Gospodarstvo

Megazabavišče samo pod nadzorom

Ljubljana, 31. 08. 2007 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Goriške občine želijo nadzorovati poslovanje megazabavišča, zato v nadzornem svetu zahtevajo predstavnika.

O projektu megazabavišča, za katerega še vedno ni znano, kje naj bi stalo, bodo na izredni seji sredi septembra razpravljali na občinskem svetu v Novi Gorici.
O projektu megazabavišča, za katerega še vedno ni znano, kje naj bi stalo, bodo na izredni seji sredi septembra razpravljali na občinskem svetu v Novi Gorici. FOTO: POP TV
Novogoriški župan je prepričan, da so tovrstni sestanki nekoliko prepozni, saj bi jih po njegovem mnenju morali ministrstvo, Hit in Harrah's pripraviti že veliko prej. Dodal pa je, da goriški župani projekt megazabavišča podpirajo, a le če gre za zabavišče in ne le igralnico.


Goriški župani so državnemu sekretarju na finančnem ministrstvu Andreju Širclju ponovno predstavili svoje poglede in zahteve, povezane s predvidenimi spremembami igralniške in davčne zakonodaje. Te so na ministrstvu pripravili, da bi omogočili uresničitev 50 milijonov evrov vrednega megazabavišča, ki ga na Goriškem načrtujeta Harrah's Entertainment in Hit. "S sestankom smo zadovoljni, še posebej, če bodo na ministrstvu uresničili obljubljeno," je povedal novogoriški župan Mirko Brulc.

Z zahtevo po lastništvu goriški župani sicer niso uspeli, a na finančnem ministrstvu sprejemajo predlog, da imajo lokalne skupnosti v nadzornem svetu družbe, ki bo upravljala megazabavišče, svojega predstavnika, ki ga bodo imenovale same, je najpomembnejši dogovor današnjega sestanka izpostavil Brulc. "Obljubili so, da bodo to uredili," saj je mnenje lokalne skupnosti pomembno, je dodal.


Lokalne skupnosti zahtevajo glasovalne pravice

Širclja so goriški župani seznanili tudi z zahtevo, da bi imele lokalne skupnosti v megazabavišču četrtino plus eno delnico glasovalnih pravic, o čemer bodo na ministrstvu še premislili, je povedal Brulc. Po njegovih besedah pa so se uspeli dogovoriti, da bo sedež urada za nadzor iger na srečo, ki že deluje oz. ga bodo še oblikovali, na Goriškem.


Koliko koncesijskega denarja?

Precej časa so na sestanku namenili tudi koncesijskim dajatvam, v zvezi s katerimi goriške občine namesto obljub zahtevajo konkretne izračune, skrbi pa jih tudi dejstvo, da bi bile do koncesijskega denarja upravičene tudi občine izven predvidene pokrajine na severnem Primorskem. Šircelj je zagotovil, da bo občinam namenjeno enako ali več koncesijskega denarja kot doslej, obljubil pa je tudi dodatne izračune, je pojasnil Brulc.

S peticijo proti širitvi igralništva v Sloveniji

"S peticijo želimo zaustaviti noro zamisel o širjenju igralništva, ki vodi v obubožanje in propad. Pri političnem odločanju pogrešam politično modrost in moralno odgovornost, saj širitev igralništva pomeni ne le onesnaževanje okolja temveč tudi duhovno onesnaževanje domovine, ljudi, domov in duš," je povedal Tone Pavček.

Neformalno združenje Koordinacija za omejevanje igralništva, v katerem so prepričani, da izgradnja megazabavišče in širitev igralništva ne zagotavljata dolgoročnega in trajnostnega razvoja Slovenije, je danes začelo z zbiranjem podpisov proti širitvi igralništva. Peticijo so predstavili v Ljubljani, pod njo pa se je prvi podpisal pisatelj in akademik Tone Pavček. Prepričan je, da bo megazabavišče kot neke vrste okužba zastrupilo slovenski prostor, zato je treba temu reči: "Hvala ne."

