Gospodarstvo

'Ne' kitajskemu denarju: strah pred vplivanjem vlade in krajo tehnologije

Berlin/Ljubljana, 24. 05. 2019 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
134

Neposredne investicije Kitajske postajajo v Evropski uniji in ZDA vse bolj nezaželene. Tako študija nemškega inštituta Ifo, ki je bila opravljena na vzorcu več kot 1000 ekonomistov z vsega sveta. Gre za nadaljevanje trenda, ki ga še krepijo novi dvomi o kitajski nameri.

Težave za kitajskega zmaja: hitra širitev s pomočjo investicij v EU se vse bolj ustavlja.
Težave za kitajskega zmaja: hitra širitev s pomočjo investicij v EU se vse bolj ustavlja. FOTO: Dreamstime

Še posebej veliko je bilo nasprotovanja v EU in ZDA. V EU je neposredne kitajske investicije kot "rahlo negativne" ali "precej manj zaželene od investicij kakšne druge države", opisalo 66 odstotkov vprašanih, v ZDA pa kar 78 odstotkov.

Tisti, ki jih kitajske neposredne investicije skrbijo, so med dvomi najpogosteje navajali skrb, da so z investicijo povezani morebitni vplivi kitajske vlade ali pa tveganja, ki so povezana s prenosom tehnologije.

Najbolj kritični glasovi, tako raziskava, prihajajo iz Avstralije, Kanade, Belgije, Francije, Nemčije in Nizozemske, pa tudi iz Japonske, z Nove Zelandije, iz Norveške in Švice.

Večja naklonjenost do kitajskih investitorjev vlada v Afriki, pa tudi v Pakistanu, Gruziji, Turčiji in Rusiji.

Nadaljevanje trenda

Nenaklonjenost kitajskim neposrednim investicijam se tako nadaljuje tudi po lanskem letu, ko so te v EU padle za kar 40 odstotkov, kar je bila najnižja raven v zadnjih štirih letih.

Države EU so namreč začele bolj kritično gledati na kitajska vlaganja, potem ko se je razplamtela zaskrbljenost, da imajo kitajska, z državo tesno prepletena podjetja prevelik dostop do občutljive evropske infrastrukture, s tem pa EU in njena odprta ekonomija postajata ranljivi nasproti tesno zaprti in zaščiteni kitajski ekonomiji.

Inštitut MERICS je tako izračunal, da so se kitajska neposredna vlaganja globalno leta 2018 v primerjavi z letom 2016 prepolovila. Od slabih 18 milijard evrov pa je največ kitajskega denarja šlo v Veliko Britanijo (4,2 milijarde evrov), Nemčijo (2,1 milijarde) in Francijo (1,6 milijona evrov). To je bilo leto, ko so Kitajci največ vlagali v finančne storitve, biotehnologijo, avtomobilsko industrijo in zdravstvene rešitve, manj pa v promet in infrastrukturo.

Izločanje vlagateljev iz naložb v ključne industrije in infrastrukture

Med prvimi evropskimi državami, ki so začele preverjati kitajske investicije in razmišljati o njihovem potencialnem dolgoročnem učinku tudi z geopolitičnega vidika, je bila Nemčija. 

V Berlinu naj bi tako po poročanju nemških časnikov do konca leta 2019 vzpostavili državni sklad, ki bi ključna podjetja ščitil pred tujimi prevzemi, še posebej kitajskimi.

Pristojni minister Peter Altmaier je ob tem ocenil, da bi lahko sklad deloval že prihodnje leto. "Nemčija je bila premalo pozorna na svoje nacionalne interese, to se bo zdaj spremenilo. Postalo je jasno, da na svobodnem trgu obstajajo sile, ki delujejo po drugačnih načelih," je vir povedal za agencijo Reuters.

To sicer pomeni nekaj odmika od sistema, ki ga je po vojni zakoličil minister Ludwig Erhard, po katerem se je Nemčija striktno držala pravila, da prosti trg določa zmagovalce in poražence, država pa lahko le določa pravila za pošteno tekmo.

Budnica za nemško vlado je bil leta 2016 prevzem proizvajalca robotov Kuka. Takrat so v Berlinu začeli razmišljati od lastništvu v ključnih panogah prihodnosti.

Državljane pa je zaskrbelo predvsem, ko je kitajsko elektro podjetje želelo kupiti upravljavca elektro omrežja 50Hertz. Na koncu je v lastništvo vstopila nemška banka KfW, kar je Kitajce pustilo pred vrati.

