Gospodarstvo

Možna vlaganja v mariborsko letališče

Ljubljana, 07. 06. 2006 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Aerodrom Maribor, ki je v lasti Prevent Globala, in predstavniki države so podpisali pogodbo.

Minister za promet Janez Božič in predsednik uprave družbe Prevent Global Jože Kozmus sta podpisala pogodbo o uporabi letališke infrastrukture na mariborskem letališču.

S tem sta končala skoraj štiriletno obdobje pogajanj in iskanja rešitev za ureditev medsebojnih materialnopravnih razmerij med državo, ki je lastnica večjega dela letališke infrastrukture in družbo Aerodrom Maribor, ki je upravljalec letališča.

Nujna posodbitev potniškega terminala v skladu z zahtevami schengenske meje EU.
Nujna posodbitev potniškega terminala v skladu z zahtevami schengenske meje EU. FOTO: Jani Dolinšek

Vlada, ki je dala soglasje za podpis pogodbe, bo pogodbo z Aerodromom Maribor o uporabi letališke infrastrukture sklenila za obdobje dveh let, v tem času pa bodo oblikovane rešitve za sklenitev dolgoročne pogodbe, ki bo predvidoma temeljila na načelih javno-zasebnega partnerstva. Soglasje nadzornega sveta za podpis pogodbe je že pred dnevi dobila tudi uprava Preventa Globala.

Trenutno tečejo razpisi za nabavo treh posebnih letaliških vozil in izdelava projektov za rekonstrukcijo in razširitev potniškega terminala, ki bo zadovoljeval tudi schengenske standarde nadzora zunanje meje EU na letališčih. “S tem bomo zagotovil ustrezno povečanje zmogljivosti sprejema in odpreme potnikov do ravni evropskega regionalnega vozlišča," je pojasnil minister Božič. Investicijske in razvojne projekte financirata država in EU s proračunskimi sredstvi.

Nezadovoljive zmogljivosti in standardi glede schengenskega nadzora meje in sprejema potnikov so bili doslej glavna ovira za prihod nizkocenovnih prevoznikov na mariborsko letališče, med katerimi se je zlasti pojavljalo ime letalske družbe Ryan Air.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.