Gospodarstvo

Miller 'vdihnil preveč Gazpromovih plinov' ali bodo Putin, Cipras in Orban resno ogrozili evropsko energetsko unijo?

Ljubljana, 15. 04. 2015 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvi mož ruskega Gazproma je EU sporočil, da bo po vzpostavitvi energetske unije plačevala višjo ceno plina. Prav tako nameravajo težišče dobave seliti na turški plinovod. O tem, kako resni so ruski nameni, ali kako resno je treba vzeti zadnje grožnje, analitiki sicer niso enotni.

Aleksis Cipras in Vladimir Putin.
Aleksis Cipras in Vladimir Putin. FOTO: Reuters
Šefu ruskega energetskega giganta Gazproma Alekseju Millerju je uspelo z nekaj spretno usmerjenimi izjavami, pokonci spraviti lep del evropske politike in ekonomskih analitikov.

Na energetskem dogodku v Berlinu je včeraj zagrozil, da bodo evropske države, ki počasi gradijo energetsko unijo, ki bi energente kupovala po skupni ceni, po vzpostavitvi te avtoritete, za ruski plin plačevale višjo ceno. Poleg tega bo njegova družba leta 2019 Evropi nehala dobavljati plin preko nemirne Ukrajine, namesto tega računajo na turški plinovod.
Millerjeve izjave danes odmevajo tudi v večini tiska, ki so mu bližje gospodarske in geopolitične teme.

V Economistu menijo, da je izjava, da bo pri postavljanju skupne cene za članice energetske unije "očitno obveljala najvišja cena", milo rečeno nenavadna. Običajno pač velja, da večja skupina kupcev izpogaja nižjo ceno. "Če Miller meni, da bo skupna avtoriteta pristala na najvišjo ceno, je morda vdahnil nekaj preveč plinov v njegovem podjetju," komentirajo.

Drži sicer, da bi se vsaj malenkostna podražitev obetala državam kot je na primer Nemčija, ki imajo zdaj posebej ugodne pogoje nakupa ruskih energentov. Prav grožnja s ceno medtem ostaja eden glavnih argumentov, s katerimi Rusija draži članice EU in skuša spodkopati evropsko energetsko unijo.

Strategija je doslej imela nekaj uspeha, predvsem s pomočjo Turčije. Pred dobrim tednom se je turški minister za evropske zadeve Volkan Bozkir v Budimpešti srečal z zunanjimi ministri Madžarske, Grčije, Srbije in Makedonije ter z njimi razpravljal o energetski varnosti. Ideja je zrasla prav v Gazpromu, kjer bi zdaj radi plin na meje Evrope (turško-grška meja) pripeljali preko turškega plinovoda.

Gradnjo turškega plinovoda je Miller oznanil decembra, kmalu potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin obiskal Bolgarijo in na hitro odpovedal gradnjo plinovoda Južni tok, za katerega so regulatorji v Bruslju opozarjali, da je v neskladju z evropskimi predpisi, saj bi imel Gazprom v lasti tako infrastrukturo kot plin, ki bi tekel po njem.

Putin hitro našel nove partnerje

Čeprav je nekaj evropskih držav takrat opozarjalo, da je to dejanje, ki ne daje vtisa, da je Rusija kredibilna država, in da bodo novi projekti plinovodov sprejeti z več zadržanosti, je Rusija za nove partnerje v projektu spretno izbrala prav države, ki že tako veljajo za "evropske poredne otroke" in nekaj njihovih sosed.

Madžarski premier Viktor Orban je eden največjih Putinovih oboževalcev v Evropi, zato je hitro skočil na vlak turškega plinovoda. "Tisti, ki mislijo, da lahko EU uživa energetsko varnost brez Rusije, je na lovu za duhovi," trdi Orban.

Zaveznika pa je hitro našel v grškem premierju Aleksisu Ciprasu, ki mu celo doma očitajo, da "grize roko, ki ga hrani (EU), ko se pogaja s podjetjem, ki grozi povezavi". Prav tako Ciprasa očitno ne moti, da bi naj po nekaterih poročanjih celo v Rusiji njegov obisk označili za politično predstavo. Ki pa ji seveda ne bodo rekli ne, dokler ustreza interesom Moskve.

Plinovod
Plinovod FOTO: Reuters

Energetska unija - ideja brez konkretnega

Čeprav so Millerjeve izjave dvignile veliko prahu, pa številni opozarjajo, da povsem brez osnove niso, saj se je vmes izkazalo, da evropska energetska unija morda nima prav trdnih temeljev. Če je njena gonilna sila Donald Tusk v lanskem govoru postavil zelo ambiciozne cilje, je osnovni dokument, objavljen 19. marca letos precej manj ambiciozen.

