Gospodarstvo

Lizinška družba morala plačati 20 milijonov evrov dodatnega davka in ga tudi je

Ljubljana, 01. 12. 2015 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Davčni organ je ugotovil, da znašajo davčno nepriznane obresti od presežka posojil za pet let 94.6 milijonov evrov in zavezancu za davek zaradi ugotovljenih nepravilnosti dodatno odmeril davek od dohodkov pravnih oseb v višini 19.6 milijonov evrov ter znižal davčno izgubo v višini 21,9 milijonov evrov.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Finančna uprava RS (Furs) je lizinški družbi, ki je v lasti tuje družbe, ki sredstva za poslovanje te lizinške družbe zagotavlja prek povezane banke, naložila plačilo 19,6 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti. Zavezanec je dodatno odmerjeni davek v celoti poravnal, so danes sporočili iz Fursa.

V finančnem inšpekcijskem nadzoru davka od dohodkov pravnih oseb so ugotovili, da je lizinška družba kot odhodke upoštevala tudi obresti od posojil, prejetih od povezanih oseb. Davčno nepriznane obresti od presežka posojil za pet let so dosegle 94,6 milijona evrov, je ugotovila finančna uprava in družbi dodatno odmerila davek od dohodkov pravnih oseb v višini 19,6 milijona evrov ter znižala davčno izgubo v višini 21,9 milijona evrov.

V inšpekcijskem nadzoru so ugotovili, da znesek posojil od povezanih oseb bistveno presega razmerje med kapitalom in posojili, prejetimi od povezanih oseb (pravilo tanke kapitalizacije), določeno v zakonu o dohodku pravnih oseb.

Po zakonu se kot davčno priznani odhodek ne priznajo obresti od posojil, ki so prejeta od delničarja oz. družbenika, ki ima v davčnem obdobju v lasti najmanj 25-odstotni delež zavezanca, če ta posojila presegajo štirikratnik zneska deleža tega delničarja oziroma družbenika v kapitalu zavezanca, razen če zavezanec dokaže, da bi presežek posojil lahko dobil od posojilodajalca, ki je nepovezana oseba.

Zakon tudi določa, da se za posojila delničarja oz. družbenika štejejo tudi posojila tretjih oseb, vključno s posojili bank, za katera jamči ta delničar oz. družbenik, oz. če so posojila pridobljena v zvezi z depozitom tega delničarja oz. družbenika v tej osebi oz. banki.

Furs imena zavezanca zaradi varovanja davčne tajnosti ne sme razkriti.

Ker zavezanec za davek ni razpolagal z dovolj uporabnimi notranjimi primerljivkami, se je v postopku davčnega inšpekcijskega nadzora odločil za dokazovanje svoje kreditne kapacitete z analizo primerljivosti na podlagi zunanjih podatkov neodvisnih primerljivih družb. V postopku davčnega inšpekcijskega nadzora je zavezanec za davek za potrebe dokazovanja kreditne sposobnosti uporabil tri kazalce, ki se pri bankah največkrat uporabljajo, ko slednje presojajo kreditno sposobnost potencialnih kreditojemalcev. Navedeno je finančna uprava sprejela kot ustrezen način dokazovanja kreditne kapacitete na podlagi neodvisnega tržnega načela.

Rezultat uporabe vseh treh kazalcev je bila višina presežnih posojil od povezane osebe, ki bi jih zavezanec lahko pridobil na trgu od neodvisnih kreditodajalcev. Obresti od presežnih posojil od povezane osebe, ki jih zavezanec ni uspel dokazati na podlagi neodvisnega tržnega načela, se niso priznale kot davčni odhodki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

filipt
02. 12. 2015 10.38
Tale leasing hiša pa je mogla dobro poslovat, da ima za 20 milijonov davka. Pa še takoj ga je plačala. Zares vzpodbudno! Več takšnih podjetij rabimo v Sloveniji!
kakafonijaprava
01. 12. 2015 18.19
+1
A je to Sumit !Aja je ameriška firma pa se ne sme objaviti podatkov!
ubogislovenci
01. 12. 2015 17.54
Hypo leasing lahko denar nakaže v Avstrijo, pa ne rabijo v SLO plačati davka!!!!!! To naše boli...
Turgensis
02. 12. 2015 13.55
-1
Seveda mora plačat davek, vsako podjetje, ki posluje v slo mora biti tudi tu registrirano in plačati davek, kot vsa ostala podjetja. Če si dobiček izplača lastnik (avstrijski hypo) pa mora plačati davek od dobička, enako kot en franc, ki si iz svojega d.o.o. izplača dobiček! Če je lastnik tujec ali pa domačin nima nobene veze kar se tiče davkov!
zurc
01. 12. 2015 15.37
+1
vndarle enkrat orenk izplen ,pri takih se dela kontrola ne pa lovit kurje tatove kjer so postopki in pota dražja od izplena ,tukaj vsaj nebeden ne bo ostal lačen jim bo še vedno dost ostalo!kam bo šou pa pobrani davek se pa ve ,izpuhtel bo pa nobeden ne bo vedu kam,kot ponavadi!
murkecc
01. 12. 2015 11.29
+11
In kje bo do poniknili te miljoni? Aja za povišice plač v JU, tem kofetkarjem je pa res fino.
kam_to_pelje
01. 12. 2015 14.53
+2
ja v JU. toda JU je ogroooomen,. Tričetrt JU je nepotrebnega za normalno delovanje državnega aparata. Ta denar bo pa porabljen v krogih kjer politiki paše.
Dragon_13
01. 12. 2015 10.59
+9
Vsotica ravno za en lep JACKPOT!
me987
01. 12. 2015 10.52
+18
kakorkoli obrneš so banke zlo sveta..
jesenvoyo
01. 12. 2015 13.18
+4
Pa vse eno bi morala zakonodaja v državi z zakoni ščititi svoje državljane pred zlorabami bank.
kam_to_pelje
01. 12. 2015 15.10
+0
me978. ustvarili so jih pa židi, ki sejejo s tem sistemom tudi smrt po svetu. Saj zgodovina v ozadju lepo razkriva denarni sistem skozi čas njegovega obstoje.