Gospodarstvo

Slovenija in štiri banke z nižjo bonitetno oceno

Frankfurt, 23. 12. 2011 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bonitetna agencija Moody's je znižala kreditno oceno Slovenije za eno stopnjo ter bonitetno oceno štirih slovenskih bank. Ekonomista Polanec in Kovač opozarjata, da izboljšanja še ni na vidiku.

Včeraj je odjeknila novica, da nam je bonitetna agencija Moody's znižala kreditno oceno za eno stopnjo, in sicer z Aa3 na A1. To so storili zato, ker bo morala Slovenija verjetno dodatno dokapitalizirati največje slovenske banke in s tem obremeniti proračun. Povečujejo se tudi tveganja za Slovenijo zaradi krize v območju evra, ocenjujejo v Moody's in dodajajo, da so tudi napovedi negativne.

To je novo znižanje bonitetne ocene Slovenije pri agenciji Moody's v zadnjih treh mesecih. Bonitetna hiša je namreč 23. septembra že znižala oceno za državne obveznice z Aa2 na Aa3. Že tedaj je posvarila tudi pred možnostjo novega znižanja bonitete.

Moody's je Sloveniji znižal bonitetno oceno.
Moody's je Sloveniji znižal bonitetno oceno. FOTO: Reuters

Za znižanje kreditne ocene Slovenije so se pri Moody's odločili predvsem zaradi nadaljnjih tveganj in negotovosti za slovenski proračun, ki jih predstavlja bančni sektor. Kot ocenjujejo, skupna sredstva slovenskih bank predstavljajo približno 136 odstotkov slovenskega bruto domačega proizvoda, "kar je relativno veliko glede na druge sisteme v Vzhodni Evropi".

Pri Moody's ocenjujejo, da bodo slovenske banke ob nadaljevanju krize, slabitev kapitala in slabšanja donosov potrebovale več, morda celo veliko pomoči države. V agenciji tudi napovedujejo, da se bo položaj ob šibki rasti v letih 2011 in 2012 ter ob možnosti recesije še poslabševal. Zato so danes znižali tudi bonitetne ocene za štiri slovenske banke – Novo Ljubljansko banko (NLB), Novo Kreditno banko Maribor (NKBM), Abanko Vipa in SID Banko.

Kot ocenjujejo, se bo delež slabih kreditov v največjih bankah do konca naslednjega leta povečal že na 20 odstotkov. Država pa bo morala v naslednjih letih v bančni sektor nameniti od 2 do 8 odstotkov BDP, menijo.

Druga pereča zadeva, zaradi katere so se pri Moody's odločili za znižanje bonitetne ocene Sloveniji, je porast srednjeročnih tveganj za gospodarsko rast "malega in zelo odprtega slovenskega gospodarstva", ki bodo rezultat vse večjih fiskalnih restrikcij v območju evra. To bo vplivalo na dohodke izvoznikov in tudi bank, s tem pa bo to zelo verjetno povzročilo dodatne izzive Sloveniji pri zmanjševanju državnega dolga, menijo.

Pri tem so opozorili tudi na nestabilno politično situacijo in na "trenutno nejasne politične večine" za sestavljanje vladne koalicije, kar bi lahko še dodatno zakompliciralo in odložilo sprejemanje gospodarskih in fiskalnih ukrepov.

Tretji večji razlog za znižanje ocene predstavlja tudi kriza v območju evra in zagotavljanje finančnih sredstev za reševanje skupne valute. Kot opozarjajo, zelo nestabilna situacija na evropskih finančnih trgih predstavlja dodatna tveganja tudi za države z majhnimi jamstvi, kot je Slovenija.

Prav tako pri Moody's niso optimistični glede prihodnosti za Slovenijo. Napoved gibanja je negativna, bi pa pomagale vse gospodarske in fiskalne politike, ki bi bile podlaga za znatno in trajnostno izboljšanje proračunskega stanja, torej če bi prišlo do proračunskega presežka, s čimer bi začeli zmanjševati zadolženost, so zapisali v obrazložitvi.

