Gospodarstvo

Možnost oddaje vlog za subvencije

Ljubljana, 24. 01. 2009 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z današnjim dnem se delodajalcem odpira možnost, da vložijo zahtevo za subvencije, ki jih bodo v primeru pozitivnega odgovora prejemali največ šest mesecev.

Delodajalci z današnjim dnem na Zavodu RS za zaposlovanje lahko vložijo zahtevo za subvencije, s katerimi želi vlada pomagati podjetjem, ki jih je v času finančne krize prizadel upad naročil.

Vlada s subvencijami želi pomagati podjetjem, ki jih je v času finančne krize prizadel upad naročil.
Vlada s subvencijami želi pomagati podjetjem, ki jih je v času finančne krize prizadel upad naročil. FOTO: POP TV

Zakon določa, da bodo delodajalci v primeru skrajšanja polnega delovnega časa na 36 ur tedensko prejeli subvencijo v višini 60 evrov na delavca mesečno in možnih dodatnih 15 do 60 evrov na delavca v primeru skrajšanja delovnega tedna še za dodatne največ štiri ure. V primeru skrajšanja delovnega časa na manj kot 36 ur bodo morali skleniti ustrezen dogovor s sindikatom.

Vloge za subvencije skupaj s seznamom delavcev bodo na zavodu sprejemali do 30. septembra. Delodajalci bodo vložili en zahtevek, če bodo delovni čas skrajšali na 36 ur, še drugega pa, če bodo delovni čas skrajšali na 32 do 35 ur. Drugi zahtevek bodo lahko vložili kadar koli po vložitvi prvega, lahko pa bodo oba združili in ju vložili hkrati.

Vso potrebno dokumentacijo za koriščenje pravice do dodelitve subvencije bo zavod za zaposlovanje objavil na svojih spletnih straneh v ponedeljek.

Zavod bo o odobritvi subvencije odločil v 15 dneh s sklepom, zoper katerega ni pritožbe. V primeru pozitivnega odgovora bo delodajalec upravičen do subvencije od prvega dne naslednjega meseca, ko bo vložil vlogo. Da bo do izplačila prišlo, bo moral vsak mesec do desetega dne v mesecu za prejšnji mesec na zavodu za zaposlovanje vložiti zahtevek za izplačilo z ustreznimi dokazili. Izplačilo bo izvedeno v 30 dneh po oddaji zahtevka.

Delodajalci bodo lahko subvencije prejemali največ šest mesecev, v tem času pa ne bodo smeli odpuščati, izplačevati nagrad vodstvenim delavcem in nadzornikom ali odrejati nadur. Hkrati se bodo s pogodbo, ki jo bodo sklenili z zavodom, tudi zavezali, da bodo izplačevali plače. Subvencijo bo mogoče prejeti le za delavce, ki so zaposleni za polni delovni čas.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
27. 01. 2009 12.59
to pomeni če delaš 7 ur namesto 8 ur delodejalec dobi to eno uro pokrito brez izgube...v primeru da nemore ti omogočiti dela za 8 ur..dobra zadeva....
gobo
25. 01. 2009 07.21
tukaj je neki trik
Buena Vita
24. 01. 2009 12.27
SAMO ČE SI LEVAK OSTALI NIMAJO MOŽNOSTI
brane.sar@gmail.com
24. 01. 2009 12.20
HVALA ČASOPISU MLADINI, IN VSEM EKONOMISTOM, HVALA DELODAJALCEM HVALA VSEM KI STE SE ODREKLI, HVALA ŠTUDENTSKIM SERVISOM, PREDUSEM PA ZAHVALE PAHORJU IN STRANIKI ZARES KI SE RESNIČNO BORIJO ZA BOLJŠE JUTRI. LP SREČNO 2009
Denis212
24. 01. 2009 11.55
Tok dobr, da dol padeš. Drugi!!!
24Klošarjev
24. 01. 2009 09.27