Gospodarstvo

Možnosti za nadaljevanje proizvodnje v Peku ni več, 156 zaposlenih bo dobilo odpovedi

Ljubljana, 22. 01. 2016 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stečajna upraviteljica Peka ne vidi možnosti za nadaljevanje proizvodnje. Večini zaposlenih bodo tako naslednji teden vročili odpovedi, delo pa bo izgubilo 156 zaposlenih, ki imajo zelo majhne možnosti za drugo zaposlitev.

Stečajna upraviteljica tržiškega Peka Tadeja Tamše je danes obiskala to obutveno podjetje in ugotovila, da možnosti za nadaljevanje proizvodnje v okviru stečajnega postopka ni. Večini zaposlenih bodo naslednji teden vročili odpovedi, kakšne so možnosti za morebitno prodajo podjetja, pa zaenkrat še težko ocenjuje.

Upraviteljica ne vidi možnosti za nadaljevanje proizvodnje v Peku.
Upraviteljica ne vidi možnosti za nadaljevanje proizvodnje v Peku. FOTO: Miro Majcen

Tamšetova je danes opravila pogovore z vodstvom podjetja, predstavniki sindikata in delavci. Naredili so tudi splošen pregled podjetja in preučili možnosti za nadaljevanje poslovanja v okviru stečajnega postopka. "Ugotovili smo, da to ne bo izvedljivo," je povedala.

Večina zaposlenih bo drugi teden dobila odpovedi

V naslednjih dneh bodo izvajali aktivnosti za končanje nujnih poslov, večini zaposlenih pa bodo predvidoma naslednji teden vročili odpovedi pogodb o zaposlitvi. Nekaj poslovalnic po Sloveniji bo določen čas še odprtih, vendar bodo poskušali odprodajo zalog čim bolj pospešiti, trgovine pa čim prej zapreti. Vsaka namreč povzroča dodatne stroške, je pojasnila Tamšetova.

O tem, kakšne so možnosti za prodajo podjetja kot poslovne celote, je po njenih besedah še prehitro govoriti. "Glede na to, da je Peko uveljavljena blagovna znamka, se bodo zagotovo iskale možnosti za to, da bi se podjetje prodalo kot poslovna celota, vendar je o tem v tej fazi še težko govoriti," je dejala. Veliko bo odvisno tudi od tega, ali se bo kdo zanimal za nakup.

Kranjsko okrožno sodišče je na podlagi predloga uprave v četrtek začelo stečajni postopek Peka. To je bilo praktično neizbežno, potem ko so banke zavrnile načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja, državni lastniki pa niso podprli potrebne 4,4-milijonske dokapitalizacije za preživetje in preoblikovanje podjetja.

Delo bo izgubilo 156 zaposlenih, od tega jih je približno 50 zaposlenih v Pekovih prodajalnah, še več pa v Pekovih hčerinskih podjetjih, kot je PGP.

Proizvodnja v podjetju je bila zaradi likvidnostnih težav in pomanjkanja materiala motena že več let, v zadnjih mesecih pa so delavci delali le po nekaj dni, da so po sprotnem zagotavljanju materiala izpolnili posamezna naročila.

Delavci največje žrtve stečaja

Kot pravi predsednica Pekovega sindikata Sandra Lang, bodo delavci največje žrtve stečaja. Velika večina zaposlenih bo namreč ostala pri odprti brezposelnosti, saj so zaposlitvene možnosti za delavce, ki so v povprečju stari okoli 50 let in usposobljeni za delo v čevljarski industriji, na Gorenjskem izjemno majhne, je opozorila.

Predsednik nadzornega sveta Peka Andrej Šušteršič je sicer prepričan, da podjetje ima zdravo jedro, zato upa, da se bo v stečajnem postopku našel kdo, ki bi znova oživil blagovno znamko in del proizvodnje.

Na zavodu za zaposlovanje sopovedali, da so se predstavniki njihove območne službe v Kranju že konec minulega leta srečali z vodstvom Peka, ki jih je seznanilo z možnostjo stečaja.

