Gospodarstvo

Lukančičeva si je kupila še teden dni časa. Pravi, da je našla novo vlagateljico

Murska Sobota, 16. 05. 2014 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Durs zahteva stečaj Aha Mure, ker podjetje za neplačane prispevke zaposlenih dolguje 6,2 milijona evrov. Sodišče je odločilo, da družbi da še teden dni časa, da poravna dolgove. Če bo šlo podjetje s 1200 zaposlenimi v stečaj, bo to pomenilo novo socialno bombo za Pomurje.

Lastniki Aha Mure imajo še teden dni časa, da poravnajo svoje dolgove do države. Aha Mura ima do petka, 23. maja, do 12. ure čas, da dokaže, da je na račun Davčne uprave RS (Durs) nakazala 6,2 milijona evrov, kolikor jih dolguje. V tem primeru bo predlagatelj začetka stečajnega postopka Durs ta predlog umaknil. Če dolg ne bo poravnan, bo murskosoboško okrožno sodišče še isti dan izdalo odločbo o začetku stečaja.

Mojca Lukančič ni zagotovila sredstev za poplačilo dolgov. Z obljubo, da ima potencialnega vlagatelja, si je kupila še teden dni časa.
Mojca Lukančič ni zagotovila sredstev za poplačilo dolgov. Z obljubo, da ima potencialnega vlagatelja, si je kupila še teden dni časa. FOTO: POP TV
Splača se počakati do prihodnjega petka, če možnost poplačila obstaja. Stečaj Mure je stal pet milijonov evrov, novi stečaj pa bi pomenil, da bi denar dobile le banke, Durs pa ne, kar pomeni, da bi delavci ostali brez plačanih prispevkov. Solastnica Aha Mure Mojca Lukančič

To je sklep današnjega drugega in končanega naroka, na katerem je okrožni sodnik Franc Granfol izvedel dokaze o upnikovi procesni legitimaciji za vložitev predloga za začetek stečaja in o tem, da je dolžnica insolventna.

Prvi narok je bil razpisan za 24. april, vendar je solastnica Aha Mure in skupine Aha Mojca Lukančič prosila za preložitev ter ob predaji pisma o nameri nemškega finančnega vlagatelja, sklada Peacock AG, ki naj bi z vlagatelji v skupino Aha vložil okoli 60 milijonov evrov, obljubila, da bodo vse terjatve do Dursa in bank poplačali do 15. maja. Ta posel je očitno propadel.

Lukančičeva pravi, da je našla novo vlagateljico

Lukančičeva na sodišču pojasnila, da je sedaj našla novo zasebno vlagateljico v Nemčiji. Ta vlagateljica naj bi bila pripravljena v naslednjih desetih letih v skupino Aha po štiriodstotni obrestni meri vložiti 70 milijonov evrov, od tega naj bi bila vsaj dva milijona evrov namenjena za naložbe v Aha Muri, poroča Večer.

Državni pravobranilec Drago Hodošček, ki je zastopal Durs, se je s tem strinjal pod pogojem, da bo do prihodnjega petka nakazano plačilo za celotni dolg in da bo, če denar še ne bo na računu Dursa, Lukančičeva neizpodbitno dokazala, da je bil denar iz tujine na poti. Durs mora tako do 23. maja opoldne sodniku sporočiti, ali je nakazilo potrjeno, tako da ga ni mogoče preklicati, in da s tem umika predlog za stečaj, v nasprotnem bo ta izdal sklep o začetku stečajnega postopka.

Očitno je, da je družba insolventna in v skladu z zakonom tudi trajno nelikvidna. Državni pravobranilec Drago Hodošček

Hodošček je na začetku naroka vztrajal pri predlogu Dursa za začetek stečajnega postopka, saj naj Aha Mura ne bi plačevala prispevkov od marca 2013, njeni računi so ves čas blokirani, glavnica dolga za davke in prispevke narašča, današnji dolg Aha Mure do Dursa pa je 6,264 milijona evrov. Od tega podjetje dolguje 3,8 milijona evrov za pokojninsko in invalidsko, dva milijona evrov pa za zdravstveno zavarovanje delavcev.

Lukančičeva, ki je vseskozi zatrjevala, da bo poplačala dolgove, sicer ves čas vztraja, da ji mečejo polena pod noge. Danes je zavrnila očitek, da niso plačevali obveznosti. Kot je dejala, so lani plačali za prispevke skoraj štiri milijone evrov. Ob tem je predstavila težave pri pridobivanju tujega partnerja. Za razliko od drugih bank naj bi bila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) nekooperativna, ker skladu Peacock AG ni potrdila podatkov o položaju na dan 1. maj, temveč je šla v postopek zbiranja obveznih ponudb za odkup terjatev do petih družb iz skupine Aha, kar je znižalo boniteto skupine.