Dokument poziva k gradnji več čezmejne energetske infrastrukture in vzpostavljanje regionalne skupine za skupno trgovanje z energijo, a sodelovanje ni obvezno, prav tako niso jasni viri financiranja čezmejne energetske infrastrukture. Govora je veliko tudi o diverzifikaciji energetskih virov, a specifičnih odgovorov glede praktične izvedbe ni skoraj nič.

Borba političnih interesov

Medtem ko je za države, ki se zdaj zbirajo okoli turškega toka, prvenstveno vprašanje morda res energetsko, nekoliko povezano še z željo po uveljavljanju lastnih želja napram Bruslju, pa gre pri velikih igralcih - Moskvi in Bruslju predvsem za geopolitično vprašanje.

Evropska unija si želi večje neodvisnosti od Rusije, ker se je ta odvisnost izkazala kot slabost pri reševanju spora v Ukrajini. Bruselj je zato moral precej omejiti svoje ukrepe ob dogajanju na vzhodu Ukrajine. Na drugi strani pa je v precej podobnem položaju tudi Gazprom. Če želi evropske evre za svoj plin, mora ta zaenkrat v Evropo preko Ukrajine, zato je bilo tudi na njihovi strani potrebnega nekaj obvladovanja pri osvajanju Ukrajine, ki ga sicer ne bi bilo.

Prav tako Rusiji ni všeč povezovanje ZDA in Evrope. Medtem ko se pojavlja ideja o več energentih iz ZDA in sestavlja trgovinski sporazum med ZDA in EU (TTIP), Rusija grozi, da bo postala glavni dobavitelj energije glavni konkurentki obeh gospodarstev - Kitajski. Gazprom sicer trenutno EU zagotavlja tretjino vsega uvoženega zemeljskega plina.

