Gospodarstvo

Mramor bo predlagal razrešitev vodje DUTB: 'Izgubil sem zaupanje'

Ljubljana, 02. 10. 2015 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za finance Dušan Mramor pravi, da je izgubil zaupanje v predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, zato bo skupščini predlagal njegovo razrešitev. Premier ministra podpira, koalicijski stranki SD in DeSUS pa bi najraje videli, da odide celoten vrh DUTB.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Mramor za razrešitev
    02:24
    Iz SVETA: Mramor za razrešitev
  • Iz 24UR: Pozivi k odstopu prvega moža DUTB
    03:31
    Iz 24UR: Pozivi k odstopu prvega moža DUTB
Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg
Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg FOTO: Miro Majcen

Minister za finance Dušan Mramor pravi, da bo skupščini predlagal razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga. Na današnji tiskovni konferenci je pojasnil, da je izgubil zaupanje vanj.

"Izgubil sem zaupanje v glavnega neizvršnega direktorja DUTB, ker me je s svojimi informacijami zavajal, ker so bili dogodki drugačni, kot jih je navajal, zamolčano mi je bilo tudi plačilo za nazaj," je izgubo zaupanja v Nyberga pojasnil Mramor.

Mramor je spomnil na marca letos sprejeto novo politiko prejemkov DUTB, ki je bistveno znižala plače vodilnih, torej izvršnih in neizvršnih direktorjev. Po uvedbo nove politike prejemkov je minister zahteval spremembo pogodb in, kot je dejal, dobil zagotovilo, da bo to narejeno.

Minister za finance Dušan Mramor
Minister za finance Dušan Mramor FOTO: Damjan Žibert

Po prvem preverjanju je Mramor ugotovil, da pogodbe niso v popolnosti usklajene z novo politiko prejemkov, čeprav je s strani DUTB dobil zagotovilo, da so zadeve uredili z aneksi. Minister je nato še dvakrat zahteval spremembe osnovnih pogodb in ko te še vedno niso bile sprejete in podpisane v skladu z novo politiko prejemkov, znova posredoval in dobil enako zagotovilo.

Mramor je nato od DUTB zahteval podatke, jih preučil in ugotovil, da plačila niso skladna z novo politiko prejemkov DUTB. Zato bo zdaj zahteval razrešitev Nyberga, ki je kot predsednik upravnega odbora DUTB zadolžen za sklepanje pogodb.

V upravnem odboru medtem ostajajo trije neizvršni direktorji, ki jih je vlada imenovala marca letos - Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik. "Zaenkrat bodo v odboru trije člani, ki bodo med sabo izbrali svojega predsednika," je dejal Mramor. Vladi pa bodo v najkrajšem možnem času podali predlog za imenovanje novega neizvršnega direktorja, je dodal.

Upravni odbor DUTB je seznanjen z odločitvijo ministra za finance dr. Dušana Mramorja, da bo skupščini predlagal razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB dr. Larsa Nyberga. Postopki v takšnih primerih so jasni, na skupščini je, da se opredeli do predloga ministra. Ministrstvo za finance je bilo vseskozi seznanjeno s vsemi prejemki izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB. DUTB

Glede odpravnin je minister povedal, da po pogodbah, ki jih je videl, te neizvršnim direktorjem DUTB ne pripadajo. "Je pa to relevantno vprašanje, saj so pravico do odpravnine predvidevale prvotne pogodbe, čeprav je takrat veljavna politika prejemkov ni določala. Zato sem že pred marcem zahteval uskladitev, ki se je izvedla," je dejal.

Pred politiko pa je novo usklajevanje glede DUTB. Vlada je namreč pripravila predlog novele zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank, ki je v parlamentarnem postopku. Kot je spomnil Mramor, DUTB in Slovenski državni holding nista v sistemu politike plač javnega sektorja in zanju omejitve plač iz t. i. Lahovnikovega zakona ne veljajo.

"Za njiju veljajo posebna pravila, ki jih vlada ureja s politiko prejemkov in takšna sedaj ostajajo. A v parlamentarnem postopku je predlog zakona v usklajevanju in o tem se bomo pogovarjali," je napovedal minister.

Nyberg je sicer v četrtek zatrdil, da so vodilni v DUTB vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami. Po uveljavitvi nove politike prejemkov se je marca z aneksom znižala tudi plača glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, nagrada pa mu je bila izplačana za nazaj. Od uvedbe nove politike prejemkov pa nihče od vodilnih v DUTB ne prejema več nagrade.

Cerar in koalicijski partnerji podpirajo Mramorja

Premier Miro Cerar podpira odločitev ministra za finance za razrešitev Nyberga oz. zaupa ministrovi presoji. Koalicijski partnerici pa bosta po Cerarjevih besedah morali svoje stališče, da mora oditi celotno vodstvo DUTB, utemeljiti oz. argumentirati.

