Gospodarstvo

Vlada se čudi, finančni trgi pa krepijo pritisk na Slovenijo

New York, 03. 08. 2012 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bonitetni agenciji Moody's in Standard & Poor's sta znova znižali oceno kreditnega dolga Sloveniji. Slovenska vlada meni, da Moody's ni upošteval njenih zadnjih ukrepov, Umar pa opozarja, da je prihodnost odvisna od ukrepov za zagon gospodarstva.

Bonitetna hiša Moody's
Bonitetna hiša Moody's FOTO: Reuters

Bonitetna agencija Moody's je v četrtek spet znižala oceno kreditnega dolga Sloveniji, in sicer z A2 na Baa2, obete za naprej pa je ohranila negativne.

Kot glavni razlog za znižanje ocene je Moody's navedel težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatno dokapitalizacijo, s čimer povečujejo tveganja za državni dolg.

Moody's med drugim navaja, da je država za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB) do zdaj že namenila odstotek celotnega BDP, v prihodnje pa bo najverjetneje treba za dodatno dokapitalizacijo treh največjih bank (NLB, Nova kreditna banka Maribor in Abanka Vipa) nameniti skupaj od dva do osem odstotkov BDP.

V primeru pomoči iz tujine znova nižja ocena

Negativni obet za prihodnje ocene slovenskega državnega dolga pa se nadaljuje, ker Moody's meni, da vse slabši makroekonomski položaj povečuje možnost zunanje pomoči Sloveniji. Če bo Slovenija potrebovala pomoč iz tujine, se bo ocena ponovno znižala.

Čeprav Moody's meni, da to ni verjetno, se lahko obet spremeni v stabilnega, če se v bližnji prihodnosti bistveno izboljšajo gospodarske razmere, zniža cena zadolževanja in stabilizira bančni sistem brez pomoči države.

Cena zadolževanja Slovenije sicer vse bolj narašča, dostop do finančnih trgov ostaja omejen, kar se kaže v povečani izdaji kratkoročnih obveznic. Gospodarstvo je bolj izpostavljeno šokom, ker je odvisno od izvoza, šibak podjetniški sektor pa povečuje proračunske izzive vlade in prizadevanja za stabilizacijo dolga. V agenciji ocenjujejo, da se bo BDP letos skrčil za okoli dva odstotka.

Finančni šok

Moody's na koncu svari, da je Slovenija v vse večji nevarnosti, da doživi finančni šok. Razlog zanj so prezadolžena podjetja, velika odvisnost bank od financiranja v tujini, šibak gradbeni sektor, zmanjšana cenovna konkurenčnost in odsotnost tujih investicij.

Ravno zaradi tega bo okrevanje slovenskega gospodarstva počasno in negotovo, še pravijo v agenciji. Agencija Moody's je Sloveniji bonitetno oceno znižala že tretjič od konca lanskega leta.

Tudi politične razprtije nižajo bonitetno oceno

Agencija Standard and Poor's
Agencija Standard and Poor's FOTO: Reuters

Bonitetno oceno Sloveniji pa je za eno stopnjo (z A+ na A) znižala tudi agencija Standard & Poor's (S&P), obete za naprej pa prav tako ohranila negativne. S&P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami. To po oceni agencije predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.

S&P ugotavlja, da zaradi politične negotovosti obstaja tveganje za načrtovanje proračuna, pokojninsko in zdravstveno reformo, reformo trga dela in ostale reforme. Med drugim S&P opozarja na zamude pri krepitvi bančnega sistema, še posebej za dve glavni državni banki, Novo Ljubljansko banko (NLB) in Novo Kreditno banko Maribor (NKBM).

Slovenska vlada je začudena nad znižanjem

Na ponovno znižanje se je s pričakovanim obžalovanjem odzvala slovenska vlada. "Razočarani smo, da agencija ni upoštevala ukrepov vlade, ki jih je storila v preteklih mesecih na področju konsolidacije javnih financ," so sporočili z ministrstva za finance, kjer poudarjajo, da Slovenija po višini primanjkljaja in dolga sektorja države ni v tako slabem položaju kot Španija, Italija ali Grčija.

