Gospodarstvo

Marca enoodstotna inflacija

Ljubljana, 30. 03. 2012 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podražili so se oblačila, obutev, prevoz, vozila, goriva, vino, pivo, športna oprema in kruh. Cenejši so bili rabljeni avtomobili, stanovanjska oprema, opazno se je pocenilo sadje.

Države območja evra so marca na letni ravni zabeležile 2,6-odstotni dvig cen.

Marčna inflacija je predvsem posledica podražitve oblačil in obutve, ki je bila zaradi končanih popustov in prehoda na spomladansko-poletno kolekcijo sicer pričakovana.

Cene oblačil so se marca zvišale za 14,8 odstotka, cene obutve pa za 14 odstotkov. V skupini prevoz so se cene v povprečju zvišale za en odstotek, pri čemer so se najbolj podražila motorna kolesa in kolesa (za 3,7 odstotka), goriva in maziva (za 3,1 odstotka) ter cestni potniški prevoz (za 1,6 odstotka). Najbolj so se pocenili rabljeni avtomobili, in sicer za 1,3 odstotka.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin marca zvišale za en odstotek, na letni ravni pa je inflacija znašala 2,3 odstotka.
V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin marca zvišale za en odstotek, na letni ravni pa je inflacija znašala 2,3 odstotka. FOTO: Thinkstock
Po oceni Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je tovrstno gibanje cen življenjskih potrebščin pričakovano. Marčevska inflacija je bila tako zaznamovana s sezonskimi dejavniki, predvsem z višjimi cenami obleke in obutve. Spet so bili dražji energenti, ki so k inflaciji v letošnjem letu prispevali že 0,6 odstotne točke. Dodali so, da dolgoročnejše gibanje inflacije še naprej ostaja zaznamovano predvsem s šibko gospodarsko aktivnostjo, ki vpliva na umirjeno rast večine cen v Sloveniji, pa tudi celotnem evrskem območju.

Na dvig cen v skupini alkoholne pijače in tobak v povprečju za pol odstotka so vplivale višje cene vina, ki so bile za 2,4 odstotka višje kot februarja, ter piva, ki so se zvišale za odstotek. Marca se je opazneje, za 15,2 odstotka, podražila tudi oprema za šport, tekoča goriva so bila dražja za 2,7 odstotka, kruh in izdelki iz žit pa so se podražili za 2,4 odstotka.

Marca so statistiki zabeležili znižanje cen v skupinah komunikacije (za 1,1 odstotka), stanovanjska oprema (za 0,7 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 0,3 odstotka). Opazneje se je pocenilo tudi sadje, in sicer za 5,3 odstotka.

V letu so se najbolj podražili prevoz in stanovanja

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v Evropski uniji, je v marcu prav tako znašala en odstotek. Rast cen na letni ravni je bila marca letos 2,3-odstotna, potem ko je v istem obdobju lani znašala 1,9 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast pa je bila dvoodstotna.

V enem letu so se cene najbolj zvišale v skupinah prevoz in stanovanje (v vsaki za 4,7 odstotka). Sledile so cene v skupinah alkoholne pijače in tobak (za 4,4 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 3,6 odstotka), raznovrstno blago in storitve ter gostinske in nastanitvene storitve (v vsaki za 2,3 odstotka), izobraževanje (za 1,5 odstotka), stanovanjska oprema (za 0,6 odstotka).

V enem letu pa so se cene najbolj znižale v skupinah komunikacije (za 2,7 odstotka), obleka in obutev (za 1,8 odstotka), rekreacija in kultura (za 0,5 odstotka) ter zdravje (za 0,2 odstotka).

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fakinshit
30. 03. 2012 11.52
+6
res mi nabijajo z uno reklamo o prestolih ma mars nekam, kle na sihtu vsi vejo da ne dealm poj, pop tv blesav
choco_muffin
30. 03. 2012 12.28
+4
Če nočeš reklam, si inštaliraj adblock. Cel proces ti bo vzel 3 min in tvojih frustracij bo konec(pa še zastonj je). Verjemi, življenje z adblock-om je bolj popolno.
GTR
30. 03. 2012 12.35
+6
po inštalaciji adblock-a zgleda 24ur samo še kot bi 3 .txtje skupaj zlimal. :)