SD in DeSUS bosta morala Cerarja prepričati z dejstvi. "Gre namreč za zelo široko opredeljeno zahtevo, sam pa sem zagovornik tega, da se najprej ugotovijo natančna dejstva," je poudaril predsednik vlade.

V koaliciji so po besedah predsednika Erjavca enotni glede napovedi finančnega ministra o razrešitvi Nyberga. O njegovi razrešitvi bodo odločali na seji vlade v ponedeljek. V nadaljnji razpravi se bodo odločili, kako naprej.

Če bo na mizo prejel dejstva, ki bodo pokazala, da so za takšne predloge utemeljeni razlogi, in če to ne bi prizadelo delovanja DUTB oz. bo zagotavljalo njeno vzdržno delovanje, bodo v tej smeri tudi odločali, je pojasnil Cerar.

Spomnil je, da ga je Mramor danes z dejstvi prepričal, da je utemeljeno izgubil zaupanje v predsednika uprave DUTB. Če bodo tudi druga dejstva prepričljiva, bomo v skladu z njimi ravnali, je zagotovil.

Mramor ima podporo tudi v koalicijski DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec pričakuje, da si bo DUTB povrnil zaupanje z dobrim, odgovornim in transparentnim delom. Kot je še spomnil predsednik DeSUS, v stranki že dalj časa niso več zaupali v vodstvo DUTB.

Predsednik SD Dejan Židan pa torej meni, da je edina prava pot odstop v celoti. Če se to ne bi zgodilo, bo SD na koaliciji predlagala razrešitev, je napovedal in dodal, da bi od novega vodstva pričakoval zlasti več transparentnosti. Židan je spomnil, da DUTB upravlja več kot milijardo evrov slovenskega premoženja. "In to je tisto premoženje, zaradi katerega se varčuje pri socialnih transferjih, v zdravstvu, šolstvu in razvoju", je opozoril.

