Gospodarstvo

Počivalšek ne bo odstopil, vlada optimistična: Cimos bodo reševali s planom B

Ljubljana, 28. 02. 2017 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po sestanku z DUTB in SDH glede propadle prodaje Cimosa dejal, da bo DUTB prestrukturirala Cimos po načelu zasebnega investitorja. Država v Cimos vstopa za omejeno obdobje od 3 do 5 let. V odddaji 24UR ZVEČER je povedal, da ne namerava odstopiti s položaja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek o reševanju Cimosa
    12:02
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek o reševanju Cimosa
  • Iz SVETA: Kako bo vlada reševala Cimos?
    05:10
    Iz SVETA: Kako bo vlada reševala Cimos?
  • Iz 24UR: Ministrov plan B
    03:01
    Iz 24UR: Ministrov plan B
  • Iz 24UR: Politične posledice zaradi Cimosa
    02:46
    Iz 24UR: Politične posledice zaradi Cimosa
  • Iz 24UR: Pod kom je padal Cimos?
    01:34
    Iz 24UR: Pod kom je padal Cimos?
  • Iz 24UR: Država bo s planom B jemala davkoplačevalcem
    01:22
    Iz 24UR: Država bo s planom B jemala davkoplačevalcem

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sklical sestanek predstavnikov gospodarskega in finančnega ministrstva, Družbe za upravljanje terjatev bank  (DUTB) ter Slovenskega državnega holdinga (SDH) glede Cimosa. Po odstopu italijanskega sklada od nakupa te družbe bodo prodajalci zdaj začeli izvajati alternativni načrt.

Počivalšek je po sestanku dejal, da bo DUTB prestrukturirala Cimos po načelu zasebnega investitorja. "Država v Cimos vstopa za omejeno obdobje od 3 do 5 let," je povedal minister, ki je podvomil o verodostojnosti kupca, ki se tik pred zdajci umakne.

Družba TCH Cogeme, prek katere je italijanski sklad Palladio Finanziaria nameraval kupiti 92-odstotni delež Cimosa, je v ponedeljek potrdila svojo odločitev o odstopu od nakupa.
V sporočilu za javnost so v družbi Alta Skupina, ki je potencialnemu kupcu svetovala pri tem poslu, sporočili, da določeni odložni pogoji, ki bi morali biti izpolnjeni do 31. januarja, še vedno niso izpolnjeni in so posledično pravni dokumenti, sklenjeni s konzorcijem prodajalcev, avtomatsko prenehali veljati.

Italijanski sklad je o odstopu najprej obvestil medije, taka ravnanja pa so po mnenju Počivalška neverodostojna. Minister je obenem poudaril, da Cimos posluje dobro in da je dobil od oktobra lani za več kot 400 milijonov evrov novih poslov. "Poročanja o odpovedih naročil strani BMW in GM ne držijo. Zagotovila kupcev za prihodnje bodo ključna za plan B," je dodal.

Kot je pojasnil za 24UR ZVEČER, bo plan B zagotovil dolgoročno stabilnost družbe in predvideva, da bo Cimos prestrukturiral DUTB po načelu zasebnega investitorja. Omenja se možnost združevanja s podjetjem iz podobne stroke, neuradno se je kot ena od možnosti omenjala mariborska Livarna. Slovenija naj bi za začetek v Cimos vložila okrog sedem milijonov evrov. 

"DUTB bo v čimkrajšem času pripravila seznam aktivnosti za ta plan B. Preverila bo tudi možnosti povezovanja z drugimi podjetji iz iste panoge pri nas. Ne gre za državno pomoč, saj bo DUTB ravnala po načelu zasebnega investitorja," je še poudaril Počivalšek. Vse aktivnosti so po besedah ministra usmerjene k ohranjanju delovnih mest na ekonomskih temeljih.

S hrvaško stranjo bodo sedaj skušali najti dogovor, na kakšen način se bodo oni vključili v reševanje Cimosa.