Preberite tudi: Bonitetna hiša Moody's je naši sosedi Avstriji podelila najvišjo bonitetno oceno, saj se država lahko pohvali s primerno raznolikim gospodarstvom, nizko stopnjo brezposelnosti in krepkim finančnim stanjem. Oktobra je bilo v Avstriji brez dela 4,1 odstotka prebivalcev.

Janković meni, da je znižanje upravičeno

Najverjetnejši mandatar za sestavo vlade Zoran Janković meni, da je glede na trenutno politično nestabilnost v Sloveniji znižanje bonitetne ocene upravičeno, prvi protiudarec znižanju pa je po njegovem mnenju sprejetje interventnega zakona. "Če bomo tako nadaljevali in imeli strokovno vlado, bo to prvi korak za dvig bonitete in prvi korak za urejanje odnosov pri nas," je zatrdil Janković, ki meni, da je sprejem interventnega zakona dober signal za vse.

Janković sicer ne ve, kaj bi se pri konstituiranju vlade lahko še zakompliciralo. "Smo pred zaključkom, takšnim ali drugačnim," je dejal in ocenil, da lahko vodi vlado, ki je učinkovita in jo sestavljajo strokovni ljudje. "Glede na predloge, ki sem jih dobil v pogovoru s posameznimi strankami, mislim, da bi to lahko bil strokoven tim, s katerim si želim delati in ki bi lahko z mano tudi delal," je povedal. Pravi tudi, da je oko agencije Moody's zelo strogo. "Včasih se sprašujem, ali se agencija, ko znižuje boniteto vsem državam v Evropi, zaveda, da s tem prispeva še k večjemu neravnovesju".

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Reuters

Stranke se strinjajo, da je razlog politična nestabilnost

Odzvale so se tudi nekatere druge parlamentarne stranke. V SDS ocenjujejo, da je nižja bonitetna ocena posledica tega, da ni bilo učinkovitih ukrepov na področju financ in gospodarstva. Potrebno bi bilo sprejeti ukrepe tako za aktiviranje gospodarstva kot za obvladovanje javnih financ. Teh ukrepov doslej ni bilo, so zapisali v SDS.

V SD menijo, da je ocena nižja zaradi nesprejetih že pripravljenih reformnih ukrepov in negotove politične situacije, ki smo ji priča sedaj. Pravijo, da Slovenija čim prej potrebuje novo vlado. V Listi Virant pa menijo, da so glavni razlogi stanje javnih financ, slabe gospodarske napovedi in neizvedene reforme. V NSi opozarjajo na to, da bo zadolževanje dražje in so prepričani, da je politična nestabilnost tista, ki je privedla do znižanja ocene.

Finančno ministrstvo odgovarja

Ministrstvo za finance v zvezi s prvim očitkom glede velikosti bančnega sistema poudarja, da Banka Slovenije v zadnjem Poročilu o finančni stabilnosti, navaja, da je povprečen delež bilančne vsote bank v BDP v evro območju leta 2009 znašal 333 odstotkov, v državah EU pa 357 odstotkov, kar je občutno več od slovenskih 136 odstotkov. Na ministrstvu poudarjajo, da je vprašanje dokapitalizacije trenutno aktualno le pri največji slovenski banki. Druga državna banka je nedavni obremenitveni test EBA uspešno prestala, dodajajo.

Glede drugih očitkov ministrstvo za finance poudarja, da vlada in državni zbor ravno v tem tednu izvajata aktivnosti, ki bodo omogočile sprejetje interventnih ukrepov za leto 2012 še pred koncem letošnjega leta, kar bo zajezilo javno porabo v prvi polovici prihodnjega leta.

Izboljšanja še ni na vidiku

Da je znižanje bonitetne ocene posledica neurejenih političnih razmer, se strinjata tudi ekonomista Sašo Polanec in Bogomir Kovač. Prvi opozarja na neprodajo Mercatorja, s katero bodo državni akterji bankam povzročili velike kapitalske izgube, drugi pa izpostavlja odsotnost konkretnega načrta za rešitev fiskalnih težav.