Kot so sporočili iz Koordinacije za omejevanje igralništva od oblasti s peticijo zahtevajo, da sprejme moratorij in začasno zamrzne vse postopke ter spremembo zakonodaje, povezane z načrtovano izgradnjo megaigralnice na Goriškem ali kjerkoli drugje v Sloveniji.

Peticijo so med drugimi že podpisali pisatelji Boris Pahor, Žarko Petan in Saša Vuga, slikar Rudi Skočir, pevec Adi Smolar, kirurg Vasja Kruh, ljubljanski nadškof Alojz Uran ter celjski in koprski škof Anton Stres in Metod Pirih, so še sporočili iz Koordinacije za omejevanje igralništva.

Pričakujejo tudi neodvisne celostne raziskave o vplivu vseh trenutno obstoječih slovenskih igralnic na življenje ljudi, o katerih naj nato razpravlja javnost. Igralništvo je treba obdavčiti tako, da bo ta dejavnost sama krila neposredne in posredne stroške v družbi in okolici, so prepričani v koordinaciji. Dejavnost ima namreč poleg domnevnih prednosti za državo tudi vrsto socioloških, ekonomskih, psiholoških, okoljskih in drugih negativnih posledic, so pojasnili.

Ob tem opozarjajo na internetno igralništvo, ki še ni dovolj raziskano ter "beg možganov" v igralništvo in posledično "uničenje" inteligence na Primorskem. Oblast še pozivajo, da poskrbi za preventivne in kurativne programe, namenjene patološkim hazarderjem in njihovim bližnjim.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sezana
04. 09. 2007 17.01
kaj je bilo tako žaljivo da ste me zbrisal
Prvo Bore
04. 09. 2007 16.56
generalpostmail Dokler se bodo tepli za Terme, potem Slovenci ne bomo imeli NIČ od tega. Dokler bomo imeli tako skorumpirano javno upravo, da naša turistična podjetja , komaj "sfolgajo" jih odpelat na destinacije, ki jih sploh ne poznamo, potem bo naš turizem NULA. Naša Turistična zveza ali kaj že imajo, sploh NIČ ne naredi za Slovenijo in za ljudi. Če pa mislijo, da je njihov uspeh EasyJet, so pa totalni kreteni, kar so, ker gledajo samo za svoje dnevnice. Povabititujce v naše turistične kraje in nič jih vabit, temveč pelat jih treba in nič cen vzdigovati, ampak domače cene jim ponudit. To je zaradi tega, da ne bodo začeli nam dvigovati. Lahko malenkost, ampak ne več. Razlika med domačim in tujim turistom. TURIZEM SMO LJUDJE IN NE NAŠI POLITIKI.
generalpostmail@hotmail.com
03. 09. 2007 15.44
V bistvu se strinjam z vsemi tako z Hinkom, Borcem in Schobisom. Če govorimo o povezanosti turističnih destinacij je itak katastrofalna, ker kot pravi Hinko vsak LTO hoče pordati le svoja jajca in kokoši (LTOje bi bilo verjetno bolje ukiniti), res je da danes v svetu turizem upravljajo in razvijajo predvsem velike družbe, ki so kapitalsko močne in znajo sodelovati tudi z lokalnimi aktivi kmečkih žena oz. manjšimi turističnimi ponudniki (zadeva je komplementarna in konkurenčna). Predvsem pa ta velika podjetja vedo kako narediti dobiček in le dobiček ti zagotavlja nova vlaganja in razvoj s tem pa konkurenčnost. Potrebujemo vse - turistične kmetije, vaške muzeje, domače kekse, ko pa pride do trženja in infrastrukture pa me ne moti če je to slovensko ameriški kapital.
Prvo Bore
03. 09. 2007 14.29