Ideja o nemškem skladu sicer ne sledi idejam na drugi strani Atlantika, kjer želi Donald Trump ZDA zaščititi pred kitajskimi vlagatelji. Delovanje sklada bi bilo namreč omejeno le na "zelo izjemne primere", s tem pa bi ideja prostega trga ostala nedotaknjena.

Industrijska strategija za prihodnje obdobje kot ključne nemške industrijske sektorje izpostavlja kemično industrijo, železo in aluminij, avtomobilsko industrijo, medicinsko opremo, zelene tehnologije, obrambno industrijo, vesoljske tehnologije in 3D-tisk, med ključne deležnike pa uvršča Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens in velike avtomobilske proizvajalce.

"To bi morale biti tudi prioritete Evropske komisije, s tem bi se zagotovilo suverenost, neodvisnost Evrope in delovna mesta," še ocenjuje Altmaier.

Čeprav EU načelnoa zavrača protekcionizem, niti v Nemčiji niti v Franciji ne skrivajo želje, da bi EU spremenila pravila in domačim paradnim konjem olajšala tekmovanje s konkurenco. Ideja, ki je zagon dobila še posebej po blokadi železniškega posla med Siemensom in Alstomom, katerega namen je bil zoperstaviti se kitajski konkurenci, a so v Bruslju rekli – ne. Kanclerka Angela Merkel je zato napovedala, da si bo za spremembe pravil prizadevala med nemškim predsedovanjem EU leta 2020.

Številni sicer takšnim idejam ugovarjajo, menijo, da bi bila pomoč evropskim paradnim konjem problematična, "skriti prvaki" evropskega gospodarstva pa naj bi bila srednje velika družinska podjetja s tradicijo in inovativna podjetja, ki premikajo meje s specifičnimi rešitvami.

Carsten Linnemann je za Reuters ocenil, da bi bilo vpletanje politike v prosti trg škodljivo, njegovo izjavo povzema Reuters: "Država posla ne obvlada bolj kot trg. In to se tudi s prehodom na (informacijsko) tehnologijo ni spremenilo. Prav je, da podpiramo svoje gospodarstvo, ampak ta podpora ne bo uspešna, če se bomo zatekli k protekcionističnim praksam Kitajske."

Huawei – zadnji vir skrbi

Medtem ko so se dolgo o strateških vplivih kitajskih vlaganj na evropski geopolitični položaj spraševali večinoma politiki in ekonomisti, se je to vprašanje na "meniju" državljanov znašlo predvsem po zaslugi afere Huawei.

Družba, ki je imela lani dobrih 90 milijard evrov prihodkov, je največji dobavitelj opreme za telekomunikacijska omrežja na svetu in drugi največji proizvajalec pametnih telefonov. V tehnološkem kampusu zaposlujejo okoli 180.000 ljudi, družbo pa je leta 1987 ustanovil Ren Zhengfei, čeprav lastniška struktura družbe ni povsem jasna, je pa le malo dvomov, da gre za podjetje, zelo povezano s kitajsko oblastjo.

Huawei si je delež na globalnem trgu izboril po zaslugi nizkih cen, po katerih je prodajal opremo, ki je bila pravzaprav kopija dražjih ponudnikov – med drugim sta jih kraje obtožili podjetji Cisco Systems in Motorola. 

Visoki prihodki so družbi omogočali hitro rast, danes se uvrščajo med paradne konje, ko gre za razvoj omrežij 5G, čipov in umetne inteligence.