Italijanski sklad je o odstopu najprej obvestil medije, taka ravnanja pa so po mnenju ministra Zdravka Počivalška neverodostojna.
Italijanski sklad je o odstopu najprej obvestil medije, taka ravnanja pa so po mnenju ministra Zdravka Počivalška neverodostojna. FOTO: POP TV

Direktor DUTB Imre Balogh je ob tem pojasnil, da alternativni plan sledi načelom načrta, ki so ga uskladili z italijansko stranjo, in naj bi zagotovil dolgoročen finančni in poslovni obstoj Cimosa. DUTB bo kot zasebni investitor zagotavljal, da bo Cimos posloval učinkovito, da bo konkurenčen v sektorju in ostal eden ključnih izvoznikov.

"Čeprav je v državni lasti, se moram v vseh primerih ravnati po principu zasebnega investitorja," je dejal Balogh. "Skupaj z SDH smo bili pri prestrukturiranju Cimosa zelo uspešni. Ključno je, da bomo tudi kot zasebni investitor še naprej zagotavljali korporativno upravljanje podjetja," je še dodal.

Težav, da bi v tem primeru vstopa DUTB kot zasebnega investitorja v Cimos Evropska komisija prepoznala kot prepovedano državno pomoč, ne pričakuje. Koliko sredstev naj bi vložili v Cimos, danes niso razkrili. "Ne gre za enormne zneske," je dejal Počivalšek in dodal, da država vstopa v Cimos za omejeno obdobje od treh do petih let.

"Zagotovili smo, da se je Cimos uspešno prestrukturiral, napredoval je v smeri kredibilnosti. Temelji so postavljeni, plan je vzdržen, vključuje prispevek vseh strani. Ne gre samo za vložitev državnega denarja, vse strani bodo prispevale svoj del. In tako bomo zagotovili, da se ne bi ponovili drugi negativni primeri," je še pojasnil Balogh.

Glede strahu, da je ob pregledu italijanska stran imela dostop do Cimosovega znanja in bi ga lahko zlorabila, je Balogh poudaril, da bi to pomenilo kršenje zavez, h katerim je bil zavezan italijanski sklad.

Počivalšek kot ključen problem vidi, da je treba kupce prepričati, da bo DUTB ravnal kot zasebni investitor. "V tem kontekstu je dejanje italijanske strani škodljivo za Cimos. Z vsemi potencialnimi kupci so predvideni razgovori v najkrajšem možnem času," je še dejal. Prav tako zaupa vodstvu Cimosa.

Država je sicer že reševala Cimos z državno pomočjo - priglasila jo je dvakrat v skupni višini nekaj nad 130 milijonov evrov, zato bo novo reševanje velik izziv glede na evropska pravila. Da se pomoč države ne bi štela za nedovoljeno, mora Slovenija dokazati, da je bila pomoč oz. transakcija izvedena pod normalnimi tržnimi pogoji oz. da je sprejet ukrep sledil tržni logiki in je tržno racionalen, kar se dokazuje s t.i. testom skrbnega oz. racionalnega zasebnega podjetnika oz. vlagatelja.

Država mora tako dejstvo, da pri sprejetem ukrepu ne gre za prepovedano državno pomoč, dokazati preko načela zasebnega vlagatelja. Torej mora dokazati, da so oz. so bili pogoji, pod katerimi je bil ukrep sprejet oz. izveden, sprejemljivi tudi za zasebnega vlagatelja.

Po odstopu italijanskega kupca od nakupa Cimosa alternativni načrt, ki bo omogočil nadaljnje delovanje podjetja.
Po odstopu italijanskega kupca od nakupa Cimosa alternativni načrt, ki bo omogočil nadaljnje delovanje podjetja. FOTO: POP TV

Plan B ni rešitev za Cimos, pravijo v NSi

Načrt B za Cimos, ki ga je predstavil minister Počivalšek, po ocenah Jerneja Vrtovca (NSi) pomeni dodaten strošek za davkoplačevalce in novo priložnost lobijem za izčrpavanje družbe. "Nikakršna rešitev ni, da država vstopa v lastništvo Cimosa. V lastništvu je bila že zdaj, a neuspešno," je dejal.

"Ne moremo si obetati, da bi v naslednjih treh do petih letih, kar minister Počivalšek obljublja, bili uspešni in Cimos lahko rešili," je poudaril Vrtovec. Opozoril je, da je primer Cimosa prvi pokazatelj, da država ni dobra in odgovorna lastnica.

