Gospodarstvo

Mercator ne bo prevzemal Pivovarne Laško

Ljubljana, 19. 01. 2012 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Uprava Mercatorja ne bo objavila ponudbe za prevzem Pivovarne Laško. Ugotovili so, da jih na skupščini pivovarne čaka nabor "strupenih tabletk, ki jih ne bi mogli pogoltniti. Mali delničarji so razočarani. V letu 2012 glede na lansko leto pričakujejo manjši dobiček.

Uprava Mercatorja se je odločila, da ne bo objavila ponudbe za prevzem Pivovarne Laško, s tem pa je seznanila tudi nadzorni svet družbe. Takšni odločitvi je botroval sklic skupščine Laškega po objavi Mercatorjeve namere, nekateri predlagani sklepi pa bi povzročili neobvladljiva tveganja, ki jih ne bi bilo mogoče učinkovito in zanesljivo odpraviti.

Kot so sporočili iz Mercatorja, za 30. januar sklicana skupščina Pivovarne Laško skupaj s predlaganimi sklepi predstavlja nabor "strupenih tabletk", ki jih Mercator kot zainteresirani prevzemnik v nobenem primeru ne bi mogel "pogoltniti".

Koliko je vredna delnica? 34, 19 ali 10 evrov?

Mercator ne bo prevzemal Pivovarne Laško.
Mercator ne bo prevzemal Pivovarne Laško. FOTO: M.K.

V Mercatorju kot pomembno tveganje izpostavljajo izdajo do 100 odstotkov novega kapitala po ceni 10 evrov za delnico, kar predstavlja manj kot 30 odstotkov poštene vrednosti delnice Pivovarne Laško, kot jo je po naročilu uprave Laškega ocenil pooblaščeni cenilec. Tveganje po navedbah Mercatorja predstavlja tudi možnost izdaje odobrenega kapitala v višini do 50 odstotkov osnovnega kapitala družbe z izključitvijo prednostne pravice in brez določenih cenovnih parametrov.

Vrednost, ki so jo kot pošteno izračunali tako v Laškem kot Mercatorju, sicer bistveno odstopa od trenutne borzne cene delnice Pivovarne Laško. Na Ljubljanski borzi se je zaključni tečaj delnice danes oblikoval pri vrednosti 9,85 evra.

Odločitev, da ne objavijo prevzemne ponudbe, v Mercatorju pojasnjujejo tudi z razkorakom med ocenjeno pošteno vrednostjo delnice Pivovarne Laško s strani Laščanov in Mercatorja. S strani uprave Laškega je pooblaščeni ocenjevalec to vrednost določil pri 34 evrih, ocenjevalec Mercatorja pa ob predpostavki pridobitve 100-odstotnega deleža Laškega pri 19 evrih (z določenim razponom okoli te cene). Zaradi cenovnih odstopanj je pričakovati, da uprava Laškega ne bi mogla kot primerne oceniti nobene ponudbe pod vrednostjo 34 evrov za delnico in da tudi lastniki pomembnejših paketov delnic Laškega ne bi mogli upravičiti prodaje delnic pod to ceno. "Zaradi tega je tudi utemeljeno pričakovati, da prevzemna ponudba Mercatorja s ciljnim 75-odstotnim prevzemnim pragom ob predvidenih ekonomskih izhodiščih ne bi bila uspešna," poudarjajo v družbi.

Mercator je namero za prevzem Pivovarne Laško objavil 23. decembra lani. Po zakonu o prevzemih bi moral ponudbo za prevzem objaviti najpozneje v 30 dneh po objavi namere, torej do konca tega tedna. Ker se je odločil, da prevzemne ponudbe za Laško ne objavi, skladno z zakonom eno leto ne sme objaviti nove ponudbe za prevzem, razen če za to pridobi soglasje Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Mali delničarji razočarani

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev obžalujejo odločitev uprave in nadzornikov, da ne podajo ponudbe za prevzem Pivovarne Laško. Mali delničarji so sicer prepričani, da je bila decembrska objava namere za prevzem resna in premišljena. Menijo še, da bi imela mnogotere pozitivne učinke, tako za skupino Pivovarna Laško, njeno sanacijo in delničarje, kakor tudi družbo Mercator, njegove poslovne načrte in delničarje, še posebej pa z vidika problematike nestabilne lastniške strukture Mercatorja, ki je tako že vrsto let nenehno tarča prevzemnih ponudb.

