Gospodarstvo

Delavci sestanek s Cerarjem ocenili kot pomemben korak naprej. Pred vlado protestirali v podporo delavcem Luke Koper

Koper/Ljubljana, 07. 07. 2016 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Cerar se je pogovarjal s predstavniki delavcev Luke Koper. Sestanek sta obe strani označili za konstruktiven. Medtem pa je pred poslopjem vlade v Ljubljani potekal shod civilne fronte v podporo delavcem. Še pred tem je predsednik uprave Luke v Kopru zavrnil vse vladne očitke in namigovanja o škodi označil za zlonamerna.

Več videovsebin
  • Vstala Primorska pred vlado
    00:46
    Vstala Primorska pred vlado
  • Iz SVETA: Protest pred vlado
    03:10
    Iz SVETA: Protest pred vlado
  • Iz SVETA: Matić o dogajanju v Luki Koper
    02:06
    Iz SVETA: Matić o dogajanju v Luki Koper
  • Iz 24UR: Iz Kopra v Ljubljano
    04:26
    Iz 24UR: Iz Kopra v Ljubljano
  • Iz 24UR: Matić: Odgovorni politiki
    02:20
    Iz 24UR: Matić: Odgovorni politiki
Predstavniki delavcev Luke Koper s Cerarjem - 1
Predstavniki delavcev Luke Koper s Cerarjem - 1 FOTO: Damjan Žibert

S predstavniki delavcev Luke Koper se je popoldne srečal premier Miro Cerar, ki med njih v Luko ni želel priti. Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar je pogovor s Cerarjem ocenili kot pomemben korak naprej. Po njegovih besedah so si izmenjali informacije, ga seznanili s stališči in s tem, kje vidijo težavo. Cerar jim je obljubil, da bo zadeve proučil in v sodelovanju z ministrstvi odgovoril v doglednem času.

Premier Cerar je današnje srečanje s predstavniki zaposlenih v Luki Koper, ki je bilo po njegovih besedah informativne narave, ocenil za konstruktivno. Ponovno je povedal, da je prav ta vlada Luko Koper opredelila kot strateško, ki mora ostati v državni lasti, ter da bo država za razvoj Luke naredila vse, kar more. Vlada ima interes, da Luki pomaga tudi tako, da čim prej zgradijo drugi tir, je še dejal.

Zanimalo ga je tudi, ali držijo govorice, da prihaja do velikih razlik pri pogojih dela in pravicah raznih skupin delavcev v Luki. A so mu, kot je pojasnil, zagotovili, da večjih težav pri tem ne vidijo.

Predstavniki delavcev Luke Koper s Cerarjem - 2
Predstavniki delavcev Luke Koper s Cerarjem - 2 FOTO: Damjan Žibert

Cerar je pojasnil, da so danes neposredno po seji vlade o tej zadevi opravili tudi neformalni pogovor. Začeli so ga ministri, ki se po njegovih besedah zavedajo, da so se sprožile v javnosti vprašanja, ki opozarjajo na morebitne sporne prakse v Luki Koper, ki zadevajo pravice delavcev in poslovne odločitve vodstva.

Da bi se odpravili ti sumi, je po Cerarjevih navedbah že komisija DZ za nadzor javnih financ sprejela sklepe, s katerimi je pozvala računsko sodišče in pristojne inšpekcije, da v Luki opravijo dodatne preiskave.

Ministri so Cerarja obvestili, da nekaj inšpekcijskega dela že poteka, sam pa je zahteval, da se ta proces intenzivira in se zadeve čim prej razčistijo. "Nedopustno je, da to ostaja v zraku," je dejal. Po njegovih besedah je treba čim prej ugotoviti, ali prihaja do kršenja pravic delavcev ter spornih nezakonitih praks.

"Pričakujem, da bo to delo opravljeno čim prej, profesionalno in tako, da bodo tudi inšpektorji opravili delo povsem nepristransko in neodvisno," je poudaril premier.

Cerar je po sestanku dejal, da SD glede Luke Koper igra dvojno igro in da morajo o tem razmisliti znotraj stranke.

Cerar je v sredo dejal, da obžaluje, da nekdo z delavci manipulira in med njimi širi neresnice, zato jim bo na sestanku neposredno predstavil dejstva in politiko vlade glede Luke Koper.

