Gospodarstvo

'Besedi čudno ali nenavadno sta premili'

Ljubljana, 17. 08. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./STA/N.S.
Komentarji
163

Medtem ko Vegrad še vedno čaka na sklepe lastnikov in nadzornikov, pa je direktorica Hilda Tovšak že v četrtek na celjsko okrožno sodišče poslala predlog za začetek postopka prisilne poravnave.

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je v četrtek na Okrožno sodišče v Celju poslala predlog za začetek postopka prisilne poravnave. Celjsko sodišče je po podatkih na spletnih straneh Ajpesa predlog prejelo v petek.

Iz predloga izhaja, da je Vegrad prejel več predlogov za stečaj, ki so jih vložila podjetja Martink iz Ljubljane, Tuš Nepremičnine iz Celja, Taxgroup iz Ljubljane, Lafarge Cement iz Trbovelj ter Ferrotransz 98 Kereskedelmi iz madžarskega Dabasa. Nanje je Vegrad podal ugovore in se pri sodišču zavezal, da bo pripravil celovito poročilo o svojem finančnem poslovanju in položaju.

"Dolžnik pa že pred koncem izdelave poročila in kljub sklepom julijske skupščine o povečanju osnovnega kapitala ugotavlja, da je v stanju insolventnosti," je v obrazložitvi zapisala Hilda Tovšak. Ob tem je dodala, da v Vegradu ocenjujejo, da "obstajajo realne možnosti za nadaljnje poslovanje ob izvedenem finančnem prestrukturiranju, ki kažejo na smotrnost uvedbe postopka prisilne poravnave zaradi zagotovitve normalnega in likvidnega poslovanja družbe".

Sodišče pa je danes sprejelo sklep, da mora Vegrad v 15 dneh po prejemu tega sklepa dopolniti predlog za začetek postopka prisilne poravnave, tako da predloži poročilo o finančnem položaju in poslovanju, revizorjevo poročilo o revidiranju tega poročila, načrt finančnega prestrukturiranja ter poročilo pooblaščenega ocenjevalca vrednosti. V tem roku mora založiti začetni predujem v višini 1782,60 evra skupaj z DDV.

Nadzorniki tega niso vedeli

Hilda Tovšak in Zoran Janković
Hilda Tovšak in Zoran Janković FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi nadzornik Klemen Boštjančič je povedal, da nadzorni svet z vložitvijo predloga ni bil seznanjen. Kot je dejal, ne najde pravih besed za početje Vegradove uprave, ki nadzornikom na ponedeljkovi seji v Ljubljani ni povedala, da je vložila predlog za prisilno poravnavo. "Besedi čudno ali nenavadno sta premili," je zatrdil. ''Takšno delovanje uprave se mi zdi absolutno nezaslišano in je tudi v nasprotju z vsemi najmanjšimi standardi kooperativnega upravljanja. Po mojem mnenju takšno delovanje uprave kaže na ponižujoč odnos do nadzornega sveta,'' je še povedal Boštjančič in dodal, da bo v petek na seji ''absolutno sprožil to vprašanje in v zvezi s tem pričakujem, da bosta ostala dva člana delovala v luči odgovornih članov nadzornega sveta''.

Največja oziroma 57-odstotna lastnica Vegrada je družba Vegrad Naložba, ki jo obvladuje Tovšakova, vodi pa jo članica nadzornega sveta Branka Gabrijel. Drugi največji lastnik je državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), ki ima v Vegradu 29-odstotni delež.

'Gre za grobo kršitev osnovnih načel korporativnega upravljanja'

Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) meni, da dejanje ugotovitve insolventnosti in javne objave tega dejstva ob hkratni vložitvi zahtevka za začetek postopka prisilne poravnave brez soglasja in vednosti nadzornega sveta predstavlja grobo kršitev osnovnih načel korporativnega upravljanja.

Celovški dvori
Celovški dvori FOTO: Aljoša Kravanja

''Takšno dejanje po našem mnenju izkazuje samovoljo poslovodstva, ki med drugim nastopa v aktivni vlogi predstavnikov večinskega delničarja, in mora zanj tudi prevzeti vso odgovornost. Pri tem pa gre z zamolčanjem vložitve zahtevka za začetek postopka prisilne poravnave ugotovitvi insolventnosti tudi za neustrezno informiranje in zavajanje  manjšinskih lastnikov družbe – med katerimi je tudi PDP, d. d., upnikov ter zaposlenih,'' so sporočili iz PDP.

Sindikat: Kje bo uprava dobila denar za plače?

Sindikalist Srečko Čater je povedal, da je uprava Vegrada po njegovih informacijah kooperantom družbe, ki so ji dostavljali osnovni gradbeni material in drugo opremo, v podpis poslala pogodbe, ki pri poplačilu terjatev predvidevajo dveletni 50-odstotni moratorij, 30 odstotkov terjatev bi bilo odpisanih, petina terjatev pa bi bila poplačana prihodnje leto.

