Gospodarstvo

Obupani in v strahu: 'Izigran bančni sistem nas je pahnil v neizhoden položaj'

Ljubljana, 22. 01. 2015 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tistim, ki imajo kredit v švicarskih frankih se je v enem samem trenutku, ko se je spremenila vrednost franka, finančna situacija zelo spremenila. Med kreditojemalci je tudi Lidija Zupanič, ki je svojo zgodbo povedala za oddajo Epilog.

Več videovsebin
  • Epilog: Mnogi druge izbire kot kredit v švicarskih frankih niso imeli
    04:53
    Epilog: Mnogi druge izbire kot kredit v švicarskih frankih niso imeli
  • Epilog: Kaj pravijo banke na očitke kreditojemalcev?
    12:36
    Epilog: Kaj pravijo banke na očitke kreditojemalcev?
  • Epilog: So imeli potrošniki premalo informacij ali pa celo slabe informacije?
    03:39
    Epilog: So imeli potrošniki premalo informacij ali pa celo slabe informacije?
  • Epilog: Slovenske železnice leta 2007 vzele kredit v švicarskih frankih
    11:22
    Epilog: Slovenske železnice leta 2007 vzele kredit v švicarskih frankih

"Na Vas se obračamo v trenutku skrajnega obupa in strahu, saj nas je izigran bančni sistem pahnil v neizhoden položaj." Tako se začne pismo, ki sta ga predsedniku vlade Miru Cerarju in predsedniku države Borutu Pahorju poslala Andrej in Ines Ostruh v imenu svoje mlade družine. Sta dva od deset tisoč kreditojemalcev v Sloveniji, ki imajo kredit v švicarskih frankih in ki se jim je v enem samem trenutku, ko se je spremenila vrednost franka, finančna situacija zelo spremenila.

Kredit sta vzela leta 2007, da bi lahko dokončala gradnjo hiše na domačem zemljišču. "Preden sva se dokončno odločila za najem kredita, nama je kreditodajalec zagotovil, da se nimava česa bati, tudi v primeru morebitnega valutnega nihanja, saj naju bodo v tem primeru predhodno obvestili ter nam pri tem omogočili enostavno pretvorbo nadaljnjega odplačevanja kredita v evrih." A ko sta leta 2009, ko se je "začela situacija drastično spreminjati v najino škodo", na banki zaprosila za strokovni nasvet, so jima pomirljivo zatrjevali, da je to le trenutna situacija in da nikakor ni čas, ko bi bilo smotrno kredit zamenjati v evre. Tako pišeta v pismu predsedniku vlade in države.

Epilogu je svojo zgodbo zaupala Lidija Zupanič.
Epilogu je svojo zgodbo zaupala Lidija Zupanič. FOTO: POP TV

Zgodbe kreditojemalcev v švicarskih frankih, ki so se te dni znašli v hudih težavah, so različne. Za Epilog je svojo povedala Lidija Zupanič.

V Epilogu so spregovorili o tem, ali so banke res zavajale kreditojemalce, ali so ljudje prelahkomiselno najemali kredite v frankih in vedeli za tveganje, so hazardirali, ali so banke res snedle besedo ... Kaj se je zgodilo, vzroki in posledice. Kje ste zdaj in kje na dolgi rok, če imate kredit v frankih, kje, če ga imate v evrih, in kje, če ga sploh ne morete dobiti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1511)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
25. 01. 2015 15.25
+2
BREZ DVOMA, vedno je potrebno dogovorjeno tudi PISNO potrditi, ko je voden dialog le z obljubami nastane HUDIČ, kakor baje v esplicitnosti, ko NI pisnih obljub-obljubljeno se pozabi ali zamolči - žal !
skjo
25. 01. 2015 15.10
+2
vsako pogodbo je treba prebrat to ve vsak otrok nihče se mi ne smili če gre preko svojih zmožnosti
mvlm1
25. 01. 2015 11.27
+3
Nekateri ljudje preveč lahkotno gledajo na kredit. Zakreditirali so se za 50% plače, potem pa izgubijo redno službo in je problem. Kredit je ogromna ogromna odgovornost, kako boš vedel, ali boš čez 20 let imel še službo ? Danes jo imaš, jutri jo nimaš. Zato je v teh nesigurnih časih kredit mlinski kamen okoli vratu.
Goflja_1
24. 01. 2015 15.57
+6
Boj se kredita kot hudič križa ! Če se samo spomnim mojega starega očeta, ko sem mu omenil kredit za stanovanje. Porkaduš, pa še prav je imel !!!!!!!!!!!! Čim dlje od bank !!!
mvlm1
25. 01. 2015 11.31
+5
Tako je. Našparaj in nato kupi, pa si imun na vso situacijo.. Tudi stanovanje/hišo se da zgraditi z privarčevanim, pač gre bolj počasi, a gre - mi smo zgradili hišo na tak način. Nikoli nismo živeli preko svojih zmožnosti.
Vinko Bosina
23. 01. 2015 21.04
+1
MCYBER,,,,, lepo in prav,se strinjam s teboj, ampak gre za odnos banka-kreditojemalec in potem takem, bi morala država na plečih davkoplačevalcev reševati vaše kredite,,,jaz sem ga vzel v evrih in mirno spim že 10let, pa nisem takoj dvignil paniko,da mi mora država pomagati,ko se je dvignil evrobor in moj obrok za 70evrov.....
Mcyber
24. 01. 2015 02.44
+0
Vinko, želel sem samo povdariti, da sem hotel zamenjati kredit iz CHF v € (in to kar parkrat), pa mi je banka to odsvetovala. Za moje pojme niso bili dovolj strokovni ali pa so namerno zavajali. Logično pa je, da mi nihče drug ne bo poplačal moje naivnosti (zaupanje v banko).
kratkovidni
24. 01. 2015 11.34
ONniON
23. 01. 2015 21.01
+2
Hrvati bodo pa svojim pomagali pa nimajo evra
Mcyber
23. 01. 2015 19.25
-2
Glede bank bi dejal naslednje... Kredit v CHF sem vzel leta 2006. Bil je res dosti bolj ugoden kot kredit v €. Ko se je začel frank krepiti sem poklical banko in jih vprašal, če je smotrno kredit spremeniti v €. Njihov odgovor je bil, da je to dolgoročni kredit in se nikakor na splača narediti spremembe v €. Do leta 2011 sem bil osebno vsaj trikrat v banki glede spremembe, pa so me vedno prepričali, da se NE splača menjati, frank pa se je še kar naprej krepil. Jaz pa sem jih kot ovčka poslušal. Banda povarjena nesposobna, eno samo zavajanje. Pa vendar sem se 2011 odločil, da spremenim kredit v €, navkljub temu, da sem izgubil cca 50.000€. Da je bila ironija še večja so Švicarji čez en teden fiksirali tečaj na 1.2 in sem še tukaj izgubil par 1000 €. Skratka banka ni imela niti najmanšega interesa, da spremenim kredit v €, ko sem to naredil so me gledali kot enega čudaka. Zakaj sem se takrat odločil za spremembo navkljub izgubi enormne količine € - zato, ker enostavno nisem več prenesel, da vsako jutro najprej preverim tečajnico, se pravi koliko se mi bo povečal mesečni obrok, da o glavnici ne izgubljam besed. Vsem, ki še imate kredit v frankih želim, da se ta zgodba kar najbolje razplete, mislim pa, da pomoči bank ne boste deležni, ker gledajo samo in izklučno na svojo korist. Naredite tako, da boste imeli miren spanec, to je vse kar na koncu šteje. PS Aja pa BMW-ja bom moral zamenjati za Kio in zunanji bazen ne bo več ogrevan. Pa na dopust bomo morali hoditi na Kanarce in ne na Karibe. Eni ste pa res kr@teni, ki mislite, da smo kredit vzeli za razkošje.
optimist11
23. 01. 2015 20.40
+2
Mcyber - imam enako izkušnjo kot ti. Sam sem vzel kredit in sam odgovarjam zato. Malo me jezi samo to, da sem bil dvakrat na banki in hotel spremeniti kredit v EUR-skega pa sem se pustil prepričati da to ni smotrno. Nauk: vprašati bankirja za mnenje je enako kot vprašati mesarja ali je meso zdravo. Se mi pa smilijo mlade družine ki so se za rešitev stanovanjskega problema zakreditirale v CHF - pa ne za nakup velikega stanovanja- sedaj pa ga bodo najbrž izgubile.
Mcyber
23. 01. 2015 20.56
+1
Ja, saj pravim, da sem bil sam kriv za svojo naivnost. Vsaka šola nekaj stane, ta je bila še posebno draga. Pa vseeno bi banke ob začetku krize lahko odreagirale drugače. Če bi imel še kredit v CHF bi ga zamenjal v €, pa naj stane kolikor hoče. Kot sem že napisal vse za dober spanec. Ne bi želel še 20 let spremljati tečajev. Seveda pa je to samo moje mnenje, vsak se mora odločiti sam, saj je odločitev kar težka in izguba € velika. Raje pa izgubim nekaj 10K€ kot stanovanje.
ssahmdc500
23. 01. 2015 18.56
+7
jest bi zdle rad pretvoril kredit iz eur v chf.a mislte da bi bla kera banka za...to je šekulacija al profitiram al pa popušim breme nosim sam.stojim za svojim podpisom na kreditnih polah.lp
ssahmdc500
23. 01. 2015 18.56
+1
mate08
23. 01. 2015 18.44
+9
Evo, čisto konkreten primer....v 15 letih bom izplačal kredit, ki mesečno znaša nekaj manj al pa tam tam kolikor bi znašal najem take hiše ki sem jo kupil. Manjka mi še eno leto do konca......Skratka, vzel sem nekaj takega, kar sem upal odplačevat............Uni norci zgoraj pa z vilami, audiji bazeni tega niso nikoli zmogli in tud ne bodo zmogli........Zakaj?? Ker jih je gnal pohlep...........
mate08
23. 01. 2015 18.45
+3
Aja, in to na "osovraženi" Hipo alpe adria.
glava2
23. 01. 2015 17.51
+7
ko sem kupil delnice NKBM sem tvegal in popušil, komu naj se grem žalit???
marshall-nkmb
23. 01. 2015 18.41
+0
Delnice si šel kupovati, ker si želel oplemenititi svoj denar. Verjetno nisi zastavil strehe nad glavo, da si kupoval delnice ali pač. To je potem dejansko res tvoj problem in velik hazard.
24ur ADMIN
23. 01. 2015 17.15
+1
Dobro plača (nadpovprečna), malo manj v glavi, že zdrava pamet je narekovala 2011, da kredit v CHF ni več varen. Samo so še vedno banke poslušali tečaja pa niso sledili.
k_komet
23. 01. 2015 16.48
+5
Mene so na valutno klavzulo nate.gnili sam enkrat, ko sem vzel na "leasing" avto. Če sem pošten, sem upal, da v dveh letih ne bo prišlo do spremembe tečaja (za dve leti sem namreč vzel Lessing), pa se mi ni povsem izšlo. O.k., nisem ravno izgubil da bi jokal (čeprav vesel tudi nisem bil), ker je bil najprej znesek že v osnovi nizek in drugič, ker sem odplačeval samo dve leti. Definitivno pa ne bi raskiral zneske, ki so res izjemno visoki; in to še za dobo, ki presega 10 let. Mislim, to moraš res bit posebne vrste model. Tisti, ki se profesionalno ukvarjajo s financami, niso sposobni napovedati niti za 6 mesecev v naprej (z verjetnostjo večjo, kot jo jamči kristalna krogla in od ciganke kofe), vi bi pa stavili praktično vse kar imate na obdobja, ki že pa sami naravi stvari nujno prinašajo povsem neznane spremembe. In zdaj ko ste se zaštrikali...pa so vsi drugi krivi...zakaj že?
kinzalpu
23. 01. 2015 16.35
+0
Bankirji ,so barabe Hipo banka je poslal po telefoni SMS ,da moramo poravnati dolg ,ki smo ga dolžni in to dvakrat mi to banko nismo povohali od zunaj ,ne da bi bili njihovi komitenti ,zagrozila sem če še enkrat pošljejo ,da grem na policijo prijavit ,imeli smo mir ,zanima me kje dobijo naše telefonske številke ,to bi bilo dobro poslati KPK,LB ni nič boljša ,tudi nadlegujejo po telefonu ,za posojila za vezave ,olužijo te ,če le lahko!!!
brabusednet
23. 01. 2015 16.35
-1
Vsak,ki se spušča v kakeršni koli kredit mora vedet,da je to rizik.Še posebno v današnjih časih,ko lahko čez noč ostaneš brez dohotkov.Sem že kar v letih in nikoli niti centa kredita nisem imel. Tudi v bivši državi,ki so bili res ugodni krediti,ko je dinar padal iz ure v uro.Tudi zaradi teh kreditov je država propadla.Pa kljub temu imam hišo, vikend in še druge nepremičnine.Počasi se tudi da uredit premoženje.
Redtka
23. 01. 2015 16.31
+12
Zakaj so ljudje tako požrešni, zakaj ne morejo živet po svojih zmožnostih..?? A mora res vsak Slovenec imeti 100 kvadratov in ali moramo res samo mi imeti skoraj vsa lastniška stanovanja. A mora res vse na KREDIT pol pa jamrajo, poleg stanovanja še pa AVTO na kredit...
optimist11
23. 01. 2015 17.33
+0
tali?ni tom
23. 01. 2015 19.34
+3
optimist , zakaj take klamfaš?? niso vsi naivni in "in" da bi pa takoj imeli vse!
TheRazor
23. 01. 2015 16.28
-3
Vsi kreditojemalcev v frankih, ki zasedajo visoke položaje v službi in sprejemajo ali sodelujejo pri sprejemanju finančnih odločitev in NE VEDO; KAJ POMENI TAK KREDIT, naj takoj odstopijo s svojih visokih položajev, sicer jih pa morajo drugi odsloviti zaradi nesposobnosti. kaj pomeni tako varčevanje ve vsak otrok z končano devetletko.
ONniON
23. 01. 2015 16.24
+2
Islandci so se uprli pokvarjenim bankirjem in izvedli revolucijo, gre jim dobro
ONniON
23. 01. 2015 16.20
+0
naši nesposobni mramor jim pa ne bo pomagal , sram vas bilo, hrvati pa bodo pomagali pa so v veliko večjih dolgovih pa revščini nasploh , upam da hrvati ne bojo kdaj evra sprejeli
Jeanus1
23. 01. 2015 16.18
+5
Bankirji so navadni lopovi, preverjeno na lastni koži, ne verjemite jim niti besedice, kadar gre njihovo korist se ti bodo zlagali v obraz!
ecnarf
23. 01. 2015 15.44
+9
Boj se PUFA ,advokata in bank ,čim dlj od njih.
emilzapata
23. 01. 2015 16.35
+6
Kajtimar
23. 01. 2015 22.20
+1