Gospodarstvo

Cerar ni zadovoljen z vodenjem Luke Koper v preteklih dneh, Gašperšiča ne misli žrtvovati

Koper, 04. 07. 2016 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc je dejala, da vodstvo ni stalo križem rok in da so vse napore usmerili v normalizacijo dela. To je tako znova steklo. Cerar pravi, da Gašperšiča ne bo žrtvoval, medtem pa se že govori o novem protestu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Delo v Luki Koper spet steklo
    02:03
    Iz SVETA: Delo v Luki Koper spet steklo
  • Iz 24UR: Po treh dneh blokade delavci umaknili dvigala
    02:06
    Iz 24UR: Po treh dneh blokade delavci umaknili dvigala
  • Iz SVETA: V Luki Koper danes spet delali
    00:57
    Iz SVETA: V Luki Koper danes spet delali
  • Iz SVETA: Uprava ima podporo nadzornikov
    02:08
    Iz SVETA: Uprava ima podporo nadzornikov
  • Iz SVETA: Višina nastale škode še ni znana
    00:39
    Iz SVETA: Višina nastale škode še ni znana
  • Iz 24UR: Vladni dokument
    02:03
    Iz 24UR: Vladni dokument
  • Iz 24UR: V Luki so danes delali osem ur
    02:08
    Iz 24UR: V Luki so danes delali osem ur
  • Iz 24UR: Novo vodstvo v SDH
    01:43
    Iz 24UR: Novo vodstvo v SDH

Delo v Luki Koper je v skladu z napovedmi zaposlenih ob 9. uri spet steklo, je za STA potrdil tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik. Čeprav bodo delavci po napovedih naslednjih osem ur delali z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi, pa to, kot je priznal Šik, še ne bo dovolj, da bi nadoknadili vse nakopičene zaostanke.

Z delavci se je danes zjutraj, kot je pojasnil Šik, sestala uprava družbe, da bi čim prej rešili zaplet. 

''Na današnjem sestanku je bil sprejet dogovor, da bodo zaposleni tudi jutri, z vsemi razpoložljivimi resursi izvajali delovne procese v pristanišču med 9. in 17. uro. Poleg tega je z zaposlenimi dogovorjeno, da bodo že danes in jutri izvajali kritično pomembne manipulacije izven dogovorjenih urnikov,'' je poudaril. 

Nadzorniki Luke Koper so danes podprli upravo. Predsednica NS Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc je dejala, da so očitno delavci v Luki prepričani, da vlada deluje v smeri, ki pomeni zmanjšanje vrednosti družbe, in dodala, da uprava stanje v pristanišču rešuje ustrezno in na edini mogoč način.
Delo v pristanišču je zastalo že v petek dopoldne, poleg blokade Luke in posledične gospodarske škode za pristanišče pa je akcija zaposlenih povzročila tudi ustavitev tovornega prometa na slovenskih železnicah, prizadelo je tudi cestni tovorni promet. 

Delavci so se za začasno prekinitev blokade odločili v dobro družbe, saj vladi ne želijo dopustiti uničenje Luke. Po razkritju vladnega dokumenta, katerega vsebina naj bi dokazovala namero po odprtju koncesijske pogodbe in uvedbi pristaniške uprave, kar bi po mnenju luških delavcev vodilo v privatizacijo Luke, vztrajajo pri odstopu ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje.

Cerar: Gašperšič uživa moje zaupanje, vodstvu Luke Koper spodletelo pri vodenju Luke

Premier Miro Cerar je danes ob robu obiska v Parizu zatrdil, da minister za infrastrukturo Peter Gašperšič kljub dogajanju v Luki Koper uživa njegovo zaupanje. "Minister Gašperšič uživa moje zaupanje, ne vem, zakaj bi kogarkoli žrtvovali," je ob robu vrha o Zahodnem Balkanu v Parizu dejal premier.

Marko Jazbec odhaja, za začasno predsednico uprave SDH pa je nadzorni svet za največ šest mesecev imenoval Lidio Glavina, dosedanjo članico nadzornega sveta SDH.