Pred vlado so se zbrali protestniki

Shod pred vlado - 6
Shod pred vlado - 6 FOTO: POP TV

Pred poslopjem vlade Republike Slovenije na Gregorčičevi v Ljubljani je potekal shod civilne fronte Vstala Primorska – vstani Slovenija v podporo delavcem Luke Koper.

Z vzkliki in transparentu so Cerarju sporočali, da Luke ne dajo, da je Primorska enotna, Luka brez delavcev pa zgolj slaba plaža.

Cerarja so povabili medse, a hkrati pozivali k odstopu.

Predstavniki delavcev Luke Koper s Cerarjem - 5
Predstavniki delavcev Luke Koper s Cerarjem - 5 FOTO: Damjan Žibert

Matić namigovanja o povzročeni škodi zaradi dogajanja v Luki Koper zavrnil kot zlonamerna

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je na današnji novinarski konferenci uprave družbe obnovil dogajanje v preteklih dneh. Povedal je, da je bila blokada nenapovedana in nepričakovana, to, da je do tega prišlo, pa "je odgovornost tistih, ki so povzročali ta dogajanja v zadnjem obdobju, in sicer z zavajanji, s tako imenovanimi napakami, z lažmi in vodenjem prikritih aktivnosti in postopkov".

Uprava pa je po njegovih besedah sprejela "vse možne in razumne ukrepe ter vse ukrepe za zavarovanje varnosti ljudi in premoženja ter požarno varnost", medtem pa se je v drugih krogih z različnimi izjavami in izzivanjem zaposlenih po njegovih besedah situacijo še stopnjevalo. "Zaposlene se je nazivalo s teroristi, z atentatorji itd. Včeraj smo slišali v državnem zboru zame grozovite izjave," je nadaljeval.

Vodstvo podjetja je v dneh blokade pristanišča "dobesedno spalo v Luki", je še opisal Matić, ki je med drugim okrcal gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Ta je v soboto zavrnil pogovore s celotno štiričlansko upravo, kar je bilo po mnenju prvega moža Luke v nasprotju z navodila premiera Mira Cerarja, naj se minister pogovori z vodstvom družbe. Ta dogodek je še dodatno podžgal zaposlene, je opozoril Matić.

Prvi mož Luke je tudi odgovarjal na nekatere odzive v javnosti, da bi morali v pristanišče poklicati policijo ali celo specialce. V tem primeru je vprašanje, če bi danes sploh še imeli družbo, saj te brez zaposlenih ni, je prepričan Matić.

Ena od opcij, ki jo je uprava zavrnila, je bila odpoved pogodb o zaposlitvi več kot 600 redno zaposlenim. Kot je dodal Matić, "naj tisti, ki misli, da bi bilo to prav in da je mogoče tukaj odgovornost uprave, da to ni naredila, to tako tudi povejo". "Jasno naj povedo, da je uprava naredila napako in da je tu odgovornost uprave, ker ni odpustila 603 zaposlenih," je pozval.

Do zdaj še ni bil vložen noben odškodninski zahtevek

Matić je zavrnil tudi "napihovanja" škode, ki naj bi bila povzročena Luki, kot zlonamerna, saj niso konkretizirana. Morebitni odškodninski zahtevki bodo prihajali v prihodnjih mesecih, a do zdaj ni bil vložen noben zahtevek, sicer pa so bili s ključnimi strankami ves čas v stiku. Prav tako ni utrpel škode ugled Luke: "Ta družba ima ugled 59 let in dva do tri dni takih dogodkov ... tega ne morejo spremeniti in podreti ugleda Luke Koper čez noč."

Protest delavcev in podpornikov v Luki Koper - 14
Protest delavcev in podpornikov v Luki Koper - 14 FOTO: Miro Majcen

Nekatere ladje, ki so v pretekli dneh zamenjale rotacijo in so šle najprej v Trst, so se tako vrnile v Koper in izkrcale ter vkrcale ves predviden tovor, nekatere pa so izkrcale celo več tovora od predvidenega, je navedel.