Glede na strukturo zaposlenih v podjetju - približno 60 jih dela v proizvodnji - poudarjajo, da je njihova izobrazba dokaj nizka, stari pa so med 45 in 50 let. Prostih delovnih mest v Tržiču skoraj ni, so pa možnosti za zaposlitev v predelovalnih dejavnostih na ostalem območju Gorenjske, zato delavcem svetujejo, da že zdaj iščejo druge priložnosti. Za ostale delavce, ki so zaposleni v trgovinah, skladišču in razvoju, je možnosti za zaposlitev več.

Zavod v primeru stečaja za delavce običajno organizira srečanje na dan vročitve odpovedi, na katerem jim predstavijo informacije o postopku prijave, pravice in obveznosti, ki izhajajo iz prijave, seznanijo jih tudi s pravico do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti, z razmerami na trgu dela in s trenutnimi možnostmi zaposlitve.

Ko se bodo delavci prijavljali v evidenco zavoda, bodo z vsakim takoj izdelal zaposlitveni načrt, v katerega so zajete vse kompetence, ki jih ima delavec. Na podlagi tega skupaj z iskalcem zaposlitve določijo zaposlitvene cilje, ki so osnova za napotitev na prosta delovna mesta.

Vse prijavljene osebe bodo v najkrajšem možnem času vključili v tri različne kratke modularne delavnice, s pomočjo katerih krepijo veščine iskanja zaposlitve in jih seznanjajo z aktualnimi razmerami na trgu dela.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
25. 01. 2016 15.51
Najdite mi na zahodu tovarno za navadno šuštarijo. Boss, Prada, Armani... še kaj delajo v Evropi, samo poglej cene,
Borec21
23. 01. 2016 19.45
+2
Stečajna ne vidi možnosti za nadaljevanje proizvodnje kako so pa lahko v Mtom v Mokronogu lahko po stečaju štartel sicer v manjšem obsegu amapk nekako delajo in napredujejo??? najlažje je vse zapret kaj bomo vsi v javnem sektorju v pripravljenosti al kaj???
mimic
23. 01. 2016 18.29
+1
tovarne je treba oropat, in jih zapret- to je vodilo vseh , politikov v sloveniji! vrli kapitalisti rabijo evrčke samo zase in samo zase! danes bi lahko bili vodilni oz. uspešni v vseh panogah, če bi bili pravi (z srcem) ljudje na oblasti ( kot politiki kot gospodarstvu). zato , zbudite se in povzdignite svoj glas, da se slišimo in preprečimo propad te dežele, saj samo tako bomo lahko, živeli in ne ŽIVOTARILI! živela svoboda govora! admin ne seri
razocarani
23. 01. 2016 14.04
+8
mene pa zanima kdaj bodo dobili odpoved vsi tisti ki so teko stanje v dezeli povzrocili ,,to so tajkuni ,politiki bankirji in ostala gospoda ,,samo se to zeljo imam da si vzamemo zadoscenje ,,pa ce mi bo to zadnje v zivljenju ,,vse kar se dogaja z nekoc nasim premozenjem je gospoda namerno zakrivila ,,pohlep elite je tako velik da so v svoji vnemi unicili celo dezelo ,,IN SAMO ENA KAZEN JE DOVOLJ DOBRA ZE TE ZLOCINCE
ONniON
23. 01. 2016 11.46
+5
stečajev bo v prihodnosti vse več zaradi vse naprednejše tehnologije, pravijo raziskovalci,avtomatizacija naj bi vzela 5 milijonov delovnih mest sramota napredek bo uničil človeštvo, me zanima če bodo ljudje še sposobni kramp v roke vzet
aristotel
23. 01. 2016 11.58
+2
to je začetek konca civilizacije,človek bo uničil samega sebe to je dejstvo...
razocarani
23. 01. 2016 14.06