Vlada tako izpostavlja, da se primanjkljaj v letošnjem letu znižuje s 6,4 odstotka BDP, kot je bil konec leta 2011, na blizu 3,5 odstotka BDP v letu 2012. "Slovenija v tem trenutku nima potrebe, da bi zaprosila za finančno pomoč iz evropskih mehanizmov in ni izpostavljena tveganju iz naslova refinanciranja, saj sredstva na računih države ob razpoložljivih instrumentih financiranja omogočajo nemoteno izvrševanje proračuna do konca leta tudi v zaostrenih razmerah na finančnih trgih," so še zapisali.

Finančni minister Janez Šušteršič
Finančni minister Janez Šušteršič FOTO: Damjan Žibert

Za reševanje bančnega sistema pa bo vlada do jeseni oblikovala zakonodajne rešitve s področja upravljanja slabih bančnih terjatev, ki bodo prispevale k odpravi kreditnega krča in stimulaciji gospodarskega okolja. Tako naj bi slovenski državni holding imel tudi možnost, da ustanovi posebno odvisno družbo, ki bi prevzela slabe bančne terjatve po realni ekonomski vrednosti in tudi pripadajoča zavarovanja terjatev. Poleg tega pa vlada nadaljuje delo na področju uvedbe fiskalnega pravila v slovenski ustavni red, ki bi omejil javno porabo tudi v prihodnosti.

"Zato je vlada toliko bolj začudena nad odločitvijo bonitetne agencije za znižanje kreditne ocene, saj je očitno, da pri tem ni upoštevala vseh zgoraj navedenih dejstev," zaključujejo svoj odziv na ministrstvu za finance.

Umar: Prihodnost odvisna od  uspešnosti ukrepov za oživitev gospodarstva

Na uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) pa poslabšanje bonitetne ocene povezujejo z razmerami v mednarodnem in domačem okolju. V območju evra so se namreč napovedi gospodarske rasti poslabšale, dodatno pa so se zaostrile razmere na finančnih trgih.

Razmere pa niso ugodne niti doma. V Sloveniji so v zadnjem mesecu upadli izvoz in uvoz, industrijska proizvodnja in vrednost opravljenih del v gradbeništvu. Hkrati pa cena zadolževanja države in bank v tujini ostaja visoka.
Prihodnost pa je po Umarju odvisna od nadaljnjih ukrepov vlade, ki bodo sprejeti jeseni, in predvsem od zaključka fiskalnega leta in ukrepov, ki naj bi obudili gospodarske aktivnosti.

Finančni trgi okrepili pritisk na Slovenijo

Po znižanju bonitetne ocene so finančni trgi okrepili pritisk na slovenske državne obveznice. Zahtevana donosnost na 10-letne slovenske obveznice je po podatkih z elektronske borze MTS zgodaj popoldne prestopila psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju strokovnjakov na daljši rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. 

Donos do dospetja na slovenske desetletne obveznice je bil ob 13. uri pri 7,03 odstotka. Do konca dneva je sicer pritisk nekoliko popustil, tako da se je zahtevana donosnost umirila pri 6,94 odstotka oz. 0,57 odstotka nad zaključno četrtkovo vrednostjo.

Medtem je nekoliko popustil pritisk na Španijo. Donos do dospelosti njene 10-letne obveznice se je do poznega popoldneva umiril na 6,97 odstotka.

Nemci svarijo Evropo pred Slovenijo

Tisti, ki rešujejo evro, se morajo bati Slovenije, po današnjem znižanju bonitetne ocene naše države s strani hiše Moody's opozarja nemški tednik Der Spiegel. Časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pa ugotavlja, da evropski politiki trepetajo za Slovenijo. Oba menita, da se Slovenija ne bo mogla izogniti prošnji za finančno pomoč.

Kot na spletni strani piše Spiegel, so težava Slovenije "težavne banke in odsotnost gospodarske rasti". "Strokovnjaki napovedujejo: Slovenija bo morala zaprositi za finančno pomoč," navaja ob tem.