Najboljši sosed je proti prodaji Agrokorju.
Najboljši sosed je proti prodaji Agrokorju. FOTO: Reuters

Obrambni manever ali resna ponudba?

Po objavi Mercatorjeve namere za prevzem Pivovarne Laško se je ugibalo, ali gre pri tem zgolj za obrambni manever trgovca. V teku je namreč postopek skupne prodaje 52,10-odstotnega deleža Mercatorja; med prodajalci je s 23,34-odstotnim deležem tudi Laško, ta pa bi moral zaradi prevzemnih postopkov pred kakršno koli odločitvijo o morebitni prodaji delnic hrvaškemu Agrokorju dobiti tričetrtinsko soglasje delničarjev.

"Blokada" lastništva Laškega v Mercatorju bi konzorciju onemogočila prodajo delnic Mercatorja Agrokorju, saj so se prodajalci v sporazumu o skupni prodaji, ki je bil podpisan junija lani, dogovorili, da bodo v času njegove veljavnosti delnice Mercatorja prodajali izključno skupaj.

Nadzorniki odločno proti prodaji

Nadzorni svet Mercatorja je sicer danes razpravljal tudi o postopku prodaje večinskega deleža družbe Agrokorju. V okviru sklicane skupščine Laškega so namreč pridobili prodajno pogodbo in več pravnih mnenj v zvezi s tem. Pravni strokovnjaki so ugotovili, da prodajna pogodba v nekaterih bistvenih vidikih ne zagotavlja ustrezne zaščite interesov skupine Mercator, določeni sestavni deli pogodbe pa odstopajo od tržnih standardov, in sicer tako, da povzročajo neuravnoteženost v korist Agrokorja, s čimer bi potencialno lahko škodovali tudi Mercatorjevemu poslovanju.

Sklenitev prodajne pogodbe za Mercator tako ni v interesu trgovske družbe, zato "niti uprava niti nadzorni svet Mercatorja ne smeta izvajati nikakršnih aktivnosti, ki bi podpirale sklenitev oz. izvršitev pogodbe o prodaji delnic (v trenutno znani obliki)," so zapisali v Mercatorju.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Mercator pričakuje manjši dobiček kot v lanskem letu

Skupina Mercator v letu 2012 načrtuje več kot 3 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar predstavlja 3,3-odstotno rast glede na oceno leta 2011, so še sporočili po seji nadzornikov. V letu 2012 bo skupina glede na načrte ustvarila 56 odstotkov prihodkov od prodaje v Sloveniji in 44 odstotkov na tujih trgih. Največji del dejavnosti skupine bo trgovina na debelo in drobno z izdelki vsakdanje potrošnje, ki bo v strukturi predstavljala več kot 85 odstotkov prihodkov.

Zaradi pričakovanih pomembno zaostrenih gospodarskih razmer in posledično nižje stopnje rasti prihodkov, nižjega obsega investicij, potrebnih investicij v ugodnejše cene za potrošnike, stroškov izvajanja strateških projektov, pritiskov na cene energentov in druge stroškovne komponente ter povečanih tveganj delovanja pa je načrtovana ekonomika poslovanja Skupine Mercator v letu 2012 slabša od ocenjene za lansko leto, so še dodali. Čisti dobiček Skupine Mercator za letošnje leto je tako načrtovan v višini 15.708.000 evrov, kar je 34 odstotkov manj, kot je ocenjen za leto 2011.