+9
ni krivda v tehnologiji pac pa v pohlepu kapitalistov ,politikov in bankirjev ,,pohlep po cim vecjih dobickih unicuje svet ,,v vseh pogledih ,,tako ekonomsko kot ekolosko ,,.
nikhrast
25. 01. 2016 15.49
Kramp? Poglej komunalo, saj sploh ne kopljejo luknje ko postavljajo drogove, zemljo zrahljajo in posesajo, kot da bi izpraznili greznico. Saj nobenega ne vidiš s šaflo pri gradnji. Pa da bi električarji štemali kot so delali leta nazaj, saj ne vedo kaj je to.
aristotel
23. 01. 2016 11.28
+4
nič novega v deželi tej ogromno znanja gre v pozabo in v nič kupovali bomo kitajske čevlje za eno sezono ali pa še to ne,bravo politiki še malo bližje ste vaši viziji propadu Slovenije in uničenju naroda sedi pet...
razocarani
23. 01. 2016 14.10
+3
zal to nasi eliti najbolj odgovarja ,,narediti iz naroda narod beracev ali suznjev ,,upam da se bomo le zbudili in sli na ulice --pa ne golih rok --sam imam ze lep cas novo motiko za vratri ,,upam da jo cim prej sprobam ,,
butalistan
23. 01. 2016 11.18
+6
Slovencev so polna usta ponosa,dokler ni to treba plačati: Pokažemo se zamo z prevelikimi hišami in avtomoobili! Ostala vsebina pa je votla!
razocarani
23. 01. 2016 14.38
+1
butalistan
23. 01. 2016 11.15
+5
Zdaj pa vsem 5 let dodatka na pripravljenost in potne stroške pa bo več kot plača!
SkokecPokec
23. 01. 2016 10.42
+1
Hočem Peko čevlje. Peko proizvodnja se lahko nadaljuje, če jo bodo pravi ljudje omogočili in dovolili. Pa taki ljudje v Sloveniji obstajajo?
Belšak
23. 01. 2016 09.08
+12
sramota nad sramoto dobre firme propadajo??? zakaj nikoli negre dobeno javno podjetje vstečaj ko pa skoz delajo pod zgubo peko čevel drži 2O LET KITAJSKI 2 DNI
butalistan
23. 01. 2016 11.14
-1
a vendar kupiš kitajskege ker je pocen kajne?????
Kollerik
23. 01. 2016 08.07
+17
Čestitke vam gospodom za vaše darove, ki jih v enoumju in komunističnem režimu nismo bili deležni. Hvala vam torej za brezposelnost in prekarnost. Hvala vam za nek boljši, bolj optimističen svet.
Karantanija
22. 01. 2016 21.01
+14
Pa je šla spet ena naša tovarna, naš več kot stoletni ponos!
nikhrast
22. 01. 2016 21.34
-1
Sputnik
22. 01. 2016 20.52
+12
in kdo bo odgovarjal za to???? seveda da država ni dokapitalizirala ker je ministrska ekipa pobrala svoj delež vemo kje in kako. lepo. res lepo. potem bomo pa čez 3 mesece brali o nekih pozitivnih kazalcih, o višjem BDP... nebuloze pač ki jim verjameš samo če si pošteno pijan ali oprani politik
mijavci
22. 01. 2016 18.49
+33
Slovenci znajo delati samo komanda mora biti ali Nemška Italijanska lahko tud Madžarska potem posel gre če daš pa v upravljanje slovencu je pa vse narobe. Krivo je isključno vodstvo saj ni znalo poiskati trga in kupcev. Da so pa še v svoje žepe kradli se pa ve.
ecnarf
22. 01. 2016 19.19
+17
Vse te dobre firme so izmozgal levakrski tajkuni in nadzorniki ,kateri so prišli iz prestolnice
Silvey
22. 01. 2016 20.54
+18
Če so Slovenci na vodilnih mestih pa vse pokradejo,zato smo pa vsa podjetja izgubili.
Kollerik
23. 01. 2016 10.56
-2