Opozicija različno o motivih za predlog razrešitve Nyberga

Opozicija se na napovedan predlog za razrešitev predsednika upravnega odbora slabe banke odziva zelo različno. V SDS od finančnega ministrapodobna merila pričakujejo tudi v primeru NLB, v NSi menijo, da bi lahko šlo tudi za manever za odstranitev tujcev iz slabe banke. V ZL so ministrovi napovedi naklonjeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evasle
04. 10. 2015 18.50
BO predlagal? To se dogaja že par let!
Finfer
03. 10. 2015 20.00
-1
Prepozno ,v teh letih so naropan denar že spravili na varno v tujino in taga denarja ne bomo nikoli več videli !!
rde?kar
03. 10. 2015 19.36
+3
Mramor pejt raj muhe lovet ,če slone nemoreš.Si nesposoben.
vezuv_
03. 10. 2015 17.43
-2
Mramor če ti bo uspelo odstranit vodstvo DUTB boš pridobil točke to je sigurno.
ahmadinedzad
03. 10. 2015 16.35
+2
Začenja se pohod na slabo banko in tretji val privatizacije. Nažalost mi je jasno kaj to pomeni. Lep pozdrav v socialistični kalifat.
DonDonDan
03. 10. 2015 16.14
-1
Ti frajerji na DUTB se ukvarjajo samo še z zadovoljevanjem lastnih apetitov. Ta aktivnost jim pobere vso energijo.
Jožajoža
03. 10. 2015 15.43
+3
PREDLAGAL!!!!!POTEM NE BO NIČ IZ TEGA. iz izredne seje bo odšel vsak bogatejši za 2000 evrov,sejnina pač
deathbite
03. 10. 2015 14.50
+2
Kateri levak je ustoličil DUTB pod takimi pogoji? Oprostite, kateri EX levi levak, ki je postal desni levak?! Vidim, da ste ivanu z doba dajali minuse. Komentarja na RESNICO pa sektaši ne premorete?!
DonDonDan
03. 10. 2015 16.15
+1
igy02
03. 10. 2015 11.57
+2
Preberite si kolumno Steibacha v Financah "Skandinavce strižejo na kratko". To je realna Slovenija. Bi pripomnil: Slovence strižejo še krajše.
nevica
03. 10. 2015 11.15
+2
Tudi Mramor bo post festum proučeval, kaj se je zgodilo in kje so ga okoli prinesli. No, če bi bil res minister kot je treba, bi si zagotovil natančne informacije na osnovi katerih bi se lahko odločal. Bog ve, česa vsega še ne ve.......Človeka postane kar strah, ker odločitve se pa vseeno sprejemajo ....
nevica
03. 10. 2015 11.18
+1
Moti me le to, da DDV mora tudi zaradi tega ostati visok....
o22
03. 10. 2015 11.13
+2
Ha ,Ha ,,pa imamo slabo banko v slabi banki.Vse v DUTB nagnat sedaj ,ko so že vse pokasirali,halo.Že celo leto se govori kako si bajno nakazujejo nagrade ,pa vlada do sedaj še ni storila nič.In kje so rezultati njihovega dela?Sedaj pa nastavimo kakšnega Bavčarja ,šrota ,Hildo .....,da bodo še ti kaj pokasirali!Popolnoma zanič vlado imamo.ne vem ali ne znajo ali ne morejo ali pa nočejo kradljivcem stopiti na prste .BO DRŽALO KAR SLEDNJE...
igy02
03. 10. 2015 11.07
+7
Imam predlog. V Luki Koper so postavili v upravo žerjavista. Ja, prav ste slišali-žerjavista. Ta je poceni, nič se ne bo bunil in mogoče celo žene nima. In vsi bomo zadovoljni v tej naši mali vukojebini. Tujci so pa barabe. Kaj delajo, sploh nikogar ne zanima. Mramor je bil obveščen o vseh prejemkih. Ko pa nekdo začne goniti plače in odstraniti vodstvo DUBT (ki, kot mi je znano po mednarodnih ocenah dobro dela), se celotna vlada vključi v populistično gonjo. nam ni rešitve. To ni neka floskula, to je dejstvo. Nastavite v DUBT svoje poceni kljukce in vsi bomo zadovoljni. V Luki Koper imajo še nekaj žerjavistov, ki se jim ne da gonit ta žerjav sem pa tja, gor pa dol. Tako in tako že nekaj let Luko v dobršni meri vodijo žerjavisti v spregi z rdečimi (Korelič).
mijavci
03. 10. 2015 11.06
+6
Slovenski državljani smo tudi izgubili zaupanje do te vlade prosim da jih zamenjamo.
o22
03. 10. 2015 11.16
+3
Ma ne ,a res???'Pa smo imeli zadnjih 20 let sploh kakšno zaupanje v katerokoli vlado?
nevica
03. 10. 2015 11.17
+0
V vse vlade in tudi v bodočo - res se nam slabo piše, ker gradimo na kontinuiteti spora in razdelitve Slovenije in prav gotovo ne konstruktivnega sodelovanja.
ivan.z Doba
03. 10. 2015 10.03
+0
Je ex "finančni minister" in oče DUTBja že kaj twitnil kako ugonabljajo njegovo dete?! Bo tudi šel kar na Evropsko sodišče za človekove pravice?
Borec21
03. 10. 2015 10.24
+1
JJ je ustanovil s Šircljem DUTB da s ebi lahko ribarilo v kalnem na drugi barki
mulc113
03. 10. 2015 09.32
+5
Ali bodo poleg prekinitev pogodb še kakšne sankcije? Pa s tem ne mislim mastnih odpravnin.
sonoran71
03. 10. 2015 09.27
+11
SPET SO ZAVOHALI KJE SE LAHKO KRADE IN SE TI NIČ NE ZGODI!!! Tipično za Slovensko politiko, postavit svoje in gremo...
murinar
03. 10. 2015 09.05
+5
Vse nagnati in postaviti novo komando na slabi banki! Sestava naj bo sledeča ; glavni komandant - gašpar gašpar mišić ,zamenik zoran janković , nadzor -igor bavčar ,ivan zidar ,pavček ,lah itd...! Uspeh zagotovljen v dveh meseci ne bo več postojala! Pa še naše POŠTENO sodstvo se bo denarno opomoglo!
ivan.z Doba
03. 10. 2015 10.05
-1
ivana za glavnega nadzornika DUTB. On bo ja obvladal svojega otroka?!
murinar
03. 10. 2015 08.56
+9
Kdo bo pa nastalo škodo plačal oziroma pokradeno vrnil? Mi ,kdo drugi. Ta je pa dobra pri toliko Slovenskih lopovih jih še uvozijo! Kam plove ta barka ? REVOLUCIJO IN BANDO ZAPRETI
ivan.z Doba
03. 10. 2015 10.06
+0
Naj plača tisti, ki je ustanovil DUTB pod takimi pogoji! Svečkarji,kar štoflce zbirati. On nima.
butalistan
03. 10. 2015 08.43
+9
treba je nastaviti naš kader-- KOS ALI SINIČKA BI BILA TA PRAVA PTIČKA. PA BOMO SPET KRADLI KOT PO MASLU KAJNE TOVARIŠI
ivan.z Doba
03. 10. 2015 10.08
-4
Kader je postavil ljubljeni vodja. Tudi pravila poslovanja in višino plač. Zakaj jih je izvzel iz njegovega ZUJFA je zgolj retorično vprašanje. Morda ti veš?
deathbite
03. 10. 2015 15.47
-1
hotchilipoper
03. 10. 2015 08.10
Bejž,bejž,ne me