Lestvica najbogatejših Slovencev: zakonca Login ostajata na vrhu, nekoč najbogatejši Mirko Tuš izpadel z lestvice

Zakonca Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, tudi tretje leto zapored kraljujeta na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev. Njuno premoženje je ocenjeno na skoraj 700 milijonov evrov. S 'komaj' 255 milijoni evrov premoženja je na drugem mestu Joc Pečečnik, takoj za njim pa z 222 milijoni evrov zakonca Doberšek.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Znana je lestvica najbogatejših Slovenk in Slovencev v letu 2015, ki jo že desetič zapored pripravlja revija Manager. Na vrhu sta tudi tokrat zakonca Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja in približno 60-odstotna lastnika podjetja Outfit7, ki ima sedež v Londonu in je davčni rezident Cipra. Na sam vrh lestvice sta se uvrstila že tretjič zapored. V reviji Manager vrednost njunega premoženja ocenjujejo na 699 milijonov evrov. Kot pojasnjujejo, je ocena nižja kot lani, ko je znašala 855 milijonov evrov, a le zato, ker so pri reviji Manager imeli letos prvič bolj celovito bilanco podjetja in so ga lahko ovrednotili po svoji ustaljeni metodologiji. Kot navajajo, podjetje Outfit7 še vedno izjemno raste, tako po dobičkih kot po prihodkih, in deli tudi bogate dividende. Med 100 najbogatejšimi Slovenci na lestvici je poleg zakoncev Login še pet večjih solastnikov Outfita7 (4., 12., dvakrat 17. in 49. mesto).

Joc Pečečnik

Jocu Pečečniku se lahko smeji, saj se je na lestvici povzpel za dve mesti. (Foto: Aljoša Kravanja)

Na drugem mestu je letos Joc Pečečnik z ocenjenim premoženjem v vrednosti 255 milijonov evrov. Pečečnik, ki je 90-odstotni lastnik skupine Interblock, proizvajalca naprav za igralnice, je bil na vseh desetih Managerjevih lestvicah najmanj med 20 najbogatejšimi, največkrat pa celo med prvimi desetimi. Od leta 2007 je vrednost njegovega premoženja zrasla za 176 odstotkov. Lani je bil drugi na lestvici nekoč najbolj bogati Slovenec Sandi Češko iz Studia Moderne, ki je tokrat uvrščen na 5. mesto z ocenjenim premoženjem v višini 184 milijonov evrov.

Tretja sta zakonca Tatjana in Albin Doberšek z 222 milijoni evrov. Zakonca Doberšek, ki sta ustanovitelja nemškega družinskega inženirskega podjetja Engineering Dobersek, sta se glede na leto 2014 na lestvici povzpela za dve mesti. Med prvimi petimi na lestvici sta že vse od leta 2011.

Četrti na lestvici je Marko Pistotnik iz podjetja Outfit7, ki je izgubil eno mesto na lestvici. Njegovo premoženje je ocenjeno na 211 milijonov evrov.

Ivo Boscarol

Od lani je vrednost premoženja najbolj zrasla Ivu Boscarolu. (Foto: Miro Majcen)

Največji porast premoženja zabeležil Boscarol

Od lani je vrednost premoženja po oceni revije Manager najbolj, skoraj trikratno, zrasla Ivu Boscarolu. Skupaj s hčerko sta lastnika proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Na podlagi velikega dolgoročnega posla, ki ga je konec oktobra sklenil s kitajskim partnerjem, so potencialno tržno vrednost Pipistrela ocenili na 50 milijonov evrov, s čimer sta s hčerko na 19. mestu lestvice.

Skoraj podvojila se je vrednost premoženja Blaža Miklavčiča, ki je na 13. mestu. Miklavčič je lastnik gradbeno-inženirskega podjetja GH Holding.

Leto izjemnih rasti, kot pred krizo

"Zadnje leto je bilo nasploh leto izjemnih rasti, večje smo imeli le v predkriznem letu 2008. Vrednost premoženja je od lani zrasla štiri petini ljudi na letošnji lestvici 100 najbogatejših. Prag za uvrstitev na lestvico se je zato dvignil za 2,5 milijona evrov na 17, 6 milijona evrov. Skupna vsota premoženja vseh 100 pa je enaka kot lani, in sicer 4,6 milijarde, vendar samo zato, ker smo zaradi pridobljenih natančnejših podatkov znižali lanska vrednotenja nekaterih z zgornjega dela lestvice, vključno z lastniki Outfita7," še navajajo avtorji lestvice.

Mirko Tuš

Mirko Tuš ni več na lestvici najbogatejših sto Slovenk in Slovencev. (Foto: Kanal A)

Je pa z lestvice padel trgovec Mirko Tuš, ki je bil prva štiri leta, do vključno leta 2010, najbogatejši Slovenec. Že bilanca njegovega Tuš Holdinga za leto 2014, ki jo je skrival pred javnostjo do letošnje pomladi, je namreč razkrila katastrofalne rezultate.

Popolna novinca na lestvici sta dva, Štefan Krajnc, soustanovitelj tržiške skupine Cablex, ki proizvaja kabelske in mehanske sklope, in Valter Šajn, lastnik postojnskega podjetja Sawal, ki je zastopnik za prodajo vozil Opel v Sloveniji. Poleg njiju se je na lestvico vrnilo šest takih, ki so bili na njej v prejšnjih letih: Alenka Žnidaršič Kranjc (Skupina prva in Deos), Igor in Tanja Skaza (Plastika Skaza), Uroš Merc (Bisol), Jože Udovič (Rem), Marjan in Marija Bevk ( (Bemit in Merit International) ter Helena Drašković (Magistrat International).

Lestvica najbogatejših Slovenk in Slovencev 2015
Mesto +/– mest Ime in priimek Družba Ocena premoženja 2016 (v mio EUR) Sprememba 2016 (v %)
1.  0 Iza in Samo Login Outfit7 699 -18
2. 2 Joc Pečečnik Interblock 255   6
3. 2 Tatjana in Albin Doberšek Engineering Dobersek 222   4
4. -1 Marko Pistotnik Outfit7 211 -19
5. -3 Sandi Češko Studio Moderna 184 -32
6. 2 Gabrijel in Petra Rejc Efaflex 98   6
7. -1 Družina Lah Aluber, Ampelus 91,8 -17
8. 6 Igor Akrapovič Akrapovič 91,6  58
9. 1 Vladimir Puklavec TGE Holding 81,4   6
10.  3 Anton in Verica Šenk Inotherm 70,8  10

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 144
 
puspan 18.11.2016 15:27:05
Ne vem, kam se je uvrstil Sandi Češko, nekdanji najbogatejši Slovenec, ki je mešetaril z različno brezvredno ropotijo?
Več komentarjev