Potem ko so države dolga leta z veseljem kupovale njihove izdelke, je ameriška tajna služba kitajsko vlado pred časom obtožila, da so v opremi sistemi, ki Kitajski omogočajo vohunjenje. Neizpodbitnih dokazov niso predstavili, so pa zasejali dvom, s katerim se večinoma strinjajo tudi evropske države, ki vse bolj razmišljajo, kaj bi se zgodilo, če infrastruktura postane ranljiva vohune ali kibernetske napade. Še dlje sta šli Avstralija in Nova Zelandija, ki sta Huawei že izločili iz gradnje 5G-omrežja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
25. 05. 2019 11.30
+0
na hrvaškem jih pa radi imajo.
miciklotilda
25. 05. 2019 10.30
+7
Ha ha ha najvecja napaka ki je bila narejena pred 20 leti je bil pohle pp po kapitalu zaradi cene delovne sile je zraven dal kitajski amer se tehnologijo in posledice so tu!kitajska je postala prva tehnoloska drzava na svetu ceprav so se pred 20 leti se vsi kitajci z cizam vozil in to prav vsi ha ha ha sedaj pa izdelujejo letalo 5. generacije za katerega je zda porabila 50let razvoja!!!kitajci so mojstri v kopiranju in vohunjenju za tehnologijo po celem svetu!poti nazaj pa ni!!!!
Milan81
24. 05. 2019 19.06
+15
Razlika med kitajskim 5 G in ameriškim je v tem, da bodo Kitajci morda lahko vohunili Američani pa že vohunijo v vseh G-jih in še drugače. Ta tehnološka vojna kaže, da ni možno nikomur zaupati. Američani pa na glas vpijejo: "držite tatu!".
sodelujem
24. 05. 2019 18.31
+7
Se spomnim prvih investicij v EU gospodarstvo: Kitajci bodo delali za nas za pest riža.... Sedaj EU dela za Kitajca zapufana ,delavci pa za fingart riža.....So vas (nas) po učbeniku ekonomije.....
brezveze13
24. 05. 2019 17.42
+1
niso ravno kvaliteta so pa hitri in poceni ne kot EU kapitalisti nenasitni
drrmrr
24. 05. 2019 16.47
+5
Temu se pravi GLOBALIZACIJA?......mogoče pa tudi ne?
BenQurer24
24. 05. 2019 16.28
-11
jst sm med tistim enim procentom prebivalstva ki rečem... kitajska rulz!
Neopredeljeni
24. 05. 2019 17.29
+1
meni so boljše kitajke kot slovenke. A sem rasist?!?
Frane Šajn
24. 05. 2019 16.26
+15
Kaj in kakšne namere imajo pa tisti tam čez lužo??? Razen da kradejo napadajo zapirajo in obsojajo resnico.
proofreader
24. 05. 2019 16.05
+16
ZDA pa živi samo še od kitajskih kreditov.
CyberWorm90
24. 05. 2019 15.54
+17
glawno da pr drugmu tiru niso pršli kitajci w špil : ))) bojo naši w miro lohka kradli k srake pa duplo bo preplačan : )))
Frane Šajn
24. 05. 2019 16.27
-1
Jaaaa, pa še Wily Wanily je že kar v letih kajnede???
Opta Musi
24. 05. 2019 15.52
+22
Smo si pa sami krivi. Korporacije so izvozile razvoj na poceni trge, ker so šparali na delavcih, na okolju. So mislili, da so ljudje tam neumni. Brez skrbi, niso, vsak patent, vsak šiv, vsak gib so naštudirali v detajl, hebesh ti sporazume in neke zaščitene znamke, če je to voda na mlin za tvoje ljudi, za tvoj narod. Znajdli so se! Jim lahko samo zaploskam, kako so oni nas povlekli za nos in ne mi njih, kot je bilo predvideno. Ce je bil kdo v zadnjih 3 letih na kitajskem, se vidi kaj pomeni vlagati nekam, kjer delajo zastonj. Kitajska se razvija tako, kot nobena druga država. Seveda ni to raj, ampak kaj so oni naredili s tistega, kar je bilo prej, je kot bi primerjal mars in zemljo. Aja so pa komunisti :) Če ne bi bilo Hollywooda, bi bila usa že zdavnaj pozabljena. Itak pa ameriške korporacije vodijo indijci :)
Antropozofija
24. 05. 2019 15.49
+15
Duh je ušel iz steklenice.. Multinacionalke so gradile tovarne na Kitajskem zaradi poceni delovne sile in svtem povečanja dobička.. Sedaj se je situacija obrnola.. Sedaj bomo v Evropi delali za Kitajce. Evropa je postala stara utrujena gospa..
Nithdil
