Gospodarstvo

Mesto, ki je v le enem letu nabralo skoraj 400 milijonov kapitala za inovacije, ponuja priložnost Slovencem

Ljubljana, 18. 11. 2014 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
81

Organizacija iz Chicaga, mesta, ki v zadnjih letih beleži razcvet tehnološkega sektorja, v regiji nabira posameznike, s katerimi bi delili izkušnje, preko njih navezali stike in morda vzpostavili dolgoročno poslovno sodelovanje.

Chicago
Chicago FOTO: Reuters

Ko je govora o tehnoloških inovacijah, večina najprej pomisli na ZDA, znotraj te države pa na Silicijevo dolino. A pravzaprav se tehnološki ekosistemi vzpostavljajo tudi drugod po ZDA, kjer rezultate že dajejo odločitve mest, da ne bodo le nemo gledala, kako se težišče razvoja seli na relativno majhno področje.

Eno takih mest je Chicago, za New Yorkom in Los Angelesom tretje najbolj naseljeno mesto v ZDA. V mestu, kjer v metropolitanskem delu živi več kot 9,5 milijona prebivalcev, danes z zadovoljstvom ugotavljajo, da je v praksi zaživel nov pristop, ki prinaša kapital, nove talente in delovna mesta. Velik del napredka jim omogoča tudi dejstvo, da gre za mesto, kjer domuje nekaj najbolj znanih svetovnih univerz.

Samo v letu 2012 je 197 startupov iz Chicaga prejelo 391 milijonov dolarjev investicijskih sredstev. "Rast sektorja tehnoloških inovacij je bila v zadnjih petih, desetih letih, izjemna. V tej skupnosti je ogromno energije, krepi se blagovna znamka mesta, ki mu je uspelo, da so tukaj podružnice odprle družbe kot so Microsoft, Google ali Facebook," razlaga John Baum, podpredsednik organizacije WorldChicago.

Zdaj je mesto svoje izkušnje in potencial pripravljeno deliti s partnerji po svetu, pravi Baum, ki se je te dni mudil v Sloveniji.

Pri organizaciji so namreč Slovenijo, skupaj s Hrvaško in BiH, izbrali za državo, kjer bodo iskali naslednje udeležence enomesečnega prilagojenega treninga, ki se bo v Chicagu odvijal maja prihodnje leto. "K izbiri Slovenije je veliko pripomoglo dejstvo, da ima Chicago s to regijo veliko stikov, da je v Chicagu "zdrava" slovenska populacija, prav tako pa nam je bila všeč ideja, da se mesto, ki je na področju tehnoloških inovacij v vzponu, poveže z regijo, ki na tem področju prav tako šele raste," pravi Baum, ki je v Sloveniji že tudi opravil pogovore z nekaj potencialnimi udeleženci programa, namenjenega tehnološkim inovacijam, podjetništvu in izobraževanju. "Gre za recipročni program, saj je ideja, da gostitelj udeleženca iz Slovenije nato pride v Slovenijo za recimo 5 ali 10 dni, tukaj pripravi delavnice, opravi pogovore s podjetji, univerzami in skuša navezati dolgoročno sodelovanje."

Program, ki ga pri nas tokrat izvajajo v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom in organizacijo Ceed Slovenija, poteka sicer že od leta 2009, v tem času pa je nastalo že tudi nekaj uspešnih zgodb, poudarja Baum: "Imeli smo na primer udeleženca iz Gruzije, ki je danes vodja podružnice pravne šole iz Chicaga za Gruzijo in Armenijo. Odprtje šole je nastalo kot neposreden rezultat sodelovanja v programu." Pričakujejo, da bodo lahko v Sloveniji program nadaljevali tudi leta 2016 in 2017.

Prijave v program so odprte vse do 1. decembra. Iščejo pa  udeležence stare od 25 do 40 let, z odličnim znanjem angleškega jezika, iz tehnoloških podjetij, ki so stara do največ 5 let, posameznike, ki imajo vsaj malo stika s tehnologijo ali so družbeno angažirani, delajo za nevladne organizacije, ki delujejo v podjetniškem podpornem okolju ali so sodelavci javnih inštitucij, ki delujejo na področju podjetništva (izobraževanja, zaposlovanja ...).

"Udeležence bomo izbrali do konca leta, nato bomo dva meseca posvetili iskanju organizacij, ki bi jim lahko - glede na njihovo zanimanje - ponudile največ znanja in priložnosti - od vladnih agencij, do startupov, do univerz in družb zasebnega sektorja," razlaga Baum. Izbrane udeležence čaka delovna in kulturna izkušnja, saj bodo bivali pri družinah gostiteljicah, ob koncu pa v Washingtonu srečali še udeležence drugim podobnih programov, ki se bodo izvajali v tistem času.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
19. 11. 2014 15.26
+2
Pa spet en blablabla
Manu Cocker
19. 11. 2014 04.22
+1
Dobro jutro - in potem sem se zbudil.....................
