Stečaj Kraškega zidarja: 'Čim prej je treba končati agonijo delavcev'

Okrožno sodišče v Kopru je začelo stečajni postopek družbe Kraški zidar. Stečajna upraviteljica je dosedanja upraviteljica v prisilni poravnavi Simona Goriup. Izvršni sekretar KS 90 Damjan Volf je opozoril, da je treba čim prej končati socialno agonijo delavcev.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Okrožno sodišče v Kopru je danes ustavilo postopek prisilne poravnave družbe Kraški zidar in začelo stečajni postopek. Stečajna upraviteljica je dosedanja upraviteljica v prisilni poravnavi Simona Goriup.

Kraški zidar

(Foto: Kanal A)

Kot je sodišče danes objavilo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je družba 10. avgusta umaknila predlog za začetek postopka prisilne poravnave, zato je sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave in začelo stečajni postopek.

Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku prijavijo v treh mesecih, zadnji dan je 14. november. Upnikom, ki so svoje terjatve že pravočasno prijavili v postopku prisilne poravnave, terjatev v stečajnem postopku ni treba znova prijavljati.

Kot je v ponedeljek povedal direktor družbe Radoš Lipanje, so bili pogovori z bankami glede reprograma posojil, novih garancij in obratnega kapitala neuspešni, zato je umaknil predlog za začetek prisilne poravnave.

Na sežanski občini so v ponedeljek, ko je postalo jasno, da bo družba končala v stečaju, izrazili zaskrbljenost zaradi izgube delovnih mest. Kot so dejali, se zavedajo resnosti problema in možnih posledic ob povečanju nezaposlenosti v občini.

Okoli 300 zaposlenih, ki so v ponedeljek najprej začeli stavkati, nato pa so stavko zamrznili, ko so jih seznanili, da bo šla družba v stečaj, je od danes doma na čakanju na delo s 100-odstotnim nadomestilom.

"Čim hitreje je treba končati agonijo delavcev"

Kot je povedal izvršni sekretar KS 90 Damjan Volf, je že vzpostavil stik z Goriupovo, ki naj bi v četrtek tudi prišla v Sežano. Volfa veseli, da se je Goriupova strinjala s tem, da so prioriteta delavci.

Po Volfovih besedah je zdaj treba čim hitreje poskrbeti za to, da končajo socialno agonijo delavcev in sicer tako, da se jim v najkrajšem možnem času da odpoved delovnega razmerja, s čimer se bodo lahko po poteku 15-dnevnega odpovednega roka prijavili na zavod za zaposlovanje in začeli dobivati nadomestilo za čas brezposelnosti. Kot je dodal, sta se z Goriupovo načeloma dogovorila, da naj bi delavcem začeli dajati odpovedi delovnega razmerja že v prihodnjem tednu.

Vzporedno s tem pa bo treba urediti dokumente, da bodo delavci dobili "vsaj nekaj drobtinic iz jamstvenega sklada". V podjetju naj bi po Volfovih informacijah med drugim imeli že tudi pripravljen izračun terjatev, ki pa "jih ni malo".

Volf sicer opozarja na visoko povprečno starost 300 delavcev Kraškega zidarja – ta znaša 44 let – in na dejstvo, da je med njimi večina invalidov tretje kategorije, ki "so prispevali k ugledu gradbeništva v Sloveniji in k ugledu Kraškega zidarja, zdaj, ko bi morali dobiti tisto minutko slave, pa so pahnjeni na socialno dno".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
Majda Božnar 17.08.2012 13:27:19
Je še kaj drugega novega v deželi tej?!
Več komentarjev