Gospodarstvo

'Jasno je bilo, da Cerarjeva vlada več 100 milijonskih poslov ne bo prepustila nekim Švedom'

Ljubljana, 06. 03. 2015 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
163

Teža ugotovitev računskega sodišča je bila odličen povod, da je lahko vlada na čelo slabe banke imenovala ljudi, ki so ji politično bližje, a to samo po sebi še ne zagotavlja, da bo ustanova odslej delovala bolje, meni ekonomist Matej Lahovnik.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Damjan Žibert
O tem, kakšna je v resnici teža odločitve vlade, da po obremenjujočem poročilu računskega sodišča zamenja neizvršne direktorje slabe banke (DUTB), večini vodilnih pa ob tem še oklesti plače, smo govorili z ekonomistom Matejem Lahovnikom.

Kot pravi, je bila teža ugotovitev računskega sodišča velika, zato je bilo ukrepanje vlade pričakovano: "Menim pa, da je bil to odličen povod, da je vlada postavila ljudi, ki so ji politično bližje od prejšnjih."

To, da vlada lahko imenuje ljudi, ki jim zaupa, se mu v osnovi ne zdi sporno, a na to, ali bodo novi člani ekipe res delali drugače in bolje, bo treba počakati: "Ne smemo zanemariti, da je slaba banka v tem trenutku ena od dveh institucij - poleg SDH - ki ima izjemno veliko ekonomsko moč in vpliv. Trenutno prodaja več kot 20 slovenskih podjetij, med drugim poteka proces prodaje skupine Pivovarne Laško, Palome in vrste drugih manjših podjetij. Hkrati pa poteka tudi proces prodaje terjatev do slovenskih podjetij, ki so jih banke z velikim popustom prenesle na slabo banko. Gre za procese, ki so težki več 100 milijonov evrov, in ki so navsezadnje povezani z veliko prerazporeditvijo ekonomske moči v Sloveniji."

Jasli so torej velike in do vrha polne, gre le zato, kdo si bo iz njih "postregel"?

Bili bi zelo naivni, če bi mislili, da vladajoča politika ne želi imeti nadzora nad tem procesom in ga obvladovati. Pri čemer je najbolj zgovorno, da je vlada delovanje slabe banke podaljšala do leta 2022, kar pomeni, da bo kot je pri nas navada, začasna institucija postala vse bolj trajna. V resnici gre v ozadju za vpliv in obvladovanje prodaje podjetij in terjatev slovenskih podjetij, pri čemer je treba izpostaviti, da v zvezi s prodajo terjatev obstaja nevarnost, da se del tistega kapitala, ki je odtekel iz Slovenije in je pomagal potapljati slovenska podjetja, sedaj vrne nazaj tako, da bodo tisti, ki so podjetja potopili, zdaj ta podjetja z velikim popustom kupovali.

Nad DUTB je treba bdeti. Ne smemo zanemariti možnosti, da se del špekulativnega kapitala, ki je potapljal podjetja, sedaj paradoksalno in z velikim popustom vrne v lastniško strukturo slovenskega gospodartva. Matej Lahovnik, ekonomist
Po tujcih zdaj DUTB dobiva domače menedžerje. Javnost je bila do tujcev nenaklonjena, a izkušnje iz drugih preteklih zgodb niso v v prid niti domačim menedžerjem.

Zagotovo so slovenski menedžerji bolj odvisni, povezani s trenutno vladajočo politiko, kot so bili tujci, zato je možnost vplivanja politike na slabo banko s temi menjavami neprimerno večja. Je pa res, da so ti tujci s svojo nespretnostjo sami prispevali k svojim menjavam. Poročilo računskega sodišča je bilo zato odličen povod, pravi razlogi so pa popolnoma drugje.

Ne smemo zanemariti, da hkrati poteka velika bitka za imenovanje nadzornikov SDH. Ni naključje, da to poteka hkrati in relativno na začetku mandata te vlade! Popolnoma jasno je bilo, da vladajoča politika ne bo prepustila nadzora nad procesom prodaje terjatev slovenskih podjetij in privatizacije "nekim Švedom".

Kot ste dejali sami – ugotovitve računskega sodišča so bile zelo obremenjujoče. A težko je reči, da vse napake izhajajo iz zamenjanih menedžerjev, njihove nesposobnosti … Kljub temu smo zdaj dobili kadrovske menjave, ne pa tudi vsebinskih popravkov sistema delovanja DUTB. Bo to dovolj?