Prism
18. 11. 2014 15.37
+0
Veliko lepši je new york... Chikago sucks!
Borut Novak 1
18. 11. 2014 15.42
-1
Los Angeles je zakon ;) Ves svet v malem! Meka kapitalizma, lepote, svobode in potence!
aljoteam
18. 11. 2014 15.45
+1
Se strinjam. In pa LA, pa tudi Atlanta mi je bila všeč, čeprav tam nisem živel dolgo.
aljoteam
18. 11. 2014 15.46
+1
No vidiš Bilder, pa se strinjava za LA. Tisti ideološki dodatek bi lahko izpustil, ampak kaj drugega pričakovati od spletnega ideologa :)
Borut Novak 1
18. 11. 2014 15.48
+1
++++ Lej čim se začnemo prijateljsko pogovarjat, hitro pridemo do skupnih stalšč ;)
aljoteam
18. 11. 2014 15.51
+1
Morš sam nehat ljudi predalčkat in jih oukvirjat pa bo takoj bolš ;) Prepričan sem da imava veliko skupnih stališč, ampak ožanje debate (stereotipi, posploševanja, predalčkanja) debato v trenutku ubije.
aljoteam
18. 11. 2014 14.44
+5
Bilderberg, odgovor na to, zakaj tisti, ki se ne strinjajo s sistemom ne naredijo podobno kot denimo centralni bankirji v ZDA je to, da pač tega ne želijo, kljub finačnemu bogatstvu, ki bi jim ga tak način mišljenja in delovanja prinesel. Ne želijo pa zato, ker je neetično, nemoralno, zaradi sistema trpijo ljudje. Nekaj milijonov živi tako bolje, ampak na račun ene milijarde, ki zato trpi. In prav nihče, ki ima občutek za etiko takega sistema izkoriščanja ne more podpirati. Podpira lahko samo popolni pohlepnež ali pa zakompleksanec. Dokazano so vedno bogati živeli na račun revnih in enkrat se bo to spremenilo. Vprašanje pa kdaj. Verjetno bo k temu pripomogla tehnologija in vse hitrejši prenos informacij. Nihče ne mara tistih, ki živijo na račun drugih.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 14.57
+1
hahaha. No dobro da vem da je Jankovič tako moralen da noče delat tega kar počno Američani. Sploh pa Rusi da so tako moraln in jih tak finančni imperializem ne zanima. Mimogrede: Nihče nikol ni tiskal toliko denarja kot Kitajci, Rusi in Jugoslovani. Me prav zanima li jaz živim na tvoj račun ali morda ti živiš na mojega?! Pa ne mi reč da sedaj kaj plačaš da lahko tule pišeš? V socializmu bi to plačal ali pa nebi smel pisat. Še sedaj se spomnim kako sem šel v trfovino v Jugi, po kruh, zgodaj zjutraj ker sicer večkruha ni bilo, pa sem za štruco dal 15 milijard dinarjev. Za 15 milijard dolarjev si dobil kako štruco več, tudi v Jugi!
aljoteam
18. 11. 2014 15.23
Še enkrat Bilderberg, svet ni črno bel. Ne obstaja samo zlobni bankir in zlobni komunist. Jankovic je lep primer nemoralnosti, ki jo zagovarjaš. Po tvoje je on super saj se je znašel in živi na račun drugih. Je po tvoje izjemno uspešen in tvoje komentar ob mojem nestrinjanju z njegovim delovanjem bi verjetno bil v stilu črno-belo: ja zakaj pa ti ne narediš isto. Nihče ne živi na moj račun in tudi jaz ne živim na račun nikogar. Razlika med tabo in mano pa je, da ti podpiraš to, da nekdo živi na račun nekoga drugega. Pa naj bodo to nek diktator kot recimo Tito, nek centralni bankir, nek običajni mafijec, ki ti grozi da mu plačaš ali pa Jankovic. Tvoja filozofija vse te primere podpira z mojega stališča. Razen če podpiraš samo eno mafijo druge pa ne. V takem primeru si pač ideološki opranoglavec.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 15.28
+1
Kar si jaz mislim o Jankoviću ve vsak ki spremlja tele forume Tudi kar si mislim sicer o SLO politikih! Fora je ravno v temu da ti živiš na račun nekoga drugega ne pa jaz. Sedaj ko tule tipkava jaz delam, ti pa si verjetno v JS ali pa na socialni. Jaz bom delal še 24 ur vsak dan ko boš ti v gostilni ali pohajkoval. Pa ne samo da delam, jaz ves čas celo reskiram vse svoje premoženje in vlagam nazaj vse kar pridelam. Pa ti? Si si ti kdaj odtrgal od ust, pa zasejal seme, ga spravil do žetve in se s tem preživljal in uspel s tem celo zasejat več novih semen? In kdo si stokrat vse izgubil zaradi neštetih razlogov, začel vedno znova? Kdo potem živi od nekoga drugega? Ti ali jaz? Veliko je teh ki jih jaz preživljam, kar ne verjamem da velja tudi zate.