Počivalšku je očital, da je v zadnjih dveh tednih "že kar nekajkrat obrnil svoje izjave". Vprašal se je, zakaj so se sploh pogovarjali z italijanskim skladom Palladio Finanziaria, če je bil po Počivalškovih besedah neresen kupec.

Minister bi moral po Vrtovčevih besedah prevzeti odgovornost, "saj v tej državi vsi govorimo o odgovornosti, nihče pa je nato dejansko ne sprejme". Ocenil je, da so možnosti za rešitev Cimosa ta trenutek "zelo omejene".

V NSi po Vrtovčevih besedah razmišljajo o interpelaciji, a menijo, da to ni rešitev. "Bojim se, da vložimo interpelacijo, zgodi se seja v državnem zboru in karavana gre naprej," je dejal. "Predvsem je minister sam pri sebi poklican, ali bo požrl vse tiste besede, ki jih je izrekel glede reševanja Cimosa, ali ne. To je bil njegov ključen projekt tega mandata, naredil pa ni ničesar," je bil kritičen Vrtovec.

Dejal pa je, da Počivalška, "če to zadostuje", pozivajo k odstopu. "V tem primeru bi moral Počivalšek sam oditi in interpelacija sploh ne bi bila potrebna," je izpostavil.

K odgovornosti bi morali po Vrtovčevih besedah poklicati tudi Slovenski državni holding in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). "Najbolj odgovorna pa je država, saj je bila posredna in neposredna lastnica Cimosa, zato je prva odgovorna, da je Cimos danes tam, kjer je," je dodal.

Po odstopu italijanskega kupca od nakupa Cimosa alternativni načrt, ki bo omogočil nadaljnje delovanje podjetja.
Po odstopu italijanskega kupca od nakupa Cimosa alternativni načrt, ki bo omogočil nadaljnje delovanje podjetja. FOTO: POP TV

Vojko Čok: Tečemo za zamujenim vlakom 

Razloge za takšen razplet Cimosove zgodbe gre iskati predvsem v prevelikem razkoraku med upravljanjem družbe in operativnim delom v njej, je prepričan dolgoletni nadzornik in predsednik uprave Banke Koper Vojko Čok. Kot je dejal, bi bilo škoda izgubiti tako tehnično znanje, paziti pa je treba predvsem, da se s podjetjem ne bi kdo okoristil.

"Upravljanje je zanemarilo tisto, kar je pravzaprav njegova temeljna naloga - da skrbi za dolgoročno vzdržnost poslovanja podjetja," je ocenil Čok. Cimos je po njegovih besedah tehnično zelo dobro podkovano podjetje, kar med drugim dokazujejo pogodbe, ki so jih podpisali doslej.

"Ne gre le za dobaviteljske pogodbe, temveč tudi pogodbe na področju razvoja posameznih delov in sklopov z najvidnejšimi svetovnimi avtomobilskimi podjetji," je izpostavil Čok. Odgovornost za to pripisuje tistim, "ki so imeli upravljanje v rokah". To so po njegovih ocenah nadzorni svet, upravni odbor, menedžment in tudi lastniki.

Glede trenutnega dogajanja je Čok prepričan, da "tečemo za zamujenim vlakom, namesto da bi pravočasno prišli na postajo". Po njegovem mnenju bi morali pravočasno sprejeti prave ukrepe; to je bilo takrat, ko je bila Slovenija enakopravnejša partnerica v postopku.

Tečemo za zamujenim vlakom, namesto da bi pravočasno prišli na postajo, je prepričan Vojko Čok, dolgoletnik nadzornik in predsednik uprave Banke Koper.

"Bila bi velika škoda, če bi šlo tehnično znanje Cimosa v nič," je poudaril Čok. Opozoril je, da se lahko zgodi, da bo podjetje "postalo plen" in se bo z njim nekdo okoristil. "Zna se zgoditi, da bo nastala velika in nepopravljiva škoda, kar bo vodilo v izgubo pogajalskega položaja, nekatere stvari pa bo treba nastaviti na novo," je poudaril.

Propad Cimosa bi imel po Čokovih ocenah negativne posledice ne le za Obalo, temveč za celotno Slovenijo, saj podjetje sodeluje s partnerji iz vse države. Velika škoda bi nastala tudi zaradi tega, ker Slovenija po Čokovih besedah veliko stavi na nastop na mednarodnih trgih z izdelki višjega razreda, kjer bi lahko imel Cimos pomembno vlogo.