Avtorji članka sicer priznavajo, da je Slovenija premajhna, da bi občutneje zaostrila krizo evra. Vendar razprava o morebitni pomoči za že šesto državo z evrom prihaja ob zelo neugodnem času za tiste, ki morajo reševati evro.

V podobnem tonu o Sloveniji danes piše FAZ. "Ekonomski strokovnjaki ne računajo več s tem, da bi lahko Slovenija sama rešila svoje finančne težave," ugotavlja časnik. Tudi pri FAZ izpostavljajo majhnost Slovenije in menijo, da ta evrske krize ne more resneje zaostriti. Lahko pa bi razprava o pomoči še eni državi še dodatno vznemirila trge, ocenjujejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (539)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
Ne g.Janša nisem ta-rdeč ha ha in nisem KALIMERO- ki se mu godi velika krivica - še ta-rdeči ga niso hoteli- se spomnite gospodje kako je mali Janezek prosil da bi bil lahko - postal TOVARIŠ JANEZ
Homesteader
04. 08. 2012 23.06
+0
Tudi v Majstrovih casih Ljubljanski gospodje niso vedeli kaj se jim dogaja. Samo situacija je danes malo obrnjena. Potek dogodkov je negativen in Gospodov ni doma, ker si nabiraj0 novih moci.
MERDE-AVE-MERDE
04. 08. 2012 17.24
+3
"Vojna je neločljivo povezana z kapitalizmom". Karl Marx
MERDE-AVE-MERDE
04. 08. 2012 17.25
+3
Ta predpostavka vojne kot sestavnega dela kapitalizma je točna, saj bodo pod železnim zakonom motiva dobička, narodi - države vedno potisnjene v intenzivno povpraševanje po naravnih virih in trgih, ki presegajo nacionalne meje. Zaradi tega bodo nacionalne države vedno v tekmovanju za nadzor nad viri in za dominantnost na trgih. Ta težnja k konfliktom in na koncu morda celo k vojnam, se lahko za nekaj časa z mednarodnimi trgovinskimi pakti in regulacijami zadrži v pogojih kvazi »miru«, vendar bo na koncu imperativ narediti-ali-umreti ekonomsko prednost svoje nacije povozil vse omejitve civiliziranega. Vendar pa vojna ni neizogibna. Ta je neizbežen rezultat rivalstva kapitalistične moči, ki nam jo je zgodovina pokazala vedno znova. Ampak to ni neizogibno. Način za ustavitev nove svetovne vojne je, da množica ljudi ustaviti oziroma ukine kapitalistični sistem. To pomeni, da bodo vlade, banke, korporacije in vojske pod javnim, demokratičnim nadzorom na temeljih mednarodne solidarnosti.
645468
04. 08. 2012 17.39
+1
ne teh volov, pusti vole - marx je bil v drugem času in njegova trditev je izpodrinjena z kitajsko ki je brez kakršnih koli \"dram\" prešla iz takega komunizma da te na streanišče prime v turbo kapitalizem. nehi buče prodajat, vojna je zaradi lenuhov ki nočejo delat in zaradi tistih ki jih molzejo! kapitalizem je \"za svoje je treba delat\", v nasprotju s komunizmom, kjer je bilo \"če sm v partiji mi ni treba delat in dobim mini bogastvo za vsakega ki ga pošljem na goli otok\"
MERDE-AVE-MERDE
04. 08. 2012 17.45
+6
vojna je zaradi bogatih ki hočejo še več bogastva in več kontrole - kdo je zakuhal zadnjih 50 vojn? Reveži, ali Elite ki imajo moč? Kdo je podpiral obe strani v vojnah?, reveži ali bogati ki imajo denar in moč? A?
Adolph
04. 08. 2012 16.56
