Gospodarstvo

Knuplež na mesto Kordeža

Ljubljana, 01. 07. 2010 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bojan Knuplež, ki je na čelu Merkurja nadomestil Bineta Kordeža, bo v prihodnjih dneh predvidoma izbral še tri člane uprave in se skupaj z njimi lotil izdelave načrta finančne revitalizacije.

Vodenje Merkurja prevzema dosedanji direktor divizije Big Bang Bojan Knuplež, ki bo na vrhu največjega slovenskega trgovca s tehničnim blagom zamenjal Bineta Kordeža.

Bojan Knuplež
Bojan Knuplež FOTO: Big Bang

Knuplež medijem še ni pripravljen dajati izjav. Tako tudi še ni spregovoril o ukrepih, ki bodo potrebni, da bi podjetja, združena v Merkur Group, dosegla stabilnost poslovanja in vnovično rast. Ukrepe bo zajemal načrt finančne revitalizacije in sanacije skupine, katerega pripravo je novemu predsedniku uprave 23. junija po skupščini naložil nov nadzorni svet.

Kot je pojasnil Merkurjev predstavnik za odnose z javnostmi Rok Istenič, od skupščine, na kateri so lastniki ob podpori bank upnic sklenili ohraniti celovitost skupine Merkur, še ni bilo nobenega sestanka ali seje. Postopki, ki so jih sprejeli lastniki in nadzorniki, se namreč začnejo odvijati šele z današnjim nastopom Knupleža, ki bo tako prejel vsa potrebna pooblastila. Predvidoma bo sanacijski načrt pripravljen prej kot v mesecu dni. "Vsem je v interesu, da se načrt čim prej naredi, vendar je pomembno, da je izdelan natančno in s konkretnimi ukrepi," je poudaril Istenič. Skupaj z ostalimi zaposlenimi v podjetju je vesel, da je negotove situacije, ki je v Merkurju vladala prejšnje mesece, vendarle konec in da se je našla rešitev za celotno podjetje.

Sanacija Merkur Group bo sicer, kot je bilo jasno že po dogovoru lastnikov in vodstva družbe ter ob načelnem soglasju bank upnic, usmerjena v ohranitev skupine kot celote. Zaradi tega sta Merfin, ki je večinski lastnik Merkurja, in Mercator, ki je bil pripravljen odkupiti trgovsko divizijo Merkurja, ustavila vse aktivnosti v povezavi s strateškim povezovanjem. To v obliki, kot je bila predvidena v pismu o nameri, ni več uresničljivo. Zato je Mercator tudi prekinil skrbni pregled Merkurja, ki ga je opravljal pred nameravanim prevzemom.

Merkur se je v času recesije znašel v likvidnostnih težavah, ki so vodile v slabšo oskrbo z blagom. Problematična je postala zlasti prodaja podjetjem in s tem povezana plačilna nedisciplina. V celoti se je prodaja skupine Merkur v primerjavi z najboljšimi leti zmanjšala kar za tretjino. Divizija Big Bang je sicer tudi v teh razmerah poslovala nemoteno, v divizijah Merkur in Mersteel pa bi, upoštevajoč pozitivne signale s trga s pridobitvijo ustreznih finančnih virov, takoj lahko zagotovili vnovično rast prodaje, so prepričani v vodstvu družbe.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gozdar1
02. 07. 2010 06.49
Kordez = Knupez
petdan
01. 07. 2010 17.50
Ja saj je fer človek, ker je omogočil še svojim prijateljem, da še oni malo namočijo prste v marmelado ...
Tonček Balonček
01. 07. 2010 14.28
Kordež se bo zdaj lahko intenzivneje posvetil pisanju ekonomskih eseejv ter predavanjem mladim ekonomustom ter managerjem. Morda pa bo napisal tudi kakšno knjigo s področja lastninjenja!
Dragon_13
01. 07. 2010 13.17
I ll be back ...
Nauders
01. 07. 2010 12.58
je rekel Kordež otišao sam da se vratim
Garfield7497
01. 07. 2010 12.49
IN SEDAJ JE KORDEŽ REŠEN VSEH NEPRAVILNOSTI KI JIH JE POČEL V MERKURJU KER SO MU PUSTILI ODITI ON JE SEDAJ ČIST KOT SOLZA BOLANOOOOOOOOO
wertex
01. 07. 2010 12.19
isto sranje samo drugo pakovanje