aljoteam
18. 11. 2014 15.35
Ok Bilderberg, zdaj si šel predaleč. Te ne briga kaj počnem v življenju in po komentiranju po forumu nikakor ne moraš oceniti kje živim, koliko sem star, kaj delam itd. In niti ni pomembno, se ne poznava in ne boš me spredalčkal, čeprav vidim da imaš blazno veliko željo tudi tukaj gledati črno/belo in hitro človeka uokviriti v nek stereotip. Tukaj se debata zaključi, stojim pa za tem kar sem napisal v temi o etiki in ideologijah ter izkoriščanju. Sam živim po načelih in to je to, imam hvala Bogu čisto vest.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 15.37
+0
Po tvojih komentarjih z lahkoto ocenim tvojo izobrazbo, razgledanost in sposobnost. Iz tega z lahkoto sklepam kako živiš. Zakaj misliš da s takim skromnim znanjem lahko objektivno ocenjuješ stvari ki jih v celoti razume samo pečica zemljanov? Vsak pameten bi tako priložnost kot jo imaš sedaj ti, izkoristil da bi se kaj naučil in razširil obzorja. Ali pa vprašal kaj kar bi mu lahko bilo življenskega pomena. Tako mlad pa že neuk ,... to je lahko velik problem. želja oziroma stast po znanju in novem, je temelj vsakega napredka. In vsake spremembe na bolje.
aljoteam
18. 11. 2014 15.43
Uf kakšen EGO. Z lahkoto oceniš? Hvala za kompliment da sem mlad? Tudi ne veš kakšne so moje strasti, moje izobrazbe, kaj delam, kje živim in moje življenjske zgodbe. Za najino debato popolnoma nepomembne stvari in kažejo na tvojo nezrelost. Kot rečeno, debata se tu zaključi.
ginger 1
18. 11. 2014 14.34
-2
Marxisti poglejte si sliko,kaj so ustvarili kapitalisti...zdaj si pa poglejte vzhodno evropo z Rusijo...ugotovili boste,da se od vase zahojene teorije ne,da (pre)zivet...propad na celi crti,kamor oko pogleda...!!!
ginger 1
18. 11. 2014 14.41
+1
Polek tega pa so Americani izdatno podpirali nasega Tita v vseh smislih z ugodnimi krediti,nepovratnimi sredstvi z vojasko pomocjo,hrano...cele kompozicije vlakov so nam donirali,kot pomoc po drugi vojni...bili so nasi prvi zavezniki,ki nas nikoli niso pustili na cedilu...!!!
aljoteam
18. 11. 2014 14.47
+1
Svet ni črno-bel in te razlike nimajo popolnoma nikakrše veze s političnimi sistemi, ampak bolj z geografsko-zgodovinskim determinizmom. Bolj bi lahko rekli, da je bil komunizem posledica revščine in kapitalizem posledica bogatstva, kar je popolnoma logično. Razlike so nastale že prej v času kolonializma (geografski determinizem) in bodo ostale ne glede na politični sistem. Razlogov je več, zakaj se ne bo spremenilo, torej zaradi zmožnosti tega da bogatejši kupujejo sužnje, kupujejo možgane, kupujejo boljšo tehnologijo ter predvsem zaradi dedovanja. In krog je sklenjen.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 14.55
+0
Po ww2 sta imeli Vzhodna in Zahodna Nemčija isto izhodišče. In kako se je končalo?! Juga je bila pred letom 1945 primerljiva z Avstrijo in Švico, Potem je pa samo še padalo ... Nima to veze z revščino. Kuba ni bila revna in je revna šele postala pod Socializmom itd Še z Venezuelo je podobno. Severna in Južna Koreja sta pa sploh indikativni primer za vsakega treznega.
aljoteam
18. 11. 2014 15.00
+0
Daj malo vklopi možgane, logično da se je tako končalo. Vmes je bila neprehodna meja. Vzhodna Nemčija je bila gospodarsko vezana na vzhod, torej na revščino in je seveda stagnirala. Zahodna pa je bila gospodarsko vezana na zahod, torej na bogate post-kolonialne države + dobivala ogromne finančne inekcije od bogatih držav. Zaključek je logičen. Podobno bi se danes zgodilo, če bi recimo presekal pol Irana in južni del gospodarsko povezal z ostalimi zalivskimi državami, severni del Irana pa z Afganistanom, Uzbekistanom, Kirgizistanom in Mongolijo. Pa lahko daš na S del kapitalizem in na J socializem pa se ve, kateri del bo prosperiral. S tem da bi se potem zadeva sama po sebi obrnila, ker revni želijo socializem, ker se jim godi krivica, bogati pa kapitalizem, ker jim koristi pri izkoriščanju revnih. Vse je logično popolnoma logično.