generalpostmail toliko se hvalimo o angležih in kakšne povezave imajo in nič ne poskrbimo za njih, da bi jih že v Angliji odpeljali po Sloveniji. To kar pravi Hinko je zelo dobra zamisel, samo Ti ne vidiš daleč od svojega nosa. Slovenija ima zelo veliko za pokazat in ker se določenim ljudem ne da dopovedat,da naj delajo za dobrobit Slovenije in ne za svoj žep, bo še vedno tako. Vsak avion bi lahko spraznili in ga odpeljali, kamor bi ga želeli. Ali avtodomi, malimi avtobusi ali pa tudi za avtomobili. Dokler pa bodo avtobusivozili do Frančinske cerkve in do restavracije AS, pa mi ne bomo imeli turizma. No nekaj pijanih turistov sem vidu na Špici, ko so se metali v Ljubljanico. Slovenija je čudovita dežela, ampak z idijoti in nesposobnim vodstvom na vrhu.
kranjskiJanez123
03. 09. 2007 14.13
Se strinjam z generalpostmail-om. Dokler bojo LTOji samo sestankovali in prirejali veselice ala Blejska, Koperska in ne vem kakšna noč, ki je, roko na srce, samo ena velika pijanka od katere imajo dobiček samo gostinci in LTOji, ki poberejo denar od teh gostincev za najemnino, se ne bo veliko spremenilo. Od takih noči imajo bore malo zasebniki, taksisti, letalske družbe, železnice in podobni dejavniki v turizmu. Hotelirji pa se zaradi takih noči že pritožujejo, saj njihovi gostje ne želijo zabave nekaj dni noč in dan pod njihovim oknom. Dragi ETjevc, prosim povej nam kako bi "kovali ogromne denarje iz svoje majhnosti"? To je preprosto blebetanje brez vsakega argumenta. Ker bo to MEGA zabavišče in ker v SLO MEGA zadeve ne sodijo mormo bit takoj proti, pa četudi ne vemo točno zakaj smo proti, ampak ker je v vladi JJ mormo bit proti. Koker sem že napisal takšno blebetanje je totalno brez argumentov in je tudi čist neproduktivno. Pa še to: rajši vidim da je taka, pa četudi MEGA, igralnica, ki je na nivoju, ne pa da je na vsakih 50 metrov ena "igralnica", ponavadi s nekaj avtomati, kjer že od zunaj zgleda vse bolj čudno in napol legalno. Tako da je tudi argument za zasvojenost z kockanjem tukaj bolj švoh, ker šans za take igre je že sedaj več kot preveč.
hinko.murovec@siol.net
03. 09. 2007 14.06
Generalpostmail, verjemi nisem tako bebav, da mi ne bi bilo jasno , da je za razvoj turizma, ki bi pokrival Slovenijo potrebno veliko več od bedastih občinskih predstavnikov, ki jih zanima kvečjemu kako bi prodali svoje kure in jajca. Je pa z velikim vložkom, pametno strategijo in dejansko obstoječimi potenciali možno ob dobri KOMANDI ( ne kvazi koordinaciji ) doseči na tem področju veliko. Ne razdrobljeno to se vidi že , če pogledamo recimo, Lipica, Postojnska jama, Škocjanska jama, Cerkniško jezero in najbrž še kaj , vse v območju cca 50 km , pa ni niti malo dejansko povezano v smislu dopolnjevanja. Kras je znamenitost in posebnost, katero hodijo proučevat s Kitajske, mi kraške jame razen redkih uporabljamo za divje odlaganje svinjarije in smeti. Ne dragi moji manjka samo gospodar, ki ve kaj dela in kako mora delati. Pa ne kak Brejc, govorim o dobrem in pametem gospodarju. LP
generalpostmail@hotmail.com
03. 09. 2007 13.04
