Gospodarstvo

Mrak: Referendumi so nas naredili za nekredibilno državo, zdaj pa mislijo, da smo v prostem padu

Celje, 18. 09. 2012 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V evroobmočju je bilo najbolj dramatično lani, zdaj pa stvari že gredo v smer zaključevanja krize. A to ne pomeni, da je kriza že končana, ocenjuje ekonomist Mojmir Mrak.

Mojmir Mrak.
Mojmir Mrak. FOTO: POP TV

Najhuje je bilo v evroobmočju lani, zdaj gredo stvari v smeri zaključevanja krize, meni ekonomist Mojmir Mrak. Izpostavil je tudi vlogo evropske monetarne unije, ki je po njegovih besedah zaključna faza regionalne ekonomske integracije. Za Mraka je ključni problem v monetarni uniji, kako ta odgovarja na asimetrične šoke.

Na okrogli mizi v Celju je dejal, da bi evropsko monetarno politiko skladno s teorijo morala spremljati močna fiskalna moč na isti ravni, kar pomeni na ravni EU. "Vendar pa je fiskalna politika ostala trdno v rokah držav članic EU," meni Mrak.

Ad hoc reševanje Grčije in drugih perifernih držav je Mrak označil kot kupovanje časa in s tem reševanje bank. Meni, da so bili ad hoc paketi smiselni za to, da se pripravijo sistemske rešitve. Kljub nekaterim pozitivnim elementom pa so, tako Mrak, trgi ocenili reševanje kot necelovito in prepočasno, kar je povzročilo prelivanje krize v osrednji del evroobmočja.

"V dosedanjem procesu so bile izvedene številne pozitivne spremembe v institucionalni infrastrukturi evroobmočja, vendar pa je do dokončne reforme še daleč. Gre še vedno za proces, ki ga je najprimerneje oceniti kot delo v teku," je dejal Mrak.

Poudaril je, da je bila Slovenija za trge ob osamosvojitvi leta 1991 "nepopisan papir", ki je bil del bankrotirane nekdanje skupne države, brez dostopa do svežih sredstev. Leta 1996 je Slovenija postala finančno neodvisna in takrat je bila zanjo izdelana prva bonitetna ocena A. Na podlagi te ocene so se Sloveniji odprla vrata za zadolževanje na mednarodnih finančnih trgih.

Mrak meni, da so mednarodni finančni trgi Slovenijo pred krizo dojemali kot pragmatično majhno državo, ki je dokaj tesno povezana z Nemčijo in Avstrijo, lanski propadli referendumi pa so najbolj neposredno prispevali k spremenjeni percepciji finančnih trgov o Sloveniji v smislu, da gre za neverodostojno državo. "Trenutno nas agencije ocenjujejo kot državo v prostem padu. Dokaz so negativne napovedi," pravi Mrak.