Ravno to je najbolj zaskrbljujoče. Dejali so, da je poročilo računskega sodišča povod za te menjave, hkrati pa je vlada veliko pozornosti namenila kadrovskim vprašanjem, torej kdo jih bo zamenjal, malo pa drugi vsebini. Kako bo slaba banka zdaj drugače delovala.

Plače v slabi banki niso bile glavni, ampak le eden od očitkov. Ta je sicer pomemben. Kadar je neka družba v 100-odstotni državni lasti, morajo biti tudi plače družbeno sprejemljive. A ne smemo zanemariti, da predstavljajo te plače bistveno manj kot promil vrednosti poslov, ki potekajo na slabi banki, kjer govorimo o stotinah milijonov evrov.

Vlada je delovanje slabe banke podaljšala do leta 2022, kar pomeni, da bo, kot je pri nas navada, začasna institucija postala vse bolj trajna. V resnici gre v ozadju za vpliv in obvladovanje prodaje podjetij in njihovih terjatev. Matej Lahovnik, ekonomist

Glavni očitek je bil, da slaba banka nima ustrezno postavljenih ciljev, prav tako ni bilo jasno, kakšna so merila uspešnosti menedžerjev, ki delujejo na slabi banki ...

Ta merila bi morala postaviti država. V tujini je bilo prav to bistveno drugače, zato so tam slabe banke hitro prenehale s svojim delovanjem. Na Švedskem so zelo hitro zaključili z dobičkom za davkoplačevalce – delovali so hitro, učinkovito, z jasnim ciljem. V Sloveniji pa vprašanje, kaj je ključni namen slabe banke, ostaja.

Eden od predsednikov koalicijskih strank je že dejal, da bo slaba banka po novem upoštevala tudi neke druge cilje pri svojem delovanju, ne samo ceno, po kateri bo prodajala terjatve in privatizirala podjetja. Tisti trenutek, ko rečeš, da dosežena cena ni ključni cilj, odpreš vrata najrazličnejšim drugim, politično všečnim kriterijem. Obstaja nevarnost, da bomo spet govorili o nacionalnem interesu, za katerega se bo izkazalo, da je zreduciran na interes nekaj zasebnih žepov in ozadja.

