Gospodarstvo

Gospodarstveniki proti vladnem predlogu o drugem tiru, v Črnem Kalu razmišljajo o referendumu

Ljubljana/Črni Kal, 03. 04. 2017 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrstvo za infrastrukturo se je začelo o projektu drugi tir pogovarjati tudi s civilno iniciativo za nadzor projekta. Zastavili so operativne korake za sodelovanje pri projektu. Krajani v Črnem Kalu so se pogovarjali o možnosti referenduma o zakonu o drugem tiru, z vladnim predlogom so nezadovoljni tudi na GZS in OZS.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrstvo prisluhnilo civilni iniciativi za Drugi tir
    02:10
    Iz SVETA: Ministrstvo prisluhnilo civilni iniciativi za Drugi tir
  • Iz 24UR: Nasprotovanja drugemu tiru se vrstijo
    02:28
    Iz 24UR: Nasprotovanja drugemu tiru se vrstijo

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben in član Sveta za civilni nadzor projekta Drugi tir Jože P. Damijan sta na današnjem sestanku v Ljubljani po besedah sekretarja zastavila operativne korake glede sodelovanja pri projektu drugi tir. Strokovnjaki z obeh strani se bodo sestali še ta teden.

Leben je po srečanju z Damijanom pojasnil, da sta se dobila na operativnem sestanku in da se projekt drugi tir nadaljuje.

"Kot smo se dogovorili na vrhu koalicije, smo se danes začeli pogovarjati tudi s civilno iniciativo za nadzor projekta. Z veseljem lahko rečem, da smo zastavili operativne korake, kako bomo skupaj sodelovali, da bomo lahko sam projekt v nadaljevanju tudi izboljšali," je poudaril državni sekretar.

Tudi Damijan je izpostavil, da sta imela z Lebnom zelo konstruktiven pogovor. "Dogovorila sva se za nadaljnje sodelovanje, predvsem na tehnični oziroma operativni ravni," je dejal.

Damijan je sicer v imenu Sveta za civilni nadzor projekta Drugi tir predstavil pet ključnih prioritet, ki so za svet pomembne za nadaljevanje izvajanja projekta. "Prva je znižanje cene projekta, druga je dvotirna proga, tretja problem 2TDK kot nosilca investicije, četrta je vloga Madžarske oz. ostalih zalednih držav, peta pa demokratičen nadzor nad gradnjo drugega tira," je naštel. Njihov cilj je po Damijanovih besedah ta, da se projekt izvede in financira čim bolj racionalno.

Leben je dejal, da sta se z Damijanom dogovorila, da se bodo strokovnjaki z obeh strani dobili že v četrtek ali najpozneje do ponedeljka, "odvisno od tega, kdaj bo strokovna podpora na voljo". Dodal je še, da sta se danes pogovarjala v točkah nadzora, tehnične izvedbe in same oblike projekta, pa tudi o znižanju stroškov v sklopu tehničnih zadev.

Damijan je medtem pojasnil, da o sodelovanju Madžarske v projektu, ki je za svet sporna, danes nista govorila, pri čemer je ponovil, da je beseda tekla predvsem o tem, kako dejansko zastaviti medsebojno sodelovanje.

Dva predloga v državnem zboru

Ministrstvo in svet za civilni nadzor sta sicer pripravila vsak svoj predlog zakona o drugem tiru, ki sta tudi že v DZ. Predlog, ki so ga pripravili v iniciativi, je še pred vlado vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, a ga je moral dopolniti, zaradi česar se bodo poslanci najprej lotili vladnega zakona.

V svetu za civilni nazor so se zaradi omenjenega zapleta danes s pismom obrnili na predsednika DZ Milana Brgleza. V njem so med drugim zapisali, da se zdi, da je bila ugotovitev, da je predlog nepopoln, kar sicer po njihovih navedbah ne drži, namenjena zagotoviti časovne prednosti vladnemu predlogu in preprečitvi, da bi DZ razpravljal o alternativnih rešitvah in financiranju projekta.