pa še nekaj hinko: bral sem tvoje komentarje ala "malo izboljšanih malih letališčih ( Lesce, Slovenj Gradec , Ajdovščina ) , kar bi omogočalo varne pristanke malih družinskih letal" HA HA HA HA, oprosti ampak reči da se hecaš! Prosim, pa kaj ti misliš da je slovenija Dubai? Velik ljudi govori o turizmu le malo pa jih ve kako iz njega narediti dobiček. Tud jaz ne vem veliko o tem, ampak če hočemo razviti turizem celostno moramo imeti kr nekaj močnih podjetij, ki bodo vlagale denar (primer terme Čatež), če pa bomo sanjali, da moramo ponujati domače kekse in se zanašali na lokalne turistične organizacije, ki samo sestankujejo, in na aktive kmečkih žena, potem lahko prihodnost slovenskega turizma pokopljemo že danes.
generalpostmail@hotmail.com
03. 09. 2007 12.54
Hinko.murkovec: gre za njihov denar ne kapital. Kapital naj bi bil ameriško-slovenski. (upam da je razlika med denarjem in kapitalom jasna). Pa na vprašanje zakaj bi vs ta denar prepustili nam: Obe državi sta pač ob sprejetju zakaonodaje računali, da njihovi državljani ne bodo hazardirali, če bodo to prepovedali. Ocenili do da bodo negativni učinki večji od pozitivnih (v bistvu je tako ocenla nihova CERKEV, ki vedno neki pametuje brez vsake podlage in je v obeh državah zelo močna). Na kar pa oboji niso računali pa je, da lahko njihovi ljudje hazardirajo pri nas, in tako dobijo oni posledice mi pa denar. Jaz sem 100% za! Tu gre za turizem, dopolnilne dejavnosti, dodatno ponudbo, veliko denarja itd. Če tega slovenija ne bo speljala takoj nas bodo še tu prehiteli hrvati...
Dejan Keuc
03. 09. 2007 09.36
Govorite o skušnjavah ki bi jih prinesel kazino.. Pa ljudje: MI ŽE IMAMO KAZINOJE!! Saj ne bo ta prvi.. in tisti ki so pdvrženi temu, že zdaj sedijo v obstoječih kazinojih...
hinko.murovec@siol.net
03. 09. 2007 09.34
Generalpostmail, samo eno razlago prosim. Če je toliko denarja in bi mi dobili ves ta denar , Avstija in Italija pa izgubili , a so potem oboji avstrijci in italijani res taki cepci , da bodo ta strašni kapital kar lepo nam prepustili ??? Tu nekaj ne štima , pa res lepo prosim za razlago. LP
generalpostmail@hotmail.com
03. 09. 2007 09.11
Nadzornike naj imajo lastniki! Tele občine še kr živijo v nekem samoupravljanju... so drugi vzvodi za uravnavanje negativnih učinkov igralništva. Sicer pa sem jaz absolutno za to, da se na primorskem zgradi toliko izgralnic kolikor jih bo pač trg prenesel, pa magari zgradijo nov Las Vegas! Tistim, ki ste proti ker pač sosednje države to prepovedujejo: Prav zaradi tega moramo mi to dovoliti! Negativni učinki italjanom in avstrijcem denar pa nam!
Nauders
02. 09. 2007 16.48
neki takega je že tko v igri: ŠPORTNE STAVE; keri luzerji jaoooo
minnaema@yahoo.com
02. 09. 2007 11.21
MEGA ZABAVIŠČE JA, IGRALNICO PA V NOBENEM PRIMERU. Zakaj NE vprašajte 52-milijonske sosede, ko NE dovolijo kocke, kakor v izjemnih primerih in na prste ene roke je mogoče prešteti po celotni Italiji, kjer imajo mnogoštevilčni sosednji državljani kockarnice le te kvarijo dušo in telo NE samo ene osebe, temveč celotnih družin, ker KOCKA je bolezen in strast, kakor alhkohol, droga ali cigareti.Pišite o stvarnih dejstvih, ki so tu prisotne za vekomaj, če se zdaj naredijo napake-ni povratka nazaj-tega se je potrebno krepko zavedati, da krajevne skupnosti koherentno z občino odloča o tem NE pa danes ti jutri oni dobičkonosneži, ki jim za ljudi NI mar, temveč le za zaslužek.