V lanskem letu je skupina ustvarila 2,93 milijarde čistih prihodkov iz prodaje, kar predstavlja 5,4-odstotno rast glede na leto 2010. Ob tem je ustvarila 23,8 milijona evrov čistega dobička.
 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
21. 01. 2012 22.06
+2
v poslovnem imeniku piše okoli 36 milijonov čistega dobička. delavci s 30 let delovne dobe pa imajo isto plačo kot vsi ostali (525 neto).
cemkcku4
20. 01. 2012 16.27
+1
Dragi Klasik! Očitno veš samo to kar prebereš in to je sveto.Pa nič hudega, amerikanizacija je prišla tudi do nas.Pač nezavedno ( za nekatere) poneumljanje in slepo ponavljanje. Če bi se malo odmaklnil in trezno ocenil z glavo( mislim s svojo-seveda ne vem v kakšnem stanju transformacije je, če že ni prepozno), bi sam videl kje je kako in kaj.Pa nič hudega.Tudi sam boš nekoč tepen in začuda, mediji bodo pisali povsem drugače.Takrat pa se strezni in medijem zopet slepo verjemo, da boš pravzaprav ugotovil, da ti gre odlično. Dragi prvoborec! Mnogo ljudi( in zagotovo tudi ti med njimi) z najboljšimi sestavinami bi izdelal najbolj ku...v pir.Gre za sposobnost in znanje.Navsezadnje tudi mednarodnastrokovna priznanja nekaj pomenijo.Je pa res, da samo s sladom bi Laško pivo bilo še bolje, vendar bi to pivo bilo drugačno in bi nastala nova blagovna znamka.Laško pivo je pač takšno kot je.Še vedno ne gre prezreti, da smo v Sloveniji že med redkimi proizvajalci piva v Evropi, ki pivo proizvajamo po tradicionalni in ne instant metodi.Zato se pri pravih poznavalcih Laško in Union še vedno uspešno postavljata ob bok Evropski eliti( kjer je že instant proizvodnja postala standart). Naj pojasnim,da instant prozvodnjo mislim na proizvodnjo pivsekaga koncentrata in se pri polnenju dodaja odplinjena voda (po domače sadni sirup+ voda je sok). Zanimivo, da evropske države niso pocenile piva kljub velikem znižanju strošov in zmanjšanju kvalitete samega piva. Tako da dragi prvoborec.Pivo Laško je še vedno zakon in Union tudi.Gre za dva različna piva in kateri je boljši je približno tako: marelični sok je bojši on breskve.....
odbogaposlan
19. 01. 2012 19.31
+0
the_picard 19.01.2012 18:17:11 -2 2 še vedno pa je laško najboljši pir piccar, ti očitno še nisi probu druzga pira kot laško union in ožujsko!
odbogaposlan
19. 01. 2012 19.30
+3
ne pijem več laškega, odkar so tolk zassral!
the_picard
19. 01. 2012 18.17
-2
še vedno pa je laško najboljši pir
prvoborec
19. 01. 2012 20.08
-2
Pri 40% koruze v njem, zal ne more biti najboljsi pir
sabatin
19. 01. 2012 15.48
+3
če je merkator res hotel objaviti prevzem po 19 evrov, bi bili vsi zmagovalci. recimo da bi delničarjem laškega ponudil zamenjavo za delnice mercatorja, po tečaju na borzi, preostalo do 19 evrov, to je nekih 7 evrov, pa izplačal kot prevzemno premijo v denarju. torej bi banke dobile denar. ker ima laško v lasti četrt mercatorja, bi potem lahko nek tuj sklad kupil te delnice od laškega. nekaj se je omenjal IFC, ki ni želel vstopiti v posle z agrokorjem, ker je ocenil, da agrokor nima denarja in da vprašanje kaj bo z njim. za nakupom bi potem laško prišlo do denarja in bi se za polovico razdolžilo do banke. torej bi banke dobile vrnjene kredit. pa bi bilo vse rešeno, tako pa smo tam, kjer smo
