Gospodarstvo

Magna bi tovor tovorila po železnici, pri Umanoteri zadovoljni

Maribor, 27. 08. 2017 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Magna Steyr je sporočilo, da bi znotraj načrtovanega obrata v občini Hoče-Slivnica, zgradili tudi industrijski tir in tovor prevažali po železnici. Tako bi zmanjšali količino škodljivih izpustov iz prometa.

Magna bi tovor preusmerila na železnico.
Magna bi tovor preusmerila na železnico. FOTO: POP TV

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes sporočilo, da je podjetje Magna Steyr posredovalo pisno zavezo, da bodo še v prvi fazi zgradili tudi industrijski tir znotraj načrtovanega obrata v občini Hoče-Slivnica. Na ta način da bo možen prevoz tovora po železnici, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju škodljivih izpustov iz prometa.

Po pojasnilih gospodarskega ministrstva je v zadnjih dneh potekalo intenzivno proučevanje možnih rešitev prenosa tovornega prometa v zvezi z delovanjem načrtovane lakirnice podjetja Magna Steyr na železnico.

Poleg nevladne organizacije Umanotera, ki je kot stranski udeleženec v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja opozarjala na velik vpliv cestnega tovornega prometa na kakovost zraka in podnebje, je kot ključno sodelovalo tudi ministrstvo za infrastrukturo.

"Rezultat konstruktivnega dialoga med vsemi deležniki je pisna zaveza Magne Steyr, da bo še v prvi fazi zgrajen tudi industrijski tir znotraj obrata," so zapisali na gospodarskem ministrstvu.

Umanotera se ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje

Umanotera je v odzivu ocenila, da je "železniški prevoz tovora je zaradi manjšega vpliva na kakovost zraka in podnebje sprejemljivejši".  Ocenjujejo tudi, da "zaveza vodi k želenim ciljem zmanjšanja škodljivih vplivov lakirnice na zdravje ljudi in ohranjenost okolja. Umanotera se zato ne bo pritožila na okoljevarstveno soglasje".

Poudarjajo pa, da ostaja dejstvo, da "je umeščanje investicije podjetja Magna Steyr v prostor potekalo na škodljiv način s sprejetjem posebnega zakona po hitrem postopku, brez argumentirane javne razprave in drugače, kot predvidevajo uveljavljeni postopki v urejanju prostora. To je tako z vidika države kot z vidika investitorja v proces vneslo zelo veliko nepotrebnih tveganj. Ravnanje vlade v primeru Magna zagotovo ni prispevalo k podobi Slovenije kot države s predvidljivimi in transparentnimi pogoji z investitorje."

Prav tako po njihovem "ostaja dejstvo, da bo investicija v lakirnico povzročila trajno uničenje najkakovostnejših kmetijskih zemljišč. Vzpostavljanje nadomestnih kmetijskih površin je v bistvu zameglitev neugodnega dejstva, da rodovitnih tal, ko so enkrat uničena, ni mogoče nadomestiti. V Sloveniji (in na Zemlji) jih bo po postavitvi lakirnice manj. Takšno uničenje kmetijskih zemljišč in gozdov, kot ga povzroča postavitev lakirnice, je nasprotno prizadevanjem za trajnostni razvoj države Slovenije in njene (načelne) zelene gospodarske usmeritve."

Kot še dodajajo, je projekt v slovenski družbi spodbujal škodljivo dilemo med ohranjenim okoljem in delovnimi mesti: "Dilema ni, ali ohranjeno okolje ali razvoj. Potrebujemo razvoj, ki za svojo bistveno dimenzijo vzame prav ohranjanje okolja."