Gospodarski minister v odhodu Metod Dragonja je ob zadnjem obisku Pomurja dejal, da Aha Mura na državno pomoč ne more več računati. Poudaril je, da lahko položaj podjetja rešijo zgolj še lastniki, ki so dobili in upravljali z državnim denarjem.

Poleg Lukančičeve sta se današnjega naroka udeležila tudi predsednika Murinega sindikata in sveta delavcev Jolanka Horvat in Drago Hari. Pojasnila sta, da je naročil in dela še vedno dovolj. Prav tako sta dejala, da so zaposleni dobili izplačano plačo za april celo dva dni pred rokom in v celoti. 

Sporna posojila in sumi odtekanja državne pomoči na hčerinska podjetja

Februarja letos so murskosoboški policisti zaradi dveh kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti kazensko ovadili dve osebi, ki naj bi nenamensko porabili 2,5 milijona evrov. Šlo naj bi za posojila podjetju Aha Mura.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da sta osebi v letih 2011 in 2012 del pridobljenih nepovratnih državnih sredstev porabili za kreditiranje svojih povezanih družb. Na ta način sta nenamensko porabili 1,7 milijona evrov, saj nista ravnali v skladu s pogodbo.

Posojila v Aha Muri so bila pod drobnogledom kriminalistov že junija lani. Takrat so v Ljubljani obiskali tudi solastnico družbe Mojco Lukančič. Kriminalisti so po njenih besedah takrat preiskovali sume odtekanja državne pomoči v hčerinsko družbo Aha Mura Prvi maj in iskali predvsem dokaze, da naj bi bila dva milijona evrov od državne pomoči uporabljena za hčerinsko družbo Aha Mura Prvi maj, ki deluje v Srbiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kirbi_Bundi
22. 05. 2014 11.03
t Pomoč utajevalcem davkov s strani ministra Carinska uprava in Tržni inšpektorat trdita, da nimata pooblastil, da bi lahko nadzirali dimnikarske izvajalce na terenu, saj nekateri izvajalci še vedno izstavljajo delavne naloge brez serijskih številk. S takšnim načinom poslovanja pa ni možna sledljivost o opravljenih storitvah, zato prihaja do velikih utaj pokasiranega DDV v škodo RS. Minister, ki vodi MKO izhaja iz stranke SD in se mu ne zdi vredno, da bi to uredil. Prav tako je MKO podaljševalo koncesijske pogodbe dimnikarskim podjetjem oziroma lastnikom kateri so hudo kršili pogodbe, ko so širom po Sloveniji nezakonito zaračunavali prevozne stroške po nekod celo 38 € samo za prevoz in plus ostalo storitev. Nikakor ne moremo razumeti sedanjega ministra, da je podaljševal koncesije kljub temu, da je nekje 13% oškodovanih tudi SD-jevih volilcev. p Lastniki dimnikarski podjetij se spet vtikajo v stvari za katere nimajo ustreznih izobrazb za meritve, ki jih opravljajo imajo samo nekaj urni tečaj ali opravljeni nekakšen » šnelkurs« nekateri pa sploh tega nimajo in se stalno nekaj šopirijo, med njimi bi se našli tudi takšni, ki so jim očetje kupili izobrazbe, da se sedaj preko medijev prestavljajo kot nekakšni vsemogoči vedeži, ki na vse načine poskušajo priti do dobrega zaslužka brez dela. Če se bo to tako nadaljevalo bodo nekateri opravljali tudi zdravniške preglede na pristojnem ministrstvu, predvsem na ženskem kadru, kot so razne sekretarke.
skorumpiranpolitik
21. 05. 2014 17.23
Liberalna klepptokracija!
231koak
21. 05. 2014 05.58
+3
meni že po 15- 20 dneh nabijejo sklepe če ne plačam prispevkov, pa sem 1 men bend firma, ki jamči z vsem svojim premoženjem......najverjertneje so sklepi zato, da z njimi država in banke služijo....strošek sklepov te pride od 80 - 100 EUR.
231koak
21. 05. 2014 05.59
+1
ferencz 1
20. 05. 2014 17.09
+1
Kriminalisti pravijo, da ni kupila novih strojev in da je odvedla skoraj 2 milijona za naku tovarne v Pirotu. Pomanjkljivi ste na popu.......
Sara Rebek
19. 05. 2014 18.55
+4
sicer če delavci ne dobijo plač sploh ne vem ali ima smisla tega mrtvaka obdržati pri življenju. žal je tako, da je politika vse pospravila pod rušo in nas naredila sužnje. vse kar se je ustvarjalo desetletja je šlo v 20 let v nič.
moscito
19. 05. 2014 08.11
+3
Z državnim dovoljenjem ženska kupuje čas in nič drugega.