nintendo64@email.si
02. 09. 2007 00.44
Kako boš postal poseben, če nimaš nič posebnega? Če imamo le za vzorec zanimivih oz. drugačnih naravnih znamenitosti. Ne vem, kdo bi bil tako nor (oz. takih zanesenjakov je izredno majhno), da bi šel na dopust gledat hribe, ki so po pol Evrope enaki. Slovenci ne boste nikoli dojeli, da ljudje hočej(m)o zabavo in posebnosti - tisto trohico prostega časa, kar ga imamo, želimo preživeta kar se da zanimivo.
Prvo Bore
01. 09. 2007 19.54
Hinko pozabil si na Trbovlje letališče za mala letala
Prvo Bore
01. 09. 2007 19.51
hinko.murovec kako imaš prav. Tudi sam sem sestavil, kaj bi napravil za angleži, pa ni bilo nobenega odgovora. Važno, da je šla direktorica v Mehiko.
ETjevc
01. 09. 2007 19.43
Hinko, imas povsem prav... Imamo vse danosti da bi postali nekaj posebnega, a zal bi za to bilo potrebno vklopiti kako sivo celico in malo pocakati z visokimi donosi na racun dolgorocnejse stabilne rasti. tako pa vsak grebe samo zase, in ne misli kake bodo dolgorocne posledice (tudi to, da ne bo mogel grebst v nedogled). Ne, MEGA zadeve v SLO ne sodijo, lahko bi kovali ogromne denarje iz svoje majhnosti, a dokler so v vladah ljudje, majhni v glavah, ne bo nic in se bo ob vsakem resnem vprasanju na dan privleklo slepilo o komunajzarjih in tacrnih, da se le ne vidi resnejsih problemov katerih nima noben jajc se lotit.
hinko.murovec@siol.net
01. 09. 2007 17.07
Čisto enostavno, zadevo podpirajo tisti , ki bodo imeli od nje dobiček in teh nekaj sigurno bo. Koga briga za ostale, marsikdo se še za svoje potomce ne zanima , pobasal bo recimo denar za parcelo-le , ga zapravil in crknil, kako bodo živeli potomci je njihova skrb. Slovenija je ena redkih dežel z tako bogato naravno raznolikostjo a tega naši strokovnjaki ne vidijo, v razvoj zdravega turizma v vseh letnih časih , ponudbo domače zdrave prehrane in možnosti oddiha z postavitvijo manjših kapacitet povsod po podeželju , morda malo izboljšanih malih letališčih ( Lesce, Slovenj Gradec , Ajdovščina ) , kar bi omogočalo varne pristanke malih družinskih letal, urediti ob tem izposojevalnice avtomobilov , organizirano mrežo ponudbe , ki bi ob pravilni organizaciji vedno lahko isti dan nudila od smučanja do kopanja, od planinarjenja do golfa in jahanja itd. Ne tega ne bo Slovenija nikoli izvedla , zakaj ? Zato ker imamo v vodstvu vedno samo požrešne samopašneže brez zdravih idej in z željo pobrati na hitro provizije za na pol podarjeno ali zapravljeno . Tudi to je Slovenija, skupek fovšije, zlobe in požrešnosti, brez zdravega razuma in želje za skupno dobro. LP
ivanz
01. 09. 2007 15.15
aja, unih 5 igralnic v italiji (4 so bile zgrajene v letu 1920, zadnja ene 20 ali več let nazaj) in po moje sploh nobena v avstrija je veliko?
aljaz.zupancic@siol.net
01. 09. 2007 12.21
egenas | 01.09.2007 | 08:09 oni se noujo grebl z to kr jih ž majo k drekaaa.pa oni niso trpel 50 let komunizma zato so bolj razviti in uh ah.kuab raje imel 4 termoelektrane okol sebe al p kako romunsko tovarno??sej bojo gosti itak sam italjani. slovenci ja nimamo para.