Mercator vztraja, da ni strahu pred izčrpavanjem

Na predlog Agrokorjevega izrednega upravitelja Anteja Ramljaka, ki je hkrati tudi šef Mercatorjevih nadzornikov, je ljubljansko okrožno sodišče tik pred sodnimi počitnicami odločilo, da tudi v Sloveniji prizna tuji postopek zaradi insolventnosti in izredne uprave. Očitke, da bi lahko Agrokor namerno izčrpaval slovenskega trgovca, v Mercatorju zavračajo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani o priznanju postopka izredne uprave v družbi Agrokor kot tujega postopka zaradi insolventnosti se ne nanaša na Mercator, so zatrdili v Mercatorju. Mercator tako ne prehaja pod Lex Agrokor ali pod vodenje Anteja Ramljaka in ne pomeni nobene spremembe za status in poslovanje Mercatorja, so dodali.

Agrokor - 2

V Mercatorju zatrjujejo, da se sklep sodišča glede Lex Agrokor se ne nanaša na njih. (Foto: POP TV)

Sklep sodišča s 14. julija se nanaša na hrvaški koncern Agrokor in njegove na Hrvaškem ustanovljene odvisne družbe in v ničemer ne spreminja statusa Mercatorja. Poslovanje Mercatorja vodi Mercatorjeva uprava na čelu s Tomislavom Čizmićem, ki ostaja nespremenjena, so danes zapisali v Mercatorju.

Sodišče s sklepom priznava insolvenčni postopek nad Agrokorjem in njegovimi hrvaškimi odvisnimi družbami, ki so predmet posebnega hrvaškega zakona za podjetja sistemskega pomena (t.i. Lex Agrokor), kot glavni postopek nad Agrokorjem in njegovimi hrvaškimi odvisnimi družbami.

Z ministrstva za gospodarstvo so sporočili, da naj bi po odločitvi okrožnega sodišča v Ljubljani celotni Mercator prehajal pod Lex Agrokor, posebni zakon namenjen reševanju največje hrvaško prehrambeno-trgovske verige. "Odločitev sodišča z vidika Lex Mercator naj ne bi vplivala, namreč ti dve omenjeni stvari nista neposredno povezani. Sklep uradno še ni objavljen, tako na ministrstvu še nismo seznanjeni, ali se država namerava pritožiti. Zaenkrat je znano, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, ker je Mercator zaščiten z dogovorom," še navajajo na ministrstvu, kjer bodo uradno stališče podali v torek, ob 10.00 uri.

Sklep sodišča se torej nanaša na Agrokor in njegove družbe v Republiki Hrvaški, ki so v tem sklepu tudi navedene. Gre za iste družbe, ki so navedene tudi v odločbah zagrebških sodišč izdanih na podlagi t.i. Lex Agrokor, in med temi družbami Mercator ni naveden ne v sklepih zagrebških sodišč ne v odločbi Okrožnega sodišča v Ljubljani, navajajo v Mercatorju.

"Sklep, ki ga je izdalo Okrožno sodišče v Ljubljani, se ne nanaša na Mercator, tako da ni nikakršne osnove za sklepanje, da gospod Ante Ramljak ali kdor koli drug posega v Mercatorjevo poslovanje," pravijo v Mercatorju in dodajajo, da Lex Agrokor velja samo za na Hrvaškem ustanovljene družbe.

"V Mercatorju bomo sklep še natančno preučili, ponovno pa poudarjamo, da Mercator ostaja samostojno in stabilno podjetje in da omenjeni sklep sodišča tega v ničemer ne spremeni," so še zapisali.

Tudi v Agrokorju so pojasnili, da odločba ljubljanskega okrožnega sodišča ne bo v ničemer spremenila upravljanja v Mercatorju, prav tako ne prinaša novih pravic in pooblastil izrednega upravitelja Agrokorja Ramljaka v odnosu do Mercatorja.

"Edina sprememba, ki izhaja iz odločbe, je okrepitev ravni zaščite Mercatorja, saj ščiti družbo pred morebitnimi poskusi upnikov, da bi si svoje terjatve poplačali iz Agrokorjevega deleža v Mercatorju," so navedli v Agrokorju.

Poudarili so tudi, da odločba nikakor ne bo vplivala na izvajanje zakona o pogojih za imenovanje izrednega člana uprave v podjetjih sistemskega pomena za Slovenijo, na podlagi katerega je bil v upravo Mercatorja na predlog vlade imenovan Gregor Planteu, ki nadzoruje poslovanje z Agrokorjem.

Pojasnila ministrstva za gospodarstvo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sporočilo, da odločitev sodišča in zakon o pogojih za imenovanje izredne uprave v podjetja sistemskega pomena (t.i. Lex Mercator) nista neposredno povezana. "Zaenkrat je znano, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, ker je Mercator zaščiten z dogovorom," so navedli.

Dodatno so zapisali, da premoženje Agrokorja v družbi Mercator predstavljajo zgolj delnice v njegovi lasti ter da Ramljak ne more upravljati in sprejemati odločitev glede premoženja, lahko pa poda mnenje skupščini, ki je zadolžena za tovrstne odločitve.

Sklep sodišča po navedbah ministrstva ne vpliva na položaj uprave, tako tudi izredni član uprave, imenovanje katerega je predlagala vlada, Gregor Planteu ostaja na svojem položaju.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 32
 
PALAGRUŽA 18.07.2017 09:46:01
NIČ SE BATI IN NIČ NE PANIČARITE, VSE BO REŠIL g.GREGOR PLANTEU! VELIKI STROKOVNJAK! BRAVO SLOVENIJA! NIČ JAMRAT! DELA ZA SKROMNO PLAČO 20.000 eur!
Več komentarjev