Tujina

FOTO: 90 let od konca morije

Ljubljana, 11. 11. 2008 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob 11. uri, natanko 90 let po koncu prve svetovne vojne, se je z vrha Krna zaslišala Tišina. Ista skladba je vojakom leta 1918 sporočila, da se je štiriletna morija končala.

Pred točno 90 leti so podpisali premirje, s katerim so končali štiriletno morijo 1. svetovne vojne. Okroglo obletnico so obeležili po vsej Evropi, tudi v Sloveniji.

Sarkozy se je s soprogo poklonil padlim vojakom.
Sarkozy se je s soprogo poklonil padlim vojakom. FOTO: Reuters
11. novembra v številnih državah sveta obeležujejo spominski dan oziroma dan veteranov. Spomnijo se predvsem tistih, ki so med vojnami dali življenje.

Skupno spominsko slovesnost so pripravili v francoskem Douaumontu, središču bitke pri Verdunu iz leta 1916. Med udeleženci so bili francoski predsednik Nicolas Sarkozy, britanski princ Charles, predsednik nemškega bundesrata Peter Müller in avstralska guvernerka Quentin Bryce. Skupaj so položili vence ob ogromni francoski zastavi, ki je plapolala nad dvema razsežnima poljema križev, ki označujejo grobove padlih vojakov.

V bitki pri Verdunu je v 300 dnevih krvavih bojev med francoskimi in nemškimi enotami padlo 300.000 vojakov. Decembra 1916 so zmagale francoske sile.

Medtem ko sta Francija in Nemčija svoja zadnja veterana prve svetovne vojne, 110-letnega Lazareja Ponticellija in 107-letnega Ericha Kastnerja, izgubili letos, ima Velika Britanija še štiri živeče vojake, ki so v njenih vrstah preživeli bojišča štiriletne vojne. Trije izmed njih, 112-letni Henry Allingham, 110-letni Harry Patch in 108-letni Bill Stone, so se udeležili britanske slovesnosti v spominskem parku Cenotaph v središču Londona, kjer so se zbrali tudi britanski premier Gordon Brown ter drugi člani vlade. 

Henry Allingham je najstarejši veteran prve svetovne vojne.
Henry Allingham je najstarejši veteran prve svetovne vojne. FOTO: Reuters

Na Poljskem tudi obletnica samostojnosti

Na Poljskem se istočasno s koncem prve svetovne vojne danes spominjajo tudi ponovne pridobitve neodvisnosti Poljske, ki je bila obnovljena po koncu prve svetovne vojne pred 90 leti. Poljska je bila namreč takrat ponovno oblikovana kot država, potem ko so razpadla Nemško cesarstvo, Avstro-Ogrska in Rusko carstvo, ki so si Poljsko 123 let prej razdelili medse.

Slovesnosti na osrednjem trgu v Varšavi so se udeležili predsedniki številnih evropskih in drugih držav, med njimi tudi slovenski Danilo Türk. Poljski predsednik Lech Kaczynski pa je ob tem tudi priredil slovesno kosilo in posebno slavnostno večerjo z gala plesom. Ta je v javnosti že dvignila precej prahu, saj nanjo ni povabljen Nobelovec in ustanovitelj poljskega sindikata Solidarnost Lech Walensa.

Na današnji dan se v številnih državah po svetu spominjajo vojakov, padlih med različnimi vojnami. Fotografija je iz Kanade, kjer so na spomenik neznanemu vojaku polagali makove cvetove.
Na današnji dan se v številnih državah po svetu spominjajo vojakov, padlih med različnimi vojnami. Fotografija je iz Kanade, kjer so na spomenik neznanemu vojaku polagali makove cvetove. FOTO: Reuters

Obletnico obeležili na Krnu

Krn je bil prve tri tedne vojne v avstrijskih rokah, nato pa so ga zavzeli Italijani in ga obdržali do zadnje soške bitke. Bolj krvava kot Krn je bila sosednja Batognica, kjer so bili avstrijski in italijanski položaji le nekaj deset metrov narazen, znamenita pa je tudi plinska vojna pod zemljo.