Kirbi_Bundi
19. 05. 2014 06.05
Pomoč utajevalcem davkov s strani ministra Carinska uprava in Tržni inšpektorat trdita, da nimata pooblastil, da bi lahko nadzirali dimnikarske izvajalce na terenu, saj nekateri izvajalci še vedno izstavljajo delavne naloge brez serijskih številk. S takšnim načinom poslovanja pa ni možna sledljivost o opravljenih storitvah, zato prihaja do velikih utaj pokasiranega DDV v škodo RS. Minister, ki vodi MKO izhaja iz stranke SD in se mu ne zdi vredno, da bi to uredil. Prav tako je MKO podaljševalo koncesijske pogodbe dimnikarskim podjetjem oziroma lastnikom kateri so hudo kršili pogodbe, ko so širom po Sloveniji nezakonito zaračunavali prevozne stroške po nekod celo 38 € samo za prevoz in plus ostalo storitev. Nikakor ne moremo razumeti sedanjega ministra, da je podaljševal koncesije kljub temu, da je nekje 13% oškodovanih tudi SD-jevih volilcev.
Kajetan
18. 05. 2014 19.00
Najbolj je zanimivo dejstvo da je našla zasebno vlagateljico, to bo sigurno kaj misli da so ljudje nori da bi 70 mio eur svojega denarja vložila v podjetje ki je zapufano do te mere da nima obratnega kapitala in če poplača vse dolgove in je na pozitivni nuli lahko s prodajo iztrži kvečjemu kakšnih 10-15 mio ob dejstvu da bi imelo podjetje na letnem nivoju vsaj 5 mio eur čistega dobička in dolgoročne pogodbe. Noben se ne vpraša kaj je v ozadju in o je dejstvo ob 20 maju preteče enoletni rok po katerem lahko stečajni upravitelj spodbija sporna nakazila denarja in tako pač to je. Rok bo pretekel denar pa bo ostal na varni strani
crni mitja
18. 05. 2014 16.48
+1
To se dogaja zato ker imajo firme tihe dogovore z drzavo ce placujejo potem placajo neki paket ker ga vejo samo oni in noben drugi. PRIMER: Sodelavec je imel placo malo manj kot 6000 eur neto place in ko je sel na spiz da vidi koliko bo imel penzije so mu zracunali 373 eur penzije to je bilo tudi v medijah a ni to svinjarija takih slucajev je se in se hvala drzava.
Kajetan
18. 05. 2014 18.54
+1
Kot prvo 6000 eur ? Kot drugo dobil je izpisek za plačo in tam so navedeni prispevki in to je to. Če pa je imel dejansko samo 600 eur neto potem malo poglej kaj so naredili v pokojninski zakonodaji kako so uspešno delali minuse. Pokojnina v Sloveniji je sramota in bo še slabše to je dejstvo. Zakaj je tako pa lahko samu ugotovimo, osebni račun ne bo rešil ničesar še poglobil bo brezno
ochi
18. 05. 2014 11.52
+2
nova gospodarska bomba za pomurje pomeni nove poceni nepremičnine za tujce.
vicente
18. 05. 2014 09.29
+3
bodimo realni,za 70mio€,postaviš 3nove Mure in 4 Aha Grup,ok če dobi investitorja,vendar je to malo sanjsko
BŠK
17. 05. 2014 16.56
+3
Ta Fajsula pa res samo krade In kaj je v Prleško-Pomurski regiji še ostalo?
Brabus
17. 05. 2014 14.08
+1
70 mil€???? Pa kej ta živi.
kakafonijaprava
17. 05. 2014 11.59
+6
Babo strpat v zapor za 10 klet pa bo mir!
kakafonijaprava
17. 05. 2014 11.59
+4
Tako kakor sem jst zadela 28 milijonov!
Roxy79
17. 05. 2014 11.36
+5
Vlagatelj je iz Žalca.
JE-BI-GA
17. 05. 2014 11.22
+17
Pokradli vas bodo", to so bile besede Krambergerja, katerega so morali odstraniti, ker je bil prepameten za te pokvarjence !!!!
-BZ-
17. 05. 2014 07.34
+16
ah dajte no, kako je le lahko država in DURS dopustila da se je nabralo za 6 mio Dolgov do durs-a samo za prispevke, kolikor jaz vem te dajo v izterjavo že, če ne plačaš za 3 mesece, torej dajmo pogledat resnici v oči - tukaj nekaj zelo smrdi z državo vred. in nihče z Lukančičevo na čelu dejansko ne spregovori o stranpoteh denarja, dokumentov, reševanja Mure s pomočjo države skozi desetletja in postranskih poslov - ter lepih oblek, ki si jih nekdo v vladi vsakokrat poželi...
LLLEPI
17. 05. 2014 00.01
+5
Kar tako naprej vse vnicit in prodat. V koncni fazi pa tudi direktorji in politiki ne bodo imeli vec koga lupit.
strel?ek
16. 05. 2014 21.53
+2
o Slovenija, od kod vse te goljufije,a je še kdo da te ni,ali saj poskusil prevarati,daj že enkrat povej dosti je bilo,a ne...