Gospodarstvo

Kriptovalute so premično premoženje. Če z njimi intenzivno trgujete, se morate vpisati v register

Ljubljana, 26. 02. 2018 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dohodek posameznika, ki izvira iz trgovanja s kriptografskimi valutami, se šteje kot dohodek iz dejavnosti, če je dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti, in to ne glede na namen in rezultat opravljanja dejavnosti, opozarjajo na Fursu.

Bitcoin
Bitcoin FOTO: iStock

Finančna uprava RS (Furs) kriptovalute za namene dohodnine obravnava kot premično premoženje. Upoštevajoč navedeno se lahko dohodek posameznika, ki izvira iz trgovanja s kriptovalutami, šteje kot dohodek iz dejavnosti, ki je tudi obdavčen. Fizična oseba, ki opravlja dejavnost, se mora vpisati v poslovni register.

Opravljanje dejavnosti pomeni opravljanje vsake podjetniške, kmetijske ali gozdarske dejavnosti, poklicne dejavnosti ali druge neodvisne samostojne dejavnosti, vključno z izkoriščanjem premoženja in premoženjskih pravic, so  pojasnili na Fursu. Kriptovalute se za namene dohodnine obravnavajo kot premično premoženje.

Dohodek posameznika, ki izvira iz trgovanja s kriptografskimi valutami, se šteje kot dohodek iz dejavnosti, če je dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti, in to ne glede na namen in rezultat opravljanja dejavnosti. "Bistveni elementi, ki morajo biti pri tem podani, so neodvisnost in samostojnost pri opravljanju dejavnosti ter trajnost dejavnosti," pojasnjujejo na finančni upravi.

Neodvisnost in samostojnost se pri tem kažeta v opravljanju dejavnosti na svoj račun, v svojo korist, na svojo odgovornost ter ob lastnem riziku. Za trajnost pa je bistveno, da ne gre za enkraten posel ali občasne, nepovezane posle, temveč za kontinuirano dejavnost.

"V posledici to pomeni, da je potrebno, ko posameznik doseže določen obseg poslovanja, registrirati ustrezno dejavnost oziroma ustrezno prilagoditi status, pri čemer pa se izpolnjenost teh pogojev presoja po sami vsebini in v vsakem konkretnem primeru posebej," so poudarili na finančni upravi. Od tam naprej veljajo pravila za samostojne podjetnike, tudi na davčnem področju.

Postavlja se tudi vprašanje, kaj v primeru trgovanja s kriptovalutami sploh šteje kot davčna osnova od dohodka iz dejavnosti. Na Fursu v zvezi s tem pojasnjujejo, da gre za "dobiček, ki se ugotovi kot presežek prihodkov nad odhodki, pri čemer se za ugotavljanje dobička priznajo prihodki in odhodki, ugotovljeni po računovodskih pravilih, če zakon o obdavčenju ne določa drugače". Za poslovanje s kriptovalutami zakon o obdavčenju ne določa posebne obravnave, so še dodali.

Furs sicer področje kriptovalut, tako rudarjenje kot tudi trgovanje na borzah, spremlja in analizira v okviru nadzora elektronskega poslovanja. "Glede na obstoječo davčno obravnavo analiziramo potencialna davčna tveganja. Na podlagi teh ugotovitev se bo Furs odločal o nadaljnjih aktivnostih," so odgovorili na vprašanje, ali bodo od tretjih oseb, podobno kot nedavno na področju oddajanja nepremičnin, skušali pridobiti podatke o posameznikih, ki rudarijo kriptovalute ali trgujejo z njimi.

V zadnjem času je bilo slišati precej opozoril, tudi iz pravne stroke, da je takšna obravnava v primeru trgovanja z valutami sporna z vidika zagotavljanja pravne varnosti, saj v odsotnosti pravne prakse posamezniki težko vnaprej ocenijo, ali z vidika države opravljajo dejavnost ali ne.

