Gospodarstvo

Lufthansa želi poleg družbe Air Berlin kupiti tudi Alitalio

Berlin, 16. 10. 2017 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lufthansa želi poleg letalskega prevoznika Air Berlin kupiti tudi del Alitalie. POnudbo ua nakup dela Alitaliinih letalskih povezav po svetu in neposrednih letov v Evropi so že oddali. Lufthansa naj bi za Alitalio ponujala 500 milijonov evrov.

Največja nemška letalska družba Lufthansa želi poleg nemškega prevoznika Air Berlin kupiti tudi del insolventne italijanske letalske družbe Alitalia. Kot je danes v Frankfurtu potrdilo vodstvo Lufthanse, so oddali ponudbo za nakup dela Alitaliinih letalskih povezav po svetu in neposrednih letov v Evropi. Vzpostaviti želijo "novo Alitalio".

Rok za oddajo ponudb se je iztekel danes ob 18. uri, ali je prišla še kakšna, pa za zdaj ni znano.

Lufthansa naj bi za Alitalio ponujala 500 milijonov evrov. V načrtu naj bi imela tudi zmanjšanje števila delovnih mest za približno 6000 ter ukinitev letalskih povezav na kratkih in srednjih progah, danes poroča italijanski časnik, ki se sklicuje na več zanesljivih virov. Družba ima več kot 11.000 zaposlenih.

Prvi mož Lufthanse Carsten Spohr je že prejšnji teden ob napovedi prevzema dela insolventnega nemškega letalskega prevoznika Air Berlin izrazil zanimanje za "na novo ustanovljeno Alitalio", vendar ne za družbo v sedanjem stanju.

Vlada v Rimu si sicer želi preprečiti razkosanje Alitalie na več delov, prav tako močne reze v število zaposlenih. A po drugi strani je vprašanje, ali sploh obstaja kdo, ki bi Alitalio hotel prevzeti v celoti - velja namreč za družbo, ki je ni mogoče sanirati. Pred časom se je za nakup zanimal nizkocenovni prevoznik Ryanair, ki pa se je konec septembra umaknil.

Lufthansa namerava kupiti tudi del Alitalie.
Lufthansa namerava kupiti tudi del Alitalie. FOTO: iStock

Preden bo prišlo do dokončne odločitve o prihodnosti italijanske letalske družbe, ki že več let tiči v krizi, pa bo minilo še kar nekaj časa. V petek je namreč vlada v Rimu podaljšala rok za dokončen zaključek prodajnega procesa: ta je zdaj konec aprila 2018. Do tedaj naj bi Alitaliina letala obdržalo v zraku podaljšanje premostitvenega posojila z letošnjega novembra na september 2018 skupaj z dodatnimi 300 milijonov evrov.

Lufthansa naj bi za Alitalio ponujala 500 milijonov evrov.

Ob tem so se pojavila ugibanja, ali bodo dokončno odločitev o prihodnosti Alitalie prestavljali tako dolgo, dokler v Italiji ne bodo izvolili novega parlamenta. Trenutno se kot možen datum volitev omenja 4. marec.

Ko je Italija v začetku maja letalski družbi ob razglasitvi insolventnosti odobrila približno 600 milijonov evrov posojila, je bila njegova ročnost dogovorjena za šest mesecev, torej do letošnjega novembra. Do takrat naj bi padla tudi odločitev o prodaji.

Minister za promet Graziano Delrio je poudaril, da si vlada želi več časa za preučitev ponudb, kajti Alitalie ne želijo prodati pod ceno. V preteklih letih se je Alitalia tako kot tudi Air Berlin ohranjala nad vodo z denarno podporo arabske letalske družbe Etihad, njune 49-odstotne lastnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.