"Če bi se zgodilo najhujše, bi se znanje verjetno znalo uporabiti, a v čisto drugih kombinacijah," je ocenil Čok. Izpostavil je še, da bi se takšnim razmeram v Cimosu lahko izognili, če bi pravočasno sprejeli prave odločitve. "Cimosovi kupci še naprej dobro poslujejo in če bi odnosi potekali tako, kot morajo in kot bi lahko, teh Cimosovih težav ne bi bilo," je poudaril.

Združena levica: Zasebno investitorstvo pomeni skubljenje podjetja 

Zasebno investitorstvo pomeni "skubljenje" podjetja z namenom povečanja dobičkonosnosti in ponovnega poskusa prodaje, so prepričani v ZL. ZL zahteva sklic nujne seje odbora DZ za gospodarstvo, na kateri bodo obravnavali problematiko Cimosa. S sklepi predlagajo, da DUTB podjetje dokapitalizira in prestrukturira ter ga preda v upravljanje SDH. Želijo še, da se Cimos opredeli kot strateško naložbo, je na novinarski konferenci pojasnil vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec.

Spomnil je na izjavo ministra Počivalška, da bo DUTB Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja in da država v Cimos vstopa za omejeno obdobje od treh do pet let. Po mnenju ZL to pomeni, da bo Cimos po dveh letih "mešetarjenja z njim" šel čez cikel odpuščanj, racionalizacij in povečevanja dobičkonosnosti, da bi ga država lahko ponovno poskušala prodati, kar pa da je izrecno škodljivo.

V ZL so proti prodaji Cimosa, ker da se na zasebne lastnike ne gre zanašati.
V ZL so proti prodaji Cimosa, ker da se na zasebne lastnike ne gre zanašati. FOTO: Damjan Žibert

"Da podjetje v državni lasti skubimo in odpuščamo zaposlene, pomeni, da bomo na državo naložili stroške zato, da si bo to podjetje lahko povečalo dobičkonosnost," je ocenil Mesec in dodal, da to ni smotrno državno upravljanje. Države namreč po njegovih besedah ne sme zanimati samo dobičkonosnost podjetja.

V ZL bodo vztrajali pri tem, da se Cimos pripravi na to, da dolgoročno ostane v državni lasti, da se razvije in ohrani delovna mesta ter se iz njega naredi, kar je nekoč bil. Po ocenah Mesca je treba najprej zastaviti dolgoročno vizijo Cimosa. Torej narediti stabilen plan za denimo 10 let, si v tem času zadati cilje, kako reprogramirati in poplačati kredite ter oceniti raven potrebne dokapitalizacije, je pojasnil.

Vsekakor pa so v ZL proti ponovni prodaji, saj se, kot ocenjujejo, na zasebne lastnike ne gre zanašati. Luka Mesec je spomnil na primer Telekoma Slovenije, ko je podjetje stagniralo, ko "se je z njim mešetarilo in je bilo celotni konkurenci razkrit njegov poslovni model skozi poskus privatizacije, na koncu katerega si je prevzemnik premislil".