ginger 1
18. 11. 2014 15.01
+0
aljo....se vidi,da se vedno nic ne razumes...dedovanje,suznji...ja,kaj pa pises...? Nekdo je moral vse to ustvariti in placati pa ne z jezikom...Seveda Americani nudijo visok standard ljudem z znanjem...odvisno tudi od tvoje spretnosti s pogajalcem...pri nas pa solani zapuscajo Slovenijo in bezijo prav k njim ali v Nemcijo v boljse zivljenje...
aljoteam
18. 11. 2014 15.03
+0
In Severna Koreja je podoben primer zaprtosti in tega kako to škoduje. Južna Koreja pa je vezana na Svet. Rezultat je zopet logičen, s tem da je to ekstremen primer zaprtosti. Sam sistem znotraj zaprte države niti ni pomemben, tudi če bi imeli kapitalizem in bili tako izolirani in polni sankcij bi bila to izjemno revna država prežeta z lakoto. Ljudje bi se pa pobili med sabo.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 15.05
+1
Zalaj so pa vsi socrealizmi zaprti? Kapitalizmi pa odprti? Ker se bojijo da bi vsi pobegnili v kapitalizem. Odpri meje v Severni Koreji pa boš videl koliko jih bo še tam ostalo. Potem pa isto naredi še v Kubi ...
aljoteam
18. 11. 2014 15.06
GINGER, ne vem kaj zdaj ne razumem. Seveda je nekdo moral to (ne vem kaj misliš s tem TO) ustvariti. Ljudje iz celega sveta so ustvarili današnje ZDA če o tem govoriš. O dedovanju bi lahko zdaj imeli celodnevno razpravo in o tem kako dedovanje škoduje razvoju človeštva. Sem se veliko s tem ukvarjal pa se mi ne da zdej pametovat in pisat kilometrskih komentarjev.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 15.07
+0
Zanimivo da ljudje iz vsega sveta ne želijo ustvarjat za Slovenijo! Očitno smo zanje predobri. Tudi Severna Koreja in Venezuela imata s tem težave. Pa še v Afriki bi se kaj našlo in v onem pesku v Aziji.
aljoteam
18. 11. 2014 15.10
+0
Točno zato, da zadržijo možgane pred begom v bogati svet. Zakaj pa misliš da do sedaj niti ena bogata država ni uvedla komunizma? Vedno samo revne. Ni tako enostavno Bilderberg, ampak je pa po svoje vse popolnoma logično. Zapiranje meja pa vedno škoduje vsem, ja tudi bogatim državam je škodilo, ne samo revnim.
ginger 1
18. 11. 2014 15.11
-1
Sam sistem znotraj drzave ni pomemben ??? To je vse...to je kljuc do prosperitete...!!! Kaj pa ti nudi socijalizem ??? Edino uravnilovko,kjer ni locnice med sposobnim in delovnim clovekom ter lenuhom...!!! Placo dobita pa enako...!!!
aljoteam
18. 11. 2014 15.12
+0
Hvala bogu da ne. Menda si ja ne želiš imeti sužnjev (no ja, glede na tvoja pisanja sklepam da ja ker imaš pomanjkanje etike) Še vedno revne tudi povprečen Slovenec preveč izkorišča za moj okus. Ampak vsak živi po svoje, ne bom se mešal v to kako drugi živijo, sam pa živim tako da imam sam čisto vest.
aljoteam
18. 11. 2014 15.16
+0
Ginger jaz te nič ne razumem. Izgledaš kot en ideolog, ki meni želiš prodati neko ideologijo. Ne bom kupil :). Jaz želim samo odprte debate, ne zagovarjam nikakršne ideologije, ampak poštenost in etiko. Razen če to šteješ pod ideologijo. In briga mene socializem, komunizem, kapitalizem in ostali izmi, se pa rad pogovarjam o zgodovini, geografiji in ekonomiji.
ginger 1
18. 11. 2014 15.20
+0
Pises,kot da kapitalisti ne placujejo delavcev...v ZDA imajo bivsi suznji crnci najvecji standard na planetu...nikjer jih ne bos nasel z vecjimi prihodki...Vse skupaj mesas z nasimi kapitalkomunisti...ti pa izkoriscajo...!!!