Glede drugega tira različna mnenja.
Glede drugega tira različna mnenja. FOTO: iStock

V Črnem Kalu razpravljali o referendumu o drugem tiru, a sklepa ni bilo

Predsednik Krajevne skupnosti Črni Kal in član Civilne iniciative Črni Kal Janko Sever je zanikal, da bi v civilni iniciativi sklenili zbirati podpise za referendum o zakonu o drugem tiru. Kot je pojasnil, so se o tej možnosti sicer med drugim pogovarjali na seji odbora, ki se zavzema za zaščito vodnega vira in izgradnjo dvotirne železnice.

Potem ko je vlada v četrtek potrdila in v DZ posredovala predlog zakona o drugem tiru, je bilo medijem v elektronski obliki v imenu Civilne iniciative Črni Kal posredovano sporočilo o tem, da bodo v iniciativi začeli zbirati podpise za razpis referenduma o zakonu. Pod sporočilom je bil podpisan Sever.

Sever je danes pojasnil, da ga je oseba, ki je elektronsko sporočilo poslala medijem, poklicala, da pa ji sam nikakor ni pojasnil, da so se odločili za zbiranje podpisov za referendum. Poleg tega mu oseba ni povedala, da bo kaj pošiljala novinarjem. Kot je še poudaril Sever, omenjena oseba tudi nima nič z njihovo krajevno skupnostjo.

Je pa priznal, da so se prejšnji teden sestali v odboru, ki se zavzema za zaščito obalnega vodnega vira z izgradnjo dvotirne železniške proge Divača-Koper. Gre za odbor, v katerem so lani pod peticijo, v kateri so opozarjali na dotrajanost in potencialno nevarnost, ki jo predstavlja sedanja enotirna železniška povezava, v le nekaj tednih zbrali več tisoč podpisov.

Na sestanku odbora so se dogovorili, da bodo sodelovali z vsemi iniciativami in deležniki z namenom, da zaščitijo interese krajanov ter da skupaj z infrastrukturnim ministrstvom in vlado najdejo rešitev za to, da gredo v izgradnjo dvotirne železniške proge. Predmet diskusije je bil tudi referendum, vendar sklepa v zvezi s tem niso sprejeli, je še dodal Sever.

Kot je napovedal, se bodo v torek sicer o omenjeni problematiki na sedežu Krajevne skupnosti Črni Kal pogovarjali z infrastrukturnim ministrom Petrom Gašperšičem in državnim sekretarjem Juretom Lebnom.

Z vladnim predlogom zakona o drugem tiru nezadovoljni tudi na GZS in OZS

Predlogu zakona o drugem tiru, ki ga je v DZ poslala vlada, sicer nasprotujejo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Po besedah direktorja združenja za promet pri GZS Roberta Severja, med drugim nasprotujejo uvedbi dodatka na cestnino, kajti prevozniki dodatnih obremenitev ne morejo več prenesti.

Kot je na današnji novinarski konferenci uvodoma izpostavil Sever, so svoje pripombe na predlog zakona posredovali v predvidenem roku, a odgovora s strani vlade niso prejeli. "Predvsem nas moti, da vlada oziroma ministrstvo za infrastrukturo kot predlagatelj nista izkazala interesa za pogovor z obema zbornicama, ki sta argumentirano podali pripombe na te rešitve," je dejal.

Avtoprevoznikom gre v nos predvidena podražitev dodatka na cestnino

Med pripombami, ki jih imajo v zbornicama, je Sever naštel dodatek na cestnino, ki predvideva šest- do sedemodstotno podražitev. Pri tem je spomnil, da se je že s 1. januarjem letos podražila cestnina za težka tovorna vozila, Dars in infrastrukturno ministrstvo pa sta po njegovih besedah izpostavila, da jih dodatna podražitev čaka tudi po uvedbi elektronskega cestninjenja.

"Se pravi da bomo v enem letu doživeli tri podražitve, kar prevozništvo ne more prenesti oziroma bo moralo to prenesti na naročnike prevoza, torej gospodarstvo," je bil jasen Sever.

