Gospodarstvo

Kljub maratonski seji dogovora o novi pomoči Grčiji ni

Bruselj, 21. 11. 2012 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dogovora o nadaljnji pomoči Grčiji ni. Po enajstih urah pogovorov so zasedanje prekinili, ker je treba tehnično doreči nekatere elemente svežnja za Grčijo. Nadaljevali bodo v ponedeljek.

evri
evri FOTO: Thinkstock

Finančni ministri držav v evroobmočju na maratonskem srečanju niso uspeli doseči dogovora o nadaljnji pomoči Grčiji. Po več kot enajstih urah pogovorov so v pisni izjavi pohvalili prizadevanja države ter sporočili, da so zasedanje prekinili, ker je treba tehnično doreči nekatere elemente svežnja za Grčijo, in da ga bodo nadaljevali v ponedeljek.

Ker noben minister ne želi domov z naznanilom, da Grčija potrebuje še tretjo pomoč, se iščejo načini za zagotovitev dodatnega financiranja brez dodatnih poroštev ali posojil, na primer s spremembo pogojev posojila – podaljšanjem ročnosti ali z nižjimi obrestnimi merami.

Evroskupina "z zadovoljstvom ugotavlja", da je Grčija izpolnila, kar se je od nje zahtevalo. Na tej podlagi je danes izčrpno razpravljala in dosegla napredek pri oblikovanju svežnja verodostojnih pobud, ki naj bi bistveno prispevale k vzdržnosti grškega javnega dolga, piše v pisni izjavi šefa evroskupine Jeana-Clauda Junckerja.

Pred tokratnim zasedanjem evroskupine se je na veliko ugibalo o tem, ali dogovor bo. Sprva je kazalo, da ga ne bo, nato so sledile bolj pozitivne izjave, da pa morda le bo. Da se tokrat le obetajo odločitve o Grčiji, je ob prihodu na zasedanje nakazal tudi Juncker. "Grčija je storila, kar je morala ... obstajajo dobre možnosti za dogovor," je dejal, a pristavil, da sicer "ni popolnoma prepričan" o tem, da dogovor bo.

Dogovor je pričakoval tudi Šušteršič

Tudi slovenski finančni minister Janez Šušteršič je pričakoval, da bodo tokrat verjetno le sprejeli odločitve o sprostitvi naslednjega, 31,5-milijardnega obroka posojila v okviru že dogovorjene pomoči, pa tudi o tem, kako zagotoviti dodatnih 32,6 milijarde evrov, ki jih država še potrebuje ob podaljšanju roka za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja z leta 2014 na 2016.

S tem je povezan tudi problem vzdržnosti grškega javnega dolga, pri čemer se stališča evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) razhajajo. Juncker je 12. novembra nakazal, da bi lahko rok za zmanjšanje javnega dolga Grčije pod 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) podaljšali za dve leti na leto 2022, a vodja IMF Christine Lagarde je vztrajala pri letu 2020.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bedak12346
26. 11. 2012 13.12
Sedaj ko so rešili svoje banke z "pomočjo Grčiji" pa nebi več, Vsi sedanjia navodila trojke so samo še poslabšala položaj Grčije. Finančni lobiji so zrasli do neba, to jim je treba preprečiti, na koncu bomo vsi samo sužnji. Prosta trgovina, še en na teg,, konkuriramo državam kjer vlada malo manjk kot sužnjelasniški red, kjer morajo delati mladoletni otroci. Sedaj bi pa oni nam pripeljali ta sistem v Evropo pod pretvezo konkurenčnosti.
olyca
26. 11. 2012 10.04
+1
TIK-TAK,TIK-TAK, TIK-TAK, čas evropi se izsteka...........................
krtaca15
22. 11. 2012 20.44
+2
Mislim da se cas evropi dejansko izteka. Soros ima baje ogromne kolicine zlata. Samo amerika in nemcija imata vec kot on. Lahko samo cakamo koliko casa bojo se uspeli vleci...
Regratt
22. 11. 2012 10.36
Tako gre to, kadar politiki zgolj govorijo in obljubljajo. Pri nas ni nič drugače. Zdaj lahko tudi vemo, kaj se bo dogajalo, ko bo Slovenija prosila za pomoč; čez nekaj mesecev, morda leto dni.
ONniON
21. 11. 2012 21.21
+2
oh finančni ministri res ste senzacionalni in nesramni ...to je metanje denarja v vrečo brez dna in ni rešitev ampak poguba , kot se je do zdaj dokazalo grčiji ni nič bolje ampak vedno slabše ......vzemite si za zgled ISLANDIJO
piko112
21. 11. 2012 21.06
+5
Edina dobra stran evrope je odprta meja z avstrijo in italijo da lahko hodijo tja delati, dokler jim ne bodo še tega obdavčili.
luckyss
21. 11. 2012 17.27
+12
Vse to zniževanje bonitetnih ocen z A+ na "ž", potem dragi krediti, "nujna pomoč" z brutalnimi obrestmi....vodi le v suženjstvo. ... Tudi v Sloveniji se izjemno trudijo, da nas spravijo na to pot. Državno blagajno so izropali, sedaj pa nas bodo prodali v suženjstvo (v zameno za uslugo Evropi pa nihče od politikov ne bo odgovarjal za svoje lopovščine)! Ves tale bla, bla, bla, ki ga nakladajo nekakšni ministri ipd. je popolnoma brezvezen... Jaz bi takšnega "strokovnjaka" vprašal le eno stvar : Zakaj se lahko Nemčija zadolžuje brez obresti - Grčija pa jih niti odplačevati ne ...more; tolikšne so?! 24 ur - s takšnimi članki se samo ponižujete!
mayerINrode
21. 11. 2012 16.57
+3
Ma so modeli v terj EU!
olyca
21. 11. 2012 10.33
+7
Njihova rešitev je samo istop iz EU, s tem bodo tudi dokazali da je politika Murklove babe (hitlerjungen) zgrešena, predvsem pa sužensko nastrojena. V glavnem evropa se bo začela podirati kot domine, na prvem mestu bi moral biti človek še le potem kapital. Sicer je pa veliko vprašanje kako so do kapitala prišli ti bajni kapitalisti, sigurno po sistemu ki ga ima Slovenija.
lunatix28
21. 11. 2012 09.30
+10
po enajstih urah tudi, če nič ne delaš, postaneš lačen! In lačen si ful drugačen - pravijo...zato so sejo raje prekinili.
Mugabee
21. 11. 2012 18.32
+2
Mugabee
21. 11. 2012 18.32
Bruhalnica24
21. 11. 2012 07.46
+11
Ampak grčije ni mogoče rešit z novimi krediti in obrestmi ki so vedno večja denarja pa imajo vedno majn. Načrt je jasen Rotšildi te zadolžijo preko meje, pol poberejo državne firme ceste, komunala, elektro, zdravstvo'......preiskušen način