Gospodarstvo

Bo Aerodrom Maribor kupil tujec ali domače občine?

Slovenj Gradec, 10. 01. 2012 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dražba Aerodroma Maribor ni uspela, ker ni bilo pametne ponudbe. Med interesenti se pojavljajo okoliške občine, skrivnostni tuji kupec, okoli stečajnega upravitelja pa hodi tudi solastnik Golden Aira.

Po neuradnih informacijah naj bi se pri stečajnemu upravitelju Borisu Kastivniku in direktorju Aerodroma Maribor Marku Grosu mudil solastnik tuje družbe Golden Air Kandra Bhupinder. Golden Air je večinski lastnik novoustanovljenega slovenskega podjetja z enakim imenom, ki je oktobra lani neuspešno vzpostavljal letalsko povezavo med mariborskim letališčem in Londonom prek Dunaja.

Prvo dražbo poslovnega deleža družbe Aerodrom Maribor po izklicni ceni 675.000 evrov je v okviru stečajnega postopka Prevent Globala vodil stečajni upravitelj Boris Kastivnik. Potekala je na sedežu Prevent Globala v stečaju v Slovenj Gradcu.
Prvo dražbo poslovnega deleža družbe Aerodrom Maribor po izklicni ceni 675.000 evrov je v okviru stečajnega postopka Prevent Globala vodil stečajni upravitelj Boris Kastivnik. Potekala je na sedežu Prevent Globala v stečaju v Slovenj Gradcu. FOTO: Mia Media

Po Grosovih besedah je Aerodrom Maribor v letu 2010 posloval z izgubo, za lansko leto pa računa na dobiček. Rednih prihodkov je letališče lani imelo za okoli 550.000 evrov in izrednih v višini okoli 900.000 evrov. Povedal je še, da se pogajanja z morebitnimi letalskimi prevozniki nadaljujejo, vendar pa vsi pogojujejo dokončanje vsaj enega od terminalov. "Dokler teh pogojev ne bo zagotovljenih, žal linija v Mariboru ni mogoča," je dejal.

Bodo kupci občine?

Tudi mariborski župan Franc Kangler je napovedal, da bi se Mestna občina Maribor skupaj z nekaterimi zainteresiranimi okoliškimi občinami vendarle lahko vključila v sodelovanje na morebitni naslednji dražbi. Po njegovih besedah čakajo, kaj se bo zdaj zgodilo in kdaj bo naslednja dražba. Nato bo sklical župane in preveril, ali tamkajšnje gospodarstvo in občine zmorejo zagotoviti kupnino in se prijaviti na dražbo. "Ta infrastruktura je preveč pomembna za razvoj regije, da bi jo kar tako pustili pri miru in ne bi aktivno sodelovali v vsej zgodbi," je poudaril.

Kdo je skrivnostni tuji ponudnik?

Dražba ni uspela, ker nihče od interesentov ni vplačal zahtevane varščine, udeležili so se je le predstavniki zainteresirane javnosti. Sta pa po zaključku dražbe na sedež Prevent Globala prišla dva predstavnika potencialnega tujega kupca.

Stečajni upravitelj Kastivnik je po dražbi povedal: "Glede na položaj, kakršen je, se bom verjetno odločil, da gremo v vnovično javno dražbo, ker lahko tako najhitreje pridemo do novega lastnika našega premoženja." Kakšna bo cena na drugi dražbi, še ni znano, predvidoma bo znašala od 70 do 80 odstotkov današnje izklicne cene, dražba pa bo predvidoma v dveh ali treh mesecih. Današnja dražba se je začela po izklicni ceni 675.000 evrov.

Po besedah direktorja Grosa si čim prej želijo novega lastnika, ker družba nima dovolj sredstev za potrebna dodatna vlaganja. "Želimo si sveži kapital in sveže ideje." Tako Gros kot Kastivnik sta potrdila, da obstajajo interesenti za nakup letališča. Presenečenje je sledilo po koncu dražbe, ko sta v prostore Prevent Globala vstopila dva tujca, za katera je Kastivnik pozneje potrdil, da sta predstavnika potencialnega tujega kupca, vendar njegovega imena ni želel izdati, prav tako imena nista želela razkriti sama.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
11. 01. 2012 18.38
+2
kdor ga bo kupil bo imel izgubo!
BMWmunja
10. 01. 2012 20.25
+1
Danes se zaradi primitivnega ravnanja admina na tem portalu poslavljam. Bilo mi je zadovoljstvo brati vaše misli in komentarje, verjamem pa, da tistih najbolj zanimivih po zaslugi omenjenega individuma sploh nisem videl. Tudi vi mojih večinoma ne. Na sorodnih portalih menda noben zakompleksiranec ne dela problemov in ne frustrira bralcev kot tukaj. Tam me boste prepoznali pod enakim avatarjem, tako da se pravzaprav ne poslavljam od vas temveč samo od 24 kur. Pred dvema ali tremi dnevi se je že en bralec "poslovil" iz razloga, ki sem ga navedel tudi sam. Dokler bo na tem portalu zaposlen ta admin se bodo šefi morali vprašati tudi po tem, kaj neki pomeni pravica do izražanja svojega mnenja, ki je-mimogrede-v demokraciji ustavna.
Znalec
11. 01. 2012 15.27
miran.riznar - Ne poslovi se, prosim. Vsebino vpisuj na način, da je admin ne bo razumel, pa bo. Meni se zdi nesmisel brisanje prispevkov, sestavljenih iz besedišča našega največjega bogatstva: slovenskega jezika. Če uporabim besede, navedene v SSKJ, torej z "blagoslovom" slavistov, SRC SAZU, Ministrstva za kulturo RS, to ne pomeni nič . Administrator je na temu področju mogočnejši.
krajct
10. 01. 2012 16.13
+2
sam da ga nekdo kupi in reši dolgov države , občine in še koga