@snupy11 + vsi tvoji plusarji, vaš vtis je napačen. Slovenci ZNAMO delat tudi pod svojo komando. Dokaz je naša nekoč uspešna industrija v ex. jugi. Da temu sedaj ni več tako, je še najbolj odgovorna kazensko pravna zakonodaja, ki se baje počasi pobira, vendar 20 let prepozno.
srecnii
22. 01. 2016 18.20
+11
V Sloveniji je problem razvoj, zastarele mašine, zastareli načrti, zasterelo razmišljanje vodstva in zaposlenih.
Silvey
22. 01. 2016 20.55
+21
Alan Bokši?
22. 01. 2016 17.04
+14
Tako je če ne vlagaš v razvoj! IN HVALA BOGU DA NI BILO KAKŠNE DOKATITALIZACIJE KER BI ŠE TISTO POČUPAL POL PA ZAPRLI
Myroommyrules
22. 01. 2016 16.45
+25
BRAVO DELAVCI, izdelovali ste super čevlje, z zastarelo tehnologijo in nesposobnim vodstvom. Vaš čevelj je bil kakovostno izdelan. Tisti, ki slabo pišejo o teh čevljih, veste so pri koritu in morajo napihovati.
Myroommyrules
22. 01. 2016 16.46
+15
Myroommyrules
22. 01. 2016 16.48
+16
Mi vemo, da ste se trudili, ne moremo vam pomagat, pa saj vidite kaj dela g. Mramor, izplačevanje dodatkov, kraje,....ni čudno da je Peko propadel, tako delajo in svojo tradicijo nadaljujejo, vendar po drugi poti - več je poti za obirat ljudi in sistem.
Myroommyrules
22. 01. 2016 16.50
+15
Delavci delali ste za mizerne plače, da ste lahko svojim otrokom dali kruh v usta, plačevali poštene davke. Odlikuje vas visoko POŠTENJE.
Cofar
22. 01. 2016 17.05
-7
Myroomyrules se zavedaš da pišeš neumnosti? Jaz dam prav, da država ni dala denar za podjetje. Tako ali tako bi proizvodnjo, ko bi podjetje dobilo denar preselili v tujino. J bilo javno rečeno. In seveda se sprašujem kaj bi bilo z vsemi temi ubogimi delavci? Na istem bi bili. Nič nimam če bi se pomagalo ohranjat delavna mesta. In ja seveda milijarde za banke ni bil problem. Ampak da bi pa dal denar in preselil proizvodnjo pa tudi ne vidim smisla no :) nej gre v stečaj... to je to. Kot praviš - bogi delavci, ti vedno gor plačajo. Znanje teh delavcev se v koš za smeti vrže samo enkrat in za večno :( to je najbolj žalostna zgodba od vsega.
Jožajoža
22. 01. 2016 16.26
+11
to so zadnji uspehi desidentov, ki so se zavezali leta 91, da bodo uničili slovence in njihovo gospodarstvo. peko in adrija sta zadnja.
anjerd
22. 01. 2016 16.13
+7
Žal so taki časi, da v Sloveniji ne moreš prodajati čevljev za 100 eurov. Za ta denar si kupim najmanj dva para. Predolgo so spali na lovorikah.
Myroommyrules
22. 01. 2016 16.43
+10
Vodstvo je spalo na lovorikah in oškodovali podjetje. Niso vlagali v razvoj. In niso bili 100 EUR. Ne napihuj.
Cofar
22. 01. 2016 17.07
+7
anjerd seveda lahko kupiš čevlje za 50 EUR. Vprašanje pa je ali so narejenu v prav tako urejenm okolju kot je to v SLoveniji, iz zdravstvenega vidika in varnosti pri delu + delo na črno + otroška delavna sila pri blagu uvoženem iz sumljivih držav velik problem. Ko boš naslednjih kupoval obleke in čevlje pomisli, kater otrok 8 let star dela 12 ur na dan da lahko kupiš čevelj za 50 EUR :)
Cofar
22. 01. 2016 17.08
+13
seveda vem da z moraliziranjem ne bom rešil ničesar. In verjetno tudi v Sloveniji ljudje živijo zelo težko in so praktično prisiljeni kupovati robo ki je poceni... ampak zavedati se je treba problema. Če bi se ga tisti, ki si zato nastavljeni... bi bilo danes vse drugače.