Gospodarstvo

MLM bi lahko dobil kredit, na potezi je še država

Maribor, 17. 05. 2013 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upniki mariborske livarne soglašajo z najetjem kratkoročnega kredita, ki ga družba potrebuje za redno poslovanje. Kredit bo odobren, če bo dala poroštvo še država. Samo aprila je imela družba za dobra dva milijona evrov izgube.

Upniški odbor Mariborske livarne Maribor, ki ga vodi NKBM, se je na svoji prvi seji 8. maja seznanil s poročilom o finančnem položaju družbe ter načrtom finančnega prestrukturiranja. Ob tem je soglašal z najetjem petih milijonov evrov kratkoročnega likvidnostnega kredita, ki ga družba potrebuje za redno poslovanje.

Kot je razvidno iz rednega mesečnega poročila, ki ga je predsednik uprave MLM Boris Šlamberger predložil mariborskemu sodišču in je objavljen na spletni strani Ajpesa, bodo banke omenjeno posojilo sicer odobrile pod pogojem, da dobijo ustrezno državno poroštvo.

Konec aprila so zaposleni v hčerinskih družbah livarne stavkali, ker niso dobili plač. Bali so se tudi stečaja, ki se je pozneje tudi uresničil.
Konec aprila so zaposleni v hčerinskih družbah livarne stavkali, ker niso dobili plač. Bali so se tudi stečaja, ki se je pozneje tudi uresničil. FOTO: Mia Media

V devetčlanskem upniškem odboru so poleg NKBM še Probanka, Sparkasse Bank, SID banka, Unicredit Bank, Ekosklad, Metalka Handelsgesellschaft iz Dunaja, ki je za trojčkom bank s skoraj desetimi odstotki tudi druga največja lastnica MLM, Slovenski regionalni razvojni sklad in Elektro Maribor Energija Plus.

Dolgoročne obveznosti MLM so konec aprila znašale skoraj 15 milijonov evrov, podjetje pa je aprila ustvarilo za slabih 3,5 milijona evrov prihodkov. To je skoraj 275.000 evrov manj od načrtov, a je to tudi posledica opuščanja prodaje sanitarnega programa, potem ko sta hčerinski družbi Armal in Sanitec konec aprila šli v stečaj. MLM je tako samo v aprilu ustvaril za dobra dva milijona evrov izgube.

MLM optimizira poslovanje

V podjetju sicer izvajajo optimizacijo poslovanja, v zvezi s čimer so začeli zbirati ponudbe za nabavne cene blaga, pri čemer z iskanjem novih dobaviteljev in sestavljanjem novih dogovorov s starimi poskušajo priti do nižjih cen.

Na področju zniževanja stroškov dela pripravljajo optimizacijo števila zaposlenih v Alutecu in Aklimatu ter v programu Kovačnice, ki jo bodo v skladu z načrtom prestrukturiranja spet aktivirali znotraj MLM. Prav tako bodo reorganizirali skupne službe na ravni celotne družbe.

Za zniževanje stroškov storitev bodo v podjetju prekinili tiste pogodbe, ki niso nujne za redno delovanje, ter iskali nove dobavitelje za storitve, ki so nujno potrebne. Ob tem bodo čistili prodajno ponudbo v skladu s strategijo družbe in aktivno delali na izterjavi zapadlih terjatev.

Če odstopi Gorenjska banka ...

Njihove načrte pa lahko pokvari odstop Gorenjske banke od pogodbe o ureditvi medsebojnih razmerij ter njen preklic moratorija, ki so ga imeli sklenjenega z osmimi bankami in je predvideval moratorij na odplačilo glavnic in obresti do konca leta.

Takšen odstop od sporazuma namreč pomeni, da njegova veljavnost preneha tudi za vse ostale podpisnike, razen če se ti ne dogovorijo drugače. Ob tem Šlamberger poudarja, da prekinitev veljavnosti moratorija lahko resno ogrozi izvedbo načrta finančnega prestrukturiranja v postopku prisilne poravnave.

MLM je od 26. aprila v postopku prisilne poravnave. Družba je imela konec marca skupno za 74,16 milijona terjatev. Navadnim upnikom predlaga 50-odstotno poplačilo terjatev najpozneje v štirih letih po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi. Pravnomočni sklep o potrditvi prisilne poravnave naj bi bil po oceni uprave v veljavi v drugem polletju, skrajni rok poplačila pa bi bil v drugi polovici leta 2017.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
19. 05. 2013 11.24
+9
Prejšnji protesti so bili največja prevara za delovne ljudi v Sloveniji, katere so organizirali privilegiranci javnega sektorja(petokolonaši) s pomočjo"šrot futra" ki je sedaj normalno osamljen.To se pokaže ravno pri sedanjih protestih v Mariboru, ko privilegirancev ni več zraven, ker so dobili svoje z virantovim dagovorom in dali rep med noge ter se potuhnili.
dajno
17. 05. 2013 16.49
+4
"Navadnim upnikom predlaga 50-odstotno poplačilo terjatev .." Lo po vi! Bankam pa bi 100% poplačilo plus obresti aaa??
antonino
17. 05. 2013 16.24
+0
PA KAJ NAJ SEDAJ ZOPET POMAGA DRŽAVA, ČE FIRMA NI SPOSOBNA DELAT POZITIVNO, JE BOLJE, DA CRKNE, KO JE ZADOLŽENA DVA MIO, KOT PA POTEM 10
ZokiJeNas
17. 05. 2013 14.34
+5
Livarno podariti Avstriji in jo razglasiti za njihovo ozemlje, pa bo dela za vse in ni treba nobenih posojil.
kosez
17. 05. 2013 14.33
+6
eee moj Maister, kaj nam pomaga da govorimo slovensko, če nimamo kaj za na talar dat!!
kokojambo
17. 05. 2013 13.59
Zdaj bi oni začeli reševat podjetje ko ima dolga več kot ima v dveh letih prihodkov... Kje so pa prej bili ! enako velja za Cimos
daf3
17. 05. 2013 13.20
+2
Koliko parazitov imajo delavci nad sabo naj pogledajo saj oni ustvarjajo izgubo in firme v firmah da preusmerjajo denar na svoje račune in nato prosijo za pomoč ali pa najemajo kredite za uničenje firme
Leonardo09
17. 05. 2013 12.24
+3
vodstvo in lastništvo se mora zamenjat,če je ob maksimalnem delu zguba je bolje stečaj in izluščit zdravo jedro s katerim se nadaljuje