Zaradi vsega tega, bo morala biti javnost odslej še celo bolj pozorna na ravnanje slabe banke, predvsem v smislu, kaj so njeni cilji, kaj merila uspešnosti in ali politika morda ne izkorišča te menjave, da se po novem vmešava v poslovanje slabe banke. Predvsem pa, kdo ima od tega koristi.
Prav je, da damo novi ekipi priložnost, a z dovolj veliko dozo nadzora. Slaba banka je preveč zapeljiva za politiko, ekonomska moč in vpliv sta preveč mamljiva, da bi lahko pričakovali, da se bo politika uprla vmešavanju. Ne želimo pa priti v paradoksalen položaj, ko bi se izkazalo, da smo zaradi nekaj tisoč evrov prihranka pri plačah, posegali v slabo banko, zdaj pa bodo na drugi strani na nepregleden način iz nje odtekale desetine milijonov evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravapamet50
13. 03. 2015 08.59
nihče ne vidi, da so murgelčani pokradli državo, slovenčeki bomo počasi tako kot v srbiji in rusiji, janšo in desnico pa so linčali, ker bi radi imeli eu in eu zakone....SICER PA NAROD SI JE NAPISAL SODBO SAM, novinarji pa še bodo drago plačali za svojo napako, ker niso poslušali svoje pameti....ŽAL TUDI VSI OSTALI
Sollerod
10. 03. 2015 21.18
+0
Svedsko vodstvo je se vedno 100x bolj zanesljivo kot domace. Skoda, da jim niso dali nekoliko vec casa.
zdravapamet50
13. 03. 2015 08.54
simple_mind
09. 03. 2015 10.33
+1
Niti ni treba bit ekonomist za to ugotovitev, seveda bodo raje sebi izplačevali.
zdravapamet50
13. 03. 2015 08.54
Iluzionist
09. 03. 2015 09.46
+2
a lahkovnik bi rad povedal, da kakšna druga vlada pa bi prepustila sto milijonske posle nekim švedom?
yunostalgik
07. 03. 2015 23.02
+4
ta pa je "pameten" dečko ni kaj,on se je že dokazal,a ne...
luciluk
07. 03. 2015 22.35
-2
Zanimivo da se oglaša tale mojster, ki se je do pred kratkim krmil iz istega korite, tako kot njegova cela familija iz Gorenja. To njegovo obnašanje je po moje samo igra, v duši je še čisto lepo rdeča duša!
levasmuka
07. 03. 2015 14.29
+12
Frutek je naredil največjo škodo Sloveniji, ko si je izmislil besedo tajkun in je nasprotoval podaljšanju kreditov Pivovarni Laško. Nato so banke zablokirale vse "privatizacijske" kredite. Kaj se je zgodilo potem vemo vsi. Banke so zaplenile, premoženje s katerim so bili krediti zavarovani (delnice, ki jim je vrednost zelo padla), davkoplačevalci smo dokapitalizirali banke, sedaj pa Švedi razprodajajo premoženje, ki je bilo predmet zavarovanja. Podjetja, ki so bila nekoč ponos Slovenije pa sedaj životarijo. Nisem pristaš lastninskega plenjenja, trdim pa, da niso bili vsi tajkuni slabi. tudi sam sem delal za njih in sem dobival pošteno plačilo. Sedaj pa, ko smo vse uničili in razprodali pa smo frajerji. Samo, da smo jih z....bali. In kaj imamo od tega? Še večjo štalo, kot smo jo imeli! Problem je , da smo Slovenci zgodovinsko gledano nesamostojni in si sami ne upamo - potrebujemo tujce, da nam vladajo.
levasmuka
07. 03. 2015 14.30
+7
Upam, da bom za zadnji stavek dobil veliko minusov.
luciluk
07. 03. 2015 22.33
-4
ni re da smo slovenci nesamostojni. Slovencem se 50+25let pere glavo z rdečim filtrom. Povprečen slovenec verjame časopisu Delo, Dnevnik, itd, kjer znajo z naskokom saditi rožice v buče slovencelnom. Ko bo padla rdeča zavesa potem bo šele jok in stok, ko bo slovencel ugotovil da je gol inbos in da nima več nič. Bivši komiji pa se mu bojo smejali iz Dubaja!
miškolinka2012
10. 03. 2015 14.42
+0
luciluk se poplnoma strinjam s tabo.Kot ovce sledimo temo kar nam servirajo določeni politični lobiji.Pa sprašujem se kakšni tujci kaj se nismo vsi slovenci odločili ,da bomo živeli skupaj v evropski uniji z vsemi drugimi narodi,kaj nismo vsi sedaj evropski drževljani,Vsi ,ki so spustili noter tako imenovane tujce (evropejce)nas prehitevajo po razvitost(Poljska,Češka,Slovaška itd..)
zdravapamet50
13. 03. 2015 08.56
luculuk++++++++++90 % medijev je v rokah naših rdečkarje, novinarji pa so se itak izšolali na bivši politični šoli z starimi rdečimi profesorji....
HOLAJ SLOVENIJA
