Ministrstvo: če želite uveljavljati pravice, imate dva meseca časa, da o neskladnosti obvestite prodajalca

Gospodarsko ministrstvo po razkritju afere VW intenzivno proučuje možnosti, ki jih imajo na voljo slovenski potrošniki. Zaradi nadaljnjega zbiranja informacij končnega odgovora še ne morejo podati, so pa kupce vozil opozorili na nekaj nujnih postopkov.

Volkswagen

(Foto: Reuters)

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pravijo, da pozorno spremljajo dogajanje v zvezi z vgrajevanjem programske opreme, ki prilagodi emisije onesnaževanja iz dizelskih vozil v času uradnega testiranja v laboratoriju, v nekatera vozila skupine Volkswagen in proučujejo možnosti, ki jih imajo na voljo slovenski potrošniki na podlagi predpisov, ki urejajo področje varstva potrošnikov. "Pri tem se zavedamo pomena avtomobilske industrije za slovensko gospodarstvo, po drugi strani pa je naša naloga tudi skrb za varstvo potrošnikov, ki bi bili lahko v tem primeru oškodovani," pravijo.

Volkswagen

(Foto: Reuters)

Ministrstvo tako v tej zvezi izvaja aktivnosti, ki bi potrošnikom olajšale postopek odprave negativnih posledic, povzročenih z ravnanjem skupine Volkswagen. A vseh potrebnih podakov še nimajo. "Bistveno je, da najprej o zadevi zberemo vse uradne in preverljive informacije. Tako smo na Porsche Slovenija d.o.o., ki je generalni uvoznik in zastopnik za vozila skupine Volkswagen, naslovili dopis, v katerem smo jih pozvali k predložitvi uradnih podatkov o številu spornih vozil, časovnem okviru odpravljanja napak ter načinu odprave napak. Podjetje smo tudi pozvali, da naj morebitne spore rešuje v okviru dobre poslovne prakse sporazumno v korist oškodovanih potrošnikov," so zapisali. 

Sklicali so tudi sestanek pristojnih organov ter se dogovorili o izmenjavi informacij, saj kršeni predpisi glede standardov in homologacije ne sodijo v pristojnost njihovega ministrstva, temveč Ministrstva za infrastrukturo. Poleg tega so na ministrstvu podprli prizadevanja, usmerjena v spremembe predpisov na evropski ravni, s katerimi bi zagotovili realne podatke o emisijah izpušnih plinov, saj da bodo le na tak način potrošniki ob nakupu prejeli natančne informacije o vozilu.

Volkswagen motor

(Foto: Reuters)

Ministrstvo: Od prejema pisma s strani Porsche Slovenija le dva meseca časa, da obvestite prodajalca

Celovite informacije, kako lahko potrošniki ukrepajo, zaradi pomanjkanja uradnih podatkov , ki bi pričali predvsem o naravi neskladnosti in potrebnih posegih za odpravo, še ne morejo podati. So pa ob tem potrošnike posvarili, da morajo, v kolikor se bodo odločili uveljavljati pravice, ker dobavljeno vozilo nima pogodbeno dogovorjenih lastnosti, neskladnosti na vozilu notificirati pri prodajalcu v roku dveh mesecev od odkritja neskladnosti (npr. od prejema pisma s strani Porsche Slovenija v zvezi s tem), če od nakupa še nista minili dve leti. "V nadaljnjem razvoju dogodkov, se bo pokazalo, ali imajo potrošniki poleg odprave neskladnosti na voljo tudi drugačne možnosti," še dodajajo.

V prihodnjih dneh nameravajo z namenom razjasnitve okoliščin in trenutnih ukrepov pristojnih organizirati srečanje s predstavniki medijev, na katerem bodo sodelovali tako predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo kot tudi Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za okolje in prostor, Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa ter Tržnega inšpektorata Republike Slovenije.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
izbrisaniodpotv 23.10.2015 19:45:13
najbol se prtozujemo tisti ki smo vcasih vozili vw in nam lastniki vw pametujejo kolk majo varcne avte in vzdrzljive a me kr kozlat prime ko zagledam vw tdi pred sabo ki kadi ko lokomotiva in se vlece tako pocasi da bi ga se polz prehitel.Vsakih 10kmh presalta v visjo prestavo in ze kilometer pred rdeco bremza.Kjer je omejitev 50 vozi 40 kjer je omejitev 130 vozi 80. .Vi kr lazte svojim otrokom men ne boste.
Več komentarjev