Na vprašanje, kaj lahko pripelje do stabilizacije bonitet Slovenije v relativno kratkem času, pa Mrak odgovarja, da "nobena posamezna akcija, temveč le paket ukrepov". Med ukrepi je izpostavil sprejetje primernega modela sanacije bank, sprejetje ključnih strukturnih reform, spremembo referendumske zakonodaje, sprejetje kredibilnega proračuna za naslednje leto ob predpostavki, da bodo letos sprejeti proračunski okviri spoštovani in da Slovenija ne bo zaprosila za finančno pomoč.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danica Krajnc
20. 09. 2012 19.34
Pa čujte, če mi v hiši /novi, nekaj let stari,../ ni všeč ena soba, zato ne bom podrla cele hiše in zopet zgradila drugo, in to delamo dosledno, to je narobe . Jaz bi se v hišo vselila, sobo pa popravila. Kasneje pa še mogoče kaj dodala, ko se zato zopet pojavijo nove potrebe,....
Danica Krajnc
20. 09. 2012 19.41
mene zanima ali bom v trgovini lahko kaj kupila, šolala otroke, plačala položnice, imela delo, kaj pa se je dogajalo mojim sorodnikom ali staršem pred 80,.70,60 leti, me pa danes tu in zdaj prav nič ne briga, rešiti moramo probleme ki se nam dogajajo sedaj, zdaj /nekateri pridno že odtujujejo stvari po hišah in stanovanjih, včasih tega ni bilo veliko, danes je pa tega zmeraj več, to me skrbi, ....ja pa zdravnika tudi rabim kdaj, včasih ga nisem,........
demokracija
20. 09. 2012 06.35
-3
seveda saj je JJ forsiral referendume, zdaj pa mamo........
porka.malorka
19. 09. 2012 18.00
+4
Če je to kredibilnost,kar nam ponujajo zahodne kapitalistične države. Vam lahko samo rečem hvala za tako kredibilnost.
Lehman
19. 09. 2012 17.12
-1
Predlog politiki: 1. Nehajte že z vaši, naši, levi, desni. To ne vodi nikamor, te delitve nas samo delijo in vse skupaj vodijo v še večje brezno če bo šlo tako naprej bomo tam vsi ne glede na to kaj si levi ali desen. Vodstvene kadre izbirajte po kvaliteti in strokovnosti. 2. Dokapitalizirajte banke, po potrebi jih združite, potem pa ostanite le 25+1 lastniki ene sistemske banke. 3. V brezplačen najem, ali pa po simbolni ceni oddajte gospodarstvu v najem nepremičnine kjer je mogoče širiti gospodarsko dejavnost (zapuščene vojašnice in druge primerne površine) Na podoben način so kitajci spodbudili domače gospodarstvo, le da so tam kmetom odvzeli nepremičnine in jih dali perspektivnim podjetjem. Menim da bi mi lahko to naredili na podoben način z zapuščenimi vojašnicami in drugimi primernimi državnimi nepremičninami. 4. Izkoristite strateško lego luke Koper, zato poglobite pristanišče in naredite že ta drugi tir!! Hrvaška nas bo ob pomoči kitajske prehitela po odstavnem pasu, takrat si bomo pa strateško lego lahko obrisali pod nosom.Menim da je napaka ker smo dopustili, da se je uničil celotni gradbeni sektor res je da največji krivec za to pohlep gradbenih baronov, ampak kriva je pa tudi država ker se ni lotila nobenih večjih projektov. Gradbeni sektor je bil pa prevelik glede na obseg dela, ki je bil na razpolago. Pri izgradnji drugega tira bi nam tako prav prišel domač gradbeni sektor. Če sami nismo sposobni zagotoviti finančnih virov, potem poiščimo strateške partnerje. 5. Sprejmite zlato pravilo v ustavo. Ne more nam škodit lahko nam pa koristi. Na zadolževanje pod pogoji kot jih imamo sedaj raje pozabite. 6. Sprejmite bolj strogo referendumsko zakonodajo, da se nebo več odločalo o vsaki neumnosti. Napr. dosežen mora biti določen % obiska da je referendum veljaven, ter povečanje vlog za razpis referenduma. 7. V soglasju s sindikati in delodajalci sprejmite pokojninsko in delovno pravno zakonodajo. Dejte bit malo pošteni in igrajte z odprtimi kartami, menim da imamo vsi interes da pridemo iz krize, zato je prav da so pogajanja odkrita in korektna. 8. Pocenite gorivo da bo najcenejše v regiji, s tem bomo ohranili naša logistična podjetja ter postala privlačna država kjer bo ves transport, ki potuje čez državo plačal razliko. Tako bo našim državljanom ostal kapital, ki ga bodo lahko namenil za javno potrošnjo. Ko boste, če boste storili te korake bodo tudi bonitetne agencije dvignile ratinge.
krtaca15
19. 09. 2012 19.02
+4
Tvoj predlog pri meni pade takoj ko bi omejil referendume in vpisoval zlato pravilo. Jaz bi prepovedal vse stranke in uvedel direktno demokracijo (glej primer Libija). Glede zl.pravila pa, ali lahko pojes 6klobas, ce jih imas samo 5? To je ena neumnost v katero pa nam hocete zapakirati vragsigavedikaj. Kaksna dokapitalizacija? Kaksne spremembe zakonodaje ljudem v minus a ne? Kaksna pocenitev goriva, podraziti ga je treba. Glede tega koliko alternativ vlade skrivajo zaradi dobicka se da razpravljat... Pa se kontrola mogotcev bi se sesula ker bi bili neodvisni! Globalizem je mrtev, tik tak tik tak... Bonitetna mafija tukaj nima vec kaj iskati!
krtaca15
19. 09. 2012 17.09
+2
Voluhar, ko bos prepovedal referendume ....
Jure Herer
19. 09. 2012 13.01
+2
