Gospodarstvo

Kljub ustavitvi postopka izredne odpovedi Jovičiću zaposleni še vedno kritični do vodstva Luke

Koper, 26. 01. 2018 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uprava Luke Koper bo ustavila postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi Mladenu Jovičiću in namesto tega sodno izpodbijala zadnje delavčeve pogodbe. Kljub temu zaposleni ne umirjajo tonov. Žerjavisti so preklicali socialni mir, očitki letijo na upravo in prvega nadzornika Uroša Ilića. Za torek je napovedan protestni shod.

V Luki Koper so se odločili sprožiti tožbo o ničnosti zadnje pogodbe o zaposlitvi Mladena Jovičića.
V Luki Koper so se odločili sprožiti tožbo o ničnosti zadnje pogodbe o zaposlitvi Mladena Jovičića. FOTO: POP TV

Danes bi moral biti na Luki Koper zagovor Mladena Jovičića, na katerega pa je prišel le njegov odvetnik Aleksander Lisjak. Kot je po zagovoru poudaril predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel, pri postopkih zoper Jovičića ne gre za "nikakršen napad na sindikalno gibanje", pač pa izključno postopkovni proces, ki sledi nesreči s smrtnim izidom julija lani.

Uprava je po njegovih besedah ugotovila, da je Jovičić ravnal v nasprotju z navodili varstva pri delu, da pa so zakonsko določeni roki za izrek določenih ukrepov glede na ocene pravnikov zamujeni. Pri tem prejšnja uprava Dragomirja Matića ni izkoristila rokov, po katerih bi morala izreči določene ukrepe, sprožen postopek pa je nepravilno zaključila.

Zato so se v Luki odločili sprožiti tožbo o ničnosti zadnje pogodbe o zaposlitvi, je napovedal Zadel. Jovičič je namreč po tragični nesreči sklenil novo pogodbo na delovnem mestu skladiščnika, ne več žerjavista.

Skladno s tem bo Jovičić do odločitve sodišča ostal zaposlen v Luki, dobival plačo in mu bo tudi omogočeno sindikalno delovanje, je dodal Zadel. Tožbo bodo po njegovih besedah predvidoma vložili še danes.

Za prihodnji torek je medtem civilna fronta Vstala Primorska, vstani Slovenija! napovedala protest pred vhodom v Luko. Kaj bi ta lahko pomenila, se sogovorniki niso želeli izreči, so pa po oceni Slosarja odprte vse možnosti, vključno s tem, da bi zaradi tega prišlo do zaprtja pristanišča.

Neposredno po Zadelovi izjavi so zaposleni v Luki imeli novinarsko konferenco, na kateri pa niso umirili tonov. Član izvršnega odbora sindikata žerjavistov Maks Nedoh je poudaril, da vsi zaposleni zaupajo Jovičiću, ki da se mu dogaja krivica. Na četrtkovem sestanku, ki se ga je udeležilo prek 450 članov sindikata, so soglasno podprli boj Jovičića.

Poleg tega so zaradi zavajanj predsednika nadzornega sveta Uroša Ilića, ki "vodi to marionetno upravo" in je po njihovem tudi prekoračil svoja pooblastila, pozivajo Slovenski državni holding, da Ilića razreši, "ker je vnesel nemir med zaposlene in s tem povzročil nepopravljivo škodo podjetju". Zato so se v sindikatu odločili tudi, da zaradi enostranskih potez uprave zoper sindikat in ostale zaposlene prekličejo socialni mir.

Predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Rok Parovel je pri tem nakazal na sum storitve več kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost, nastalih v času, "ko so se z vsemi možnimi sredstvi lotili Mladena Jovičića". Parovel je opozoril tudi na pritiske nadzornega sveta, ki Jovičića kot nadzornika niso seznanjali z vsemi gradivi, mu podtikali itd.

Tako Parovel kot predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar pa sta izpostavila tudi neodzivnost nadzornega sveta, ki denimo svetu delavcev do danes še ni posredoval očitkov, ki so bili podlaga za razrešitev Matićeve uprave. Kot je navedel Slosar, je dobil celo informacije o pritiskih Ilića na posamezne zaposlene na ključnih pozicijah v Luki. "Dobivamo informacije in sami opažamo, da je njegovo (Ilićevo, op. ur.) vozilo večkrat v jutranjih urah med tednom, ko ni nobenega dela nadzornega sveta ... parkirano pred upravno stavbo," je opisal Slosar.

Po oceni Jovičićevega odvetnika Aleksandra Lisjaka gre pri odločitvi uprave za "nadaljnji pritisk", je pa uprava na ta način priznala, da je bil celoten postopek izredne odpovedi nepotreben. Uveljavljanje ničnosti pogodbe več mesecev po njeni uveljavitvi je sicer možno, a zelo redko, če bi do tega vendarle prišlo, pa bi "oživela" prejšnja pogodba, je dodal odvetnik.

Podporo žerjavistom izrazili tudi v Visokošolskem sindikatu

Svojo podporo Sindikatu žerjavistov so izrazili tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije. V pismu podpore so zapisali: "Strinjamo se z vašo trditvijo, da napovedana izredna odpoved zaradi delovne nesreče, za katero ni dokazano, da bi bil zanjo odgovoren kolega Jovičić, ne zadeva le posameznika, ampak pomeni grožnjo vsem sindikalistom v vašem kolektivu. Ker so vsi roki za izredno odpoved potekli oz. ker po premestitvi na drugo delovno mesto ni pravne osnove zanjo, ‘obnovo’ postopka po tako dolgem obdobju razumemo kot represivni ukrep uprave, ki jo je SDH po nareku vlade ravnokar nastavil zato, da zatre notranjo opozicijo vladnim netransparentnim načrtom glede luke, drugega tira in preplačila udeležbe Madžarske v investiciji v drugi tir Divača-Koper." 

Dodali so še, da podpirajo odločenost delavcev, da preprečijo "politično kaznovanje sindikalista z vsemi sredstvi pravnega in sindikalnega boja". Kot pravijo, se je akcija zbiranja podpore šele začela, podpise bomo v naslednjih dneh še zbirali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
26. 01. 2018 22.20
+1
ko bodo delodajalsko mafijo nagnali iz luke , potem je upanje za boljši jutri ,, to kar se pa sedaj grejo in vse barabije počnejo mafiozoti , ki sedijo in uživajo krvav denar na kazniv način ,, obkoliti s policijo, kot so to v hamburgu , tri dni luka zaprta in zadihala na pošten način
Finfer
26. 01. 2018 21.22
+1
Nova uprava je prišla v luko da bo izropala tisto kar ni uspelo časarju naropati ker ga je interpol s tiralico iskal po celem svetu potem ko je naropan denar skril v davčne oaze !!
Tomvojo
26. 01. 2018 18.13
-3
Vstajajo bosanci ne primorci.
User513426
26. 01. 2018 18.55
+2
narobe si napisal. vstajajo bosanski primorci
TOX6
26. 01. 2018 16.16
-2
YUgo banda v lasti države????