Borut Novak 1
18. 11. 2014 15.24
On zagovarja zaprte meje socialističnih držav, zato da zadržijo doma možgane da jim je uhajajo ven?!? :) Imajo pa en problem. Da tudi nič možganov ne pride noter. Rezultat je pa očiten. Ampak kaj je najhuje je to da tak aljo potem postane politik v SLO in celo predsednik vlade ali župan, ..... potem pa imamo greznico.
aljoteam
18. 11. 2014 15.37
Ne zagovarjam zaprtih meja, ravno nasprotno. Težko je s takimi debatirat, ki na vsak način želijo uokvirit in ti še polagajo besede v usta.
ginger 1
18. 11. 2014 15.37
+1
Bilder+++++ nasi bi se,kar imeli monopole,odprta konkurenca jih ne zanima,ker v trenutku zgorijo...bojijo se pa zato,ker na polozaje niso prisli z znanjem ampak so nastavljenci...to pa izvira se iz prejsnjega sistema...!!!
bandit1
18. 11. 2014 14.28
-1
Bla bla bla, Detrojt si poglejte naj in oh in sploh mesto uspeha v ZDA, razpada, se ruši skratka kot Černobil. Ne nakladajte.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 14.58
+0
Pojdi malo na Barje in si oglej Černobil!
Krta?a 21
18. 11. 2014 21.25
+1
Ni edino tako mesto. V bistvu je vec takih...ampak o tem se pac molci.... 1 otrok na 30 v ameriki je brezdomec. Super sistem ja....
Arktus
18. 11. 2014 14.21
+3
BilderbergGroup je tipični zahodnjak ki je rusofob, poleg tega pa še sanjač. Ne mi delit zgodbice o American dream, ker jim je v zadnjih nekaj desetletjih uspevalo izključno s petrodolorajem, kateri je naredil tudi kar nekaj gorja po tem svetu. Po zadnjih X posnetkih ki jih delijo naši Američani na socialnih omrežjih realno stranje na ulicah, kvaliteta življenja in ostalo, tvoje pisanje je postane brez pomena, nič kaj rožnato tudi pri njih. Rusi? s komunizmom preživljali zahodnjake, pred 15 leti so bankrotirali, od take države polna izdajalskih židov ne moreš pričakovat da bo uspela v kratkem času, še posebej ker so ta isti vpletli bedast komunizem v vzhodno evropo. Me veseli da ZDA na nek način izgublja moč, in tudi kot Rusija kot Kitajska po dolgih letih izdajalstva in idiotizma prihajajo k sebi, ampak to pa zahodnjakom ne diši ha?
Borut Novak 1
18. 11. 2014 14.43
+1
Zakaj sem jaz rusofob? Jaz sem med ostalim tudi živel in delal v Rusiji (moja podjetja), tam sem dobro služil in spoznal veliko dobrih ljudi. Še med FB frendi imam veliko Rusov! Tako da ne piši bedarij. Jaz samo pišem tako kot to dejansko je! Nimam jaz nič proti Rusiji in Rusom, seveda dokler nas ne okupirajo. Je pa gotovodejstvo da so med nami in njimi velike kulturne in tudi siceršnje razlike. Nekoč me je tam ena zvlekla plesat, potem pa nadrča ker se kao posmehujem iz nje. A sem želil biti samo prijazen, malo mi je bilo nerodno in sem imel smeh na obrazu. Pač nisem vedel da jih to žali. In ko si z njimi tako veliko skupaj ugotoviš da je tisto povsem nek tretji svet. To še zvoncev nimajo pred vrati (recimo bloki) in moraš poklicat po telefonu itd itd. V najrevnejših predelih Amerike ti voda ne bo tako smrdela ko priteče iz pipe kot v elitnih predelih Moskve. Sploh pa Moskva ni Rusija ker kdor je spoznal Rusijo ta ve kaka divjina in revščina je tisto. Tudi kako zaostali so tehnološko in kako hlepijo po zahodnih (ameriških) dobrinah. Ko sem želel materi kupit neko rusko ruto ali nekaj avtohtonega sem videl da se to sploh ne da ker je vse naokoli kar je moč dobit, sama EU ali ameriška roba. Tako da ne nakladaj ti meni o Rusiji .... Jaz sem v bistvu prijatelj Rusov! V bistvu spoštujem vse narode in države - za razliko od vas nekaterih - kar pa mi ne zastira realnega pogleda na svet. Si ti kdaj slišal za besedo "svetovljan"?!