Vsesplošne krize, v kateri smo se znašli, ne morejo rešiti finančniki, ekonomisti in politiki. To je kriza našega duha, katerega oklep poka po šivih. Dokler se ne izvijemo iz njega in zadihamo svobodno, bomo tonili vse globlje in globlje. Smrt je kazen za nevednost. Prebujeni se smrti ne boji, saj ve, da je njegovo bistvo neumrljivi duh, ki skozi ciklus reinkarnacije napreduje k spoznanju svoje božanskosti in lepote.
Roman Hren
19. 09. 2012 11.15
+6
Po sedanjih ukrepih se bo Slovenija rešila iz krize, ko ji bo crknil zadnji državljan. Ki, seveda, ni politik!
Roman Hren
19. 09. 2012 11.25
+3
Brez dvoma so nam referendumi naredili ogromno škode. Poleg tega, da ogromno stanejo, se ljudje prepiramo med sabo o tem, o čemer bi morali dogovor doseči politika in stroka! Poslanci in poslanke, politične stranke in ostali odgovorni za zakone prejemajo visoke plače, odgovornost pa z referendumi prenašajo na nas! Pomislite, koliko od nas ve. oz. ga zanima ali bodo Slovenske železnice holding ali javno podjetje. Se spomnite, da smo o tem odločali na referendumu. Kdo bi s takimi Butalci sploh hotel sodelovati?!
krtaca15
19. 09. 2012 17.11
+2
Roman pejnopejno. Koliko ti placajo da take pesnis?
Zrkizz
19. 09. 2012 09.41
+5
Za nekredibilno drzavo nas delajo samo nasi politiki(vsi po vrsti), zato je zanje primeren samo kaksen otocek daaaaaaalllllleeecccc proc od Slovenije, brez telefona in ostalih komunikacij, pa naj tam se z kamni kregajo in jim kradejo premozenje.
Komentiranje prepovedano
19. 09. 2012 09.41
+8
A referendumi so sedaj krivi za vse??? Kaj pa med sabo grizoči se politični klani, ki črpajo davkoplačevalski denar in uničujejo davkoplačevalsko premoženje? Kaj ne morete biti bolj primitivni pri promociji svoje politične želje? Kaj bi sedaj Majer - ker je pač dosegel, kar je hotel - rad uničil svoje najpomembnejše orodje za destabilizacijo Slovenije? Kako dolgo boste še žalili inteligenco davkoplačevalcev s svojimi neum nimi pojavami in izjavami? Kaj moramo resnično na ulice da vzamemo nazaj, kar je našega?
Komentiranje prepovedano
19. 09. 2012 10.09
+5
Ekonomist Mojmir... najverjetneje eden tistih slovenskih ekonomistov, ki so leta 2008 neumno menili, da kriza ne bo oplazila Slovenije. Sporočilo ekonomistu Mojmiru: krizo ne bo zaključil ekonomist Mojmir ampak se bo pričela zaključevati sama in začetek tega je še zelo daleč.
Roman Hren
19. 09. 2012 11.11
+3
Ne referendumi, krivi so tisti, ki so jih sprožali za svojo bolestno oblastiželjnost . Za večino referendumov bi morali pobudniki in tisti, ki so jih dopustili povrniti vse stroške in tudi kazensko odgovarjati!
cirenij
19. 09. 2012 07.03
+18
Mrak ti pade na oči, ko bereš in poslušaš na TV tele teoretike.Ni jim jasno, da je teorija eno, praksa pa drugo. In kje in kako vidi zaključevanje krize? Vsakodnevno zniževanja standarda in zastraševanja ljudi. Pa veliko ljudi vpreženih od zore do mraka, da lahko preživijo. Marsikoga je pa sram, da bi hodil na dobrodelne organizacije po hrano in oblačila, sicer bi bila še večja gužva.
vezuv
19. 09. 2012 01.13
+10
saj ne ve kaj govori!
Tone 12345
18. 09. 2012 22.07
+14
Sicer pa v sloveniji ni nikoli bilo nobenega ekonomista strokovnjaka-kar se vidi po 20 letnih rezultatih in kam so ti kvazi strokovnjaki vse to pripeljali!!!1
Tone 12345
18. 09. 2012 22.03
+6
Jest sem tudi ekonomist in strokovnjak iz tega področja ko grem v trgovino!1ISTO KOT TA MRAK!!
Tone 12345
18. 09. 2012 22.01
+7
kva pa je to spet za en profesionalc!!
modrook
18. 09. 2012 21.27
+2
admin je na delu :)
Hitri78
18. 09. 2012 21.08
+3
Pa kaj se sploh tresejo a nismo samostojna država Naj pridejo gospodje iz evrope to se da hitr rešt al jih povabiš v zidanico če jim pa to ni všeč jih najprej povprašaš po zdravju in jih nato vržeš sred Kočevskega gozda evropi pa rečes Pušite mi Ku.ac
hovdec
18. 09. 2012 21.00
+14
Mrak ne kvasi neumnosti. Nekredibilne države nismo dobili zaradio referendumov, s katerimi smo zavračali neumne otroško sestavljene zakone, temveč zaradi nesposobnih oblastnikov, ki so nam 20 let lagali kako smo dobri(zgodba o uspehu) za hrbtom pa so odnašali bogastvo na svoje račune, lagodno živeli... Pod parolo "znašel se je" ali "znajti se moraš" so bogateli in okrog prinašali poštene, delovne in no malo preveč lahkoverne sodržavljane. ZARADI TEGA JE NAŠA DRŽAVA PRED TUJINO NEKRIDIBILNA!!!!
vezuv
19. 09. 2012 01.12
+7
pa tudi zaradi neumnih izjav politikov in tudi samega predsednika vlade. tale Mrak pa ima res ta pravi priimek MRAK IMA PED OČMI, mrak v glavi...
I G N O R A N T
18. 09. 2012 19.51
+7
Dajmo ukinit to kvazi demokracijo.Uvedimo diktat
nevski
18. 09. 2012 19.45
+7
Iz katerega planeta je ta tepec? Kako lahko trdi, da se kriza zaključuje, če je vse globlja in vse hujša? Slovenija in EU so se zadolžili za ogromne vsote denarja in ga potem vrgli stran skozi okno, stanje pa je samo še slabše. Kaj jim še vedno ni jasno, da je njihov koncept reševanja krize povsem zgrešen.
resslovenka
18. 09. 2012 18.56
+12
Nak, niso krivi referendumi. Kriva je vladna politika, ki ji ljudje enostavno NE ZAUPAMO VEČ! Vse kar se je do sedaj izglasovalo se je obrnilo kot bumerang proti nam, državljanom. Se ve v mizerijo.