Uporabnik113189
19. 01. 2012 15.58
+2
sandra1970
20. 01. 2012 07.50
sabbatin ja vidis agrokor nima denarja nasi pa ne veto cam z njem a ne??? saj itak tisti kateri so preprecili prodajo bojo pa reslili nase gospodarstvo her so zelo odgovorni a ne ??? itak vse zavozeno pa folk se overcame v pravljice v katere se otroci ne verjamejo vec enim pa rez ni pomoci......
sabatin
20. 01. 2012 17.13
največji problem je ker banke nimajo denarja. zgoraj pa sem lapo opisal, kako bi s prevzemom laškega banke pričle do dela likvinosti. ampak očitno je to zate preveč Sandra 1970.
Uporabnik113189
19. 01. 2012 15.29
+1
Uprava v Laškem si je izmislila kup ovir s sklepi skupščine in preprečila prevzem s strani Mercatorja. Namesto da bi bili veseli, da jih bo nekdo izvlekel iz agonije, so še vedno prepričani da za svoje koristi lahko rušujo vse okrog sebe. Šrotova politika po Šrotu se še kar nadaljuje. Upam, da bodo kar najhitreje šli v stečaj in da jih potem Mercator kupi skupaj s svojimi delnicami na licitaciji stečajnega upravitelja po likvidacijski ceni. To bi bil najhitrejši postopek, da se zaključi ta nesrečna zgodba.
Uporabnik113189
19. 01. 2012 15.49
Sicer pa nad truplom Laškega že na veji dolgo čaka jastreb Lah da začne trgati svoj kos mesa..
sandra1970
20. 01. 2012 07.53
ah klasik naj drzavni organi naredijo svoje dell in dobijo nazaj denar kateri je sel srotu in bavcarju pa ne bo treba prodajat pa malo poglej kola in gdaj bi dobili drobiz od mercatorja .... saj se vidi da o gospodardstvu ne yes veliko a ne??? teb je to super ajoj
sabatin
20. 01. 2012 17.12
škoda je da mercator ni uspel kupit pivovarne. predvsem pa agrokor ne sme kupiti mercatorja, saj nima denarja.vse ostalo je brezveze. naj kupi tisti, ki bo poka
CDROM
19. 01. 2012 15.21
-2
Za to so se odločili, saj bi bila lahko nekatera tveganja neobvladljiva ...... Za to so se odločili, da bi si kupili čas v primeru, če bi Jankovič zmagal. Ker pa se pri politiki zapleta, so sedaj vsi izgovori dobri. Ovadit upravo Mercatorja za nastalo škodo, ki jo je povzročila s svojimi neumnimi potezami in izjavami. Ker vsak, ki se mu stolček trese, da se poslužuje takih potez je skrajno ne resno in ogroža celotno gospodarstvo ter meče zelo slabo luč na vse!
b77
19. 01. 2012 15.24
sabatin
19. 01. 2012 15.42
+2
debeljak je povlekel edino pametno potezo, ko je napovedal prevzem laškega. toliko ko so mu pri skllcu skupščine in zahtevo po dokapitalizaciji postavili čudnih okoliščin, pa bi vsak pameten odstopil od namere. razen lah, ki bo zdaj lahko laško spet prevzel s sekret papirjem
b77
19. 01. 2012 15.18
-3
čimprej prodat tega jakovičevega uničevalca slovenske živilsko kmetijske industrije rabatna orabat suoerraba na police otvoritveni rabat..........izmozgat dobavitelje zgradit imperij na puf in se hvalit z uspehom
wsharky
19. 01. 2012 15.04
-1
... he he he .. sedaj ko bo mandatar g. Jansa se Zigecu ni treba bat, da bo Mercator prodan Agrokorju ... he he he ...
wsharky
19. 01. 2012 15.10
+5
...fotografija pa iz portala (Foto: 24sata)... bravo ... he he he ...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.