"Dejstvo je, da je vodstvu Luke Koper v preteklih dneh spodletelo pri vodenju Luke," je dodal. V Luki se je po njegovem ustavil delovni proces in vodstvo Luke je "absolutno odgovorno", da ga znova čim prej vzpostavi.

"Ne moremo pustiti, da bi nek zakon ulice ali neko kršenje vseh pravil znotraj nekega podjetja rušilo mir v naši državi," je bil jasen Cerar.

Kot je dejal, je sam pozval k umiritvi razmer. "Ena stran (Slovenski državni holding) se je odzvala, na drugi strani pa v Luki Koper očitno za to ni bilo dovolj volje ali znanja," je dejal.

Vodstvo Luke Koper je tisto, ki mora sedaj za to po Cerarjevih besedah prevzeti odgovornost in ukreniti vse, da vzpostavi poslovni proces. Prav tako mora preučiti, kako bo saniralo škodo, ki je nastala Sloveniji, ne samo doma, ampak tudi v tujini, je še povedal premier.

Tovornjaki
Tovornjaki FOTO: POP TV

Na ministrstvu zadovoljni

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozdravlja doseženi napredek pri umirjanju trenutnih razmer v Luki Koper. "Vendarle je bil dosežen in storjen pomemben korak naprej, kar je pohvalno," je ocenil minister Zdravko Počivalšek, ki si še naprej maksimalno prizadeva za takojšnjo odpravo blokade Luke Koper in s tem takojšnje prenehanje povzročanja nadaljnje gospodarske škode.

Minister Počivalšek od predsednika uprave Luke Koper pričakuje, da doseže in zagotovi popolno deblokado, popolno normalizacijo trenutnih razmer, da delo spet nemoteno steče ter ob tem, kot najbolj odgovorna oseba v tem podjetju, pozove vse zaposlene v Luki Koper, da so dolžni ravnati odgovorno, vestno in zakonito, kot jim to nalagajo njihove obveznosti iz sklenjenega delovnega razmerja.

V torek naj bi sicer spet potekal protest pred Luko Koper.

"To pomeni, da je treba prilagoditi in zagotoviti tudi delovni čas tako, da bodo lahko izpolnjene vse delovne naloge ter obveznosti. Torej, da se ne bo povzročala še dodatna gospodarska škoda zaradi neizpolnjenih delovnih obveznosti ali celo zgolj zaradi prekratko določenega delovnega časa, znotraj katerega ne bi bilo mogoče opraviti vseh delovnih obveznosti, ki ta trenutek ostajajo nerešene. Vse delovne obveznosti, ne glede na to, kdo je poslovni partner in od kod prihaja, morajo biti opravljene strokovno, pravočasno, vestno in izključno v korist gospodarstva," je še opozoril minister Počivalšek.

Zaradi večdnevne blokade je pred Luko Koper prometni kolaps.
Zaradi večdnevne blokade je pred Luko Koper prometni kolaps. FOTO: POP TV

Vlada znova: Luka ne bo privatizirana

Na vladi so se odzvali na dokument, ki naj bi po mnenju zaposlenih v Luki Koper dokazoval, da Gašperšič laže o načrtih s pristaniščem in da načrtuje njegovo razkosanje. Na vladi pravijo, da je bil omenjeni dokument ''del dopisovanja med strokovnimi službami ministrstev v času sprejemanja Programa razvoja pristanišča 2016-2020. Ta dokument na seji vlade ni bil nikoli sprejet, saj ni del Programa razvoja pristanišča za mednarodni promet v Kopru za obdobje 2016–2020, ki ga je vlada sprejela''

Poudarili so, da je edini veljavni in obvezujoč dokument le Program razvoja pristanišča za mednarodni promet v Kopru za obdobje 2016–2020. Znova so poudarili, da je premier večkrat zatrdil, da je Luka Koper strateško pomembna naložba, ki ne bo privatizirana, k čemur se je ta vlada kot edina vlada do sedaj zavezala v Strategiji upravljanja kapitalskih naložb države.

Ob tem predsednik vlade pozdravlja napore vse tistih deležnikov, ki si prizadevajo k umirjanju trenutnih razmer v Luki Koper, vodstvo Luke Koper pa poziva, da v skladu s svojimi pristojnostmi v celoti zagotovi nemoten delovni proces. 

