Gospodarstvo
Oglas

Kdo v resnici finančno 'vzdržuje' družino – ona ali on?

Ljubljana, 10. 01. 2017 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Težko si je predstavljati, da je v eni partnerski zvezi, zakonu, družini, mož finančno neodvisen, žena pa na robu finančne varnosti. V tem enostavno ni logike, dokler ne pridemo do še vedno pogostega pojava: denar ima različen pomen za različne ljudi – od varnosti do statusa.

Čeprav obstajajo velike razlike pa je še vedno mogoče narediti povezavo med tipičnim odnosom do denarja in družbeno vlogo moškega in ženske, pravi dr. Zoran Milivojević, psihoterapevt z dolgoletno prakso na področju individualne, partnerske in skupinske terapije. Kako pomembno je, da mi obvladujemo osebne finance in ne one nas, pa vedno znova poudarja Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun.

O tem, zakaj imamo slab odnos do denarja in premalo zaslužimo ter zakaj je denar tako pogosto sovražnik zakoncev ter predvsem kako se izogniti tovrstnim nesoglasjem, bosta strokovnjaka spregovorila tudi na prihajajočem Dnevu finančne pismenosti, najpomembnejšem dogodku na temo osebnih financ (več …).

Moškim denar, ženskam ljubezen

Zoran Milivojevič
Zoran Milivojevič FOTO: Zoran Milivojevič

»Za moške ima denar pogosto oznako potrjevanja moškosti kot dokaz sposobnosti, uspešnosti in omogočanje boljšega življenjskega standarda vsem tistim, ki imajo to radi. Prav to je razlog, da moški v povprečju visoko vrednotijo denar in imajo motiv, da ga kopičijo in povečujejo svoje bogastvo,« pravi dr. Milivojević, ki ob tem dodaja, da je prav ta moška »usmerjenost« h kopičenju denarja povezana tudi s tem, da imajo v povprečju večjo stopnjo finančne pismenosti v primerjavi z ženskami. »Zaradi tega so bolj naklonjeni investiranju in drugim finančnim instrumentom, ki jih ženske doživljajo kot tvegane.« Ženske po drugi strani kot največjo vrednoto vidijo ljubezen, večjo vrednost pa pri njih dobi šele, ko ga nimajo dovolj za ustvarjanje osnovnega življenjskega standarda, medtem ko izgublja na vrednosti, ko ga imajo dovolj, dodaja dr. Milivojević.

Dolgoletne izkušnje, ki jih ima specialistka za financiranje in osebni proračun, Ana Vezovišek, so pokazale, da so ženske pogosto deležne očitkov s strani svojih partnerjev, da ne znajo delati z denarjem, da preveč po nepotrebnem zapravljajo, da jim nič ne pomaga, četudi bi imele več denarja. In tako nemalokrat pride do situacije, kjer ona “živi” s pomočjo limita in kreditnih kartic, ker se partnerju enostavno ne upa povedati, da so njene obremenitve previsoke, on pa na drugi strani kupčka denar. Takšen način življenja dolgoročno pelje v občutek ujetništva, nezadovoljstva, tesnobe itn.

Kako denar vpliva na partnerske odnose?

Ker se resničen odnos do denarja razkrije šele kasneje, se je težko izogniti težavam, ki so posledica teh spreminjajočih se pogledov. »Skozi partnersko ali zakonsko terapijo se pogosto soočamo s problemom, ki ga imajo pari in se tiče različnega pogleda na denar: od tega kako ga zaslužiti, varčevati, investirati, pa do zapravljanja. Eden od tipičnih zapletov je, da moški ob rojstvu otroka, začne večati svoje napore po večjem zaslužku z željo, da bi lahko čim bolje odigral vlogo oskrbnika. Po drugi strani pa se ženska takrat počuti zanemarjeno, ker on po novem več časa porabi za aktivnosti, ki so namenjene ustvarjanju finančne varnosti,« pravi dr. Milivojević. Posledice so jasne – ona se počuti neljubljeno, on nespoštovanega, to pa so že razlogi, ki peljejo do težav v partnerskem odnosu.

Bodita odkrita kakšen je vajin zaslužek

Dan finančne pismenosti - 2
Dan finančne pismenosti - 2 FOTO: Dan finančne pismenosti

»Nikakor ni prav, da je eden izmed partnerjev bolj obremenjen kot drugi. To mora biti sorazmerno porazdeljeno, pri čemer morata imeti tudi vsak nekaj malega čisto zase. Da do tega ne pride, je treba opraviti iskreni pogovor v katerem si morata partnerja povedati, kaj čutita, kakšna je njuna finančna slika in katere obveznosti plačuje kateri,« opozarja Ana Vezovišek, ki osebno zagovarja skupni proračun. To pomeni, da se določi mesečni proračun za vso družino, naredi skupne načrte in potem ustrezno evidentira. »Partnerja lahko plačujeta vsak svoj del obveznosti, vendar jih, kot rečeno, razporedita glede na prihodke. Pogovoriti pa se morata tudi o tem, kaj si v življenju sploh želita, kaj jima predstavlja resnično zadovoljstvo, kaj želita omogočiti svojim otrokom. To ni enostavno, sploh, če tega nista bila vajena, pa vendar po mojem mnenju osnova, za katero bi morali poskrbeti že takoj, ko začneta živeti skupaj. Prepogosto to zanemarjamo in potem nemalokrat pride do razhoda,« pravi specialistka za osebni proračun.

Ljudje smo si res različni in kot pravi dr. Milivojević, obstajajo različni modeli, kako pari urejajo medsebojne odnose, ko pride do vprašanja »moj denar« in »najin denar«. Na predavanju, ki ga bo imel na Dnevu finančne pismenosti, bomo preučili dobre in slabe strani modela ene blagajne, modela treh blagajn, prav tako pa bo spregovoril o fenomenu »skriti fond«, Ana Vezovišek pa nam bo ekskluzivno razkrila mite o denarju, ki jih moramo takoj pozabiti in nas ovirajo na poti do finančnega miru.

Pridružite se nam torej na Dnevu finančne pismenosti, ki bo 19. januarja 2017 v Ljubljani in kjer boste iz prve roke izvedeli kako ustrezno poskrbeti za svoje, vajine in vaše osebne finance. Več …

Naročnik oglasa je Vezovišek & Partnerji

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3