07. 03. 2015 12.37
+3
Zopet ta pametnjakovič eden od botrov TEŠ 6,eden od ministrov,ki niso naredili nič koristnega,krepko pa pomagal,da je Slovenija v krizi!
sinhron
07. 03. 2015 14.21
+2
eden botrov in glavni h protagonistov TEŠ 6 !
ROMELS
08. 03. 2015 09.25
+1
Pozabil si na glavne protagoniste iz šaleškega SD-ja. Rdeči dečki iz velenja in okolice.
skorumpiranpolitik
07. 03. 2015 12.01
-2
Fruttek, a so te dal stran od korita, pa laješ in mijavkaš skupi?
levasmuka
07. 03. 2015 14.31
+1
skorumpiranpolitik
07. 03. 2015 11.49
+0
Frutek, glaven da si ti dobro vleku dnarce pri Mečkatorju kot nadzornik! Tvoje pametovanje, čez kamelina ušesa.
Nightyfly
07. 03. 2015 11.39
+1
dolgi nos 07.03.2015 11:36:34 1 1 se dolgo ne bo zrasel ,,samo jokca ,pravi kalimero**************************tu se moram kar strinjati .
VSEZNALECno1
07. 03. 2015 09.50
+9
Korže bo posredno nadzoroval svojega kvazi dolžnika Elan....pa če mi nismo banana....
hillya
07. 03. 2015 08.39
+1
Če bi bil Matej Lahovnik minister, bi šlo Sloveniji veliko bolje - no nekaterim "izbranim" pa najbrž ne tako. Bo treba še mal karte premetat. Ljudem je počasi že vsega več, kot preveč.
bekobruka
07. 03. 2015 10.33
+7
HOLAJ SLOVENIJA
07. 03. 2015 12.38
+1
Hudičevo dobro je pomagal vse zafurati,ko je bil minister!
levasmuka
07. 03. 2015 14.32
+1
Še nikoli ni vodil nobenega podjetja in ne ve, kako je do 18. zbrati dovolj za plače in prispevke.
steirer5
07. 03. 2015 17.42
+3
Taksen, kateri dobro vodi svoje podjetje, ne bo NIKOLI in za noben denar politik, jasno!
mirsad miro muhar
07. 03. 2015 07.32
-6
Heeehe,ekonomčiću,ti si tazadnji ki lako bilo kaj komentira,saj veš zakaj
hillya
07. 03. 2015 08.36
+6
Tukaj moraš tudi ti umolkniti, saj veš zakaj !
razocarani
07. 03. 2015 11.34
+1
kar pelji si lahovnika domov zeni ce ti je tako ljub,,tip ima kar precej putra na betici ,, sedaj je lahko pametovati ,,kaj pa njegove mucke v tesu ? in zakaj ni nic naredil ko je bil minister?? zakaj je ze po nekaj mesecih pobegnil ?
levasmuka
07. 03. 2015 14.33
+1
Res je naredil doktorat, o ekonomijo pa nima pojma, saj še nikoli ni nič pametnega počel.
razocarani
07. 03. 2015 18.41
+4
za svojo zadnjico je kar lepo poskrbel da pa bi kaj dobrega naredil za kar je placan pa razen pljuvanja po srugih ni bilo.. ni kaj pravi korenjak ,,vsaj tiho naj bo
DonDonDan
07. 03. 2015 06.55
+21
Bil je minister v trojčku Golobič, Kresal, Pahor. Odstopil je iz načelnih razlogov, ker se ni strinjal s tisto politiko, ki se je izkazala za destruktivno, predvsem s strani Golobiča in Kresalove.
razocarani
07. 03. 2015 11.35
+2
in ostal tiho ,,potegnil rep med noge in cao je moral takrat ko je imal priliko izkasljat svoje ,,
razocarani
07. 03. 2015 18.42
+3
da da nic ne pomaga ce je iz vasih koncev a ne minusarji ,,koga briga ta mulec ,,samo naj neha nakladat ,,svoje je ze pokazal ,,sama hvala in vazen je kot purman ,,
razocarani
07. 03. 2015 18.44
+2
ja nacelnost mu je prav pisana na kozo ,,navaden podrepnik strahopetni ,vazen pametnjakovic nadut in vase zaljubljen ,,z pahorjem bi bila kar lep par ,,
Pantokrator
07. 03. 2015 06.14
-3
kaj je s tem dojenčkom?
razocarani
07. 03. 2015 11.36
-1
se dolgo ne bo zrasel ,,samo jokca ,pravi kalimero
levasmuka
07. 03. 2015 14.34
+0
marko1310
06. 03. 2015 19.43
+2
Ta je še med živima,ali je komaj zdaj dobo navodila velikog vodje za komentrje
Bruhalnica24
06. 03. 2015 19.40
+16
Ja frutek ima prav, vendar ni na oblasti, tako samo mlati v prazno...
murate
06. 03. 2015 19.15
+24
Lahovnik je bil zelo aktiven,da obrtnikom ni treba več plačevati obrtne zbornice.Hvala mu.
zefa20
06. 03. 2015 18.14
+17
ja kaj se pa sedaj ta tipček oglaša, ki je naredil državi 10 krat večjo škodo kot koristi takrat ko je bil minister. Naj pojasni in zagovarja TEŠ 6 ki je ena od najbolj zgrešenih investicij v samostojni državi. Zato dragi Lahovnik, zapri kljun!!!!!!!
razocarani
07. 03. 2015 11.38
+1
in pticek se naprej civka ko rabi reklamo ,,takih umotvorov je dezela ze sita ,,