Laščani tožijo državo in direktorja UVK Matičiča

Skupina Laško toži državo in direktorja Urada za varstvo konkurence Damjana Matičiča, ker sta ji preprečila prodajo njenega deleža v Mercatorju. Oškodovana naj bi bila za skoraj 60 milijonov evrov, škoda pa še nastaja, pojasnjujejo.

Pivovarna Laško-2

(Foto: Damjan Žibert)

Skupina Laško je vložila odškodninske tožbe zoper državo in odgovorno osebo, direktorja UVK. Razlog za tožbo je protipravna preprečitev prodaje delnic družbe Mercator, ki je nastala v času prodajnega procesa delnic družbe Mercator leta 2011.

Zaradi izdane odločbe UVK, ki je družbam Skupine Laško prepovedala razpolaganje z delnicami družbe Mercator v zaključni fazi prodajnega procesa, je nastala in še nastaja škoda.

Pojasnili so, da so od Skupine Laško banke upnice kot lastnice deleža v družbi že leta 2010 zahtevale, da skupina odproda vse premoženje, ki ni povezano z osnovnim poslom skupine. Nadzorni svet matične družbe je zato že avgusta tega leta naložil upravi, da začne postopek prodaje celotnega deleža v družbi Mercator.

Po javnem razpisu za prodajo delnic Mercator je tožeča stranka prejela zavezujočo ponudbo družbe Agrokor, ki je za delnico nudila 221 evrov. 26. aprila lani pa je UVK, takrat je urad vodil Damjan Matičič, poslal odločbo, s katero je preprečil razpolaganje z delnicami MELR in tako preprečil prodajo. Zato je nadzorni svet družbe nato v začetku maja lanskega leta sprejel sklep, da zaradi odločbe pristojnega državnega organa ne more sprejeti ponudbe kupca.

Skupina Laško ocenjuje, da je s tem utrpela škodo v višini 59,2 milijona evrov, ta pa nastaja še naprej, saj družbe v skupini še naprej plačujejo obresti financiranja nepotrebnega premoženja in se ukvarjajo s procesom njegov prodaje.

Za odziv smo prosili tudi Matičiča oziroma urad, ki ga vodi, kjer pa so nam pojasnili, da s tožbo še niso seznanjeni in je zato za zdaj ne morejo komentirati.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
MikasaT55 17.09.2012 09:48:23
Neumnost laščanov. Se mi zdi da sploh več ne vedo kaj bi počeli. Namesto, da bi se ukvarjali sami s seboj, se ukvarjajo z drugimi in sploh ne delajo v prid slovenskega gospodarstva ampak so sebični. Prodaja Mercatorja v tem trenutku ni dobra rešitev in to ve skoraj vsak. Kakšne izdelke bomo lahko kupovali potem, ko bo Mercator v rokah tujcev? Slovenskih zagotovo ne več in to je slabo za slovensko gospodarstvo. Dober primer so police drogerij DM, kjer nekaterih slovenskih izdelkov sploh ne moreš več kupiti in to brez kakršnegakoli vzroka. Izdelkov Subrine ne dobiš več in to že nekaj časa. In enako bo v Mercatorju. Slovenskih izdelkov ne bo več, bodo samo še tuji...
Več komentarjev