Tudi vodja skupine sekretarjev pri OZS Bojan Pečnik je izpostavil, da imajo prevozniki že danes vrsto stroškov. "OPZ je enako kot GZS na stališču, da se ne sme obremenjevati gospodarstva," je poudaril in dodal, da so "transporterji kot taki tisti, ki lahko naredijo gospodarstvo bolj ali pa tudi manj konkurenčno". Pojasnil je, da se bodo njihovi stroški posledično usmerili na domače gospodarstvenike, ko bodo ti naročnik prevoza, kar pomeni manjšo konkurenco.

Predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri združenju za promet GZS Milan Slokar je medtem dejal, da jih s podražitvijo silijo, "da financiramo praktično nam konkurenčno branžo".

"Razumel bi, da ta denar Dars, če ga pobere, nameni direkciji za infrastrukturo, da bi se lokalne ceste popravile, ne pa za drugi tir," je poudaril. Ta se bo, kot je dodal Slokar, gradil izključno zaradi Luke Koper, katere lastnik je država. Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi država in Luka sami pridobili financiranje, da bi ga sami izvedli in ga nato tudi tržili, "ker mi od drugega tira praktično ne bomo imeli nič".

OZS izraža dvom, ali bomo sploh potrebovali drugi tir

Da cestni transport dodatnih obremenitev ne more več prenesti, je izpostavil tudi Aleksander Bizjak iz sekcije za promet pri OZS. Ob tem pa je izrazil bojazen, da bo šel, ko bo enkrat do konca zgrajeno reško pristanišče, ves vodni transport čez Reko in se nam lahko zgodi, da sploh ne bomo potrebovali drugega tira.

Na zbornicama predlogu zakona nasprotujejo tudi zaradi takse, ki je predvidena na pretovor v koprskem pristanišču. Kot je dejal Sever, so Luka Koper in luški špediterji opozorili na to podražitev, v zbornicah pa opozarjajo predvsem na stališče prevoznikov, da se bo podražila celotna veriga, ki prihaja iz Luke Koper.

Sever je poudaril, da jih na zbornicah moti, da vlada v zakonu navaja, da se gospodarstvo ne bo dodatno obremenjevalo. "Vidimo da to ni res, kajti tako dodatek k cestnini kot same pretovorne takse bodo direktno obremenjevale gospodarstvo," je izpostavil.