Železniški tovorni promet ostaja popolnoma ustavljen

Od petkovega začetka blokade pristanišča je nastala velika gospodarska škoda, ki se meri v milijonih. Do izgube poslov zaenkrat ni prišlo, sta pa dve kontejnerski ladji, namenjeni v Luko, spremenili rotacijo. Namenjeni sta najprej v Trst in šele potem v Koper, če se bo stanje v tem času normaliziralo.

Iz Slovenskih železnic pa so medtem sporočili, da tovorni promet ostaja ustavljen. ''Slovenske železnice smo močno zaskrbljene nad stanjem, ki ga povzroča blokada v Luki Koper, saj nastajajo nepopravljive škodljive posledice in velika gospodarska škoda. Zato pozivamo upravo Luke Koper, da se blokada v celoti čim prej odpravi in da se zagotovi 24-urni delovnik.''

Opozorili so, da lahko nadaljevanje krize lahko železnicam povzroči ''odpovedi že sklenjenih pogodb s strani drugih strank, ki jim ne bomo mogli zagotoviti kvalitetnega izvajanja storitev''.

Dnevne izgube že presegajo dva milijona evrov, so dodali. ''Poleg tega v kratkem pričakujemo nekaj mednarodnih razpisov za prevoze tovora, na katere pa se v primeru nadaljevanja izrednih razmer v Luki Koper ne bomo mogli prijaviti. Ob tem poudarjamo še, da že trenutni zastoji in zasedenost omrežja povzročajo, da bomo v normalno stanje prešli šele v dveh mesecih.''

Uprava Luke Koper po mnenju nadzornega sveta probleme rešuje ustrezno

Uprava Luke Koper probleme, nastale po blokadi pristanišča, po mnenju nadzornega sveta družbe rešuje ustrezno in na edini mogoči način, je po izredni seji povedala njegova predsednica Alenka Žnidaršič Kranjc. Nadzorniki po njenem tudi verjamejo, da bo uprava v kratkem uspela doseči troizmensko delo in da se bo stanje do petka normaliziralo.

Žnidaršič Kranjčeva je na novinarski konferenci po današnji izredni seji najprej spomnila, da vodstvo družbe ni stalo križem rok, da pa delavci sprva niso želeli komunicirati z nikomer razen s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in da so pogajanja stekla šele po tem, ko je premier v soboto dal vedeti, da z njimi ne bo komuniciral.

Nadzorni svet pa je danes po njenih besedah ugotovil, da so vsi napori, usmerjeni v normalizacijo dela ter da je v danes začeto osemurno delo vključenih več kapacitet, kot bi jih bilo v normalni izmeni, poleg tega pa so delavci pristali, da bodo opravljali delo tudi izven teh osmih ur. To pa pomeni, da so v Luki trenutno na kapacitetah dveh izmen in se bo delo najmanj v tem obsegu nadaljevalo do nadaljnjega.

Nadzorni svet SDH v tem trenutku pričakuje, da se strani uprave in nadzornega sveta Luke Koper nemudoma zagotovi, da bodo vsi delovni procesi v Luki Koper stekli nemoteno in da bo Luka Koper delovala s polnimi zmogljivostmi s ciljem, da se odpravijo nastale zamude in povrne okrnjen ugled družbe. predstavniki Slovenskega državnega holdinga

Ne gre za stavko, delavcem bi lahko izrekli opomine, a tega ne bodo storili

"Nadaljujejo se zelo intenzivna pogajanja z zaposlenimi oz.njihovimi predstavniki. Verjamemo, da bo uprava uspela doseči pospešeno troizmensko delo v kratkem času in, v kolikor bo pri tem uspešna, verjamemo, da bi po neki optimalni varianti do petka bilo stanje z vsemi zamudami že normalizirano," je ocenila prva nadzornica Luke. Člani nadzornega sveta se bodo sicer o stanju v Luki zopet sestali v četrtek.