Tudi iz nemškega Daimlerja so dobili sporočilo, da se noben vlak ni preusmeril drugam in da jim zaupajo, je poudaril Matić ter spomnil, da so pozimi dobili drugačno sporočilo, namreč da vlake preusmerjajo na severna pristanišča. Takrat so imeli zaradi razmer na železnicah štiri mesece izrednih razmer in preusmeritve tovora, a takrat "nihče ni poudaril nobene škode ne za Luko ne za ostale subjekte v logistični panogi".

Sicer pa je Matić navedel, da metanje polen pod noge Luki ni izmišljotina, saj obstajajo dokumenti o tem, da se razmišlja o novi koncesijski pogodbi, o čemer pa nihče ni obvestil niti uprave niti nadzornega sveta. "Žalostno v tej državi je to, da se to zanika, se pravi ne samo besede, zanikajo se dokumenti," je dodal.

Namesto, da bi sporni dokument, ki so ga pripravili na infrastrukturnem ministrstvu, demantirali, se ga zdaj skuša opravičevati, kot da je bil slabo razumljen ali iztrgan iz konteksta. "Če se že ne misli izpeljati tega, kar noter piše, naj se to tudi javno potem demantira ali prekliče," je bil jasen predsednik uprave. "Če nič ne drži, če nič ne velja, zakaj je to problem," se je vprašal.

V primeru, da bi prišlo do odpovedi koncesijske pogodbe z Luko, ki sicer velja do leta 2043, je Matić zatrdil, da se Luka oz. ta uprava pogodbi ne bo odpovedala in napovedal, da "potem bi verjetno končali na vseh možnih sodiščih tega sveta".

Glede raznih anonimk o dogajanju v Luki pa je napovedal, da se bodo diskreditacije še nadaljevale in celo stopnjevale.

V zvezi s sredinimi obtožbami zdaj že bivšega prvega moža Slovenskega državnega holdinga Marka Jazbeca na račun uprave in tega, kdo vodi pristanišče, pa je Matić zatrdil, da "Luko Koper vodi ta uprava". "Če bi bilo vse tako, kot je včeraj našteval, potem ima (Jazbec, op. ur.) veliko odgovornost, zakaj je bil sedem mesecev, ali koliko je bil na poziciji, bil tiho," je ocenil.

