Gospodarstvo

Milenijci: 'Sedijo pri kosilu in vmes tipkajo ...'

Ljubljana, 01. 02. 2017 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
207

Milenijci so prva generacija, ki živi v in z digitalnim svetom. Iščejo delo, ki jim bo poleg kariernega omogočilo tudi osebni razvoj. Plača jim je pomembna, a ni na prvem mestu. Želijo si zaposlitve v fleksibilnem okolju, saj jim je pomembno ravnotežje med delom in zasebnim življenjem. Zavedajo se, da se je nenehno treba izobraževati, saj bodo le tako zanimivi za delodajalce.

Potomci baby boom generacije so potrošniki na delovnih mestih, iščejo službo, ki jim bo omogočala osebni in karierni razvoj, ne razmišljajo o doživljenjski zaposlitvi, naklonjeni so novim oblikam dela in že med študijem razmišljajo o selitvi v tujino. To je le nekaj lastnosti, s katerimi lahko opišemo milenijce, nam pojasnjuje naša sogovornica Tina Kozic Kolšek iz Kariernega centra Univerze v Ljubljani. Prijelo se jih je tudi ime generacija Y ali net generacija. Različni strokovnjaki in viri časovno obdobje, ki definira milenijce, obravnavajo različno. Če pa potegnemo črto, pa lahko rečemo, da so milenijci osebe, rojene med letoma 1980 in 2004.

Milenijci
Milenijci FOTO:

Živijo v in z digitalnim svetom

So prva generacija, ki živi v in z digitalnim svetom, saj so odraščali ob računalnikih in internetu. Ena od pomembnih lastnosti, ki jih definirajo, je, da so intenzivno prisotni na družbenih omrežjih. To dejstvo sicer samo po sebi ni problematično, meni Kozicova, narobe je to, da preveč časa preživijo v virtualnem svetu. "Sedijo pri kosilu in vmes tipkajo, s tem dajo sočloveku občutek, da on ni pomemben. Podobno je pri pogovoru z nekom, mirno tipkajo in pregledujejo svoje profile in novosti. To je lahko zaskrbljujoče, saj je znanstveno dokazano, da se pri ljudeh, ki so (pre)več na Facebooku, v večji meri pojavijo močnejši simptomi depresije kot pri tistih, ki preživijo na njem manj časa," je kritična.

Plača jim je pomembna, a ni odločilna

Na trg dela vstopajo v času, ko je ta nesiguren in poln brezposelnih mladih in, ko domača in svetovna ekonomija po recesiji zaganjata kolesje. Kljub temu pa je besedah naše sogovornice slabih 70 odstotkov milenijcev optimističnih glede poklicne poti in prihodnosti, čeprav naj bi bili ekonomsko manj uspešni kot njihovi starši.

Kot pojasnjuje Kozicova, je večina prepričanih, da bi tudi v primeru, če izgubijo svoj glavni vir dohodka, v roku treh mesecev našli enako ali celo bolje plačano delo. Plača jim je sicer pomembna, saj sodi med pet odločujočih dejavnikov, ko se odločajo o novi službi. Ni pa to odločilni razlog, da bodo sprejeli ponujeno delo. Iščejo delo, ki ima namen, saj želijo imeti vpliv, želijo delati premike v družbi. Hkrati pa iščejo fleksibilno delovno okolje, da lahko ohranjajo ravnotežje med delom in zasebnim življenjem, pravi naša sogovornica.

Milenijci
Milenijci FOTO:

So potrošniki na delovnih mestih

Kot nadaljuje, milenijci ne bodo sprejeli dela v kolektivih, ki jim ne bodo omogočala osebnega in kariernega razvoja. "V kolikor se ne bodo počutili kot pomemben člen v organizaciji, po vsej verjetnosti tudi ne bodo vztrajali prav dolgo pri tem delodajalcu." So potrošniki na delovnih mestih, ki "iščejo in zavzamejo delovno pozicijo, ki se bo najbolj uskladila z njihovimi potrebami in življenjskimi cilji."

Kozicova poudarja, da se bodo morali tudi delodajalci kmalu začeli zavedati tega in prilagoditi delovne procese, če jih bodo želeli zadržati. Nekateri delodajalci so se v želji, da bi se približali tej populaciji in bili zanje bolj zanimivi, že začeli odzivati in so uvedli BYOD (bring your own device trend oziroma prinesi svojo napravo). To pomeni, da podjetje zaposlenim omogoča, da na delovno mesto prinesejo lastne IT pripomočke, kot so prenosnik, tablice, pametni telefoni in USB ključi in z njimi lažje delajo.