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladen sir
28. 08. 2017 15.45
-4
Kaj samo laži trosite to jo ceneje stane kot pa prevoz z vozili.Samo lažete ...
Seni70
28. 08. 2017 14.47
+2
Dajte, nehajte ga s*r*a*t z "najkakovostnejšimi zemljišči no. Prihajam prav iz te vasi in dobro vem, da na tej zemlji ni nikoli rastlo nič drugega kot koruza, ki raste lahko povsod. Ko odkoplješ 25 cm zemlje, je spodaj "šoder"; nekoč so bile tuka "šoder jame". Tisti, ki je ocenil ta zemljišča kot "najkakovostnejša", verjetno nikoli ni niti obiskal teh zemljišč, kaj šele da bi jih ustrezno analiziral. Ja, ja, kmetje, ki so imeli v lasti ta zemljišča, so seveda na veliko trobili, kako je to strašansko kakovostna zemlja. Čudno kaj, zakaj potem niso sejali ali sadili še kake druge poljščine, ki bi jim lahko prinesla še več dobička? Če jih človek ne bi poznal, bi jim še verjel....Pogoltnost pa taka.
Aijn Prenn
28. 08. 2017 14.52
-3
Nekaj ne gre skupaj v tvojih trditvah. Koruza je zelo zahtevna poljščina z vidika vlažnosti tal. Na peščenih tleh je zelo ranljiva v primeru suše.
Aijn Prenn
28. 08. 2017 14.46
A požar in Matoz sta se že odpovedala pritožbi?
Uporabnik113089
28. 08. 2017 14.34
+4
Tako kot v starih dobrih socialističnih časih. Vsi podmazani, vsi zadovoljni in naenkrat je vse v skladu z zakonodajo. Pralnica denarja lahko nemoteno obratuje naprej.... Za Cerarjeve so še Caponejevi - navadni Dunajski dečki.
ferencz 1
28. 08. 2017 14.27
+2
obvod za lihtenšatjn je kolio od teh 28 milijnčkov, skorumpirani slovenski politiki!
ferencz 1
28. 08. 2017 14.26
+2
zakaj daje vlada 28 milijonov Magmi? to je sedaj vprašanje?
Aijn Prenn
28. 08. 2017 14.44
+1
Zato, da bo lahko pobirala DDV, davek na plače, davek na dobiček, trošarine, dohodnino od zaposlenih v novo nastali firmi ter s tem financirala razne socialne transferje, penzije itd..., ki so tebi seveda dobro znani in se jih veseliš vsakega 1. v mesecu.
murate
28. 08. 2017 16.24
glej paz tir magma bo plačevala ddv v evropi ,to še ne pomeni nujno sloveniji,jaz kar poslujem z tujino ddv vedno plačam tam in to zadnjih nekaj let ker so naši na fursu NAVADNI POLPISMENI VOSLI, pa bi raje plačal tu ampak so me dobesedno prisilili drugače
Jožajoža
28. 08. 2017 14.25
-3
tir je že narajen v območju TAMA in območju Kidričevega. torej jim je naša država spet nakazala kakšnih 10 milionov zraven. Magna je že lastnik 150 ha najboljše zemlje in na računi ji je država že nakazala 18,1 milion evrov. Pa še nobenega papirja ni . važen je namen.
murate
28. 08. 2017 16.27
saj je prav da je ,če bi bila sloveska firma bi pa vsi vpili da je Janša bil podkupljen,tako so si pa tujci in nekej udbovcev razdelili fini geld,vse je tiho še zagrozili so preko vseh medijev da bodo šli k sosedom.Ker je nekomu interes da je tako kot je ,vprašam pa se kakšna je razlika med deli v magmi in deli v Gorenju,ki bi lahko delalo Patrije za pol nata in še tele karoserije od magme štrihalo?Zakaj nekaj mora iti skozi ,nekaj se pa za vsako cenu zaustavi???Pa nimam interesa zagovarjat ne od patrije ne magme .
minnaema@yahoo.com
28. 08. 2017 14.13
...ko je obljubljati vedno bolj enostavno kakor realizirati !
ferencz 1
28. 08. 2017 13.51
+2
avstrijci rabjo letališki transport in oni se ne bodo tako hitro ven pobrali zaradi mariborskega letališča. Je pa res škoda, da bodo posekali 4 hektare gozda, namesto da bi dupleku gradili, tam jim bi dal kangla vse zemljiše!