Borut Novak 1
18. 11. 2014 13.57
+3
Naj mi nekdo odgovori. Kaj bi bilo z Nikolo Tesslo če bi ne odšel v Ameriko? A sedaj se tam kjer se je rodil, ponašajo z njim! p.s. ne morem napisat njegovega imena kot se piše ker program tako besedo označi za neprimerno.
kraljicavesolja
18. 11. 2014 13.08
+1
Pazte se Bildeja, on je za NWO.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 13.18
-4
Kaj je s tem narobe? Priznam da sem! Jaz za razliko od vas ne lažem in se ne sprenevedam. Ne govorim eno delam pa drugo.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 13.07
+4
Amerika ni samo vojaška velesila, ampak tudi filmska, glasbena, finančna, tehnološka, znanstvena, gospodarska, kulturna, softverska, internetna, vesoljska, medicinska, ..... ... itd velesila. In to ne glede na to da gre za kotel narodov ki so tja prišli iz vsega sveta. Za uspeh ali neuspeh torej ni kriv narod ampak sistem. Slednje se je potrdilo tudi v razliki med vzhodno in zahodno Nemčijo, ko je ist narod tako prosperilal znotraj civiiliziranega sistema in tako propadel na drugi strani znotraj neciviliziranega sistema. Kar pri nas še dodatno ne ločijo je razlika med kapitalizmom ki je samo gospodarski model in socializmom ki je ideologija in ni primeren za aplikacijo v gospodarstvu.
kraljicavesolja
18. 11. 2014 13.10
+0
Bilde, sam to, k si zanč neki o barbarih pisal, pr nas niso smel sežigat čarovnic pa suženjstvo smo že v 14. stoletju ukinil, tko da...... Američani so pa itak vse pokradel.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 13.12
+5
V Italiji cerkev ni sežigala čarovnic. Pa je Vatikan v Italiji. Tako da zamisli se malo. Povej za eno ki so jo sežgali v Italiji! Sicer pa mi nismo katoliki ampak sloveni in imamo svoje staroslovenske bogove. Mi nismo nikogar sežigali niti nikogar napadali itd. Za razliko od vas nekaterih! Sicer pa kdo so to Američani? Monika Seleš? ali največja ruska skupnost izven Rusije na svetu ki je tam doma (v Ameriki) in so lojalni američani?!?
Borut Novak 1
18. 11. 2014 13.16
+1
Še Abramovič vam je pobegnil v Anglijo. Res mora bit hudo dobro v Rusiji da ga tako sili na zahod. Ne glede na to da ima vse resurse v Rusiji in da je v celoti odvisen od Putina. Bajto si je pa kupil na Dunaju. V vam tako osovraženi Avstriji!
29350
18. 11. 2014 13.17
+2
Bild vecina Slo ne bo nikoli razumela tvojega komentarja. Zato smo tam kjer smo. Vsi okoli nas so en sam gnoj (ceprav zivijo bolje) mi smo tako in tako najbolj pametni
kraljicavesolja
18. 11. 2014 13.19
+0
Okej, Bilde, bli smo bli miroljubni, res je, dokler nam ni kdo po glavi začel srat, sej vidim, da dost zgodovine poznaš, tko da veš kako pa kaj. Sva pa midva, hočeš-nočeš, brat in sestra.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 13.19
+2
29350: ++++++ ja saj vem.Saj sevsak dan znova vprašam ali ima smisla sploh še kaj napisat ker tu gre za možganske deformacije ki si posledice stoletnega pranja možganov.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 13.20
+2
Kraljica: Jaz bi te raje imel za ljubico če si morda dovolj mlada luštna in sexi. Jaz z vašim balkanskim načinom komande nad puncami nimam težav, tako da ne bom obtožen pomanjkanja potence ;)
JoeBlack888
18. 11. 2014 12.51
+0
niso prav napisali. NABRALI so 400 milijonov, pravilno bi bilo; NATISNILI SO 400 MILIJONOV
Borut Novak 1
18. 11. 2014 12.53
+5
Zakaj jih ti ne natisneš? Natisnite jankovićeve dinarje in počnite isto! A ste preveč moralni za kaj takega?!?
Borut Novak 1
18. 11. 2014 12.39
+7
Razviti kapitalizem že po naravi omogoča zadostno število kakovostnih delovnih mest, posledično pomanjkanje kakovostne delovne sile in posledično višjo ceno te delovne sile na trgu. Posledično višji standard za vse. Saj tile naši realsocialisti tudi na TV ne gledajo ruskih filmov ampakameriške (sanje). Pač gre za dvoličnost - v Ameriki jih najbolj skrbita red in pregon kriminala. Ne gre to tako kot na Balkanu - po plemenskih vezah! Možnost zaslužka generira ambicije (tako strokovne kot finančne itd) kar generira explozijo inovativnosti. To da ima vsak šanso uspet, ne pa samo javni plemič, je čar svobodnega sveta. Seveda ima tak sistem tudi pomanjkljivosti med katere spada to da kak FDV diplomant preko fevdalnega sistema ne more krast in se it korupcijo in se vtikovat v privatna podjetja, jih izčrpavat in sposobnim onemogočat prosperiteto. Tak sistem kot je Ameriški je tudi zanimiv za domač in tuj kapital in za vrhunsko delovno silo in talente iz vsega sveta. Ravno to za kar je nek socializem, pardon, javni fevdalizem, nezanimiv. Seveda je Amerika problem za tiste ki ne morejo videt da bi nekdo pošten in sposoben zelo uspel. Njim so bližji ruski oligarhi in balkanski plemenski vodje.