GZS in OZS bosta po besedah Severja prevoznikom predlagali, naj enostavno višji strošek prevalijo na gospodarstvo oz. naročnike prevozov, kajti po njihovih izračunih prevozništvo takšnih obremenitev ne bo preneslo. "Seveda se pogovarjamo tudi o kakšnih bolj drastičnih ukrepih, ne morem reči protestih, ampak definitivno mislim, da prevozništvo ne bo pristajalo na kakršnokoli podražitev," je zaključil Sever.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Django
06. 04. 2017 21.29
ves denar pokasirajo od Avtocest od zeleznice ter vsemogocne davke zahtevsjo, denarja pa ni nikjer? kam gre ves ta denar? v ograjo? v vojni je bila Ljubljana okupirana in z Zivo ogrsjena sedaj pa je cela slovenija okupirana in ograjena! in gdo je zato odgovoren?
tankopiš
20. 04. 2017 17.09
tankopiš
20. 04. 2017 17.11
Kaj se pritožuješ,ni prvi niti zadnji projekt.
Django
06. 04. 2017 21.23
-1
cerarjeva gnila vlada se bo toliko casa pogovarjala da bomo zamudili europska sredstva.
bodi
03. 04. 2017 20.59
+3
tisti kateri ga rabi ga naj tudi financira in če bom kupil lokomotivo bom po vsej verjetnosti moral plačati uporabo tirov tako kot sedaj plačujem vinjeto in nadomestilo za uporabo cest pri registraciji hehe in to je čista resnica
beka-mb
03. 04. 2017 21.09
+3
Rabi ga država. Tri četrtine kamionov, ki jih vidiš na cesti, so zaradi Luke Koper, kateri plačujejo cestnino, gorivo itd. Tuji prevozniki pa itak plačujejo SŽ uporabo tirov, torej državi. Že iz zgodovine vemo, da je železnica vedno prinašala razvoj, mi pa smo pri tem daleč zadaj. V drugih državah se bodo počasi z vlaki vozili po zraku, preden bomo mi zgradili 2. Tir.
beka-mb
03. 04. 2017 21.10
+3
Italijani pospešeno gradijo 2 tira do Trsta in oni dobro vedo zakaj.
bodi
04. 04. 2017 19.24
ja res je saj posledično pade denar v državno blagajno pa vendar so preveč pohlepni in to trenutno in ne preudarni na daljši čas kateri bo prinašal zaslužek kar pa drugi to so
optimist11
03. 04. 2017 20.08
-1
Jaz bi dal vladni predlog in predlog civilne inciative in še koga na referendum. V podjetju za vse rabim tri ponudbe , zakaj ne bi bile še tukaj. Strokovno bodo približno enake, cene pa sigurno ne. Seveda pa strokovnjaki vedo, kaj se bo zgodilo , ko bo v reki odprto pristanišče in to se naj upošteva.
CIGU MIGU
03. 04. 2017 20.00
+4
če ne bi bilo luke koper bi lahko zaprli vsaj 1000 uradov v ljubljani in še kakšno zunanjo svetovalno agencijo ki se tam pase ,da ne omenim advokature ala senica itd
beka-mb
03. 04. 2017 20.06
+0
Tako je, sploh nevejo koliko podjetij živi na račun Luke Koper. Tudi potniški promet trpi zaradi 2. Tira. Če ne veste je kar nekaj linij ukinjenih prav zaradi enega tira.
...U.D.B.A...
03. 04. 2017 19.52
-2
Jaz plačujem cestnino ,da lohk gre gnar za železnice pa še podražal bi aja jajajaj
beka-mb
03. 04. 2017 19.54
+3
Antropozofija
03. 04. 2017 19.20
+3
Vlado zanima le kako bodo naredili projekt čim dražji, da bodo še oni imeli kaj od tega, ne pa nekakšna civilna iniciativa, ki hoče speljati projekt za sprejemljivo ceno. Za mene je ta vlada izgubila vso kredibilnost, saj hoče potegniti čim več denarja iz žepa davkoplačevalcev.Razumljivo je da bo vladni predlog zmagal in zopet poteptal pravno državo. Se vidimo na naslednjih volitvah....
fljfo
03. 04. 2017 19.22
+1
Mislim, da se na naslednjih volitvah ne bo nič spremenilo saj je očitno večini ideologija še vedno bolj pomembna kot blagostanje
johanca123
03. 04. 2017 19.12
+2
Končno so gospodarstveniki zmogli toliko poguma, da so povedali, da je drugi tir v korist Luke in nikogar drugega (če sploh je), Verjetno so ti gospodarstveniki samo populisti
bodi
03. 04. 2017 19.08
+2
kitajce je treba uvoziti pa bo narejeno v enem letu in to za pol cene sam je pa problem ker ne bo nič za te naše voluharje
fljfo
03. 04. 2017 19.03
+1
Zakaj vlada ne upošteva predlogov in mnenj drugih? Lahko bi bili vsaj malce demokratični....
slovenc59