ferencz 1
28. 08. 2017 13.50
+1
tud zeleni neladniki so pokleknili, jim bi cmerko takoj zaprl pipico v letu 2018!
kokicas
28. 08. 2017 12.44
+6
Pa tem res kapo dol, da še vztrajajo pri gradnji, pa še železnico bi zgradil oz jo povezal na obstoječo, res takih je malo na obeh straneh. Tako investitorjev da vztrajajo, kot nasprotnikov da s ejim še kar gre za neke navidezne izpuste, ko pa zraven AC leti vsak dan več tisoč tovornjakov, pa jim ni mar ali pa kaj drugega. Samo da se zavira, norci res
ecnarf
28. 08. 2017 10.42
-1
Jodlarji naj imajo Magno kar Gradcu ,iz Maribora pa naj vozi vlak naše delavce na delo v Gradz,bodo imeli vsaj pošteno plačilo avstrijske plače.
Seni70
28. 08. 2017 14.50
+3
Pol pa ti kar hodi v sužbo v Graz...Mislim, da nisi čisto ok..
pecu8314
28. 08. 2017 08.42
+6
En del intervjuja iz Financ s predsednikom Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karlom Lipičem: "Na koncu je ostalo odprto vprašanje, kdo se bo pritožil in zakaj. Predvsem dve organizaciji se v zadnjih dneh pojavljata v medijih: fundacija Umanotera in društvo TRS. Kot predsednik ZEG menim, da niso v ospredju strokovni argumenti, lahko so sicer do neke mere, ampak so predvsem druga ozadja, na primer finančne koristi ali želja po prisotnosti v medijih, ki so lahko dolgoročno škodljiva za projekt..."
Darko32
28. 08. 2017 13.15
+7
Tudi sam vidim nekaj povsem drugega. Namreč če smo pošteni in gledamo dolgoročno v bodočnost se bomo morali odločiti ali bomo živeli pod smreko in jedli z lesenimi žlicami ter telefonirali z dimnimini signali ali pa bomo šli v korak z časom in sočasno gradili industrijo, katera bo prinesla ljudem boljše življenje. Zato bo potrebno nekje spremeniti mišljenje in se odločiti. Sam pravim, da je sodbna tehnologija vsa škodljiva in je tudi vsa koristna. Odvisno kako pristopiš k uporabi. Če pa gladamo tovarno MAGNA in tehnološke procese delovanja je potrebno izhajati iz končnega produkta, kjer ne sme biti umazanije med barvo, ne sme biti umazanije med lakiranjem itd. Zato mora biti čisto okolje, da se ne nanaša prah in prašni delci med barvo na končni produkt. Če pa gladamo delovanje in delovne pogoje pa ne more biti pred dokončnim barvanjem biti rje, smeti na produktu, saj to vidmo takoj vsi potrošniki. Ne tako, kot je bilo včasih, ko so Zastava avtomobili in plovčevina bila že rjava pred barvanjem in koliko je bilo problemov z tem. Zato je sila zanimivo, da imajo za povedati tisti, kateri nikoli niso videli kako poteka barvanje in kako je potrebno nameščati razne filtre, da ne pride do prašnih delcev v ozračju zaradi kvalitete končnega izdelka. Je pa res, da je glavni problem, katerega so povzročili in to je, STARA GARDA, KATERA je z svojim delom v preteklosti naredila velikokrat več škode kot koristi sedaj kroji politiko in to spet v škodo razvoja. Tukaj je glavni problem.
jonbonslon
28. 08. 2017 08.27
+1
ne nasedajte...
dajno
28. 08. 2017 08.08
-3
Avstrijci imajo očitno nekaj za bregom! Kdor malo pozna Avstrijo okrog graza ve, da je okrog letališča ogromno prostora! Zraven letališče avtocesta... Torej kaj jim je problem?
pecu8314
28. 08. 2017 08.41
+6
Kar se lokacije tiče močno dvomim, kar praviš. Ampak, če bi bilo res, si pomislil na delovno silo? če bodo vse faze izpeljane, je to 15k ljudi.
Vogtar Ogt