Borut Novak 1
18. 11. 2014 12.46
+9
Vsi pozabljajo da se v Ameriki plačujejo BRUTO plače in da ti ni zaradi tega nič krateno. Pač samo sam se odlčiš kam boš usmeril ta delež ki ti ga pri nas sunejo in za njega NIČ nudijo! Gotvo pa Amerika ni raj za kriminalce kot je to Balkan. Tam so ječe polne takšnih! Tudi ne trpijo da bi nekdo tja prišel kot ekonomski emigrant in se potem šel rušenje Amerike itd in jim tam šefoval, kar je to recimo v SLO znatni problem. Seveda oni najbolj leni se morda v SLO počutijo bolje. Jih je za razumeti. Vendar zmanjkuje denarja in pametnih in delovnih ki bi to financirali. Je kdaj kdo že videl da bi Američani bežali v Jugo, k nam ali v Rusijo?!? Zakaj pa ima Amerika tako zastražene meje ko vdirajo k njim množice skozi vsako poro in so celo pripravljeni živeti tam brez vsakih dokumentov in pravic?
Dejan Dolinar 1
18. 11. 2014 12.18
+3
ZDA dežela po kateri se lahko zgledujemo in obrnemo na pomoč. Glejmo proti naprednemu zahodu, ne pa proti propadajočemu vzhodu s propadajočo rusijo in njenim rubljem na čelu. ZDA in EU naš up za boljšo prihodnost!
DeBill
18. 11. 2014 12.21
-5
Ja, prosim če zavzameš mesto brezdomca brez zdravsztvenega zavarovanja ali pa prekernega delavca brez doma.
Dejan Dolinar 1
18. 11. 2014 12.23
+5
ne, saj nisem v propadajoči rusiji s propadajočim gospodarstvom.. Kdor hoče v ZDA delati ima lahko popolnoma vse kar si zaželi...
Gavrane20
18. 11. 2014 12.23
+1
Ne hvala nocem demokracije po amerisko .. ce mislis da je delavec v ameriki zasciten si totalni i....t .. vsak tretji american je na bonih za hrano dolg majo tako velik da rabs kar nekaj casa da ga sploh prebers .. ne hvala
Gavrane20
18. 11. 2014 12.24
+0
to rusko propadajoce gospodarstvo drzi slovenijo nad vodo .. vsa vecja podjetja v sloveniji izvazajo v Rusijo in ne na zahod .. ;) res si totalno neveden glede enih stvari bolje da nehas komentirati
johndoe35
18. 11. 2014 12.26
+5
debill@pravi deb si. Jaz sem pa bil v ameriki ravno v chichagu in nisem videl nobenega brezdomca. ravno nasprtono sami veseli ljudje vsak si lahko privošči hišo in kup avtomobilov . trošijo na veliko kupujejo če potrebujejo ali ne ker imaj odenar. Iz bosne so med vojno prebegnili v ameriko nobenemu na pamet ne pride da bi prišel nazaj. vsak ima službo in življenje kakšpnega je tukaj lahko samo sanjal sem govoril z njimi
johndoe35
18. 11. 2014 12.28
+11
po komentarjih vidim kako neuki so ljdje v sloveniji kaj se dogaja po svetu.AMPAK TAKO JE ČE NAROD NE NIMA DENARJA DA BI ŠEL DLJE OD SVOJE ULICE potem pa mu mediji servirajo kako je najlepše doma vsepovsod pa revščina
Gavrane20
18. 11. 2014 12.28
+0
john ,,, Najvec jih je v Kanadi katera bi bila tudi moja destinacija in je svetlobna leta pred Ameriko
johndoe35
18. 11. 2014 12.29
+7
bil sem že v ameriki, canadi,abngliji, franciji, nemčiji poljski litvi, srbiji ..lahko povem vzhodneje greš večje siromaštvo vidiš
johndoe35
18. 11. 2014 12.31
+3
gavrane@ amerika in canada je taka razlika kot slovenija in avstrija. Iz canade se isto selijo v ameriko.tam je dvakrat večja plača
Gavrane20
18. 11. 2014 12.31
-2
Ce si to sel pred vec kot 10 leti da .. a karte se obracajo ce pogledas situacijo na vzhodu 10-20 let nazaj in danes ali pa ameriko 10-20 let nazaj in danes je situacija malo obrnjena ves
Gavrane20
18. 11. 2014 12.33
+0
tako v Kanadi kot v Ameriki imam sorodstvo in imam neko predstavo kdo kako zivi
johndoe35
18. 11. 2014 12.34
+7
delal sem v ameriki nekaj mesecev. sam sem si poiskal delo in po mesecu dni sem že imel toliko dela da bi lahko še tri zaposlil.pa sem samo travo kosil in urejal okolice. moški delajo ženske večino ne ker mož dovolj zasluži. črni edino nočejo delati ker jim je zadosti kar dobijo socialne in to je dvakrat več kot pri nas minimalno plačo. to je isto kot pri nas romi.