Protest delavcev in podpornikov v Luki Koper - 12
Protest delavcev in podpornikov v Luki Koper - 12 FOTO: Miro Majcen
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (544)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
08. 07. 2016 11.20
+4
in vsi kateri imate proti mitingastvu, shodih, protestih, rdece zastave, zvizgi, ploskanje in vas to spominja na jugo bi se morali vprasat kako imate sprano glavo. Takrat smo posiljali denar v BG in oni sodelali kar so hoteli. Danes pa je popolnoma enako samo da je pot mal krajsa in gre v LJ. edino demonstarcije so takrat pomagale da je slo kot je narod hotel. ce nebi bilo shodov itd bi se danes delali sobote gratis. ZIVELO SVOBODNO TRZASKO OZEMLJE
Pandemia
08. 07. 2016 11.14
+4
Slovenci preprosto nemorem verjet da dovolite da so to dogaja s nasim kapitalom. Mi smo lastniki( ja vsi mi) 67% luke in nemorem verjet da podpirate to politiko oz. da vam je tako sprala glavo da slepo podpirate take ljudi. Te osebe so v politiki ker ce ne bi bile a zavodu. Zavozili bodo vse kar imate. Vsakega slovenca so zapufali za kakih 30000 Eurov. Zakaj? za prazen nic oz. par 100 vil. Ce me lahko kdo razsvetli s odgovorom vam bi bil hvalezen: Slovenska INvesticija v Revoz pred parimi leti v vrednosti 500 miljonov oz.250eurov(na prebivaca). kasen je donos na mojih 250Eur? kaj se je tam zgodilo? ker ce je 5000 zaposlenih bi bila odpravnina 100.000 Eur na zaposlenega in do danes verjetno 20 tisoc novih delovnih mest. Koliko smo profitirali? na podlagi teh uspesnih stevilkah bi lahko predvidevali kako se bo odvila luka. koliko je mura dobila mojega denarja? Nikoli dragi novinarji ne raziscete te luknje. kaj cakate sms, whatsapp iz parlamenta da nas obvestite?
Pandemia
08. 07. 2016 10.57
+3
Svobodno trzasko ozemlje se bliza. Hvala politiki,da ste odprli skrinjico in da zve cela slovenija kaj si mislimo. Bili smo tukaj ko vas ni bilo in ostali bomo tukaj ko vas spet nebo. Politiki pejte raje kaj koristnega naredit. da nebomo razparcelirali slovenijo na 20 drzavic.
ROMELS
08. 07. 2016 10.44
+3
Ta židani se je pred dobri mesecem in pol mudil na obisku v Kopru. Posledice so tu. Sedaj pa naj SD plača škodo, ki jo je povzročil slovencem.
el capitano
08. 07. 2016 10.51
-1
Kaksno skodo...kaj pisete ce nimaste pojma kaj se dogaja v luki in kako luka funkcionira..pojdite sadit krumpir..
Pandemia
08. 07. 2016 11.49
+4
el capitano kaj ne znas da se kompir u lj seje ko psenica.
CHANEL MADEMOISELLE
08. 07. 2016 09.32
+3
"Mitingaštvo iz časov Slobodana Miloševiča", g. Jazbec a vi poznate zgodovino primorske? Ta narod, ki je bil kakor vi pravite "mitingaštvo", jaz pravim na shodu, so ljudje, ki zelo dobro poznajo zgodovino primorske. Zanima me kako lahko tak človek sedi na visokem položaju, to so težke izrečene besede. V tem tednu je bilo veliko groznih ljudi, mala deklica, ki je bila trpinčena, izrekanje težkih besed,.... Kakšni so ti ljudje, kako ravnati z njimi? Kakšna je postala družba.
CHANEL MADEMOISELLE
08. 07. 2016 09.33
+2
Delavci se borijo za svoj kruh, ker se zavedajo, da jim ga bido odvzeli un hvala bogu, da imajo Ga. AŽK.
el capitano
08. 07. 2016 10.52
+5
Bravo kokosanel..folk je padel na neko propagando in res nimajo pojma o primorcih..res smo posebni in nikoli konjusarji..
morituri
08. 07. 2016 09.08
korintos23
08. 07. 2016 09.07
-3
Kak toti Matić zvozi skozi mesec s 13.000 Evri mesečne plače, a zato je mogoče štrajkal ker mu je zmanjkalo?
mallonge
08. 07. 2016 09.19
+4
A tudi ti zavajaš in lažeš. Pravi član SMC.
el capitano
08. 07. 2016 11.01
+3
Ja sigurno,pa od kje van te informacije.A Jazbec in slabs banka so pa zastojn al kaj
Pandemia
