Gospodarstvo

Ko greste v tujino, ne pozabite na zdravstveno zavarovanje

Ljubljana, 15. 01. 2010 00.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času zimskih počitnic, ki so pred nami, se bo veliko Slovencev odpravilo v tujino, pravočasno pomislite na zdravstveno zavarovanje, saj vam določene pravice pripadajo tudi izven naših meja.

Če pri morebitnem zdravljenju v tujini ne boste imeli potrdila domače zavarovalnice, se bodo stroški dvignili podobno kakor graf na elektrokardiogramu!
Če pri morebitnem zdravljenju v tujini ne boste imeli potrdila domače zavarovalnice, se bodo stroški dvignili podobno kakor graf na elektrokardiogramu! FOTO: iStockphoto
Pravice do zdravstvenih storitev v tujini lahko zavarovana oseba uveljavlja, v času ko dela v tujini. To so delavci, ki so napoteni na delo v tujino, ali delavci, ki jih delodajalec napoti na strokovno izpopolnjevanje. Velja tudi med službenim potovanjem ali zasebnem potovanjem v tujino, če je oseba na strokovnem izpopolnjevanju v tujini ali tam študira ali celo, če se za stalno naseli v tujino.

Zavarovane osebe med začasnim bivanjem v tujini, na zasebnem potovanju, v času ko delajo v tujini, na službenem potovanju, strokovnem izpopolnjevanju ali študiju v tujini, lahko uveljavljajo zdravstvene storitve z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja oziroma s konvencijskim potrdilom, in sicer:

– v državah članicah EU in EGP ter Švici, na Hrvaškem in Makedoniji z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja neposredno pri zdravnikih oz. zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže,

– v Bosni in Hercegovini s konvencijskim potrdilom, katerega morajo izročiti nosilcu zavarovanja v kraju začasnega bivanja v tej državi, v nujnih primerih pa se lahko zglasijo neposredno v zdravstveni ustanovi, ki je del javne zdravstvene mreže,

Listina, torej kartica ali konvencijsko potrdilo, je brezplačna, potrebno jo je le naročiti.

– v ostalih državah (Srbija, Črna gora, ZDA itd.) je potrebno zdravstvene storitve plačati, nato pa se lahko zaprosi za povračilo stroškov na pristojni območni enoti ZZZS. V izogib nevšečnostim in visokim stroškom je dobro skleniti dodatno komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Načrtujte svojo pot in preverite, kakšen je obseg uveljavljanja zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini, pa tudi, kako, kje in kdaj lahko pridobiteo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja? Pametno je poskrbeti za vse potrebno, da bo vaša pot varna in brezskrbna, ter da se denarnica ne bo osušila po nepotrebnem.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galiot
15. 01. 2010 12.39
To je res pametno urediti,kajti nikoli ne veš kaj se lahko zgodi..
Milmar
15. 01. 2010 07.53
Res je, kartico preko interneta naročiš in prispe v parih dnevih na dom brez kakršnega doplačila.
Tonček Balonček
15. 01. 2010 07.24
Kaj v Evropi res ne moer veljati lokalna kartica, tako kot je z osebno izkaznico. Potem s epa čudimo,kliko birokracije jej potrebno, če morajo ap samo emdnarodnih kartic izdati na desettisoče, brezplačno, s poštnino vred, pa še velja le par mesecev, tako da jo lahko naročaš vsake tri mesece.