Gospodarstvo

Merkur zahteva povračilo škode na sodišču, Kordeževo premoženje spet na dražbo

Ljubljana, 09. 07. 2014 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S predobravnavnim narokom se je začela obravnava tožbe Merkurja proti nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta zaradi devetmilijonske škode pri preprodaji trgovskega centra Primskovo.

Merkur
Merkur FOTO: Aljoša Kravanja

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes začela obravnava tožbe nakelskega Merkurja proti nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta zaradi devetmilijonske škode, ki naj bi nastala pri preprodaji trgovskega centra Primskovo. Danes je potekal le poravnalni narok, tožnik in toženi pa bodo poskušali v prihodnjih mesecih doseči poravnavo.

Kot je po poravnalnem naroku, s katerega je bila javnost izključena, povedal zastopnik Merkurja Samo Ošabnik, so si stranke v postopku danes izmenjale poravnalne predloge. V prihodnjih mesecih naj bi med njimi potekala pogajanja o morebitnem dogovoru za nižje plačilo škode, ki naj bi jo toženi sicer pokrili solidarno. Na sodišču naj bi se ponovno srečali 7. januarja.

Toženi so nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, tedanja člana uprave Goran Čelesnik in Milan Jelovčan ter nekdanji nadzorniki Merkurja Marta Bertoncelj, Jakob Piskernik in Branko Dernovšek. Današnje obravnave na kranjskem sodišču pa sta se poleg zagovornikov toženih osebno udeležila le Jelovčan in Piskernik.

Zaradi posla pri preprodaji trgovskega centra Primskovo so bili nekateri tedanji vodilni v podjetju tudi že pravnomočno obsojeni. V kazenski proces je bil sprva vključen tudi odškodninski zahtevek, ki pa ga je ljubljansko višje sodišče vrnilo v civilni postopek.

Potekale naj bi tudi še nove preiskave kaznivih dejanj, povezanih z menedžerskem prevzemom Merkurja. Specializirano državno tožilstvo je januarja letos na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložilo zahtevo za preiskavo zoper pet oseb, ki se nanaša na nezakonito kreditiranje Merfina s strani Merkurja.

Kordež zaradi nezakonitih poslov pri preprodaji trgovskega centra Primskovo že od julija lani v zaporu na Dobu prestaja šest let in pet mesecev dolgo zaporno kazen, višje sodišče pa mu je odpravilo odločbo o odvzemu skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega premoženja.

Kordež ima sicer zaradi menedžerskega prevzema Merkurja vrsto upnikov, ki jim dolguje več kot pet milijonov evrov. Factor banka in družba Zelena hiša od Kordeža zahtevata po 2,6 milijona evrov oziroma 2,5 milijona evrov, po nekaj tisoč evrov pa Kordež dolguje še Gorenjski banki, Zavarovalnici Triglav, Diners Clubu Slovenija in davčni upravi.

Zaradi omenjenih zahtevkov radovljiško okrajno sodišče prodaja Kordeževo novo hišo v Lescah. Hkrati je zaradi dolga Factor banki v prodaji tudi družinska hiša na Lancovem. Obe hiši pa sta polovično že v lasti družbe Zelena hiša.

Po neuspeli prvi javni dražbi za preostalo polovice hiše na Lancovem, katere uradna lastnica je Kordeževa hči, naj bi v četrtek na radovljiškem sodišču potekala druga dražba za izklicno ceno 54.000 evrov, septembra pa naj bi bila še druga javna dražba za polovico hiše v Lescah za izklicno ceno 170.000 evrov.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

firefighter1975
15. 07. 2014 15.19
+1
Zaradi Kordeža, Jelovčana, Bertoncljeve, in drugih mi sedaj delamo za 572 evrov v Merkurju. In vsak mesec več zahtevajo od nas zanje pa smo samo številke. KaR se mene tiče zdajšnja uprava ni nič boljša od prejšnje, ravno tako kradejo le,da se še tega ne ve. Kako smo lahko zopet v prisilki in uprava ostaja ista??? Če prvič niso bili sposobni speljati prisilke do konca jo bodo pa sedaj??? Uprava bi se morala zamenjati definitivno!
zriki
13. 07. 2014 02.48
+2
vsak, ki je pokradu firmo, gre sedet za leto-dve, pride ven, mio ga čakajo, potem toži še državo, ker je nezakonito sedel, evo spet dinarčkov, živel bo srečno še naprej....narobe svet
razocarani
12. 07. 2014 12.16
+2
do zadnjega cekina mu je treba pobrati in se na robijo dosmrtno da vsaj malo oddela za skodo ki ji je naredil iz pohlepa in pokvarjenosti ..druzbo pa naj mu dela tisti z katerim se je tako ljupckal na kongresih ..foruma 2000
gasperneja
12. 07. 2014 09.04
+3
kake majo :OOOOO))) prodajajo ti dve njegovi bogi hiški..... mene zanima kaj je z trgovskim centrom na Cipru, ko se je odpiral mislim da v letu 2008.... ni ne duha ne sluha in nobenga govora o tej trgovini... "franšizna" Merkurjeva trgovina
razocarani
12. 07. 2014 12.19
+0
zato pa se ne sekira tale kordez za dve leti pocitnic ..ko pride ven bo se bolj bogat in opran vseh lumparij .. take so kazni pri nas ..sramota za drzavo ..a kaj ko so nam tudi drzavo ukradli in zakone prikrajili nekaznovanemu ropanju dezele in drzavljanov .potem pa ko je kdo le obsojen pa tak cirkus pred sodisci ..kaj ko narod se vedno tako fanaticno malikuje svoje povzpetniske pokvarjence
felix59 drugič
09. 07. 2014 22.25
+9
Oskubit ga do gat za opomin tudi drugim!
Ka pa mislis
09. 07. 2014 14.34
+11
vse pobrat in prepovedat ustanavljat bilokaksno firmo
MIGLA
09. 07. 2014 14.12
+15
dokler ne bo kordež na beraški palici nič ne verjamem
galiot
09. 07. 2014 14.25
+14
Se strinjam,pa ne samo Kordež jih je še mnogo...