Mercator vendarle v roke hrvaškega Agrokorja?

Saga o prodaji Mercatorja se nadaljuje. Potem ko je nazadnje prevladal nacionalni interes in je posel s hrvaškim Agrokorjem padel v vodo, je zdaj prav ta družba spet glavni kandidat za nakup "najboljšega soseda".

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Potem ko je ob zadnjem poskusu prevladal nacionalni interes, je zdaj Marcator spet na prodaj.

Mercator tabla

(Foto: Dare Čekeliš)

In glavni kandidat za nakup je spet hrvaški Agrokor. Svetovalec konzorcija prodajalcev, družba ING, je že sestavila seznam potencialnih kandidatov. Kot je poročala Katarina Matejčič, je ING vabilo že poslal 70 na poseben seznam uvrščenim kandidatom.

In čeprav je med potencialnimi strateškimi kupci kar 28 podjetij, med njimi vsi najpomembnejši trgovci z Aldijem, Billo, Careffourjem, Metojem, Tescom in Wal-martom na čelu, se bo po mnenju ING v prodajo vključil le Agrokor.

Poleg njega so med tiste, ki so opredeljeni kot verjetnejši ponudniki, uvrstili še šest finančnih investitorjev in mnogi med temi naj bi se tudi dejansko podali v boj, pravijo poznavalci.

Še vedno pa naj bi imel na koncu največ možnosti za dejansko sklenitev posla prav Agrokor. Tudi zato, ker se je nekoliko omehčal tudi sedanji politični vrh, sploh finančni minister Janez Šušteršič. Ta zdaj nacionalnega interesa očitno ne pojmuje več kot nujno državno lastnino, ampak ga vidi kot dobrobit za vso Slovenijo.

Žal za lastnike prepozno, saj bo Mercator tokrat, če sploh, prodan po bistveno nižji ceni, kot bi bil lahko lani. Agrokor je namreč takrat ponujal 221 evrov za delnico, medtem ko je Mercator po današnjem skoraj petodstotnem padcu na borzi vreden le še 116 evrov.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 87
 
volek 16.01.2013 10:42:06
Ne prodajat podjetij v večinski državni lasti. Te bučke vam prodajajo komunisti da lahko še naprej kradejo denar iz njih. Kaj ima mali človek od teh monopolistov. Samo nenormalno visoke cene izdelkov in storitev. Večina teh podjetij so tudi izgubaši, sploh pa banke.
Več komentarjev