Obletnico konca morije, ki je zahtevala več milijonov življenj, smo obeležili tudi v Sloveniji. Ob 11. uri, natanko 90 let po podpisu premirja med silami Antante in Nemčijo, je trobentač na vrhu Krna v spomin na mrtve vojake zaigral Tišino. Ista skladba se je z drugega najvišjega slovenskega vrha razlegala tudi 11. novembra 1918.

Okoli 20 pohodnikov, ki so se udeležili Pohoda spomina in se povzpeli na 2245 metrov visoki Krn, je nagovoril radovljiški župan in predsednik organizacijskega odbora Janko S. Stušek. "Prva svetovna vojna je kot vojna topov, vojna za vrhove in vojna za strelske jarke predvsem med vojaki terjala preko 10 milijonov žrtev, preko sedem milijonov jih je bilo trajno pogrešanih, 21 milijonov pa fizično in psihično prizadetih. To so številke, ki si jih težko predstavljamo," je poudaril. Kljub temu jo je označil za "zadnjo gentlemansko vojno", saj se je z izjemo frontne črte ognila civilistom.

Po krnskem pogorju je med leti 1915 in 1917 potekala soška fronta. Bila je prizorišče največjega spopada v goratem območju v zgodovini človeštva in največji vojaški spopad na slovenskih tleh nasploh. 

Morija se je končala 11. 11. 1918.
Morija se je končala 11. 11. 1918. FOTO: POP TV


SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurijkranjc@gmail.com
11. 11. 2008 21.59
življenje človeka je neprecenljive vrednosti, še posebno kadar se gre za prometne nesreče z smrtnim izidom, pogosto to beremo v raznih izjavah več ali manj \"do zob oboroženih\" policistov, ki nadzorujejo prometno varnost... človeštvo je dalo skozi veliko diktatorjev...žal se iz te tragične zgodovine niso naučili popolnoma nič ali še malo manj, kot nič niti najnovejši svetovni politiki!!!! Tukaj se resno vsprašujem čemu poraba neznatnih miljard dolarjev ali evrov za oborožitvene tekme in grožnje sosednjim državam ali celo celinam???!!! Kje ste miroljubni državniki sveta??? Ali so na najvišjih položajih res le potomci \"HITLERJA in/ali STALINA....da ne omenim še kakšnega ameriškega veleveljaka iz bližnje preteklosti??? Koliko ljudi bi imelo na račun ene izstreljene maneverske balistične rakete dovolj pitne vode in cenejše hrane? Ali bi bili vrtci in šole še tako dragi??? Sicer pa spoštovan svetovni ljubitelji smodnika in morij mednarodnih razsežnosti: zakaj na najbolj vroče fronte ne greste sami z svojimi družinami???? Strinjam se, da je potrebno nasilne voditelje \"diktatorje\" vreči z oblasti in ljudem omogočiti dostojno življenje... kaj smo se že naučili iz predsedovanja g. Busha??? vojna tu, vojna tam in svetovna gospodarska kriza... očitno je slab bojevnik in še slabši gospodarstvenik, da ga ne omenim voditelja najbolj demokratične države na svetu... rezultat: svetovna kriza... zakaj že??? Slovenska vojska, kot država sama, je imela v času osamosvojitve Slovenije na vrhu zelo sposobno vodstvo in izredno dobro obveščevalno operativo, saj smo dosegli osamosvojitev res z minimalnimi žrtvami. Pa naj bo lahka zemljica vsem žrtvam vseh nesmiselnih vojska in teroja na tem planetu. SLAVA JIM. vojni veteran za samostojno Slovenijo
zavedenSLO
11. 11. 2008 21.21
živela Slovenija
Tonček Balonček
11. 11. 2008 18.24
Skrajni čas je, d akupijo še Družino ter Reporter, potem bo mir!