Gospodarstvo

Kolosej zlorabil položaj na trgu

Ljubljana, 02. 08. 2007 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad za varstvo konkurence je ugotovil, da je družba Kolosej kinematografi zlorabljala monopol na trgu.

O škodi, ki je nastala zaradi zavračanja predvajanja filmov, predstavnik podjetja Blitz Špilek ni želel govoriti.
O škodi, ki je nastala zaradi zavračanja predvajanja filmov, predstavnik podjetja Blitz Špilek ni želel govoriti. FOTO: Dare Čekeliš

Družba Kolosej kinematografi je vsaj slabo leto zlorabljala svoj prevladujoči položaj na trgu kinematografskih filmov v Ljubljani, Kopru in Mariboru, je ugotovil urad za varstvo konkurence. Kot poroča današnji Dnevnik, je od sredine marca 2004 in najmanj do februarja 2005 neutemeljeno zavračala prikazovanje filmov družbe Blitz Film & Video Distribution iz Škofljice.

Predstavnik urada za varstvo konkurence Andrej Plahutnik je za 24ur.com dejal, da je urad odločbo izdal po končanem upravnem postopku, le temu pa bo sledil še postopek v prekršku, kjer bodo skušali ugotoviti, kdo je odgovorna oseba za omenjeno ravnanje in stopnjo odgovornosti podjetja. Za takšno ravnanje je predpisana kazen od 125.000 do 375.000 evrov za pravno osebo in najmanj 4100 evrov za odgovorno osebo.

Družba Kolosej kinematografi je njihove filme sprejela v prikazovanje šele po sklenitvi poddistribucijskih pogodb, predlagane termine prikazovanja pa jim je potrjevala nerazumljivo pozno. S tem je diskriminirala družbo Blitz v primerjavi z drugimi distributerji ter jo postavljala v konkurenčno slabši položaj na trgu kinematografske distribucije, so še zapisali v Dnevniku.

Zastopnik podjetja Blitz Igor Špilek je za 24ur.com poudaril, da še ni bil uradno obveščen o odločbi urada za varstvo konkurence, zato odločitve še ne more komentirati. Je pa dejal, da so v začetku leta 2006 vložili pritožbo zaradi problema prevladujočega položaja na trgu. Problem zavračanja predvajanja filmov, ki so po besedah Špileka bili komercialne uspešnice, segajo že v leto 2006. O škodi, ki je nastala zaradi zavračanja predvajanja filmov, Špilek zaenkrat ni želel govoriti.

Urad za varstvo konkurence je tako že avgusta 2006 prejel pritožbo o verjetnosti, da je družba Kolosej zlorabljala prevladujoč položaj na trgu storitev kinematografskega prikazovanja filmov, saj je za družbo Blitz, ki se ukvarja z distribucijo filmov, med drugim uporabljala neenake pogoje za primerljive posle z drugimi poslovnimi partnerji, kar pa je omenjeno družbo postavilo v konkurenčno slabši položaj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endimion@email.si
05. 08. 2007 00.36
po novem bos za 20 kilometrov prehitre voznje plačal 1000 eur kazni za delo nasih butastih polcajev... direktor firme, k bo zlorabla prevladujoč položaj pa 4000 eur... ERHM???A SE JE JANŠI, VIRANTU IN ŠTURMU ZMEŠAL al sam jebejo v glavo na polno??