Prodajni postopek Cimosa je stekel avgusta lani, ko so se za skupno prodajo 92,3-odstotnega deleža Cimosa odločili DUTB (47,5 odstotka), država oz. SDH (24,26 odstotka), NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,2 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka). Pogodbo so oktobra lani nato podpisali z edinim preostalim interesentom, italijanskim skladom Palladio Finanziaria oz. njegovo družbo TCH Cogeme, ki pa je na koncu zaradi zapletov glede reševanja Cimosovega pravnega spora na Hrvaškem od nakupa odstopil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1046)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
01. 03. 2017 18.57
-1
Nobenih politicnih posledic ne bo;razen teh da bojo nasi politiki se dodatno pokasirali.Posledice bo pa prevzel na pleca Slo delavec ki bo ta lopovluk placal
Absolutist 1
01. 03. 2017 18.53
+0
Počivalšek, DUTB -slaba banka ustanovljena kot družba Republike Slovenije.
LLLEPI
01. 03. 2017 18.37
+1
To pomeni da bo se naprej pocival in zivel na racun delavcev
LLLEPI
01. 03. 2017 18.33
+0
Počivalšek ne bo odstopil, vlada optimistična: Cimos bodo reševali s planom B. Ovili ga bojo z davkoplacevalskim denarje S
LLLEPI
01. 03. 2017 18.34
+1
LLLEPI
01. 03. 2017 18.35
+2
Resujejo svoje zepe brez dna ne pa CIMOSA politiki in vodilni kader ciosa so si vse sprivatizirali
proletarec1
01. 03. 2017 18.30
+1
V DRŽAVI SLOVENIJI DOBRO ŽIVIJO SAMO LOPOVI!!!!DELAVCI, KI GARAJO PO PODJETJIH IN TOVARNAH, PA ZA ZAHVALO DOBIJO NOGO , PA SE NIMAJO KAM PRITOŽIT.TUDI UPOKOJENCI, KI SO SE 40 IN VEČ LET ZNOJILI PO TOVARNAH IN PODJETJIH, DANES ŽIVIJO NA ROBU OBUPA. DOKLER SE PRI NAS NEBO ZGODILA ROMUNIJA, BO VSAK DAN SAMO ŠE SLABŠE.
Absolutist 1
01. 03. 2017 18.05
+0
Sprožil se je že upniški plaz.Banka Heta je že vnovčila od zavarovanja kredita 2 mio in čez dva dni še 30 mio evrov,katerega ni Cimos poravnal že od avgusta lani.Kmalu mu sledijo še drugi.Odpovedi poslov Citroena,Opla in sedaj še BMW-ja so še pika na i.Reševanje Cimosa z davkoplačevalskim denarjem do volitev se ni obneslo.Visoko leteče besede in laži Počivalška ,kako bo država reševala Cimos,morda pomirja javnost,ne pa tudi upnikov.Upniki bodo sedaj vnovčili še za 137 mio evrov zavarovanj.Začetek konca Cimosa je tu.Vlada pa še kar vlada.
Fuck the system
01. 03. 2017 16.37
+1
Delajo kar hočejo!
manucao
01. 03. 2017 16.18
+1
Postavimo prave osebe na pravo mesto in potem bi se zadeva nekako popravila. V našem primeru vse sami nsposobnjakoviči!!!
DonDonDan
01. 03. 2017 16.03
+1
Država bo nalila notri denar, mafija pa ga bo pokradla, tako kot v bankah! Če je kdo v ponedeljek gledal Studio City, kjer sta Jamnik in Kranjčeva direktrno priznala, da v tujini obstajajo tiste milijarde, ki so bile pokradene v bankah in čaka, da bo investiral v Sloveniji.
mijavci
01. 03. 2017 15.51
+2
Država bo vstopila kot zasebnik le denar bo javni. To v Bruslju ne bo šlo skoz.
Absolutist 1
01. 03. 2017 15.19
+1
No, pa smo dobili "TROJKO" ,vlada-Počivalšek Zdravko,DUTB- Imre Balogh,SDH- Lidia Glavina.
mallonge
01. 03. 2017 15.21
+2
Draga naša Lidija...............deluje kot nepismena Jerica in njen prvi rezultat je tudi tak.
Borut Stari
01. 03. 2017 14.16
+5
Popivalšek naj gre počivat domov.. Na svoj račun.
Finfer
01. 03. 2017 13.54
+0
Koliko denarja bi prihranili če bi enostavno to propadlo podjetje zaprli in vse zaposlene nagnali obdelovat kmetijska zamljišča po celi sloveniji !!in sicer vključno z zaposlenimi na dutb in sdh ter gospodarskem ministrsvu!