Pri sedanji blokadi pravno ne gre za stavko, je še opozorila Kranjčeva, zato se je vprašala, kaj bi uprava v tem primeru lahko še naredila: "Lahko bi izročila opomine, v tem trenutku 605 delavcem od 860, pred prekinitvijo dela." Ocena uprave, s katero se tudi sama strinja, pa je, da bi "to bilo v tem trenutku kontraproduktivno in da bi pripeljalo do še dodatnih zaostrovanj, ki jih družba ne potrebuje, hkrati pa, če pride do odpovedi 600 delavcem, družba ni sposobna nadaljevati dela pod nobenimi pogoji v naslednjih nekaj mesecih".

Mali delničarji imajo več vprašanj

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) z začudenjem spremlja dogajanje zadnjih dni v Luki Koper. Društvo MDS ugotavlja, da je tridnevna ustavitev delovnega procesa, ki je bila danes delno sproščena, še toliko bolj nerazumljiva ob upoštevanju dejstva, da je Slovenski državni holding (SDH) na petkovi skupščini umaknil zahtevo po zamenjavi treh nadzornikov, ki je pri vodstvu in delavcih pred skupščino poleg nekaterih izjav predstavnikov SDH in vlade v javnosti povzročala največ negodovanja.

Društvo MDS je zato na upravo Luke naslovilo niz vprašanj in tako vodstvo kot nadzornike prosi, da se do navedenih vprašanj opredelijo ter nanje v najkrajšem možnem času podajo odgovore, tudi preko spletnih strani Ljubljanske borze.

Društvo MDS med drugim zanima nastala škoda zaradi dogajanja zadnjih dni. Zanima jih tudi, kaj je uprava storila do sedaj, da bi se nemoteno nadaljevali poslovni procesi. Nadalje jih zanima, ali je uprava zoper delavce, ki s spontanim uporom po njihovih navedbah kršijo delovno zakonodajo, sprejela ukrepe in če jih je, kakšne. Sprašujejo tudi, kdaj in na kakšen način je uprava obvestila policijo, da je dostop v pristanišče blokiran.

'SDH ima pravico menjave članov nadzornega sveta'

V Združenju nadzornikov Slovenije opozarjajo, da sedanje stanje z nenapovedano stavko v Luki Koper povzroča škodo družbi, njenim delničarjem, strankam in drugim deležnikom družbe.

''Uprava, ki zastopa interese družbe, mora v sodelovanju z nadzornim svetom nemudoma poskrbeti, da je družba ustrezno vodena in upravljana ter urediti nastale razmere z zaposlenimi. Naša pravica kot državljanov, da izražamo svoja stališča in uveljavljamo osebne cilje, se nikakor ne sme zamenjevati s pravico do dela in cilji, ki jih preko zakonite stavke običajno uveljavljajo zaposleni,'' so dejali in dodali, da ima SDH zakonsko pravico predlagati zamenjavo članov nadzornega scera, poseganje v to pravico pa je nezakonito in nelegitimno.

Nadzorniki o odstopu Jazbeca

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) so danes obravnavali petkovo odločitev Marka Jazbeca za odstop s čela SDH in po napovedih sprejel odločitve za zagotovitev nemotenega delovanja uprave holdinga. Sprejeli so sklep o sporazumnem predčasnem prenehanju mandata, in sicer z dnem 14. julij. Člani nadzornega sveta so se Jazbecu zahvalili za konstruktivno sodelovanje in opravljeno delo.