Polanec pravi, da Slovenija pošilja signal, da se država ne namerava umakniti iz gospodarstva. Glede neprodaje Mercatorja pojasnjuje, da gre za veliko kapitalsko izgubo, "ki jo bodo povzročili ministrstvo za finance, agencija za upravljanje kapitalskih naložb in drugi akterji, ki želijo preprečiti prodajo Mercatorja."

To po njegovih besedah v zadnjem času najbolje odraža, kako se stvari pri nas odvijajo. Istočasno imamo problem z oblikovanjem vlade, (pre)pozno je bil sprejet interventni zakon, pokojninske reforme ni na vidiku. "Medtem ko se 'hecamo', bodo oni prilagodili bonitetne ocene. Prej ko jih bodo popravili, bo spet trajalo," je poudaril.

Bogomir Kovač
Bogomir Kovač FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi Kovač izpostavlja, da so slovenske banke v težavah predvsem z vidika poslov, ki jih imajo na posameznih področjih, zlasti gradbenem, in propada cele vrste podjetij. "Težave so z relativno visokimi zadolžitvami celotnega podjetniškega sektorja in banke so v precejšnjih težavah, kako priti do novih finančnih sredstev," pravi.

Kar zadeva bonitetno oceno pa je znižanje po mnenju Kovača tudi rezultat tega, da je Slovenija tri mesece v precejšnji politični krizi. "Bile so izredne volitve, nimamo zelo jasnega načrta, kako fiskalno sanirati slovenske razmere v letu 2012," izpostavlja. Prepričan je, da daje Slovenija vtis, da ne obvladuje razmer.