bublika
01. 03. 2017 13.56
+3
Še več bi prihranili če bi zmanjšali državni aparat na optimum....
devlon
01. 03. 2017 13.14
+7
ne bo odstopil, temveč bo raje Počival
moucek
01. 03. 2017 13.36
+8
Potem ga pa zelo slabo poznaš! Ne bo počival, to je vse sam zrežiral, da bo lahko še nekaj milionov nakradel Tako, kot v termah Olimia. Kar vprašajte tam zaposlene, koliko in kaj je sprivatiziral, kaj pa imajo zaposleni od tega.
ecnarf
01. 03. 2017 16.25
sodelujem
01. 03. 2017 12.57
+4
Kaj pa tisto kar so do DUTB..... razprodali oz olastninili.......?????Ni?? (pokradli)...nič??? ja svet je nastal po l 2008........
CyberWorm90
01. 03. 2017 12.45
-3
kdo že se je zmislu DUTB? : )))
enakostzavse
01. 03. 2017 12.55
-2
Minusi govorijo o krivcu. O dr. ivanu, plemenitemu zločincu !
CyberWorm90
01. 03. 2017 12.58
-5
janšot je preweč neumen za kej tacga k je sam en faliran fdw obramboslowc : ))) wirantowc šušteršič se ga je zmislu : )) janšotowa koalicija je pa pozegnala : )))
sid33
01. 03. 2017 15.48
+3
a niso prejšnje ankete pokazale, da je JJ najbolj nepriljubljen politik? zakaj pa potem pljuvači JJ dobivate minuse na tem levaškem portalu?
CyberWorm90
01. 03. 2017 15.58
-3
7 minuskou pa 3 pluski je zate merodajno kaj si misli 1 miljonski folk : ))) goworim o wolilcih : ))) izidi wolitew so pa znani : ))) zmagujemo wedno newolilci k ne hodmo na wolitwe : )) 50 pljus mamo skor wedno : )) ostali ste pa manjšina k wolte al lewake al pa komunistično partijo sds : )))
zulj001
01. 03. 2017 12.41
+3
Desna vlada je v prvi vrsti morala odit ravno zaradi tega ,da levičarji lahko brezmadežno kradejo v takoimenovanih "državnih" podjetij ..............
enakostzavse
01. 03. 2017 12.44
-6
Narobe tolmačeno. Vaša vlada je morali it, ker je ustvarjala tajkune, kradla in drugače zločinsko delovala proti lastni državi.
sodelujem
01. 03. 2017 12.46
+1
enakostzavse
01. 03. 2017 12.53
+2
Da ne bom toliko bluzil, kot ti, samo vprašam, v kterih letih so se kot po tekočem traku rojevali tajkuni ? Vkaterih letih je bilo največ pokradenega državnega premoženja. V katerem letu se je podpisal nalog za izgradnjo teš6 in kdaj je istrabenz potrošil na stotine milionov ?
CyberWorm90
01. 03. 2017 12.54
+1
12. awgusta 2005 sta pršla pa bawčar pa šrot k janšotu na odojka : )))
paracelsiuss
01. 03. 2017 13.00
+8
enakostzavse....teb so pa tile LDS in tajkuni foruma 21 čist fino.....so samo rdeči tajkuni, tudi Bavčar je bil rdeč, LDS...tajkuni, da niso rdeči NE obstajajo..tupalo lažnivo.....
paracelsiuss
01. 03. 2017 13.01
+11
Dobro si zapomnite tole kar bom napisal! --- Pot v stanje v katerem smo danes se je začela 1994 ko je takratni finančni minister Mitja Gaspari LDS v vladi g Drnovška UKINIL SDK IN ODPRL POT DIVJI PRIVATIZACIJI IN NEMOTENIM ODLIVOM DENARJA V DAVČNE OAZE -- V tistem letu 1994 je takratna šefica SDKA Romana Logar SDS podala na tožilstvo 1200 ovadb zaradi divje privatizacije in gospodarskega kriminala ZA NAGRADO JO JE TAKRATNA LDS VLADA ODSTAVILA IN UKINILA SDKA --- 1996 isti finančni minister in ista LDS vlada preoblikuje takratne sklade,ki so upravljali z cerfitikati v PIDE in omogoči parim ljudem NESRAMNO OBOGATETI tako imenovani PIDOVSKI BARONI g VALANT,POLIČ,HORVAT,DROBNJAK,PUŠNIK in td..... -- 2000 Takrat g Bavčarja iz podpredsedniškega mesta LDS postavijo na vrh Istrabenza samo,da so se v LDS izognili razprtijam saj je takrat na kongresu LDS g Drnovšek dokaj tesno premagal Bavčarja -- 2002 g Kučan in g Turnšek OSEBNO PREDLAGATA g Šrota za šefa pivovarne laško in to za zasluge,ki jih je imel g Šrot v takratni pivovarski vojni z interbrujem,takrat se je začelo plenjenje in tajkunizacija državnih podjetji - 2002 Vzporedno se do popolnosti omreži še finančni sektor z NASTAVITVIJO g Kramarja na čelo NLB in z nastavitvijo stalnice pri bar..... g Gasparija za guvernerja BS,in krog je bil sklenjen! ......