28. 08. 2017 11.40
+7
@dajno - daj no se pozanimaj, preden klobasaš neumnosti. Pri Grazu so dovoljenje zavrnili tudi vsem ostalim, ne samo Magni. Vzrok je v količini že obstoječe industrije tam.
Seni70
28. 08. 2017 14.52
+1
Neutrino
28. 08. 2017 06.41
+11
Ubogi okoljevarstveniki, ne upajo si priznati da že 30 let ni vec koscka Slovenije, ki ne bi bil po njihovo onesnazen. Naj se preselijo na Antarktiko topit led, tam bodo nasli se neonesnazeno zemljo
jonbonslon
28. 08. 2017 08.28
+1
kaj govoriš,s tem žališ ekološke pridelovalce....
unigard1
27. 08. 2017 22.01
+13
tele kmetje majo zemlo zarad subvencije in nc druzga.nej raj delovna mesta dajo ker jih velik rabi sluzbo..kaj bo tist neki mesa pa mleka za tiste ki si ne morjo kupt tega.
jonbonslon
28. 08. 2017 08.29
-1
jonbonslon
28. 08. 2017 08.53
-6
unigard1
28. 08. 2017 12.01
+1
a mislta..so kmetje ki majo subvencije samo da majo...in smo kmetje...oja kmet sem ja..ki delamo na veliko..normalno s pomocjo subvencij..ampak imamo vec od svojega kod od subvencije..in zemu se rece kmet..ne pa nekdo tam za 5 kravic neki dela da mu penzija laufa pa da mu ksn euro ustane..
unigard1
28. 08. 2017 12.06
+2
joj kok so eni pametni..da nista vidva kmeta k sam od subvencije zvita..
unigard1
28. 08. 2017 12.07
+1
tipicno slovensko..sam da poves tko k je res hitr pluvat po nekom..tuc ce ga ne poznas..
Darko32
28. 08. 2017 13.19
+2
Tudi sam ugotavljam, da nekateri imajo zemljo v najemu izključno zaradi subvencije in iz te zemlje sila malo prodajo na trg pridelkov, da bi izboljšali samooskrbo. Zanimiva bi bila analiza med danimi subvencijami in koliko prodajo na trgi izdelkov za prehranjevanje ljudi. Sila malo. NAjveč prodajajo tisto, kar lahko obdelajo z traktorjem.
1airbus
27. 08. 2017 21.49
-7
kaj bo tovorila luft,saj je ne bo.
Seni70
28. 08. 2017 14.56
+1
Maj2016, ni problema, ne rabi je biti. Potem boš pa ti lahko zagotavljal sredstva 500-im družinam, ki ne bodo imele vira preživljanja. Lahko jim boš po mili volji plačeval zdravstveno in socialno zavarovanje, jim zagotovil denar, da bodo človeka dostojno preživeli skozi mesec. Super, še več takih kot si ti. Ljudje sploh ne rabijo služb, če bodo imeli take investitorje, kot si ti. Morda pa si eden tistih, ki jim delo smrdi...
kolbek460
27. 08. 2017 21.27
+26
Magna bi nahranila na tistem polju 6000 do 8000 tisoč ljudi ,sedaj pa tam rase koruza za govedo 30 glav ,,kdo je tu nor ,,sds pristaši ,?
spletni_nepridiprav
27. 08. 2017 21.32
-28
nahranili bi 30 ljudi od tega 15 avstrijcev.. njiva pa dejansko proizvede hrane za 300 slovencev. stop uničevanju slovenskih kmetov
butalistan
27. 08. 2017 21.36
-5
medo90
27. 08. 2017 21.48
-1
Magna nebo hranila delavcev, ker bodo subvencije zadostovale za vsaj 5 let minimalne plače. Subvencije pa pkačujemo gospodarstveniki ki nikoli nismo od države dobili ničesar
Seni70
28. 08. 2017 14.57
Medo90, potem pa ne bodi več gospodarstvenik, če ti gre tako hudo.Loti se česa drugega, pa ne bo treba jamrat.
Fifi 24
27. 08. 2017 21.17
+27
V tistih svinčenih YU časih ko je v MB industriji delalo 30.000 delavcev je imela VSAKA večja tovarna v MB SVOJ TIR (TAM, Metalna, MTT, Elektrokovina, VESNA....) zdaj v demokraciji so VSI tiri uničeni no je pa res da danes dela v industriji max 5000 ljudi
butalistan
27. 08. 2017 21.36
-9
In lak so delali? Spali po tovarnah in delali skodo.