20. 09. 2023 19.55
+9
Samo Luka Mesec in delavsko samoupravljanje sta sposobna rešiti livarno. Solidarno moramo pa prispevati finančna sredstva.
?erniGad
20. 09. 2023 19.50
+9
MLM je izgleda kot ena velika kmetija na slovenskem! Glava kmetije z mladim prevzemnikom samo čakajo na pomoč, subvencije, nepovratna sredstva, ... hlapci (beri: delavci MLM) pa itak nimajo nič od tega razen dolgoletno agonijo!
Aijn Prenn
20. 09. 2023 19.54
+1
vicente
20. 09. 2023 20.10
+4
Imajo vsak mesec plače in plačane prispevke,dopust , prevoz na delo , regres, realno ni veliko vendar izgleda dovolj ker drugače bi zamenjali službo za delo
JB
20. 09. 2023 19.47
+4
in bomo Jeklo in podobne surovine, proizvajali na Solarno Energijo
JB
20. 09. 2023 19.47
+1
kasneje bo šel globalno, in bo izgradil Solarno Elektrarno, za energetske potrebe SIJ d.d.
JB
20. 09. 2023 19.45
+2
joc pečečnik, bo izgradil Solarno Elektrarno, ki pokriva energetske potrebe Livarne in jo bo tudi kupil ....