CyberWorm90
01. 03. 2017 13.05
-6
ti kr kopirej paracelzius : ))) glawno da sta se bawčar pa šrot nažrla odojka na unmu sestanku 12. awgusta pr janšotu : ))) wrjetn sta pršla sam mal pogledat kok zgleda janšot pa če ma dobrega odojka : )))
CyberWorm90
01. 03. 2017 13.05
-1
Spomin na 12. avgust 2005 Danes minevajo točno štiri leta od ene najbolj razvpitih zgodb v slovenskem gospodarstvu, prodaje državnega deleža v Mercatorju. Na sestanku pri takratnem predsedniku vlade Janezu Janši so se sestali Boško Šrot, Igor Bavčar, Andrijana Starina Kosem in Matjaž Gantar. Že konec junija so se Šrot, Bavčar in Gantar dogovorili, da dobi KD Group Abanko, Istrabenz in Pivovarna Laško Mercator, država pa vpliv na Delu. 12. avgusta 2005 so si vpleteni še segli v roke. Takrat si gotovo ni nihče mislil, koliko prahu bo dvignila prodaja Mercatorja in kako bo recesija onemogočila Šrotove in Bavčarjeve načrte.
CyberWorm90
01. 03. 2017 13.11
-3
nism nč reku da rdeči ne kradejo : )) pokradli so defenitiwno weč k pa drugi tardeči k se izdajajo za desne : ))) če bi bla janšotowa koalicija 20 let na ablasti bi pa oni weč pokradli : )) dnar nubenmu ne smrdi : )))
Uporabnik113189
01. 03. 2017 13.12
+1
paracelsiuss, je razlika če se sto mravljic ukvarja s prahom od sladkorja, medtem ko tri velike mravlje vozijo s šleperjem tone cukra na varno..Ja, mravljice so krive..
zulj001
01. 03. 2017 14.33
+2
paracelsiuss,točno tako ,tajkunske kredite je delil LDS-ov človek v NLB-ju Kramar in njemu podobni. Zanimivo ,da več časa preteče od Janševe vladavine bolj se krade.Po vsej verjetnosti levi kradejo pa Janši nakazujejo,ali kako je to....Ne nazadnje NLB je bila vedno v popolnoma v rokah levice ,tako da to prazno nakladanje kako je Janša delil kredite NLB ne pije vode.Preiskovalni komisiji o bančni luknji levica na vse načine onemogoča delo ,verjetno ščitijo Janšo.....
PS2Xministri
01. 03. 2017 12.39
+6
G.SPOČITI... ko ste bili na dopustu je imela država največji profit od vas.. ko ste se kaj dogovarjali je pa postal pogovor za nas Slovence zelo drag.......in še predlog nazaj na dopust.
flum
01. 03. 2017 12.31
+3
Kdaj pride na vrsto tisti plan, ki je lepo opisan v Metulju?
inside1
01. 03. 2017 12.23
+12
Mislim, da sta tale minister in pa Gašperšič res vrh ministrske nesposobnosti in praznih obljub..... Dobra igralca po navodilih nekoga verjetno..... Za prvega so delali drugi v Olimju in je on samo slavo pobral, za drugega se pa ve že od prej, da ne nesposobni birokrat, ki je prišel do vrha..... Kot je včeraj dejal oni bankir v oddaji, vsi bi bili glavni in odločali o vsem, odgovornosti pa ne bi imel nihče. In prav je imel......
enakostzavse
01. 03. 2017 12.42
+0
Tvoji pa so bili sposobni. Še danes se komaj pobiramo od njihove sposobnosti.
inside1
01. 03. 2017 13.07
moji?? mojih ni!!!! so pa vsi enaki...........ni razlike..... škoda živcev za bilo kaj......
bublika
01. 03. 2017 13.58
+1
Točno . Spet se delimo na moje in tvoje? Tisti ki to deli nima bogve kaj v svoji buči.....