08. 07. 2016 12.13
+2
Korintos23 ti se ne zavedas kolko so te sprali. Kaj te moti ce ima nekdo 1 miljon na mesec ce imas ti 10000. problem je ko ti imas 500 in on 13000. ja zdaj te razumem :) :) Pa nobeden od politikov ne vidi to kot problem ce opazas. Problem je da delavci imajo 3000 bruto( tistih 50 od 1000).
morituri
08. 07. 2016 09.07
+7
Elita v Venezueli se bogati, narod pa strada. Tudi pri nas ni veliko drugače. Kje so milijarde od bančnih lukenj in kdo je odgovarjal za takšne svinjarije?? in zdaj smo priče boja za milijarde v Luki in Darsu!! Še sreča, da se je Primorska uprla. SDH, Jazbeci in njihovi lobiji so strašna nesreča za Slovenijo! Cerar pa pravi, da vsi ti lobiji uživajo njegovo podporo.....grozljivo!!!
Kukulkan
08. 07. 2016 08.49
+3
Svobodno tržaško ozemlje, druge ni, ta vrjanta obstaja
korintos23
08. 07. 2016 09.04
+0
Pandemia
08. 07. 2016 10.52
+6
Svobodno Trzasko ozemlje draga ljubljana. pa ribajte naprej hrvasko morje in luko v Reki podprite. primorska ima morje in vso infrastrukturo. no worry Ljubljana, se bomo ze znasli, brez vasega 2 tira. Ga bomo sami zgradili, ce vam ni v iteresu. ampak zato bomo pa osvobodili obalo od piratov. smo primorci in smo navajeni na vas bla bla bla.
el capitano
08. 07. 2016 11.02
+4
deratizacija
08. 07. 2016 08.43
+2
Še osel gre samo trikrat na led.
morituri
08. 07. 2016 09.10
+0
mikkki
08. 07. 2016 08.33
+4
in kje je v tej zgodbi kakšen predstavnik IPS-ov, če jih je več kot zaposlenih Luke?
mallonge
08. 07. 2016 08.39
+5
Saj ni poanta IPS. To je samo rešilna bilka butlnov iz vlade, namesto opravičila za zavajanje.
korintos23
08. 07. 2016 09.05
-3
mallonge
08. 07. 2016 09.13
+4
Vsem, tudi nam običajnim državljanom. A tebi je vseeno, če ti neka polpismena bud a la od Dragonje vadi branje starih podatkov in ti jih proda za zveličavne za polno plačo in položaj državnega sekretarja in zahteva zamenjavo nekoga, češ, da dela slabo?
azimuth001
08. 07. 2016 08.15
+4
NA ŽALOST TO KAR JE POVEDAL JAZBEC O LUKI JE VSE RES. SEDAJ SE HVALIJO KAKO SO ZADEVO REŠILI, NADOKNADILI ZAMUDE A NE POVEDO KDO JE TEMU ZASLUŽEN. KDOR ZADEVO POZNA VE DA JE ZADEVO REŠILO 1000 IPS DELAVCEV KATERI DELAJO ZA 2,5-3,0 EUR NA URO IN NE TEJ KATERI SO PROTESTIRALI IN ŠČITIJO SAMO SVOJE PRIVILEGIJE.
mallonge
08. 07. 2016 08.32
+5
In kdo skrbi za pravno varnost delavcev v tej državi????????????????? Cerarjeva baraba in Kopačka SD!!!!!!!!!!!!!!!
korintos23
08. 07. 2016 09.09
+0
malonga, predstavniki delavcev so zatrdili da napak v Luki ni, da je vse v redu! malo tudi beri ne samo slike gledaš.
mallonge
08. 07. 2016 09.22
+3
Lepo, da braniš vladne bleferje in kleptomane.
Pandemia
08. 07. 2016 12.26
+2
Dragi Korintos23: cigave so firmice v luki s temi delavci? poglej koliko te firmice prispevajo ko so volitve in kdo so njihovi direktorji in ozadje. v luki od vedno se ve da ko se menja politika se menjajo firmice. to se dogaja od vedno. rdeci postavijo rdece sorodnike, modri modre in tako naprej.
Pandemia
08. 07. 2016 13.40
Kukulkan
08. 07. 2016 08.14
+3
Dragi primorci, zmente se z Italijani in Hrvatmi naj se cona A in cona B združita in kasneje zahtevajte osamosvoitev, Ljubljana vas odira kot vse ostale sm vi mate to možnost
el capitano
08. 07. 2016 11.06
+3
Ja dejansko Slovenija primorcev ne razume,verjetno nas je zgodovina naredila drugacne.Ja mi se dejanako lahko sfajtamo in premikamo meje..
Pandemia
08. 07. 2016 12.04
+4
hvala Kukulkan. zgleda da bo tako. tem politikom smo mi hrbet odstranili v prvem shodu. zdaj se zacenja njihovo jokanje. sej vemo ko macko damo v kot da bo malo praskala, ma TIGR-a nebo vgriznila ampak bo on njo.dovolj fasizma na obali.