Za začasno predsednico uprave SDH je nadzorni svet za največ šest mesecev imenoval Lidio Glavina, dosedanjo članico nadzornega sveta SDH. Glavina je diplomirana ekonomistka, trenutno izvršna direktorica avstrijske skupine Imsa Group Gmbh. V preteklosti je bila več kot deset let na vodilnih mestih v koncernu Electrolux, pred tem pa finančna direktorica družbe Husqvarna Forest & Garden v Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
05. 07. 2016 16.08
+1
Cerar pravi, da je vodstvu luke spodletelo pri upravljanju. Jaz bi rekel, da je predvsem Cerarju in njegovim spodletelo pri vladanju. Dogodki v luki so POSLEDICA tistega, kar so skuhali na vladi.
topo
05. 07. 2016 08.31
+1
Šefi band niso nikdar odpustil dobrih lopovouuu..
aviktora
04. 07. 2016 21.58
+66
A Cerar z vodenjem države je pa zadovoljen?
resort
05. 07. 2016 09.17
+2
PredsednikPepe
05. 07. 2016 16.10
+0
Nismo zadovoljni, vkljub kritikam prejšnjih vlad mislim, da je sedanja vlada najslabša doslej.
korintos23
04. 07. 2016 21.57
+5
Pa smo jih dali spat, Slovenija lahko noč!
NapovedovalecPrihodnosti
04. 07. 2016 21.57
+13
Cmera pa kot vedno po svoje.Na dosegu ni murgeljčan,ker je nekje v tujini in se ne ve točno ali je slovenijo zapustil za vedno ali ne.Šel je z namenom nove naložbe denarja od prodaje Luke koper v tuje banke kjer imajo rdeći trezorje.Cmera pa ne ve kaj naj naredi,ker nima zraven sebe svojega nadrejenega.
korintos23
04. 07. 2016 21.58
+5
A ti tudi Kučanovo sliko pogledaš če si priprt?
korintos23
04. 07. 2016 21.53
+15
Zakaj vodja opozicije ne da nobene izjave, a še za Ljudmilo joka?
JJZGEODPRASKAKATJO
04. 07. 2016 21.52
-3
HLAPEC SREBRNI HLAPEC KORINTOS HLAPEC PRASEK HLAPEC GURT LAHKO NOC IN SE SLISMO JUTR
vrtnar01
04. 07. 2016 21.43
+50
Brez veze sploh kaj komentirati, točno se vidi, da politika vodi kolo in dokler bo tako, ni prihodnosti nikjer in za nikogar v Sloveniji
vrtnar01
04. 07. 2016 21.44
+8
NapovedovalecPrihodnosti
04. 07. 2016 21.58
+8
290ktober
04. 07. 2016 21.43
+9
ojoj moderator ščiti plačane komentatorje...sramota!
JJZGEODPRASKAKATJO
04. 07. 2016 21.44
-1
korintos23
04. 07. 2016 21.46
+2
staridida
04. 07. 2016 21.53
+4
korintos23
04. 07. 2016 21.54
+4
lopov, dan Borca, si rukno kako pivo in spekel čevap?
+23
Enkrat bomo samo zagledali grafite TIGR po celi Primorski!
korintos23
04. 07. 2016 21.44
-13
korintos23
04. 07. 2016 21.55
+6
+12
Vlada ostaja vse bolj osamljena. Čez nekaj mesecev bo Cerarju ostalo še samo teh 5 narodnih izdajalcev na forumu. Oziroma tudi teh ne bo. Bodo menjali nicke in postali dolgoletni pravi desničarji. Poznamo mi hajduško kulturo.
korintos23
04. 07. 2016 21.41
+4
Vem da se po 14. urah na portalu že čudno obnašaš samo si pa dec, boš pico?
srebrnibreg
04. 07. 2016 21.44
+5
Bilder- prosim te, da mi napišeš imensko stranko in osebo kot alternativo Cerarju. Hvala.
JJZGEODPRASKAKATJO
04. 07. 2016 21.46
-8
korintos23
04. 07. 2016 21.47
+0
JJZGEODPRASKAKATJO
04. 07. 2016 21.49
-5
korintos23
04. 07. 2016 21.55
+3
messi, to praviš že 15 let, a ni se nič obresti nabralo?
JJZGEODPRASKAKATJO
04. 07. 2016 21.58
-1
korintos23
04. 07. 2016 21.59
+1
srebrnibreg
04. 07. 2016 21.37
+2
Podporniki korupcije so podpirali pokvarjene Petrovičeve policaje in sedaj zagovarjajo vodilne koruptivne v luki katere Cerar hoče zamenjati. Res se lepo piše naši državo, če bo volja teh koruptivcev in pokvarjencev zmagala.
korintos23