Ne bodo celo življenje preživeli v eni službi

Milenijci ne razmišljajo o službi, v kateri bodo preživeli celo življenje. Zavedajo se namreč, da ne bodo imeli le ene zaposlitve in enega delodajalca in prav tako se zavedajo, da bodo tekom svoje kariere zamenjali kar nekaj različnih poklicev, pripoveduje Kozicova. In nadaljuje, da se milenijci tudi zavedajo pomembnosti nenehnega pridobivanja novih veščin, da ostanejo zaposljivi in zanimivi za delodajalce. Večina je naklonjenih vseživljenjskemu učenju, saj vedo, da jim bo to pomagalo pri konkurenčnosti na trgu dela. "Milenijska miselnost se odraža v tem, da vidijo posamezno delovno mesto kot odskočno desko za lastno izboljšavo, ne pa kot končno destinacijo."

Milenijci so naklonjeni novim oblikam dela oziroma svobodnjaškim oblikam dela, kot so "freelancertvo" - to je zmes začasnega in rednega dela, "gig" delo - na raznih platformah najdejo manjša dela in si sestavijo svoj delovni čas in "portoflio" kariera - več pozicij na različnih področjih. Na ta način lažje najdejo in nato ponujajo svoje delovne usluge drugim, ki jih potrebujejo, pojasnjuje Kozicova.

Milenijci
Milenijci FOTO:

Sami si izberejo projekte, naročnika in količino dela

Delati kot t.i. svobodnjak milenijcem omogoča, da zaslužijo več na uro kot redno zaposlene osebe. To pomeni, da lahko o zaposlitvi razmišljajo strateško - sami si izberejo projekte, naročnika in količino dela - in uživajo v avtonomiji.

Kot nadaljuje Kozicova, te drugačne oblike dela pomenijo tudi možnost boljšega ravnovesja med delom in zasebnim življenjem. Več delovnih mest pa pomeni tudi boljšo varnostno mrežo. "Če izgubite ali date odpoved na enem od teh delovnih mest, imate še vedno druge vire dohodkov." pojasnjuje Kozicova.

Na vprašanje, katere panoge jih zanimajo, Kozicova odgovarja, da je med milenijci seveda prevladuje večje zanimanje za panoge, ki zahtevajo znanje o družbenih medijih. To pa posledično pomeni tudi porast zanimanja za sodelovanje z drugimi in za timsko usmerjeno delovno okolje. Tako je med bolj priljubljenimi panogami marketing, odnosi z javnostmi in zanimanje za "zelene" panoge.

Milenijci se zavedajo, da bodo v svojem življenju zamenjali več poklicev.
Milenijci se zavedajo, da bodo v svojem življenju zamenjali več poklicev. FOTO: Thinkstock

Želijo si nove, drugačne izkušnje

Milenijci že med študijem razmišljajo o zaposlitvi v tujini, služba v Sloveniji je za njih v drugem planu. A kot pravi Kozicova ta trend ni prisoten samo med milenijci v Sloveniji, temveč tudi na svetovni ravni. Predeli sveta, kamor bi najraje migrirali, so Francija, VB, ZDA in Avstralija. "Želijo si novih dogodivščin, svojo kariero pa uporabljajo kot sredstvo za oživitev svojih sanj. Njihovo glavno vodilo je nova, drugačna izkušnja," zaključi naša sogovornica.