"Če bi spremenili razmere, če bi prišli čim hitreje do čim bolj stabilne vlade, do čim bolj natančnega načrta fiskalnega prestrukturiranja, če bi tako ali drugače javno sporočali, kako bi rešili bančni trg, bi zaustavili drsenje bančnih ocen," je menil Kovač, ki zaključuje, da izboljšanja za zdaj še ni na vidiku.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trixia
26. 12. 2011 13.23
-1
INSIDE JOB pa vam bo vse jasno
Adolph
24. 12. 2011 12.25
+3
Doker se boste se naprej zapufavali, bo Vasa vrednost padala . . . . Do Grcije . . .. ..
Nimivseeno
24. 12. 2011 00.47
+1
Nikhrast, najprej moraš vedet, kako denar pride v obtok. Tiskajo ga privatne banke (ECB) in sicer tako. Recino, da država da obveznice, s tem hoče plačat svoje potrebe. ECB "kupi" te obveznice, natisne toliko novega denarja in da državi posojilo. Posojilo se mora vrniti z obrestmi, tega denarja ni v obtoku, zato morajo dolžniki tekmovati za preostali denar, da plačajo dolg. "The Federal Reserve banka kupi državne obveznice, ne da bi dala en peni ..." - Kongresnik Wright Patman, kongresa Record, 30 september 1941
Nimivseeno
23. 12. 2011 19.58
+6
Znižanje bonitetne ocene pomeni dražje posojilo od ECB za te banke. Če povrnemo vse posojila nazaj, ne bo v obtoku več denarja, denar bazira na dolgu, zato tudi eksponentno raste.
nikhrast
23. 12. 2011 23.06
-1
Daj povej, kako ne more biti denarja v obtoku? Saj ga sam tudi skoraj nimam, pa zapravim precej, vse pa preko MasterCard. Pa saj plačujemo vse velike vsote z kreditnimi ali pa debitnimi karatmi, cajten in kavo plačamo s cashom.
yarrick
24. 12. 2011 00.35
+1
ni ga.kaj pa misliš kak % denarnih transakcij predstavlja "fizični" denar? Zanemarljivega.Par dni nazaj, ko je ECB dala 523 bankam 489 MILJARD evrov
yarrick
24. 12. 2011 00.37
+1
so ga le te porabile za stare kredite in ne za tisto čemur je bilo namenjeno: kreditiranju posameznikov in podjetij.Nič kreditv, nič obresti nič denarja....
Nimivseeno
23. 12. 2011 19.56
+2
Privatne banke, kot je ECB ima pravico tiskati denar in ga posoja na obresti. Tak sistem pa nujno potrebuje eksponentno gospodarsko rast, ki je omejenem planetu omejena in se bo sistem prej ali slej sesul. vprašanje je, koliko let še lahko vzdržujemo eksponentno črpanje resursov, da natisnjen denar ne bi imel prevelike inflacije.
linuxuser
23. 12. 2011 14.22
+2
Moody's je pravkar znižal bonitetne ocene NLB-ja, Abanke Vipa, NKBM-a, Factor banke in SID banke. Vse imajo tudi negativne izglede za naprej.
linuxuser
23. 12. 2011 13.56
+1
No, in ravnokar je padla še bonitetna ocena štirih slovenskih bank.
linuxuser
23. 12. 2011 13.57
+1
Jimi1
23. 12. 2011 20.05
+3
Država s svojimi finančno-gospodarskimi elementi še kar naprej vrtoglavo pada !
Rok Leban
23. 12. 2011 12.26
+3
Ne razumem zakaj NLB ne začne z zapiranjem ne rentabilnih poslovalnic ????
linuxuser
23. 12. 2011 15.03
+2
Ko bi stvar bila tako enostavna, da bi s tem lahko rešili probleme... Zadaj so veliko večje stvari.
objektiv98
23. 12. 2011 11.28
+4
NLB naj lepo zaprejo, je še dovolj drugih bank.
tron3
23. 12. 2011 09.03
+19
Sedaj se vidi kdo vlada svetu bonitetne hiše, le kdo plačuje njihovo nakladanje in nedelo
Kajetan
23. 12. 2011 09.01
+19
Recimo če pogledamo zakaj nam znižujejo oceno: - Grčija 490 mio eur - Irska 380 mio eur - Španija 290 mio eur - V sklad za stabilnos eur 3,82 miljarde eur - v prvem 3 mesečju leta 2012 - v sklad za stabilnost eur vloga slovenije v denarju 910 mi eur Nadalje: - Merkator zadolžen s poroštvom države za 1,1 miljarde eur - konsolidirana bilanca DARS + Slovenija - dodatno zadolžen s poroštvomn države cca.. 5,6 miljarde eur - v letu 2012 vračilo posojil NLB in NKBM za približno 4,4 miljarde eur - v letu 2012 bi naj banke vrnile v proračun ja 2,5 miljarde ozr. 3 miljarde depozitov :) (od kod) - adria dokapitalizacija za 78 mio eur, na podlagi še 390 mio eur dolgov
minister
23. 12. 2011 09.49
+8
ochi
23. 12. 2011 08.50