04. 07. 2016 21.39
+0
In oni se v takem poslu privoščijo nenapovedan štrajk!
korintos23
04. 07. 2016 21.36
+2
Nekaj pa ne razumem, tako velike plače v luki pa naši domači fantje nočejo delati?!?
srebrnibreg
04. 07. 2016 21.40
+6
Vidiš kori tu je še ena zanimivost. Plejada sektašev pljuva po tistih iz južnih krajev na vsakem koraku. sedaj pa , ko vidijo svoj interes v teh zavedenih delavcih so pa takoj na njihovi strani in jih poveličujejo. Sektaška hinavščina in pokvarjenost pač nima meja.
korintos23
04. 07. 2016 21.42
+3
Beri Bildera pa veš zakaj imajo vedno manj volivcev!
srebrnibreg
04. 07. 2016 21.43
+3
Bilder je isti manipulator kot vsi sektaši. Sicer ga itak nihče resno ne jemlje. To je vse v stilu ježka oziroma po novem rozike.
korintos23
04. 07. 2016 21.45
+1
Zakaj nočejo pa biti na NORI, to je ja njihovo?
srebrnibreg
04. 07. 2016 21.48
+1
Kori- saj jih pa verjetno ni več tam kot 3-4 pod nešteto nicki kot tu in ne morejo sami sebe s svojimi norostmi prepričevati. Tu smo jih pa že itak navajeni in se jim smejimo.
ooResnicA
04. 07. 2016 21.34
+14
PRESENETLJIVO: BIVŠI DOLGOLETNI EVROPSKI SODNIK B. M. ZUPANČIČ RAZGALIL EU KOT LUTKO AMERIŠKIH KORPORACIJ S svojim člankom nas je presenetil Boštjan M. Zupančič, ki je doktoriral iz pravne filozofije in kazenskega procesnega prava na Harvardu, predaval na več uglednih ameriških univerzah, v letih 1993−1998 je bil sodnik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, leta 1998 pa je nastopil službo sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Gre torej za človeka, ki je bil ves čas del »elite« in ne samo to, več kot 10 let je preživel v eni najvidnejših evropskih institucij: Sodišču za človekove pravice. V svoji kolumni na Portalu plus je zapisal praktično identične trditve, kakršne smo sicer vajeni brati zgolj na alternativnih virih obveščanja in internetnih straneh (kakršna je naša :) ): - EU so si po lastnem interesu zamislile ameriške tajne službe - Proevropske politike in idejo evropske federacije sta od 1948 dalje financirala CIA in American Committee for a United Europe (ACUE) - Celo očeta »Evrope« Robert Schuman in Henri Spaak naj bi bila financirana s strani ZDA, ti pa naj bi ju poniževalno obravnavali kot »hired hands« - plačanca [7] - Denar za to korupcijo je prihajal od Fordove in Rockefellerjeve fondacije ter od ostalih poslovnih skupin v navezi z ameriškimi interesi v Evropi in sploh z ameriško administracijo. - Alex Cristoforou trdi, da so Mario Draghi, neizvoljeni predsednik Evropske Centralne Banke in bivši uslužbenec zloglasne židovsko-ameriške banke Goldman Sachs, predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz, komisar Jeroen Dijsselbloem in predsednik evropskega sveta Donald Tusk trenutni eksponenti ameriške CIE v EU [5], [6] - V istem interesu ameriške oz globalne finančne "elite" naj bi bila tudi masovna imigracija tujcev v nacionalne države. Te bi tako izgubile svojo poprej izrazito nacionalno identiteto – francosko, nemško, angleško itd., a na koncu tudi slovensko – s tem pa bi izgubile tudi zmožnost upreti se globalističnim pritiskom za opustitev državne suverenosti. Ta prej ko slej temelji na narodovem zavedanju o samem sebi. Če je (bivši) narod preplavljen s tujci, od tega samozavedanja ne ostane dosti. Obenem je bil to razlog za ameriški (in posledično angleški) pritisk, da se Turčijo pripusti v EU. Kot