Skunk Works
07. 07. 2016 21.59
+37
Najbogatejša v venezueli, kjer ljudje brskajo za hrano v smeteh je Chavezova hči s 3,8 MRD dolarjev....tako se ponavadi končajo socialistične sanje za navaden narod.......še vedno in povsod do sedaj.....
saannya
08. 07. 2016 08.28
+10
Vidiš to je pa, to kaj nekdo hoče slišat, klasično zavajanje. Veš koliko, "Chavezovih hčerk" imamo mi samo, da dokler je to v interesu EU in ostalih liderjev se pri nas to preko zmanipuliranih medijev sploh ne pove.Če ti dejansko misliš, da sta onadva zakonca kaj sta že, najbogatejša v Sloveniji potem si naivnež da je veselje. Uradno že sta ampak vsaj 50-če ne 100 jih je še veliko bogatejših, kar nekaj tudi bogatejših do te Chavezove hčerke,ampak ker je njihovo bogastvo v večini popolnoma nezakonito se to pač ne sme vedet. Teh 50 do 100 ljudi je tudi posredno in neposredno krivih, da imamo v Sloveniji majhno Venezuelo. Kar 290k ljudi(15%) pod pragom revščine pač je. Tudi v Venezueli ne brskajo vsi po smeteh. Veš koliko bi jih pri nas, prosjačilo po ulicah, če ne bi imeli ponosa, ter če ne bi bilo to zakonsko prepovedano. Slovenec raje crkne, kot da bi prosil. Tako da, ne mi o Venezueli-Venezuelo imamo mi doma tukaj zdaj. Sicer v majnšem obsegu ter majn medisko odmevno pa vendar.
morituri
08. 07. 2016 09.07
+1
Elita v Venezueli se bogati, narod pa strada. Tudi pri nas ni veliko drugače. Kje so milijarde od bančnih lukenj in kdo je odgovarjal za takšne svinjarije?? in zdaj smo priče boja za milijarde v Luki in Darsu!! Še sreča, da se je Primorska uprla SDH, Jazbeci in njihovi lobiji so strašna nesreča za Slovenijo! Cerar pa pravi, da vsi ti lobiji uživajo njegovo podporo.....grozljivo!!!
RožleYXXX
07. 07. 2016 21.59
+4
22:00:00..........pa to......CIN..CIN..!!!!
JJZGEODPRASKAKATJO
07. 07. 2016 21.58
+12
LEVAKI BI ZIVELI SAMO NA RACUN DRUGIH
el capitano
08. 07. 2016 11.09
+2
Ko bi ti sploh znal definirat,kaj so levaki in kaj desnjaki bi to morda razbistrilo um..
el capitano
08. 07. 2016 11.09
Ko bi ti sploh znal definirat,kaj so levaki in kaj desnjaki bi to morda razbistrilo um..
platon26
07. 07. 2016 21.58
-10
Odkar se je veliki vodja potuhnik kot se je med "osvobajanjem" Slovenije so tile svečkarji totalno izgubljeni! Niso dobili navodila katere parole je treba govorit, tako da so začeli kar kokodakat hahaha bolje bi se vam podalo beketanje....moje mnenje!
JJZGEODPRASKAKATJO
07. 07. 2016 21.59
+14
mallonge
08. 07. 2016 08.35
-2
Kaj ti pade na pamet? Delat sramoto Platonu. A se napihuješ kot Cerar?
Simoni?
07. 07. 2016 21.56
+25
Kaj imata skupnega Miro Cerar in Lionel Messi? Oba se za en penis spoznata na finance. Za izpolnjevanje davčnih napovedi ima vsak zadolženega kar svojega očija.....
Maday
07. 07. 2016 21.56
+35
Drnovšek se v grobu smeji, kaj sem povedal pogrizli pobili se bodo vsi...???
platon26
07. 07. 2016 21.58
-7
Drnovšek je to rekel ko je branil Slovenske Brazilce:)
fizelj2
07. 07. 2016 21.55
+5
Joj, sami komunajzerji.. zvezde, srp, kladiva.. jao kam smo prisli .. bog nas obvaruj tistega rezima
srebrnibreg
07. 07. 2016 21.58
-12
In te komunajzere so sektaši na veliko podpirali. Kam gre ta slovenski svet.
platon26
07. 07. 2016 21.58
+5
Rdeča zastava je simbol upora ljudstva proti eliti že od Francoske revolucije dalje se pravi vel kot 200 let! Malo branja zgodovine da ne boste imeli v glavi samo tistega kar sta vam babica in JJ povedala
JJZGEODPRASKAKATJO
07. 07. 2016 21.59
+4
el capitano
08. 07. 2016 11.13
+2
Hmm..najbogatejse drzave na planetu zivimo pod rdeco zastavoda ne bo pomote..in redno stabilizirajo svetovni finančni trg...Ja Slovenija pa ni sposobna naredit par km proge..