+3
Delodajalcem dajem prav, z vsakovrstnimi olajsavami,ki jih niste zasluzili si izpodkopavate lastne temelje . . . . Bo cas .da se narod izsola po pravilih kapitalizma . . . . porabis lahko samo toliko kolikor si pridelal ,Janezek . . .. . .
MERDE-AVE-MERDE
04. 08. 2012 17.04
+7
..če vsak dan dela manj ljudi, ..kdo sploh še laho poje kakšen kos hrane ?
MERDE-AVE-MERDE
04. 08. 2012 16.29
+9
pa kaj je s temi agencijami ?! KAJ JIM NI JASNO ?! prvič: janša je sestavil "DreamTeam", sanjsko Ekipo, sam je to povedal, tako da kaj jim ni jasno pri tem Moodyu..? drugič: vlado vodi janša, edini sposobni v državi tej, tako se SAM opiše, ki bo Slovenijo rešil, krizo premagal, ustvaril nova delovna mesta, 60.000 njih - to je že pred volitvami jasno in glasno povedal - a ga pri Moodyu-u niso tega slišali? tretje: a pri agenciji RES ne vidijo da je Sveti Rešitelj na čelu vlade? A RES NE VIDIJO VSEH BRILIJANTNIH UKREPOV TE JANŠEVE VLADE ?! A RES NE VIDIJO KAKO USPEŠNO JEMLJE NARODU ?! A RES NE VIDIJO Njega Osebno, Velikega Vodjo kako švica za Slovenijo? Kako jo rešuje da mu zmanjkuje časa celo za sodišča ! KAJ JIM NI JASNO?! A RES NE VIDIJO DA JE Janez Veliki na čelu vlade ?! jooooo zjokal se bom... ..krivico nam delajo.... smrk smrk...
+8
Pa gospoda Janezek bi po taki objavi MORAL razpustiti vlado
nogomet12
04. 08. 2012 16.46
+5
če je pa oblast sladka, pa naj bo kar hoče
BaGr67
04. 08. 2012 17.03
+3
Nič ne vidim,nič ne slišim,preveč govorim...nov Janezov slogan!!
kleopatra-1
04. 08. 2012 22.01
+0
1. Janša je res sestavil pravi dream team - vsi samo sanjajo. Ne vedo pa, da je za uresničitev sanj potrebno tudi kaj narediti. 2. Janša je res obljubil 60.000 delovnih mest, samo ni povedal, v kateri državi. Moja hči npr. jo je takoj po diplomi našla v ZDA. 3. Glede na to, da narod ne naredi nič proti tej nori vladi, veliki vodja verjetno načrtuje zamenjavo državljanov.
I G N O R A N T
04. 08. 2012 16.29
+3
Imam obcutek da smo spet ugrabljeni
LepiBorut
04. 08. 2012 17.01
+4
kleopatra-1
04. 08. 2012 22.02
-1
Lepotec, če bi bili res prodani, bi imeli kaj denarja od kupnine, problem je, da smo podarjeni EU.
pika50
04. 08. 2012 23.58
+0
Kako prav je imel Bora Đorđević, ko je rekel (zelo kmalu po naši osamosvojitvi), da smo "Bećki kočijaši", pa tako smo mu zamerili!
TRUMPP
04. 08. 2012 16.13
+7
V nekaj letih sta uničila državo. Bravo Janša in Pahor.
BaGr67
04. 08. 2012 16.29
+3
S tabo se pa čist strinjam,čeprav ne maram JJ!!
LepiBorut
04. 08. 2012 16.36
+6
frajer in njegove marionete pa na dopustu, ko je.be narod.
LepiBorut
04. 08. 2012 16.40
+6
+4
"Vlada se čudi, finančni trgi pa krepijo pritisk na Slovenijo!!!! Je to dovolj mali gospod I.J.J ,da se čudite- po mojem NE- Potrebno bo odgovarjati-ne pred ljudstvom .ko ste ga pred letom zavedli ,z vašim sovraštvom- edino lahko za opravičilo Sloveniji -izstopite iz politike - edina rešitev za vse opcije .in leve in desne Samo z pravimi ljudmi na desni strani bo lahko SLOVENIJA zaživela v sijaju demokracije - ne z Obramboslovci kot ste vi A fakulteta je uspela ustvarila ultra levega politika ki se je prelevil v ultra desnega a da še sam ne ve kaj je. Čestitam to je v vaši glavi nastalo v času vašega "ŠTUDIJA"-- A na žalost je to tudi vse kar se tiče vašega znanja kot OBRAMBOSLOVECa -človek par....... lep dan