Milenijci
Milenijci FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
24. 02. 2017 11.58
+1
Kaj se spet ponavljate in čudite, da je kreljotov čedalje več in da jih nihče noče? Zbudite in jih bojkotirajte!
Abrams
02. 02. 2017 10.26
+8
Ja pa kaj, imajo vse pa še to bodo dobil, kar so tastari prigaral. Nč jim ni hudga. Lahko mal statistično primerjate, kolk oni potujejo in zapravljajoa (ekološko) in kolk so njihovi starši. Tko da spet ene bolane o neki lakoti otrok pa še neki socialističnih floskul .
emilzapata
02. 02. 2017 12.32
-4
imaš prav, njihova logika: saj hiša in ostalo premoženje me itak čaka, starši so itak že stari in bolani, jaz bom pa svoj denar raje porabil za meni prijetne stvari.
SEJBOBOL
02. 02. 2017 09.58
+18
obvezno služenje vojaškega roka .... polovica najverjetneje nesposobnih .....
HorstWiesel
02. 02. 2017 10.25
+31
En kup jih še postelje ne zna pospravit............. ni aplikacije..
LOS - T
02. 02. 2017 21.39
+4
proofreader
02. 02. 2017 08.43
+12
In potem se razburijo, ker v službi ne smejo viseti na Facebooku.
Lisa Koy
02. 02. 2017 08.08
+22
V službah se najbolje obnese generacija X. To je zadnja generacija z vrednotami, visoko stopnjo odgovornosti in delavnostjo. Milenijci so živi obup- ničemur lojalni, hiperaktivni in zagledani sami vase! Z njimi so same težave!
ONniON
01. 02. 2017 22.57
+8
obupna prihodnost !
nikhrast
02. 02. 2017 16.37
+3
To rekel že Sokrat, razočaran nad mladino, samo nekako smo preživeli.
pizzamargerita
01. 02. 2017 22.54
+33
tezko dobit dobrega in prijetnega sodelavca iz te generacije. vidijo samo sebe, pricakujejo kup ugodnosti ze samo zato, ce tocno pridejo na siht. Odgovornost jim je zadnja skrb. Mi raje jemljemo starejse, so bolj zanesljivi, odgovorni in manj naduti.
mastablasta
09. 02. 2017 21.46
ne sekira se, če isto napako ponovi 4 krat...
ajdova kasa
01. 02. 2017 20.57
+6
Jaz sem nad sluzbami in delom obupal. Zdej raj kej zasluzim kot delam.
7Scythe7
01. 02. 2017 20.53
+5
Haha seveda za vse so krivi "milenijci". Kdo je pa Slovenijo spravil v obup? Kdo je volil prve generacije? To boste pa raje tiho, ker sami veste da ste za to krivi vi
LOS - T
01. 02. 2017 21.02
+10
Jaz sem obupan ko vidim kdo bo dobil v roke Slovenijo...multikulti brezspolni wi fijevci...
ajdova kasa
01. 02. 2017 20.47
+13
To je pa res bedno, da ste popljuval celo generacijo ljudi. Bedno.
7Scythe7
01. 02. 2017 20.54
+11
To je Slovenija, pljuvanje čez vse, kot dežela zelo lepa država, od ljudi pa komaj čakam da spokam. Lp
LOS - T
01. 02. 2017 20.59
+8
No no otroc, sej vas mamo radi, navsezadnje ste naši otroc, itak boste pa čez 20 let vi enako ob goveji juhci šinfal vašo mladino. Kam se bi pa odselil na boljš, doma je najlepš, drugje ste samo tujci...
LOS - T
01. 02. 2017 20.11
+36
Razvajenci, ki bi vsi radi delali v medijsko modnem svetu, spali do devetih, kao neki delali do devetih in potem viseli v lokalu, otroci so breme, zamenjati pipo je znanstvena fantastika in lopata je orodje tujih državljanov. Če jim izklopiš wi fi padejo v hibernacijo. Čast izjemam, ampak tko je, da ne rečem, da glasbo pa itak še vedno plonkate od generacije x, milenijski hiti so neposlušljive enomesečnice. Multikulti in spolna neodločenost bo pokopala svet, ko nas zamenjate na oblasti...uh, tole mi je pa nostradamovsko ratal...
macro
01. 02. 2017 20.21
+8
mikkki
01. 02. 2017 20.47
+2
ajdova kasa
01. 02. 2017 20.57
-7
A si znoru, da bomo ze ob 9ih vstajal. Zakaj bi? Ce teb pase ti kar dej, pa da pred 22 ne zakljucis z delom, ker ti gospodar ne bo dal piskotka
hrvat_Ante
01. 02. 2017 19.20
+19
Mogoce v ameriki, ker te babe iz kariernega centra nimajo ravno veliko stika z realnostjo.
zurc
01. 02. 2017 18.45
+35