03. 04. 2017 18.53
+2
Pa kaj se greste ?? A se rabi, ali se ne rabi ?? Po mojem laičnem pogledu se rabi ! Ampak pri nas je drugače . Če bi umetniki današnjega časa gradili prvega (tir), ga še danes ne bi imeli !!!
jezek007
03. 04. 2017 18.26
+1
Drugi tir postaja čista kopija Tešu 6... sedaj nas prepričujejo kako ga rabimo, kako ga nujno rabi država, na koncu se bo pa ugotovila, da sploh ni bilo potrebno. Lokalni veljaki, z lastnimi interesi, pritiskajo na državo z izgovorom da država nič ne pomaga lokalnemu gospodarstvu... ve se pa, da bodo posamezni lokalni veljaki na koncu tega projekta imelo na računih nepojasnjene milijone, katere bodo nato upravičevali z zelo iznajdljivimi zgodbicami... ali pa celo povsem legalno upravičili koruptivno pridobljen denar.
beka-mb
03. 04. 2017 19.53
+2
2. tir bi moral biti zgrajen že kar nekaj let nazaj.
srebrnibreg
03. 04. 2017 18.26
+5
Takrat, ko je Bratuškova hotela zamenjati Miškoja se je Popovič drl, da naj država luko pusti pri miru, ker je ona od Kopra. Sedaj naj si Koper gradi železnico za luko, če jo rabi.
fljfo
03. 04. 2017 18.28
+1
Sicer sam podiram drugi tir, mi je pa všeč, da si tudi ti kdaj proti vladnemu predlogu....
srebrnibreg
03. 04. 2017 18.59
+1
Mnenja sem, da je vladni predlog dober ni pa dober odnos Popoviča do države zaradi prijatelja katerega je zagovarjal s tem napadom na vlado oziroma Bratuškovo.
fljfo
03. 04. 2017 19.17
+1
srebrnibreg
03. 04. 2017 19.27
+2
Popovič in Koprčani se naj odločijo. Ali je pristanišče njihovo ali državno. To, da bi država dajala denar za izgradnjo Koper in luka pa pobirala dobičke ne gre.
fljfo
03. 04. 2017 19.35
+0
Če sem prav razumel ga nameravajo dati....
jezek007
03. 04. 2017 18.19
+1
Dejstvo je, da je drugi tir v igri zgolj in samo zaradi Luke Koper. Zakaj bi se morala zaradi tega Slovenija zadolžiti Slovenija? Ko gre za stroške v Luki Koper, bi jih radi vedno naprtili državi, ko se gre pa za deljenje dobička, ga pa ne bi radi izplačali lastnikom (državi). Naj se sami financirajo. Sicer je pa luka že sedaj zelo velika in močno bremeni okoliš.
mackon08
03. 04. 2017 18.19
+1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
jezek007
03. 04. 2017 18.20
+1
Ni treba za vsako ceno povečevati pretovora, naj se raje potrudijo in naredijo posel bolj dobičkonosen, sprejemajo posle z višjo maržo
beka-mb
03. 04. 2017 19.51
+0
Ne bluzi, od Luke je odvisne malo več države, kot pa samo Luka Koper. To je isto, kot bi reko zakaj se je morala država zadolžiti za avtoceste.
srebrnibreg
03. 04. 2017 20.27
+1
beka- težava je v tem, da si Popovič lasti luko Koper in trdi, da je od Kopra hočejo pa, da jim država gradi drugi tir za njihove potrebe.
beka-mb
03. 04. 2017 21.02
-1
Luka je državna in ne od Kopra, pa lahko popo govori kaj hoče.
sinhron
03. 04. 2017 18.15
-1
Jasno je kdo je proti drugemu tiru in zakaj ; drugi tir bi bil huda konkurenca tovornjakarjem , zato so na GZS proti , drugi , ki ne morejo iz svoje kože so na rob potisnjeni kvazi strokovnjaki , ki trdijo , da je mogoče drugi tir zgraditi za četrtino denarja , kot ga predvideva državni projekt , kar je nesmisel , Čuš tudi ne more iz kože SDS - , zato je hitro zagrabil projekt civilne iniciative , ki pa je na srečo nepopoln , luka Koper je nahujskana , da se upre državi , ne zavedajoč se , da si s tem reže vejo na kateri sedi , če ne bodo sedaj naredili odločnih korakov k realizaciji tega projekta , bo razvoj luke zastal in promet se bo preusmeril ali v Reško ali v luko v Trstu !!!
mackon08
03. 04. 2017 18.17
-1
Če luka Koper rabi drugi tir naj ga financira, zakaj bi ga financirali tovornjakarji, skregano z logiko.
bodi
03. 04. 2017 19.04
+3
dej kaj imajo tukaj kamijonarji tukaj gre za čisto nekaj drugega in to je kdo bo pri tej pogači to je en in edini problem
Klampfman
03. 04. 2017 18.07
+2
Promet preko Reke? A se ta zaveda, kako majhna Luka s precej slabsimi prometnimi povezavami je to?