+4
V dvajsetih letih ste dokazali ,da o vodenju države nimate POJMA g.Ivan ,je pa res da ste tudi dokazali da ste največji manipulator ,kar jih je imela Slovenija .
+2
Spomnite samo kako se prevzeli SDS nekoč dobre desne stranke- Živijo /odstavljeni/ Pučnik!!!
mbtk123
04. 08. 2012 15.12
+5
no pa je šel tudi moj komentar živela svoboda govora
TRUMPP
04. 08. 2012 16.15
+0
Hvalil bi te ljudi, ki so zafurali državo pa te nebi brisal.
gongash
04. 08. 2012 15.10
+1
dobri so te ukrepi
anja31a
04. 08. 2012 14.31
+4
So me že zbrisali....
ebiga
04. 08. 2012 14.48
+5
A se teb tut dogaja:) No ja, bolje da nas brišejo, kot NAbrišejo..........
Audy
04. 08. 2012 14.26
+2
Delo: "Zaradi poplav, suše in političnih napak kar dve tretjini prebivalcev obubožane države nima dovolj hrane." O kateri državi je govora?
ebiga
04. 08. 2012 14.51
+0
BaGr67
04. 08. 2012 14.15
+0
Tudi čudeži se dogajajo mar ne"SAM NE PR NAS"!!Dokler se bo vladal s takim avtokratizmom!!!Js...pa dolg nč...pa spet js...matr!!!!
Tonček Balonček
04. 08. 2012 13.56
+6
Šušteršič je po BAjuku še en sloevsnki finančni strokovnajk svetovnega formata. Le Plesković ju še persega, imel bo ekspoze na poletenm taboru NSi konec meseca v Radencih pri Črnomlju! Vs ebo povedal, tudi ukrepe in podobno, z Vizjakom in ajnšo, ekspertoma za emdnarodne in domače finance bodo pripravilis trategijo in preboj! Zaupajmo, še bolje pa ej, če že zdaj pričnemo moliti, naj s eta ekipa šalabajzarjev čimprej vdre v zemljo zaradi sramote in nesposobnosti!
korintos1
04. 08. 2012 14.11
+0
zalijanc
04. 08. 2012 13.51
+12
Takrat ko bo Dacar pozvonil pri "znanih in neznanih poslovnežih" in povprašal po izvoru denarja za prestižno življenje, tako kot so to začeli delati na Hrvaškem, bo Slovenija napolnila blagajno in splavala iz krize. Do takrat pa bo denar potoval na okoli mimo Slovenije.
korintos1
04. 08. 2012 14.02
+11
počasi. Na hrvaškem vedo za dolžnike, denarja pa ni! Mi tudi vemo za velike tajkune, in kaj nam to pomaga, eni celo na sodišča nočejo hoditi.
ksenak2
04. 08. 2012 13.47
+4
anja, če ne greš na volitve, narediš točno tisto, kar take barabe, lopovi, lažnivci in črnoborzijanci, ki nam vladajo, hočejo: s svojimi 20 % splošne podpore med ljudmi pridejo ob neudeležbio volilcev lahko tudi na 100%, če bomo iz načelnih razlogov volitve vsi ostali bojkotirali... poglej si njihove referendume: dobili so jih, ker ljudje ne razumejo, da NE GLASOVANJE pomeni GLAS za Janšo in njegovo hunto!!
anja31a
04. 08. 2012 13.53
+2
koga pa naj volim... saj niti tukaj ne morem izrazit svojega mnenja, ker me v sekundi izbrišejo
Tonček Balonček
04. 08. 2012 13.57
+2
Smo šli na volitve ter dali gals za JAnšo in šušteršiča, zato pa so zdaj temu ustrezni rezultati, ponosni smo na to!
korintos1
04. 08. 2012 14.04
