Gospodarstvo

'Menedžerskega odkupa ne bo'

Ljubljana/Laško, 18. 12. 2007 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Menedžerskega odkupa Pivovarne ne bodo izvedli, zatrjujejo Laščani. Zastavitev Mercatorjevih delnic so označili za špekulacije.

V Pivovarni Laško so zatrdili, da ne nameravajo izvesti menedžerskega odkupa pivovarne. Navedbe Radia Slovenije, da naj bi Pivovarna Laško in z njo povezane družbe že zastavile del delnic Mercatorja za bančna posojila, s katerim naj bi izvedle menedžerski odkup laške pivovarne, v Laškem ocenjujejo kot nesmiselne špekulacije.

Managerskega odkupa pivovarne ne bo, pravijo Laščani
Managerskega odkupa pivovarne ne bo, pravijo Laščani FOTO: Kanal A


Radio Slovenija je o zastavi delnic Mercatorja s strani Laščanov in z njimi povezanih družb poročal danes. Spomnimo, da je urad za varstvo konkurence minuli četrtek Pivovarni Laško in družbam okoli nje (Pivovarna Union, Radenska, Infond Holding, Center naložbe in Kolonel) prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja, ker naj bi skupaj pridobile 57,23-odstotni lastniški delež Mercatorja in s tem skupni nadzor nad družbo, česar pa v roku niso priglasile.

Varuh konkurence tako zdaj vodi postopek presoje koncentracije. V.d. direktorja urada Jani Soršak pravi: "Nihče mi ni nikoli naročil, da sprožim kakršnikoli postopek. Ob prevzemu položaja sem povedal, da bomo v vseh primerih, kjer bomo sumili na kršitve zakona, dosledno uvajali postopke," je zatrdil Soršak in dodal, da urad za varstvo konkurence ni v nikakršni vojni z nikomer.

V Pivovarni Laško so prepričani, da gre pri ocenah urada za varstvo konkurence za neutemeljen konstrukt brez vsakršnih dokazov in indicev. Sklep urada bodo temeljito preučili in vložili ustrezna pravna sredstva.

Po pisanju nekaterih medijev naj bi zadnji lastniški premiki pomenili začetek dokončne lastniške konsolidacije Pivovarne Laško. Kot ugibajo poznavalci, naj bi Center naložbe v prvi fazi prevzele Infond Holding, nato pa (same ali z drugimi lastniki) še Pivovarno Laško.


V ponedeljek pa so se na sklep urada za varstvo konkurence odzvali tudi v družbi Center naložbe. Kot so sporočili, ne razpolagajo z delnicami Mercatorja in glede na to ne morejo izvajati nadzora nad to družbo in ne more kršiti določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. Za Center naložbe tako ne more veljati prepoved odsvojitve in obremenitve delnic Mercatorja, so navedli v sporočilu in dodali, da družba nima nobene povezave s Pivovarno Laško, Pivovarno Union, Radensko in Mercatorjem, zaradi katere bi kakorkoli kršila katerikoli zakon.

Kot je znano, je družba Center naložbe 12. decembra objavila namero za prevzem Infond Holdinga, ki je največja lastnica Pivovarne Laško, hkrati pa ima v lasti 24,99-odstotni delež Mercatorja. Družba center naložbe ima v Infond Holdingu že več kot 53-odstotni lastniški delež, prevzem ciljne družbe pa bodo financirali izključno z lastnimi viri, so navedli ob objavi prevzemne namere.

Center naložbe v zadnjih mesecih zelo aktivno prodaja svoje naložbe (Terme Čatež, Pivovarna Laško, Merkur, Mercator, Iskra Avtoelektrika, Elektro Lubljana, Elektro Maribor), kar naj bi po mnenju nekaterih počel prav zaradi načrtovanega prevzema Infonda Holding.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bysaRD
19. 12. 2007 13.40
Se strinjam z obema. Naj se popravijo stvari za nazaj (nemogoče) in preprečijo enake stvari v bodoče (prav tako nemogoče). Ah JJ ne gre pa ne gre a ne? Ni volje?
hondacx500@kks-kamnik.si
19. 12. 2007 06.18
Nič ne bo, rekli bomo tresla se je gora rodila se je miš. Na naših sodiščih je tako, da vedno zmaga tisti, ki ima več denarja in lahko pokupuje skorumpirane sodnike. Če slučajno kateremu od teh tajkunov odvzamejo nagrabljeno premoženje me pa potegnite za jezik. Prepričan pa sem , da se to ne bo zgodilo.
fmunih@email.si
19. 12. 2007 06.06
BRAVO JJ, ŽE DELUJE. SEDAJ PA PO VSEH, KI SO TO V PRETEKLOSTI ŽE NAREDILI IN SI Z NEZAKONITO PRIDOBLJENIMI-IZRABLJENIMI KREDITI PRISVOJILI PODJETJA