Postavlja se tudi vprašanje smiselnosti obravnavanja upravljanja z lastnim finančnim premoženjem kot dejavnosti. Normalno je namreč, poudarjajo nekateri pravniki, da posameznik s svojimi prihranki upravlja oziroma gospodari. Pri prodaji in nakupu kriptožetonov ne gre za dejavnost, ampak za ustvarjanje izgube oziroma dobička, torej prej za kapitalski dobiček, ki pa je obdavčljiv le, če ga kot takega izrecno opredeljuje zakon, menijo nekateri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

higgsov bozon
27. 02. 2018 09.04
+1
Država/e se bojijo da bomo prešaltali na krypto in ne bodo mogli več štancat bankovcev in s tem ustvarjat recesijo . Vsak krypto je sledljiv ,vsaka transakcija kryptptota se ve kam je šla ... go krypto ,go !
ONniON
26. 02. 2018 21.30
+0
vsem uradnikom- moškim ki imajo večjega tiča od 15 cm dvignit davke !!!! vse uradnice s kratko pričesko obdavčit !
korintos23
07. 03. 2018 10.21
+0
ONniON
26. 02. 2018 21.27
+2
Eitipatapa
26. 02. 2018 19.57
+4
Tega vas (nas) ne sme biti strah. Že iz teksta je moč razbrati, da nimajo pojma kako vse skupaj funkcionira in po kateri poti bi oni prišli zraven, da vzamejo davek. Bitcoin ali ostale kriptovalute lahko kupim npr. s kreditno kartico ali pa s SEPA plačilnim nalogom. In tukaj nisem v nobenem prekršku, saj nakup ni prepovedan. Naprej, ko pa je denar iz fiat valute v kriptovaluti, je zgodbe med mano in njimi konec. Seveda dokler ne naredim "withdraw" oziroma si vrednost kriptovalut izplačam v fiat valuti na svoj TRR. Oni čakajo te profiterje. Vendar sedaj, ko vidimo za kaj gre, se je temu boljše izogniti. Možnosti za zapraviti kriptovalute je ogromno in pač izplačilo v fiat bo kot kaže problem, če se bo na TRR-ju prevečkrat pojavljal.
BUONcaffee
26. 02. 2018 19.28
+2
Konec koncev so si kripto biznismeni sami krivi in priklicali državne lovke v njihov svet, ko so začeli opozarjati vlado da mora urediti področje kripto valut in vlagateljev. Mislili so, da jim bo država omogočila menjave kripto žetonov in kovancev v realen denar, večjo zaščito kripto vlagateljev a dobili pa so davčno. Pač naivnost ne pozna meja, pa če so tudi v kripto svetu tako naivni se ne čudim, da večinoma zgubijo vsi.
mmickica
26. 02. 2018 18.48
+20
Nasa drzava je postala prevec pohlepna in to na zelo nesramen in nespameten nacin. Pobira nam, ki se trudimo nekaj ustvarjati in smo hkrati tako posteni, da vse ustvarjeno tudi prijavimo. Jaz konkretno imam manjse podjetje, kjer cisto vse, kar pocnem, pocnem legalno. Od dobicka placam davek, vsak mesec DDV in prispevke ter dohodnino od plac. Ker imam poslovne prostore v najem v svoji hisi, placam se dohodnino od dajanja v najem nepremicnine. Nato placujem jaz in moja firma davek na stavbno zemljisce, letos pa so me nasli se po nekem starem zakonu in mi zaracunali se davek od tega istega premozenja - hise! In zdaj me mislijo obdavciti se na to, kar sem zasluzila s kriptovalutami? Halooo! Zdaj imam pa tega dovolj. Bom odprla en mini SP in delala pol na crno, v najem ne bom rabila dajat poslovnega prostora sama sebi, torej ne bo davka od najemnine, pa se naj drzava nosi nekam!
milesahead
26. 02. 2018 17.45
+8
pač nimajo pojma zakaj gre. in zato bodo dobili iz kripto točno ,00.
cryptomoon
26. 02. 2018 17.34
+10
Halo slovenska "vlada" "davkarija" bilo kaj ste ze me boli **** od mene ne dobie centa tak kot so že ostali povedali obstaja tisoče drugih alternativ za izplačilo v ..1 minuti do €. kaj se tiče davka vam bo uspelo VAM SLOVENČEKOM BO USPELO ????? ZA KAJ SE TE MATE VI KOJI ****** VI POMENITE V SVETU AHA.. PRVA DAMA USA ??? kr na smeh mi gre nobeni državi ni uspelo obdavčiti zaslužka iz kripto sveta nasproto od vas vidijo potencjal v tehnologiji BLOCKCHAIN in KRIPTOVALUTAH Naša sosednja džava Avstrija razliko od vas BTC enači z zlatom ! in ni to edina država ! v rusiji in nekaterih drugih drzavah na posamičnih delih je trenutno mozno le poslovanje z kriptovalutami.. Malo mozga vklopite in ne icite igle v kupu sena kak bi vi to obdavcli da bi spet nekaj meli od tega zato vas ljudje sovražijo ! na vsakem koraku gromozanski davek ! davek na placo davek na kurh davek na mleko davek na vse *********! kaj se nimate dovol ! DRUGA ŠVICA ZA VAS ODPADE !