+0
anja, pri predsedniških volitvah imaš veliko izbiro, podenj ali malo bolj poden. Jaz bom kar na gladini ostal z g. Turkom.
korintos1
04. 08. 2012 14.05
+3
Tonček, tudi onadva sta ponosna! Še njuni otroci bodo, in celo vnuki.
kleopatra-1
04. 08. 2012 13.18
+12
"Vlada pa je začudena in razočarana." !?!?
pesjagraba
04. 08. 2012 13.31
+7
Je bila tudi 2007/8 in razlagala, da delajo paniko. Zaradi predvidevanja take možnosti so odstopili tudi takratnega guvernerja. kako kratkotrajni spomin imamo.
kleopatra-1
04. 08. 2012 13.39
+6
na drugi strani pa ne razumem, zakaj EU dovoli tem ameriškim hišam, da dajejo neke ocene našim državam, svojo pa še vedno ocenjujejo kot naj, denar pa tiskajo kot za stavo.
kleopatra-1
04. 08. 2012 13.41
+5
pesjagraba, ja, tudi sam premier je leta 2010 izjavil, da v normalni državi vlada s podporo, nižjo od 25%, odstopi. Zdaj mu pa spet spomin nagaja.
NovZacetek
04. 08. 2012 12.53
+13
Čakajo nas varčevalni ukrepi, množična odpuščanja v državni upravi, dvig DDV, visok davek na nepremičnine, množično izseljevanje izobraženih mladih, še dražja goriva zaradi naše majhnosti - kupujemo majhne količine in imamo majhno pogajalsko moč, visoka brezposelnost, zelo nizke plače v realnem sektorju, nekaj predčasnih volitev, veliko nesposobnih politikov. Kdor tega ne sprejem si na veliko zatiska oči.
nogomet12
04. 08. 2012 12.59
+8
Zato pa ven iz Evrope in začeti delati tako kot se zagre. Razne lopove pa izgnat in jim prepovedat vstop v Slovenijo. Ne o varčevalnih ukrepih, če se nič ne proizvaja je še vedno nič.
pesjagraba
04. 08. 2012 13.33
+3
Novzacetek, podpišem. Na žalost imaš prav.
zalijanc
04. 08. 2012 13.58
+5
Slovenija ima veliko bogatih skrivačev le vzeti je potrebno, kar je vsem vidno in znano. Od kod preprodajalcu avtomobilov 12 stanovanj v Ljubljani, jahta na Hrvaškem in vikend na Pagu ? V dohodnini ima pa 7-9.000 € prihodka ?
nogomet12
04. 08. 2012 12.50
+18
Vlada se čudi, jaz pa tudi, da tako vlado sploh še prenašamo..........
nogomet12
04. 08. 2012 13.33
+7
Saj so eni in isti okrog korita že 21 let, pa ne pustijo nikogar zraven, pa naj bodo levi ali desni, sicer pa to ne igra nobene vloge. Moramo vse nagnat ven iz parlamenta. So sodelavci med seboj; vrana vrani ne.......
anja31a
04. 08. 2012 13.37
+3
ti eni in isti bi se zamislili, če bi bila volilna udeležba manj kot 10%... že zaradi sramote v Sloveniji in tujini bi se skrili v mišje luknje... kako boš vladal brez podpore ljudstva... totaliralizma pač ni
ksenak2
04. 08. 2012 13.47
+0
anja, če ne greš na volitve, narediš točno tisto, kar take barabe, lopovi, lažnivci in črnoborzijanci, ki nam vladajo, hočejo: s svojimi 20 % splošne podpore med ljudmi pridejo ob neudeležbio volilcev lahko tudi na 100%, če bomo iz načelnih razlogov volitve vsi ostali bojkotirali... poglej si njihove referendume: dobili so jih, ker ljudje ne razumejo, da NE GLASOVANJE pomeni GLAS za Janšo in njegovo hunto!!
korintos1
04. 08. 2012 13.59
+3
Alen Norman
04. 08. 2012 12.46
-1
počasi počasi.....Tonga moja težela