pravi Pepe Escobar je bila Velika Britanija zaradi svojega "special relationship" (posebnih odnosov, op. uredn.) z ZDA v Evropi ameriški trojanski konj. [4], - dr. Udo Ulfkotte, bivši novinar in pomočnik urednika Frankfurter Allgemeine Zeitung trdi, da večino evropskih novinarjev kontrolira CIA, kar je dokaz, da se zgornja izrazito kontroverzna dejstva v medijih preprosto ni objavljalo. [3] - Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je spisalo kar nekaj bizarnih obsodb, ki jih države kakršna je Velika Britanija niso uveljavile, Slovenija pa je tako kot po navadi »vse, kar je prišlo iz Evrope požrla«. [1], [2] Referendum o Brexit-u pa komentira takole: »Pred leti sem v Ženevi srečal profesorja s Princetona, ki se je bil ukvarjal z referendumi, kot obliko neposredne – zlasti švicarske – demokracije. Njegov zaključek je bil, da se na koncu navadno izkaže, da so bili ljudje v referendumih precej modrejši, kot pa njihovi demokratično izvoljeni politiki. Če je tudi tokrat tako, je Brexit predvsem simbolno dejanje. Ljudje so vedeli, da bo to imelo posledice za njihovo finančno dobrobit itd., pa so vseeno tako glasovali. Angleži so glasovali za izstop iz EU, ker so pravilno ocenili, da je tisto kar se dogaja v Bruslju in Strasbourgu, v svojem temelju ne le nedemokratično ampak tudi voda na mlin korporacijam, neoliberalizmu, financializaciji, ki je zadnja faza kapitalizma. TTIP je dokaz za to.« Vzpon nacionalističnih strank po Evropi pa komentira kot primer, ki bo Evropo »osvobodil« nadvlade globalnih korporacij. »Vrača se doba nacionalnega "suverenizma", masovna imigracija gospe Merkel je bila povsod kaplja čez rob.
korintos23
04. 07. 2016 21.32
+0
Sedaj pa lepo stroške te norosti, nenapovedanega štrajka, sešteti in na pravi naslov poslati pa bomo videli koliko ima Alenka v luki dobička!
+6
Janša! Bodi no enkrat že malo kreativen in luciden. Pošljite v SDSju delavcem na "straži" pice in pivo. Potem jim pa obljubi da če skinejo Cerarja in ti zavladaš, jim podvojiš plače! To bo minimalna žrtev za demokracijo :)
korintos23
04. 07. 2016 21.33
+0
Ti bi tudi lahko imel raje kako pico kot portal! hahaha
korintos23
04. 07. 2016 21.37
+0
Tara29
04. 07. 2016 21.28
+0
Samo pri nas je mogoče, da par deset ljudi zablokira javno pristanišče, se usede pred vratarnico, igra na karte in pije pivo. Družbo pa jim delajo še žene in otroci.
korintos23
04. 07. 2016 21.29
+0
korintos23
04. 07. 2016 21.34
-2
+1
Tudi odpuščeni lahko tam sedijo in stražijo!
korintos23
04. 07. 2016 21.38
-5
korintos23
04. 07. 2016 21.26
+1
A vsi levo usmerjini so pa nocoj na NORI 24TV?
staridida
04. 07. 2016 21.20
+2
Na vladi pravijo, da jim je vroče-mislijo celo delavni urnik spremenit.....
+3
Ja. Tudi oni si želijo 3 mesece počitnic, kot šolniki.
korintos23
04. 07. 2016 21.25
+2
mallonge
04. 07. 2016 21.27
+4
Vsak dela tisto kar zna. Miro bo reorganiziral čas nedela. potem pa uvedel dodatke zaradi dela izven delovnega časa.
korintos23
04. 07. 2016 21.28
-1
malonga, Miro je šef vlade, on ima škarje in platno v rokah, ti pa še tega nisi skapiro? Ali ne moreš tega priznati?
+20
Mene samo zanima kaj bo Cerar naredil ko bo enkrat stalo 1000 ljudi s sekirami v rokah pred Vlado?!
mallonge
04. 07. 2016 21.28
-2
Poklical bo Židana in rekel . to so tvoji slovenski gozdovi
korintos23
04. 07. 2016 21.35
+0
Kaj je pa z gozdovi narobe, jih tudi imam nekaj hektarjev.