O tem, kako resni so ruski nameni, ali kako resno je treba vzeti zadnje grožnje, analitiki sicer niso enotni. Medtem ko eni menijo, da gre za vse večje ločevanje Rusije in EU, drugi verjamejo, da skuša Rusija le iztržiti čim več zase - tako pri gradnji plinovodov kot ceni energentov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciluk
17. 04. 2015 21.51
-1
valjda bankrotirana Grčija in malo mnaj bakrotirana Madžarska bosta ogrozila EU. Ja valjda
nikhrast
16. 04. 2015 17.25
+1
Problem je da imamo toliko nafte in plina da ne vemo kam z njim.
steirer5
16. 04. 2015 22.33
-1
No, vsaj eden kateri razume stvar, Pu%ka je v taki krizi, da je groza. Isce par se bolj spufanih kot je mama Rusaja, da bi "kobajagi" naredil nekaksen pakt. Pozabi, never-ever..
VSEZNALECno1
16. 04. 2015 14.05
+2
KJE JE NOVICA O SLOVENSKEM PRIMANKLJAJU
totalka
16. 04. 2015 01.09
+31
Kdaj bo Evropa dojela da vso zlo prihaja od Amerike........najprej napadejo Irak,Afganistan,Libijo....ustvarijo ISIS in ga celo oborožijo(Sirija),to povleče za seboj povodenj revežev ki bežijo pred smrtjo in kam gredo ???? v Evropo !!!! torej evropi povzročijo ogromne stroške.......nato zakuhajo prevrat v Ukrajini in ker jim preveč ne uspeva nagovorijo svoje sužnje v evropi na sankcije Rusiji,nakar se te sankcije v evropi obijajo ob glavo,evro pade na najnižje vrednosti od kar je uveden. V vsej tej zmedi pa amerika lepo pobira vrhnje !!!! In sedaj bi radi še bolj zaostrili stvari z energetiko !!! zakaj pa ne pošiljajo evropi plina po 200 dolarjev /1000 m3......ahhh oni bi že pošiljajl in prodajal sam ne po tako nisski ceni z transportom.,oni bi 500 in več . In glupa evropa sama sebi daje nož v hrbet !!!! Taka evropa bo kmalu razpadla
aaaaaa122121
16. 04. 2015 11.41
+6
nikhrast
16. 04. 2015 17.21
-4
Po komentarju vidim da v Sloveniji primanjkuje tabletk.
.jest
16. 04. 2015 21.30
+4
Po komentarju vidim, da v severni ameriki primanjkuje občutek realnosti.
steirer5
16. 04. 2015 22.35
-3
Totalki je zmanjkalo rezervnih delov. Dihtunga na glavi, bi rekel...
puspan
15. 04. 2015 22.49
-8
Boste videli, ko bodo Rusi prenehali izvazati sportne avtomobile, Grki pa feferone. Se zal vam bo.
nikhrast
16. 04. 2015 17.24
+0
Pa Nike copate, pa rock muzko, pa McPutin restavracije, pa Ruso-Colo...
Infraping
15. 04. 2015 20.29
-15
Recimo, putin si je lasno zarezo spustu tak ko js nohte, pa ma Kabaevo, js sn lasno zareo ohranu tako ko je bla, ma pa zato Mut blatnike, tak ko čičram.
emilzapata
15. 04. 2015 21.42
+12
povej še enkrat, tako po domače, da bomo razumeli
Infraping
15. 04. 2015 20.27
-1
Odvisno kak namen majo s tem - dober al slab.
ONniON
15. 04. 2015 19.39
+16
ameriškim diplomantom in politikom je v navadi da drugim kolegom govorijo kaj se sme in kaj ne, nedavni primer je bil pri češkem predsedniku ki se namerava udeležiti v moskvi vojaške parade pa mu je ameriški veleposlanik to želel onemogočiti pa mu je predsednik zaloputnil vrata , naj se udeleži če želi, mene rusija prav nič ne moti
anaheim812
16. 04. 2015 09.27
+2
baje si je Zeman že premislil glede udeležitve parade...
steirer5
16. 04. 2015 22.38
Cehi ne pozrejo vsako svin....! Stolcek je pa tam tudi taaaaako fajn.
Pingo44
15. 04. 2015 19.05
+16
Ce jaz zadevo prav razumem bi Gazprom na lastne stroske zgradil plinovod. Zakaj bi potem moral to svojo infrastrukturo dati na uporabo tudi drugim? Ce bi juzni tok financirala EU potem bi bila EU tudi lastnik in bi lahko pocela z njim karkoli. Tole o locevanju infrastrukture in dobave je cisti idiotizem.. In seveda nas bo to mocno usekalo po glavi..
ficfiric 1
15. 04. 2015 18.27
+5
Ma kaj se sekirate...sej bo baje amerika vozila nafto in plin z ladjami v evropo....vsaj tako se govori....kdo sploh rabi te ruse...kar naj imajo svoj plin...hehehehe....lahko so zdej glasni ko se poletje bliza...pocakmo na naslednjo zimo...
anaheim812
15. 04. 2015 18.32
-5
sej je že bla zima, ste rekli jeseni da nas bo zeblo pa nas ni...
nevski
15. 04. 2015 21.03
+11
Ker je EU plačevala plin za Ukrajino, da ni Rusija ustavila dobav.
anaheim812
15. 04. 2015 22.51
-4
nima veze, vi ste rekli da nas bo zeblo... najbolj se pametne delate pa napuvedujete nekaj, kot da ste največji svetovni analitiki.. pol nam pa v oči mečete tistih 5% pravilno napovedanih dogodkov... to jaz tudi znam.
dreko123
15. 04. 2015 17.48
+25
pravilno! - tud če bomo mi nasrkali... se lahko za to zahvalimo svojim izdajalskim lutkastim politikom ki ližejo rit ameriki! - če ne bi metali takih polen pod noge rusiji bi se južni tok že gradil! - so mislili da se lahko delajo norca in sankcionirajo in komandirajo rusijo, so se zmotili.. namesto da bi si izbrali rusijo za gospodarskega partnerja kot do sedaj so se odločili biti pudlji in jo izdati zaradi interesov peščice zahodnih satanistov... - rusija bi to morala narediti še prej!