+9
koga briga ena bonitetna agencija. mene zanima samo mnenje podjetij, ki ustvarja realno dodano vrednost.
Trixia
26. 12. 2011 13.24
-1
minister
23. 12. 2011 08.45
+26
spet banke......pa naj že gre ta NLB k hudiču, kaj nam ga je pa treba
ivo55
23. 12. 2011 08.42
+13
Torej so govorice o več milijardnih luknjah naših državnih bank - seveda po okriljem nadzora BS resnične ?! Torej državljani na novo vas bodo zadolžili s tisoči edrov per kapida. Akterjem pa se ne ( bo ) zgodilo ničesar!
yarrick
23. 12. 2011 08.49
+4
seveda so resnične.Kaj pa misliš zakaj so bile letos potrebne dve dokapitalizacije( ok eno bodo očitno izpeljali s pomočjo ECB)? 500 mio na leto za reševanje NLB, 300 mio na leto za pokojnine...think again ;)
muci007
23. 12. 2011 08.35
+6
za franceljna pufi niso problem, problem bodo za nas državljane
gulmor
23. 12. 2011 08.29
+32
Presneti Mudis. Kako so sploh izvedeli kje je Slovenija.
Alja de Zwart
23. 12. 2011 08.47
+2
PissingOnTalmud
23. 12. 2011 08.25
+20
Kaj je narobe, ce recem da jo bomo tokrat dokapitalizirali z kamenjem ??? Tega mnenja je 99% drzavljanov. Ce ne ves kaj je narobe, te nimas kaj brisat ! Jutri zacne veljat zakon ki bo zbiralcem sekundarnih surovin onemogocil prodajo le teh. Vsi vemo kdo to zbira in vsi vemo kaksna je bila njihova primarna dejavnost pred tem. Kaj pozitivnega bo zakon prinesel, bo vidno ze naslednji teden. Naslednji mesec, pa bo stopnja kriminala vsaj 50% visja. In zakaj se to ne objavi ??? A se vasa babica strinja, da boste spravili trop lacnih nad njo ???
Braavos
23. 12. 2011 08.43
+8
Saj,ker če bi z denarjem gre vse v črno luknjo.Banke so postale pravi berači,ki molzejo prazne vimene državljanom...namreno iskanje problemov,ker pravica je na koncu v rokah ljudi ne peščice...ne pozabimo ;)
and1977
23. 12. 2011 08.49
+4
saj to je namen ecb in imf, da se vsi čim bolj zadolžimo!
yarrick
23. 12. 2011 09.00
+2
Vsa slovenija tako MISLI, da bi pa kdo bil pripravljen nositi glavo na pladnju IN podpreti svoje mišljenje...to je p druga stvar.Vsakdo je glasen iz varnega doma, ko pa ti nasproti stoji četa robocopov je pa male drugače...Vsi bi raje videli da "nora, prepolna denarja in pomanjkanja izkušenj polna mladina" naredi revolucijo.V najslabšem prmeru bodo lahko rekli:" smo vam rekli, pa nas niste poslušali..", če pa uspe bodo pa vsi ponosni kako mladino so vzgojili.res dvoličnost brez primere.
PissingOnTalmud
23. 12. 2011 09.05
+7
@Grim 'Vsi bi raje videli da mladina naredi revolucijo' To ni res, saj ko je mladina zacela kamenjat parlament ste se mnogi zgrazali, kako si to dovolijo. Poznam dosti odraslih, ki takrat niso sodelovali na demostraciji, so pa zdaj obljubili, da ce se se kaj takega ponovi, da grejo takoj, ker imajo pun kura. vsega.
Tadej Skof
23. 12. 2011 08.19
+14
zapufani do groba!
enasmrklja
23. 12. 2011 08.12
+10
prej leta nismo slišali o kakšnih bonitetnih ocenah... danes neprestano, očitno je to ena modna muha...
yarrick
23. 12. 2011 08.24
+9
prej nismo slišali za jih ker ni bilo potrebe; gospodsrstvo je teklo, krediti so se dajali, vse je blo lepo.Danes pa ...
Nimivseeno
23. 12. 2011 20.51
Danes pa zaradi pomanjkanja resursa (nafta) ne moremo ekponentno črpati sodčkov, ne moremo tiskati evre, ne da bi se to pokazalo na inflaciji.
Trixia
26. 12. 2011 13.27
tekavcminka56
23. 12. 2011 08.07
+16
grim mail, vedno se zgresima hehe, skratka tote bonitetne hiše pa ne bodo nič odgovarjale, da so tik pred propadom vemo katere banke, kazale najboljse ocene pa tak dalje, stvari ki jih oni naredijo, tudi oni so vpleteni v to krizi kot bankirji, oni seveda ne bodo nič odgovarjali, oni nam bodo samo narekovali kaj je potrebno narest, spet mi nič krivi, kapitalizirat banke, ma daj spomladi bomo vsi na ulicah ljudje, tak dalje več neo šlo, saj je jasno vsem, tisti, ki pa še niste prebujeni, pa naj bo to vaša domača naloga do spomladi da bomo potem lažje stopili skupaj za boljši svet. Pozdrav