'Za prišleke se trudijo pripraviti teren, očiščen vseh, ki so eden od branikov državne suverenosti in avtonomije'

Uprava Luke Koper je sprožila postopke za prekinitev delovnega razmerja sindikalistu Mladenu Jovičiću. Predstavniki zaposlenih so zaradi poteze ogorčeni. Menijo, da gre za napad na sindikalno in delavsko gibanje.

Luka Koper

(Foto: Kanal A)

Uprava Luke Koper je v ponedeljek sprožila postopke za prekinitev delovnega razmerja sindikalistu in predstavniku zaposlenih v nadzornem svetu Mladenu Jovičiću. V svetu delavcev potezo uprave razumejo kot napad na sindikalno in delavsko gibanje.

Jovičić je bil kot žerjavist vpleten v tragično delovno nesrečo julija lani, v kateri je umrl delavec, na katerega je padel grabilec žerjava. Povzetek poročila preiskovalca pomorskih nesreč žerjavistu sicer ni pripisalo odgovornosti za nesrečo, policija pa svoje preiskave še ni končala. Jovičić po nesreči sicer ni več zaposlen kot žerjavist, ampak kot skladiščnik, so poročale Primorske novice.

Predstavniki zaposlenih so zaradi poteze ogorčeni. Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar je za več časnikov povedal, da so pridobili pravna mnenja, ki kažejo, da gre za poskus nezakonite odpovedi delovnega razmerja.

Po Slosarjevih besedah je zanimivo tudi, da se je uprava Dimitirja Zadela za takšno potezo odločila dan pred obiskom madžarske delegacije v Luki.

"Na Jovičića, ki je član nadzornega sveta, že dlje časa izvajajo pritiske, jasno je, da jim je trn v peti," je še ocenil Slosar. Jovičić sinoči ni bil dosegljiv, po nekaterih informacijah pa je na bolniški, navajajo Primorske novice.

Predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić je konec decembra ob imenovanju nove uprave med kršitvami odpoklicanih članov uprave na čelu z Dragomirjem Matićem navedel tudi neizvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je sicer član nadzornega sveta in ki je povzročil delovno nesrečo s smrtnim izidom.

Jovičić je bil v preteklosti glasen kritik potez državnih lastnikov Luke, med drugim tudi nezaupnice Matićevi uprave. Na junijski skupščini je Jovičić kot edini nadzornik poleg tedanje predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc ostal brez razrešnice.

Iz Luke so danes dodatno pojasnili, da je bila uprava zaradi zagotavljanja integritete in predvsem enake obravnave vseh zaposlenih v družbi dolžna sprožiti postopke v skladu z zakonom. Zato je delavcu izročila pisno seznanitev z očitanimi kršitvam in vabilo na zagovor, na katerega lahko delavec v skladu z zakonom poda svoj zagovor in razloge, da očitane kršitve ne obstajajo.

Ker postopki še niso zaključeni, pa uprava zaradi zaščite integritete zaposlenega ne more podajati nobenih dodatnih informacij.

Jovičić, ki naj bi bil po nekaterih informacijah medijev na bolniški, ni dosegljiv za telefonske klice. So se pa znova oglasili tudi v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti, kjer so izrazili ogorčenje nad ravnanjem nove uprave. "Nameravana odpoved pogodbe o zaposlitvi Mladenu Jovičiću, predstavniku Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper in delavskemu nadzorniku, je tretji napad na naše okno v svet: najprej so leteli državni nadzorniki, potem uprava, zdaj je tarča sindikat," so zapisali v sporočilu za javnost.

Odpoved pogodbe po njihovem ni le nezakonita, ampak predstavlja maščevalno represijo za ustrahovanje sindikalistov in delavcev. Tudi sami so pri tem opozorili na sočasnost začetka postopkov odpovedi pogodbe sindikalistu in obiska madžarske delegacije v koprskem pristanišču.

Pri tem v sindikatu menijo, da ne gre za naključje. "Za prišleke se trudijo pripraviti teren, očiščen vseh, ki so eden od branikov državne suverenosti in avtonomije," so opozorili žerjavisti. Namera uprave o po njihovem nezakoniti odpovedi pogodbe o zaposlitvi Jovičiću pa je nenazadnje lahko tudi predmet kazenske ovadbe, so še zapisali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
 
bojer 25.01.2018 15:59:52
Primorci, luka je vendar vaša (naša), večina je zaposlenih vas, pa ja ne boste dovolili neumnosti.
Več komentarjev