24. 05. 2019 15.46
+6
A ko so masovno izvažali tja know-how zaradi poceni delovne sile so bili pa dobri ? Mrš "Neizpodbitnih dokazov niso predstavili, so pa zasejali dvom, s katerim se večinoma strinjajo tudi evropske države, ki vse bolj razmišljajo, kaj bi se zgodilo, če infrastruktura postane ranljiva vohune ali kibernetske napade." eh daj bejž bejž. Ti članki so isti ko tisti o Iranu, kar neke blodnje o napadih in provokacijah ampak na koncu se dobro ve kdo pritiska na koga . Pač propaganda.
igy02
24. 05. 2019 15.44
+22
Najnovejši hit na Kitajskem. 996. Delaš vsak dan od 9 zjutraj do 9 zvečer. 6 dni na teden. Oni so to zmožni. Da vidim slovenske lenuhe tekmovati s to formulo. Pred mojo firmo je bar. Do 10 zjutraj poln. Sami kombiji z napisi firm. Tudi državnih. Ob 14 uri so spet tam. Ob 15,05 vsi izginejo. Če računamo, da imajo še malico pol ure, lahko vsak izračuna, koliko delajo. In potem tulijo, da nimamo nemške plače.
proofreader
24. 05. 2019 16.07
+8
Jack Ma pravi, da mora biti tudi seks šestkrat tedensko. Prejšnji teden je poročil 102 para zaposlenih v svojem podjetju.
Opta Musi
24. 05. 2019 15.40
+9
Avstralije, Kanade, Belgije, Francije, Nemčije in Nizozemske. Avstralci niso domorodci, kanadčani prav tako ne, sledijo tisti, ki so ustvarili države kakršne imajo z ropanjem naravnih dobrin po svetu in še vedno to delajo. Njihove kolonializacije so države enormno obogatile s čisto vsem, če ne bi evropejci kradli povsod, bi bili še danes za leseno žlico. Predvsem belgijci, nizozemci in francozi.
igy02
24. 05. 2019 15.53
+3
Tudi mi nismo domorodci. Baje smo v 7.stoletju prišli izza Karpatov. Torej? Kje so tu domorodci. Verjetno so jih Slovani pregnali in pobili.
resslovenka
24. 05. 2019 16.52
-2
Slovanske duše. ❤️ Tiste prave se ne da prodat. 😊
jankomat
24. 05. 2019 15.28
+8
amer goljufi so zakuhali krizo 2008. Kitajska resnično prodira ,pridno delajo in to se jim obrestuje. Zakaj pa evropa skoz stagnira ,čeprav je na račun kitajske in drugih kolonij izredno bogatela!saj se že skoz govori o kitakjskih tigrih --saj imamo južno korejo,ki je tud močna. a nibila nokia prva z mobitelom,pa kaj je evropa naredila na tem ?? Stara celina se ukvarja s sindikati,emigranti,brexitom ,kdo pa se ukvarja z ekonomijo -zlasti skupno evropsko ??
Opta Musi
24. 05. 2019 15.41
+10
Koreja, japonska in kitajska pa s samomori.
razocarani
24. 05. 2019 15.21
+0
pri nas pa ni te skrbi ,,saj nimamo prav nobene tehnologije ki bi jo oni radi ,,smo kot osamljen otok sredi morja ki se ga izogibajo še gusarji ,,imamo preveč domačih gusarjev keterih se cel svet boji ,,po navadi imajo gusarji nek moralni kodex naši pa tega res ne poznajo ,,zato pa se nas vsi izogibajo ,,
Opta Musi
24. 05. 2019 15.42
+6
Imamo dovolj zemlje, ki je zanimiva že madžarom, kako ne bi bila kitajcem, imamo vodo, imamo lesa, da o potencialnem turizmu ne izgubljam besed.
Herba
24. 05. 2019 15.16
+3
Kakšno ameriško pumpanje. Država Najbolje da še pri nas dajo par pušk in pištol v vsako hišo, tako da bomo lahko v miru živeli tako kakor američani. Paranoja na vsakem koraku
miselna policija
24. 05. 2019 14.40
-2
ta portal je fantastičen,samo 1h traja da lahko prebereš svoj zapis!!
miselna policija
24. 05. 2019 14.32
+9
kitajci pač kupujejo,zda pa ruši in ubija za isto stvar!!
SVETTEL5
24. 05. 2019 14.33
+15
bravo! Amerika laže ubija in krade po celem svetu že 225 let!
puspan
24. 05. 2019 14.36
+4
Pri Američani vsaj veš, kaj delajo, Kitajci pa so se veliko slabši in bolj pokvarjeni.
miselna policija
24. 05. 2019 14.45
+8
to je pa res da pri američanih veš kaj delajo,saj mediji stalno poročajo o številu njihovih žrtev in porušenih mestih!!