nevski
15. 04. 2015 17.20
+30
Newsweek je priznal, da ima Rusija kljub sankcijam gospodarsko rast in je v bistvu še močnejša kot prej, saj je industrijska proizvodnja nadomestila zmanjšanje prihodkov od poceni nafte in plina, vendar to ne bo več dolgo trajalo, ker Savdska Arabija potrebuje denar za vojno v Jemnu in že poziva k dvigu cene za energente. Rusija leta 2019 ne bo več rabila Evrope, saj bosta takrat zgrajena tako Sila Sibirije kot tudi Altajski plinovod in bo šel tako plin iz Zahodne Sibirije na Kitajsko in v Indijo. Največja poraženka bo Bolgarija, ki bo ostala brez jedrske elektrarne, brez naftovoda in brez plinovoda, oskrbe skozi Ukrajino pa tudi ne bo več. Preveč so poslušali ZDA in EU.
Mamas&Papas
15. 04. 2015 16.54
+16
Komaj se Rusija in Turčija dogovorita da bo težišče dobave plina na turškem plinovodu, že papež obsodi Turčijo za genocid ......... in to ravno sedaj ..... pa 100 let je imel časa.
Ranunculus
15. 04. 2015 16.08
+11
EU ze pol leta lobira naj se umaknejo sankcije z Irana, da bo lahko dobava plina tekla od tam. Smesno kajne, pred pol leta bi bilo treba Iran nujno napasti, sedaj pa je pa kar naenkrat vse v redu... 24uropaganda.
anaheim812
15. 04. 2015 18.36
+0
ti in tebi podobni govorite že 10 let, da je samo vprašanje časa, kdaj bo Iran napaden s strani ZDA... zdaj ko se pa vaše napovedi niso uresničile, se je pa treba norca delat, ker so dosegli dogovor... smešen si ti...
Balki30
15. 04. 2015 15.36
+3
S to izjavo ni pokonc spravu sam eu politike.....pa ekonomskih analitikov...ampak tudi Balkija.....evo me...takoj k sm čul sm prletu...pa to....tak da brez panike...balki je tu de?
srebrnibreg
15. 04. 2015 15.45
+0
Balki30
15. 04. 2015 16.29
-1
Govoriš zase verjetno...srebrni breg.....jaz sem eno nickni.....samo eden je balki....pa to...prj sm se pa veliko let logiral preko fb....pa to....samo zato ker pišem ...pa to....kapiš ipd.....še ne pomeni da je to vse isto.....pa to.....kapiš....de?
srebrnibreg
15. 04. 2015 17.37
+0
Fredy Meserati
15. 04. 2015 15.20
+15
Sem zadnjič govoril z enim Srbom je rekel, da se nič ne veseli vstopa v EU, saj še šnopsa ne bo mogu doma varit... :-)
puspan
15. 04. 2015 15.50
+3
Fredy Meserati
15. 04. 2015 15.17
+9
Torej se nuklearka še bolj splača... Če le politike nebi bilo zraven... Bi lahko za nekaj milijard )za katere skoraj nebi plačali obresti, večino pa bi lahko priskrbeli partnerji) postali energetsko neodvisni...
zorzul
15. 04. 2015 14.23
-12
Bomo videli.Evropa dela na tem ,da se resi odvisnosti od ruskih energentov in ce ji to uspe,bo ruski medved lacen in podhranjen(elektricni avtomobili,toplotne crpalke....)Se bo veselo
valjhunsinkajtimara
15. 04. 2015 14.25
+10
ker elektika pa pride iz vtičnice kr tako?
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2015 14.50
+9
Ma ja, strelovod prklopiš na vtičnico pa je
puspan
15. 04. 2015 15.51
+5
Super in namesto nizke imas celo visoko napetost.
dreko123
15. 04. 2015 17.52
+5
zorzul... rusija si je zasigurala dobavo energenotov vse naokoli - sploh kitajska dva kanala... čez par let lahko samo res zaprejo pipo evropskim izdajalcem ki so jih izdali in se obrnili proti njej... pa bo potem brusel pa merklova bukovo gledala ko lahko nemčija postane ena navadna bolgarija... preveč industrije je vezano na ruske energetne in jim jo slednji kljub polenom in vsemu sranju še vedno dobavljajo kot resni partnerji!
-5
@dreko123 - Ali ti ne znaš brati, ali pa ne razumeš prebranega... Rusija Evropi dobavlja le 1/3 plina... Ostali 2/3 dobi Evropa iz drugih virov... Evropa je zmožna nadomestiti tudi 1/3 , samo par deset milijard evrov bo potrebnih za izgradnjo potrebne infrastrukture...
hondica
15. 04. 2015 14.22
-8
Zdaj kar naenkrat bodo internetni levaki vsi po vrsti hvalili Orbana, kakšen car da je, mi se bomo pa še bolj krohotali.
valjhunsinkajtimara
15. 04. 2015 14.25
+10
Orban kje ultra desnIčar..... sveta Mađarska zemlja pa to.... EN VAŠIH NOORCEV
hondica
15. 04. 2015 14.27
-3
antiXfashizmXeuXgso
15. 04. 2015 14.53
+8
hondica, orbana je tvoj šef hvalil na velko............
Fredy Meserati
15. 04. 2015 15.19
+5
Na shodu Orbana govorijo isti ljudje, kot na shodih SDS...
korintos23
15. 04. 2015 14.11
+23
Putin pač ni rojen za hlapca kot pri nas 11% desnjakov!
puspan
15. 04. 2015 15.52
+0
A tebi tudi pri koritu pocasi prostora zmanjkuje?
soba666
16. 04. 2015 07.33
-1