ampak res ,ravno danes sem mal opazoval v čakalnici v KC tam par šmrkačev (tudi okoli trideset)skoz buli v tist telefon in drsa po njem ,a mimo pride vsake tolk cajta taka frajla da si lahko sam učke paseš (take lepe rite in tako lepo narjene ) pa noben niti trznu ni! ni čudno da je tolj u kontra usmerjenih!
pop greznica
01. 02. 2017 17.05
+20
pa komu in zakaj je sploh objavljen ta članek?
nikhrast
01. 02. 2017 19.51
+3
Prav imaš, debate o milenijcih so strara zgodba.
nikhrast
01. 02. 2017 16.50
-13
Malo šok za Slovence, navajeni so na mesečne plače, pa osem ur na dan, dolge počitnice... V Severni Ameriki se folk seli povprečno sedemkrat, menja službo vsake štiri in pol leta, dela na pogodbo, sezonsko, part-time, na več službah..., če pa delaš v privatnem biznisu, pa še vikende ne boš imel proste. Ej, brez iPhonov, laptopov, komputerjev... pa ne gre, spremembe, pa navaditi se je treba, poglej knjižnice, več posla imajo zdaj s DVD-jem, CD-jem, elektronskimi knjigami kot s tiskom.
Kollerik
01. 02. 2017 17.47
+7
Zato pa to tam, kjer so. Mi pa smo v Evropi.
nikhrast
01. 02. 2017 19.47
-4
Zato pa, če se ne prilagodiš, pa crkneš.
retropil
01. 02. 2017 15.30
+35
Sam spadam med "milenijce" in se v veliki meri strinjam s tem, da je kar veliko zabušantov mojih let. Niso vklopljeni v družbo, mislijo da so bogovi itn. Recimo v službi kjer sam delam, vsi ti nebi zdržali 5 minut. Sam sem drugačen, ampak vsak ima svoje hibe. Sem pa krepkega mnenja, da smo "milenijci" še vedno veliko boljši od današnjih mulcev > 15-25 let. Ti so šele katastrofa. Počakajte da vam pridejo pod roke v službi, če mi ne verjamete.
indal
01. 02. 2017 14.51
+35
“Proplus bo na ta način “potegnil”cca 30 mil evr/letno (600.000 kableI/ IP naročnikov v Sloveniji) za NIČ, torej nobene dodane vrednosti, zgolj pohlep lastnikov po zaslužku”… med drugim piše v anonimnem pismu. “Edino logično bi bilo, da bi operaterji vse programe zakodirali in potem ponudili programe proti plačilu, le tistim, ki bi to želeli, Na takšen poslovni model Proplus seveda ne pristaja, saj jim takšen model ne predstavlja “easy money”. K temu lahko dodamo, da bo Pro Plus na letni ravni poleg denarja iz oglaševanja, ki znaša cca. 50 milijonov evrov, kar pomeni med 70 in 80 odstotki vsega oglaševalskega denarja za televizije, dobil še dodatnih 30 milijonov evrov, kar pa je denar, s katerim lahko (pod)kupiš kogarkoli v državi, oziroma denar, s katerim lahko menjaš vlade.
User792410
01. 02. 2017 16.33
+19
Če distributerji kaj dajo na svoje uporabnike jim bodo, za protiutež napovedani podražitvi, ponudili pakete brez Pro Plus programov, potem pa se naj se vsak posameznik odloči kako bo ravnal. Sicer pa imam svoj scenarij kaj bom ob podražitvi, ter predpostavki, da operater za sedanjo ceno ne bo sestavil alternativnega paketa. Tisti moment, ko dobim obvestilo, bom odpovedal voyo, pika, konec debate!
zurc
01. 02. 2017 18.23
+14
nimam a kanala niti popa pa mi nič ne fali ,sem se navadu .sej je še planet pa tistih par ljubljanskih ,dost mam ,sem sej manj pred tv-jem
Janezek1a
01. 02. 2017 14.39
+31
"Današnja mladina je brez delovnih navad in brez spoštovanja do starejših!" tako nekako je pred tisočletji modroval Platon (ali mogoče Aristotel). Tako so starejši vedno doživljali mlade, hkrati pa pozabljali kdo je njihov vzgojitelj! Po domače povedano, ko začneš pljuvati čez mladino pomeni, da si star! Danes lahko najdete tudi mlade z vrednotami in dobrimi delovnimi navadami ( Prevci, Gajser,...) in veliko starejših, ki zabijajo čas. Preberite naključnih 10 komentarjev in videli boste ali so bili vredni časa, da so bili napisani in nato še prebrani....
akmt
01. 02. 2017 14.34
+8
Obstajajo razlicne odvisnosti.Poleg cigaret in alkohola je sedaj internet.Ce nonstop visite gor je to to....
Kollerik
01. 02. 2017 14.28
+16
ta civilizacija je čedalje bolj gnila