Gospodarstvo

Stečaj Kraškega zidarja: 'Čim prej je treba končati agonijo delavcev'

Koper, 14. 08. 2012 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okrožno sodišče v Kopru je začelo stečajni postopek družbe Kraški zidar. Stečajna upraviteljica je dosedanja upraviteljica v prisilni poravnavi Simona Goriup. Izvršni sekretar KS 90 Damjan Volf je opozoril, da je treba čim prej končati socialno agonijo delavcev.

Okrožno sodišče v Kopru je danes ustavilo postopek prisilne poravnave družbe Kraški zidar in začelo stečajni postopek. Stečajna upraviteljica je dosedanja upraviteljica v prisilni poravnavi Simona Goriup.

Kraški zidar
Kraški zidar FOTO: Kanal A

Kot je sodišče danes objavilo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je družba 10. avgusta umaknila predlog za začetek postopka prisilne poravnave, zato je sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave in začelo stečajni postopek.

Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku prijavijo v treh mesecih, zadnji dan je 14. november. Upnikom, ki so svoje terjatve že pravočasno prijavili v postopku prisilne poravnave, terjatev v stečajnem postopku ni treba znova prijavljati.

Kot je v ponedeljek povedal direktor družbe Radoš Lipanje, so bili pogovori z bankami glede reprograma posojil, novih garancij in obratnega kapitala neuspešni, zato je umaknil predlog za začetek prisilne poravnave.

Na sežanski občini so v ponedeljek, ko je postalo jasno, da bo družba končala v stečaju, izrazili zaskrbljenost zaradi izgube delovnih mest. Kot so dejali, se zavedajo resnosti problema in možnih posledic ob povečanju nezaposlenosti v občini.

Okoli 300 zaposlenih, ki so v ponedeljek najprej začeli stavkati, nato pa so stavko zamrznili, ko so jih seznanili, da bo šla družba v stečaj, je od danes doma na čakanju na delo s 100-odstotnim nadomestilom.

"Čim hitreje je treba končati agonijo delavcev"

Kot je povedal izvršni sekretar KS 90 Damjan Volf, je že vzpostavil stik z Goriupovo, ki naj bi v četrtek tudi prišla v Sežano. Volfa veseli, da se je Goriupova strinjala s tem, da so prioriteta delavci.

Po Volfovih besedah je zdaj treba čim hitreje poskrbeti za to, da končajo socialno agonijo delavcev in sicer tako, da se jim v najkrajšem možnem času da odpoved delovnega razmerja, s čimer se bodo lahko po poteku 15-dnevnega odpovednega roka prijavili na zavod za zaposlovanje in začeli dobivati nadomestilo za čas brezposelnosti. Kot je dodal, sta se z Goriupovo načeloma dogovorila, da naj bi delavcem začeli dajati odpovedi delovnega razmerja že v prihodnjem tednu.

Vzporedno s tem pa bo treba urediti dokumente, da bodo delavci dobili "vsaj nekaj drobtinic iz jamstvenega sklada". V podjetju naj bi po Volfovih informacijah med drugim imeli že tudi pripravljen izračun terjatev, ki pa "jih ni malo".

Volf sicer opozarja na visoko povprečno starost 300 delavcev Kraškega zidarja – ta znaša 44 let – in na dejstvo, da je med njimi večina invalidov tretje kategorije, ki "so prispevali k ugledu gradbeništva v Sloveniji in k ugledu Kraškega zidarja, zdaj, ko bi morali dobiti tisto minutko slave, pa so pahnjeni na socialno dno".

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Majda Božnar
17. 08. 2012 13.27
Je še kaj drugega novega v deželi tej?!
Nauders
15. 08. 2012 22.15
+2
vsa gradbena dela bo do nadaljnega opravljal Strabag vsi gradbinci v stečaju pa imajo nekaj skupnega-pohlepni projekti v našem naselju so namesto 2 do 3 samostojne hiše zgradili 5-vrstni avtobus poimenovan kao "hiša" in potem ti to kupi po taki ceni da te glava boli,soseda imaš na vsaki strani da poslušaš kaj dela, pa še natg* so kmetico, da jim je poceni prodala zemljišče
Huey
15. 08. 2012 20.28
+2
Gospodarstva ni več!
tantadruj1
14. 08. 2012 11.06
+3
torej zdaj smo kvit z gradbeništvom. ali imamo še kaj?
Tjaša Jereb 1
14. 08. 2012 11.23
+8
sramota za Slovenijo, jao jao, kaj se mi gremo, natu bomo pa zbasal une milijone v gobec, pa Grkom bomo tudi še dajali, kaj mamo mi zavoženo politiko!!!!
Luukas123
14. 08. 2012 11.44
+3
hehe vse so zafurali....zdej pa bomo mogl mi prjet za lopate pa delat
legnum
14. 08. 2012 17.54
+6
Seveda še imamo gradbeništvo, Zidarčič,Fasadič, Strehič, Gradič, Kanalič s.p. kolikor hočeš je gradbenih podjetji.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.