Gospodarstvo

Kmetom letos desetina več za breskve

Ajdovščina, 14. 07. 2016 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fructal je letos zvišal osnovno odkupno ceno breskev. Letošnja osnovna odkupna cena za kilogram breskev znaša 23 centov in je za 10 odstotkov višja od lanskoletne. Fructal se je za zvišanje odkupne cene odločil, da spodbudi lokalno pridelavo breskev in pripomore k obnovi obstoječih nasadov.

Fructal in Kmetijska zadruga Vipava sta sklenila krovni dogovor o odkupu vipavskih breskev, ki se bo predvidoma začel v nedeljo, 24. 7. 2016, zaključil pa avgusta. Fructal bo tako kot lani odkupil celotno ponujeno količino vipavskih breskev, ki po prvotnih ocenah znaša 600 ton.

Dogovor med Fructalom in Kmetijsko zadrugo Vipava opredeljuje odkupno ceno za kilogram breskev, ki je sestavljena iz osnovne odkupne cene in dodatka od prodaje izdelkov pod blagovno znamko Vipavska breskev. Osnovna odkupna cena je letos na  pobudo Fructala za 10 odstotkov višja od lanske in znaša 22 centov na kilogram. Že lani je bila osnovna odkupna cena za kilogram breskev 20 odstotkov  nad tržno ceno kilograma breskev v sosednjih državah, letos pa bo po prvotnih ocenah osnovna cena višja kar za 40 odstotkov.

Po novem dogovoru bodo kmetje za kilogram breskev dobili 10 odstotkov več, kot lani. Vse breskve, ki jih bodo uporabili za predelavo v izdelke z blagovno znamko "Vipavska breskev", pa jim bo Fructal plačal kar 28 centov za kilogram.
Po novem dogovoru bodo kmetje za kilogram breskev dobili 10 odstotkov več, kot lani. Vse breskve, ki jih bodo uporabili za predelavo v izdelke z blagovno znamko "Vipavska breskev", pa jim bo Fructal plačal kar 28 centov za kilogram. FOTO: Reuters

Fructal se je odločil zvišati osnovno odkupno ceno z namenom spodbujanja lokalne pridelave vipavskih breskev in obnove obstoječih nasadov. Z enakim razlogom bo Fructal  letos celotno kupnino iz naslova osnovne odkupne cene nakazal v enem obroku (in ne v večih kot je bil dogovor v preteklih letih), in sicer po zaključku odkupa - predvidoma v prvi polovici septembra, neposredno pridelovalcem.

Končna cena odkupa breskev pa bo še višja, saj bo Fructal vse breskve, ki jih bo uporabil  za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, odkupil po višji ceni, to je 28 centov na kilogram. Dogovor za višjo odkupno ceno izhaja iz skupnega projekta Vipavska  breskev, ki sta ga Fructal in Kmetijska zadruga trgu predstavila pred tremi leti. Obračun višje odkupne cene je namreč odvisen od prodaje teh izdelkov v posameznem letu.

Blagovna znamka Vipavska breskev danes obsega tri izdelke – Fructal Natura 100 % sok Vipavska breskev, nektar Fructal Superior Vipavska breskev in ledeni čaj Vipavska breskev – z nakupom katerih potrošniki podprejo lokalno pridelavo breskev. Izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev so kupci dobro sprejeli, zato se bo ponudbi treh izdelkov kmalu pridružil še eden. Gre namreč za dolgoročen projekt, saj je bila blagovna
znamka Vipavska breskev uvedena prav z namenom podpore lokalni pridelovalni industriji. V Fructalu so letos šli še korak dlje, saj z zvišanjem osnovne odkupne cene spodbujajo gojenje breskev v Vipavski dolini in obnovo sadnih nasadov ter na ta način izkazujejo svojo družbeno odgovornost in vpetost v lokalno okolje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni