Gospodarstvo

Volkswagnovi šefi: Zavajanje pri izpuhih ni bila odločitev vodstva

Wolfsburg, 08. 10. 2015 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemški kriminalisti so izvedli hišne preiskave na sedežu Volkswagna. Tožilstvo je potrdilo, da so aktivnosti usmerjene v zaščito morebitnih dokazov, ki bi jih lahko našli v dokumenith in na elektronskih napravah. Preiskave so potekale pri več osebah.

Nemško tožilstvo je odredilo hišne preiskave na sedežu družbe Volkswagen v Wolfsburgu in tudi drugod. Kriminalisti so tako danes vkorakali v poslovne prostore, da bi zaščitili morebitne dokaze o emisijskem škandalu. Tožilstvo je sporočilo, da je naloga preiskovalcev predvsem zaščita dokumentov in podatkov na računalnikih ter elektronskih napravah, ki bi lahko služili kot dokazi zoper odgovornih za manipulacije.

Francoska tiskovna agencija AFP je tako poročala, da so policisti s sedeža Volkswagna odnašali dokumente in trde diske. Prav tako so preiskali več zasebnih stanovanj tako v Wolfsburgu kot v drugih mestih. Tiskovna predstavnica tožilstva Julia Meyer je pojasnila, da je tarča preiskave "več oseb".

Pri Volkswagnu so potrdili, da so preiskovalcem predali zahtevane dokumente. Zagotovili so tudi, da bodo preiskavo v celoti podprli, saj je "temeljita in hitra" razjasnitev dogajanja tudi v njihovem interesu.

Direktor ameriškega Volkswagna kongresu zagotovil, da zavajanje ni bila odločitev vodstva

Glavni izvršni direktor podjetja Volkswagen USA Michael Horn je na današnjem zaslišanju pododbora za preiskave in nadzor v odboru za energijo in trgovino predstavniškega doma ameriškega kongresa zagotovil, da odločitev o namestitvi naprav za zavajanje na testih izpušnih sistemov ni bila odločitev vodstva podjetja.

Horn je v kongresu zatrdil, da so prevaro izvedli za zdaj še neznani posamezniki, ker nikoli ni bilo nobenega sestanka vodstva, na katerem bi potrdili kaj takšnega. Kongresniki so se najprej ganjeno spominjali svojih prvih hroščev iz mladosti, nato pa udarili.

Predsednik odbora za energijo in trgovino Fred Upton iz Michigana je dejal, da je imel Volkswagen še iz časov slave hroščev kultni status, sedaj pa se je v podjetje privleklo nekaj gnilega in varanje ter izdaja sta postala načrt podjetja s sedežem v Wolfsburgu.

Predsednik pododbora za preiskave in nadzor Tim Murphy iz Pensilvanije je vse skupaj označil za globoko kršitev javnega zaupanja, demokratka iz Illinoisa Jan Schakowsky pa je povedala, da je Volkswagen prevaral Američane, EPA in podobne agencije po svetu. "Edino kar želim slišati danes je to kaj bo Volkswagen storil za potrošnike in kdaj," je dejala demokratka.

51-letni Horn, ki je vodenje Volkswagen USA prevzel šele lani, je pripravljen, da stori, kar je treba. V tem trenutku je to ponižno sklonjena glava, potrpežljivo prenašanje svete jeze članov kongresa, priznanje napake in obljuba, da bo vse poplačano.
Horn je uvodoma prebral opravičilo, ki ga je v kongres poslal že v sredo. V imenu samega sebe in celotnega podjetja se je iskreno opravičil za uporabo računalniškega programa, ki je premagal uradne teste izpuhov. Vodilni pri Volkswagnu so zaradi tega menda globoko prizadeti, Horn pa si ni nikoli mislil, da je kaj takega mogoče.

Obljubil je, da bodo stanje popravili, sprejeli odgovornost in si začeli vračati zaupanje strank, prodajalcev, zaposlenih, regulatorjev in ameriške javnosti. Sicer še ne vedo natančno, kako bodo to izvedli, ampak odstranitev naprav za zavajanje v vseh prizadetih vozilih lahko traja dve leti. Delo na posameznem avtomobilu lahko traja med pet do deset ur.

Horn je kongres prav tako obvestil, da podjetje umika prošnje za certifikate od EPA za prodajo vozil na dizelski pogon letnika 2016 v ZDA. Avtomobili, ki so že naročeni in izdelani, bodo pripluli v ZDA, ampak ostali v karantenah v pristaniščih in skladiščih. Njihova usoda za zdaj še ni znana, ameriški prodajalci Volkswagnovih vozil pa se lovijo za glave zaradi izgub.

Preiskave v številnih državah

Zaradi škandala so sicer proti Volkswagnu sprožili preiskave v številnih državah. Po nemških cestah pa po podatkih Volkswagna vozi okoli 2,8 milijona vozil s sporno programsko opremo.

Volkswagen
Volkswagen FOTO: Reuters

Volkswagen je priznal, da so poseben računalniški program namenjen prirejanju izpuhov na uradnih testih vgradili v 11 milijonov vozil na dizelski pogon po vsem svetu. Podjetje je nečednosti priznalo 3. septembra, ko jim zvezna Agencija za zaščito okolja (EPA) in država Kalifornija nista hoteli izdati potrdil, ki so potrebna za prodajo vozil letnika 2016. Goljufanje so odkrili znanstveniki univerze Zahodna Virginija, ki so hoteli drugim proizvajalcem pokazati, da so lahko motorji na dizelski pogon okolju prijazni. Namesto tega so odkrili škandal epskih razsežnosti, ki je uničil zaupanje v nemškega proizvajalca avtomobilov.

Škandal je odnesel do nedavnega prvega moža Volkswagna Martina Winterkorna, še vedno pa ni jasno, kdo je zasnoval in izvedel načrt goljufanja na testih. Novi prvi mož največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca Matthias Müller je povedal, da so suspendirali štiri zaposlene, vendar pa sam ne verjame, da se je prevare zavedal najvišji menedžment.

V pogovoru za časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki je bil objavljen v sredo, je povedal, da je razvoj motorja "zapleten proces" in da pri tem obstajajo naloge, pri katerih "direktor ni neposredno vpleten".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
12. 10. 2015 08.46
+4
Da. Verjetnno so krivi delavci za tekočem traku. Tako kot pri vseh teh velikih godljah - potiho: šef je samo naročil: naredi!
Vabis
11. 10. 2015 10.09
+4
Zanimivo. Tudi v naši firmi o vseh strateških stvareh odločajo delavci v proizvodnji na čelu z čistilko Fato..:)
Uporabnik113089
10. 10. 2015 19.30
+3
Ko gre za VW so nemški kriminalisti podobni slovenskim kolegom. Hišne preiskave poldrugi mesec po izbruhu afere!? Šefi naj ne bi bili nič krivi. Ja, uboge čistilke....... Das Schminkerei!
jozo46
10. 10. 2015 19.22
+1
sedaj pa samo se upam da pade cena vw-ju pol pa takoj po novga vw-ja
Titotiger1
10. 10. 2015 14.21
+2
Najbolj žalostno je to da naša država še vedno dovoljuje uvoz rabljenih okuženih vozil in tako da uvoznikom vse potrebne dokumente. Mar ni to skregano s vso logiko???
.jest
10. 10. 2015 21.18
+3
Naša država potrebuje denar kot Sahara vodo. In pri pridobivanju le tega ji visi dol za okolje in onesnaževanje.
Frane Šajn
09. 10. 2015 19.17
+2
Seveda ne kdaj je bilo pa še zakaj kakšno vodstvo krivo , to so vse zakuhale snažilke , pa mehankarji pa to!
?rnogled
10. 10. 2015 09.51
+2
murglpal?ek
09. 10. 2015 18.05
+5
kdo še te novejše letnike vw sploh kupi? namreč že od 1.9 motorjev dalje je vsem znano dejstvo , da je vw še samo senca samega sebe.......zanič kot stara kanta za smeti.....z audijem vred..
razocarani
09. 10. 2015 12.20
+3
a so tile vodilni res tako bogi kot nasa politika ki o nicemer ne ve nic ,,kako nakladanje ,ko pa so si delili dobicke so pa dobro vedeli kaj prejemajo ,,se norca se dalajo iz kupcev ,,me zanima koliko avtkov so prodali po izbruhu te aferice ,,in kdo bo se zaupal tem laznivcem
Titotiger1
09. 10. 2015 10.28
+5
Mene pa zanima predvsem kje so sedaj razne vladne in ne vladne organizacije.Kje je tržni inšpektorat in kje zveza potrošnikov slovenije.Oguljufanih je 35 tisoč kupcev.VW je povedal da bodo komaj drugo leto začeli s popravili določenih modelov. Kaj to pomeni da bodo ta vozila še 2 leti onesnaževala okolje. Zakaj moramo ostali podjetniki ki se ukvrjamo z določeni artikli če ti niso v skladu z zakonodajo le te takoj umakniti iz prodaje. Kaj bomo spet igrali hlapce Nemški teti Angelci in se obnašali kot da se ni nič zgodilo. Kaj bi bilo z našim podjetjem na Nemškem trgu???
Titotiger1
09. 10. 2015 10.43
+2
Ali to pomeni da boste druga vozila metali na tehničnem če bodo izpuhi preseženi 1% pri VW-ju pa se boste obračali vstran???
razocarani
09. 10. 2015 12.22
+1
zaniviv bo razplet ce sploh bo ,,kot vemo kako se zadeve resujejo pri nas iz tega ne bo nic ,,spet vse na hrbet mnozic ,,drzavni organi ki bi morali ze ukrapat pa verjetno cakajo na kako podkupninico ,,da bodo zaceli mesat meglo ,,
jozo46
10. 10. 2015 19.23
+1
men se pa dlih j.b. kaj se mi zadi ven kadi
vrtojb
09. 10. 2015 08.40
ameriskega vodstva mrbit, nemskega pa sigurno
TheMafiaDon
09. 10. 2015 08.13
+0
hišne preiskave? iščejo pline?
razocarani
09. 10. 2015 12.23
+2
mutant 1
09. 10. 2015 08.03
-1
Čistilke in hišnik so dali direktivo....strici iz ozadja,bi rekel vrli Janez Janša
razocarani
09. 10. 2015 12.24
-1
saj kdo pa naj bi bil kriv ,,hisnik ker ni pocistil delavnic
NoviceResnice
09. 10. 2015 07.58
-6
Kriv je JJ ...itak....tud to da smo vsa podjetja prodal srbom in bosancem....zdej boste Vw laži vozil po cesr k vam bom bosanc plužu...Jankovič jim je že dal koncesijo.....ahjoj kira banana....in kva volite.......
SDS_je_poden
09. 10. 2015 10.41
+4
Nisem vedel, da je za pluženje cest pomembna nacionalnost.
Brabus
09. 10. 2015 07.04
+6
Mislim, da je to zakuhala čistilka med malico, je malo šarila po računalnikih. Z to izjavo, da šefi niso nič vedeli, imajo Amere pa še za norce.
razocarani
09. 10. 2015 12.28
+5
ne samo amere ,vecina teh kant je bila prodana v evropi ,in te bodo se naprej smradle nase ozracje ,,politika pa spet glave v pesek ,,se posebej nasa ,,se ne smejo zamert ,nemcem ,,enako je z vojnimi odskodninami ,70 let se se ni zgodila poravnava ,,politika pa o tem noce niti slisat ,,in to politiko se vedno voli polovica naroda ,,
windmaster
09. 10. 2015 06.51
+5
Seveda šefi niso nič vedeli. In potem svizec zavije čokolado.... Uspešno nemško gospodarsrvo čedalje bolj smrdi in kmalu bodo skupaj z njihovo staro čarovnico ki je uničila celo Evopo, potonili na dno z jenkijevskimi zavezniki!
mutant 1
09. 10. 2015 08.04
+3
virgo3
09. 10. 2015 06.27
+1
ugodno prodam korejca l.2000 za 499€- KLIMA ABS-AIR.... naslov v uredništvo 24 kur
mutant 1
09. 10. 2015 08.04
-1
TheMafiaDon
09. 10. 2015 06.25
+3
sem prepričan da so bili nameni vodstva plemeniti ja...tako kot njihovi računalniki v avtu ki kažejo porabo goriva in lažejo vsaj za 1.5L....
Fifi 24
09. 10. 2015 00.39
+9
Ne niso bili šefi Hans in Mithaus sta se eno popoldan za tekočim trakom zmenila in naredila nov SW in dvignila prodajo .....tile so ISTI kot naši___________Aja tisto o podkupovanju ADAC ki vodi statistiko pokvarljivosti vozil (dvignili so si rang) smo pa tako že pozabili je ja že 5 let nazaj
Montekristo
09. 10. 2015 00.25
+5
To je totalni absurd, da vodstvo ne bi nič vedelo! Kdo pa potem odloča o in v firmi? Če pa o takih pomembnih stvareh res odločajo neki nižji forumi, potem pa tako ne potrebujejo vodstva in se lahko spakirajo vsi skupaj domov!
soniksk
08. 10. 2015 23.30
+25
Volkswagen se je že omenjal v aferi Junkerja(luxleaks), kjer je registriral slamnata podjetja v Luxemburgu, da bi plačal manjši davek na dobiček. To poštena podjetja ne delajo in ni čudno isto privoščili tudi pri proizvodnji vozil. Tudi Junker bi že zdavnaj moral odstopiti saj nima pojma, že pri Bratuškovi se je pokazalo da izbira ženske po izgledu ne po pameti, da ne omenjam njenega "poštenega" zaledja. EU je skregal z Rusijo, ni znal obraniti Evrope pred invazijo tujcev itd... Ta Evropa je postala navadno suženjstvo Nemčiji, Franciji in VB. Kaj pomaga Romuniji da je v EU, plačo imajo pa 350€.