johndoe35
18. 11. 2014 12.36
+2
gavrane@ po opisanem predpostavljam da nisi bil še tam. lahko pa je tako saj v sloveniji tudi živi kdo ki je bogatejši kot avstrijec tako je tudi tam ampak večina kanadčanov se raje seli v ameriko.
johndoe35
18. 11. 2014 12.40
+5
vsi govorijo da je tam zdravstvo tako in tako. LAHKO VAM POVEM DA JE PRI NAS HUJŠE. tam imaš osrbo in imaš denar da si lahko plačaš zavarovanje pa čeprav je nekoliko dražje ampak tukaj če nimaš službe si do vratu v.... tam vsaj službo dobiš in si lahko plačađ zdravstvo tukaj pa ne
johndoe35
18. 11. 2014 12.45
+2
zakaj pa nekateri živijo pod mostom? zato ker tisto kar dobi socialno raje zagoni za pijačo in narkomanijo kot bi si plačal stanovanje in hrano!!!!
Gavrane20
18. 11. 2014 12.46
+2
to da se kanadcani bolj preseljujeo v ameriko kot americani v kanado je seveda popolna laz in tvoje zavajanje kot drugo glede place je v ameriki vecja a kot bi moral ze sam vedeti moras tako za pokojninsko kot zdrastveno placevati sam drugace bos na stara leta klosar ... ni odpovednih rokov ustno in kadarkoli te lahko odstranijo in ti ne mores proti temu nicesar ... kar pa je v kanadi bolj urejeno in ce se ze gremo eno primerjavo amerika ( slovenija) kanada ( avstrija ) ;) ... in se nekaj kar se tice zdravstva pri nas je seveda v dreku a moras pa vedeti to da ce v ameriki nimas dobre sluzbe ali pa nedaj bog si brezposelen ti tiste urejene bolnice ne pomagajo prav nic ..
johndoe35
18. 11. 2014 12.47
+2
Potem pa pride eden iz slovenije novinar in takoj pod most češ naj narod vidi kako živijo v ameriki in enemu da za pivo naj pove to in to. TO JE PA BILA RUSKA PROPAGANDA v času hladne vojne da naj nebi narod bežal iz rusije
DeBill
18. 11. 2014 12.48
+0
Najbrž se nisi gibal po suburbanih delih in sploh najbrž ne v delih, ki jim gospodarsko ne gre tako dobro. Probaj recimo Detroit. Pa tudi jugovzhodna obala do Releighta ni ravno nek biser. O splošnem stanju duha pa ne bi razpravljal s teboj, videl sem ljudi, ki so imeli strah pred tem da resno zbolijo, ker so vedeli kaj jih čaka, smrt!
DeBill
18. 11. 2014 12.50
+0
jd, pojdi tja in se ne vračaj, bi bila edina prava misel zate, ampak mislim, da se bo v nekaj letih pokazalo, zakaj so zda tako agresivne do eu, ker imajo gigantski javni dolg in vse to počnejo na naš račun.
Iluzionist
18. 11. 2014 12.09
+5
če so tako inovativni zakaj so potem japonci dali na trg prvi avto na vodikove celice?
biggbrader
18. 11. 2014 12.14
+3
Japonci nimajo svojih energentov in tudi zavest imajo višje nastavljeno od Amijev in Evropejcev.
DonDonDan
18. 11. 2014 12.49
Avtomobil na vodik je trenutno in v bližnji prihodnosti tržno gledano katastrofa. Komplicirano je polnjenje pri zelo nizkih temperaturah in tudi pridobivanje vodika je zelo drago.
Stevan Novak
18. 11. 2014 12.04
+8
men pa nekaj druzga zanima. Po celoj evropi je dizel bolj po ceni tle pri nas pa nic ne govore o tem
kekec2010
18. 11. 2014 12.11
-5
po celoj evropi.....daj napiši se pisat slovensko!!!
biggbrader
18. 11. 2014 12.15
+3
DeBill
18. 11. 2014 12.22
Sploh se diesel prodaja v evropi zato, ker je bil v 80tih letih na svetovnem trgu višek težkih derivatov, pa so morali to nekam plasirat. sama svinjarija.