AntiNATO
26. 02. 2018 17.25
+9
Zakaj bi moral sploh kaksne davke placevat....elite imajo davcne oaze... v evropi....raja ima pa kriptovalute...pozabite sa bomo kaj prijavljal....jok brate odpade.
Sunflower0
26. 02. 2018 16.57
+13
Najlažje je nabiti cene,trošarine,davke in davke na davke.....in za to nič dat narodu.To znam jaz tudi,ne rabite delati ekspertiz in zapravljati oziroma krasti milijonov zaradi tega.Pridem tja,vi odpustite 50 ljudi in jaz vam bom v enem dopoldnevu izračunal koliko davka bomo na kaj dali.Lopovi in predvsem nesposobni,kar je še najhuje.
Sputnik8
26. 02. 2018 16.54
-2
Dobrodošli v svetu odraslih,
RedLine
26. 02. 2018 17.06
+12
Odrasli "ste" krivi da je slovenija v taki picki materni kot je ;)
BUONcaffee
26. 02. 2018 16.48
+2
Ali rudarji morajo prijaviti obrt?????? Me samo zanima, če bom en dan postal rudar, da bo vse štimalo z zakonom.
dr.dare
26. 02. 2018 16.40
+1
če je pa vse nateg? kak dobiček? če dobička ni če vsi zgubijo?
BUONcaffee
26. 02. 2018 16.44
+3
Smo res revna država, da država se meša v virtualni svet.
BUONcaffee
26. 02. 2018 16.32
+6
A bo davek možno plačati v bitcoinih ali v kešu?????
BUONcaffee
26. 02. 2018 16.28
+5
Ne vem kako premoženje je kripto valuta????? Virtualno premoženje edino lahko. Pa virtualni davek potem pade ali kako????? Očitno se bo država spustila v virtualni svet.
RedLine
26. 02. 2018 16.27
+12
So že prislonili lonček. V zameno ne znajo niti zakona napisati da bi človek, ki ga bere, vedel kako in kaj. Največji davčni strokovnjaki ne vedo kako je s tem, tako slabo je spisano. In to pišejo naknadno, po tem ko ne moreš več spremeniti preteklih dejanj. Še en minus za slovenijo (namenoma z malo) še en plus za odhod v tujino. Še pol leta delovnih izkušenj, in kakšen tečaj jezika pa smo.
Atlantis83
26. 02. 2018 16.42
+7
Požar ima v programu neobdavčitev trgovanja s kriptovalutami. Njega volite :). Je pa smešno pa žalostno tole skropucalo iz fursa brati. Neumno stvar tudi s stavami naredili :) in posledica je manj vplačil in manj pobranega davka vsako leto. Pa jim ne potegne, da pregledajo vse skupi in popravijo :). Pač skupina kravatarjev v javnem sektorju :)
Atlantis83
26. 02. 2018 16.08
+21
haha Furs ... še malo pa bodo drek iz riti šteli kot premično premoženje.
Anze789
26. 02. 2018 15.52
+14
Pa sej niste normalni. Kam gre ta nasa drzava... Banana republika res
dr.dare
26. 02. 2018 15.47
+4
če še imajo kakšno neumnost na fursu naj jo čim prej objavijo ker blagodejno vpliva na rast btc hhahahha je šel gor 500 eur od objave hahahaah
AllSeeingEyeEU
26. 02. 2018 15.42
+36
Kdo pa pravi, da bomo denar jemali ven na TRR-je, ki pripadajo bankam na slovenskih tleh? Pa saj se učimo od najboljših, vsi tam na vodstvu države nas učijo, kako se da skrivati miljončke. Če mene noben ne praša, kako bom konec meseca poravnal osnovne položnice in zbral za futr, pol jih nima kej zanimat, zakaj meni tetka Brankica iz tujine nakazuje 5000 na mesec. Darilo pač. Nasisajte se ..... Če vi nam za varnost v krypto svetu namenite nič, potem tudi mi vam nič. Od nič ni nič. Ne morte sam dobivat pa za to nč dat v zameno! Lahko bi naredili nekaj na varnosti, mogoče celo namenjali neke osnovne subvencije, če že razmišljate o tem, da je crypto kot podjetništvo, ker tako bi tudi vi imeli nekaj od tega. Spodbudite narod da dela za vas, ne pa samo jemat pa za to nič dat!
AntiNATO
26. 02. 2018 15.47
+12