Čater se ob tem sprašuje, kje bo uprava Vegrada dobila denar za plače 633 delavcem v matični družbi, ki že tri mesece niso dobili plač. Če uprava doslej ni mogla zagotoviti denarja za plače, ga ne bo mogla niti v prihodnje, je prepričan Čater.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maziko
02. 09. 2010 20.39
NE V ZAPOR, NA PRISILNO DELO JO NAJ POŠLJEJO IN NAJ GARA NA MRAZU IN VROČINI 12 UR OB VODI IN KOSU SUHEGA KRUHA IN BREZ PLAČILA.PREMOŽENJE, KI SI GA JE NAGRABLA SE PA NAJ ZAPLENI NJEJ IN NJENI DRUŽINI.
maziko
02. 09. 2010 20.30
ONA JE K.VSEH K.,POBRSKAJTE ŠE PO NJENEM SKUR... ŽIVLJENJU, VERJAMITE, DA JE ZELO PESTRO,
Darko32
20. 08. 2010 11.22
To je taktična prevara HIlde in lastnikov. NAmreč nemogoče, je da bi ona komunicirala z sodiščem brez vednosti lastnikov. Očitno ji takšne lumparije gredo dobro od rok. ŽAl pa je to slika v katero se vpleta tudi sodišče. Ali lahko pričakujemo, da pravna države še funkcionira. Ne ne smemo pričakovati, da se bo na sodišču delila pravica, kajti to je najbolj smešno pričakovanje.
waris
18. 08. 2010 13.40
Ona je lisica vseh lisic..Saj ne morem verjeti, da jo še gledajo na prostosti!!!!!!
alterego
18. 08. 2010 12.30
'Besedi čudno ali nenavadno sta premili' da naši tajkuni kradejo, ni nenavadno, čudno pa je, da še noben ni šel sedet!
tkokot
18. 08. 2010 12.30
Edina rešitev za Hildo je, da jo date čimprej v zapor, ker sicer bo še huje, kot je že. Ona je zelo prebrisana za sebe. Ve kaj dela, država žal ne.
Nicolete
18. 08. 2010 11.01
Končno smo ugotovili, da nihče ni za nič odgovoren, da nihče ni za nič kriv, da nihče nič ne more, da nihče nič ne naredi, da po Sloveniji hodijo in delajo samo Osli. In, da je pravni sistem samo za Kriminalce in Lopove in še to takrat ko nekdo pokliče po telefonu, Zato nihče ne potrebuje ne Občin, Komisij, Inšpektorjev, policije takega skorumpiranega pravosodnega sistema pa sploh ne na koncu tudi države nihče ne potrebuje ker samo zato, da so delavci hlapci je pa res nihče ne potrebuje. Sploh pa takšnih kot so Turk, Kresalova, Pahor in Golubič..
Natasa M
18. 08. 2010 10.57
vredu vas je vse nagnila!
Klemen Poljakovi?
18. 08. 2010 10.23
DOBRO JUTO ODGOVORNI - UPAM, DA STE SE ZBUDILI IN TAKOJ UKREPALI.
Fordylak
18. 08. 2010 10.06
+1
dejte že ta medvedji ksiht sfakat s scene-če bi imel pitolo jo jest pospravm!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SLOVENIASTAN
18. 08. 2010 09.57
bbb910 17.08.2010, 17:13 2 Vidim da me g.Vuksanovič ni razumel.S tem ko sem napisal da ne bo treba nobeni volilni komisiji prebirat glasov,sem mislil da jih bojkotiramo,oz.,da se sploh ne gre na volitve. Stem bi jim volilci pokazal da jih imamo poln kufer,tako levih kot desnih. Aha ,ja tak pa ja , to v bistvu jaz prakticiram ze nekaj časa , tak da se strinjam.
Peter Kralj 1
18. 08. 2010 09.37
Kdaj bodo GOSPE in GOSPODJE spoznali, da morajo tudi oni zpolniti svoje pogodbene obveznosti - ne pa smo "ta mali"?
alterego
18. 08. 2010 09.30
tron318.08.2010, 08:08 2 Nič hudega po sodnem redu, se bo najprej obravnaval predlog za stečaj tistih 40 kazenskih ovadb proti Hildi pa pride nazadnje na vrsto!?
Nicolete
18. 08. 2010 09.04
Vsi so kradli.. vsi bodo nedolžni izpadli...
tron3
18. 08. 2010 08.08
Nič hudega po sodnem redu, se bo najprej obravnaval predlog za stečaj
xte
18. 08. 2010 08.07
Se lepo vidi kako Tovšakova dela vse na svojo roko in ne upošteva nadzornega sveta . Taksni je treba pobrat vse premozenje kar si ga je ustvarila po 1991 letu saj prej je imela samo hišo v Šentilju sedaj pa ima kmetije in in vile na morju v kraju Jadranovo.
Ales Kucej
18. 08. 2010 07.38
Alfe domov si pel Tovšakovo pa nej še tebi vse pokrade pol boš pa drugač govoru
Alojz Železnik 1
18. 08. 2010 03.47
Zanimiva je ta medijska gonja proti Tovšakovi. O Preventu in njegovih lastnikih pa nič. Tudi o Muri pa nič. Pa še bi lahko našteval. Bodo oblastniki sedaj javno zažgali Tovšakovo, da bodo ostali sužnjelastniki ostali skriti?
undertakerslo
18. 08. 2010 01.37
In še nekaj. A je kdo kdaj javno povedal delavcem, da imajo možnost izredne odpovedi delovnega razmerja in odhod na borzo (kjer bodo prejeli vsaj nadomestilo) po 112.členu ZDR - če 3 mesece zaporedoma ne dobijo plače? Vem, da to ni rešitev za čisto vse delavce, vendar vsaj nekateri lahko ta institut uporabijo že danes in ne rabijo čakati na odločitev sodišča.
undertakerslo
18. 08. 2010 01.29
York, dobro napisano. Jst sicer navijam za malo drugačno rešitev, bolj radikalno. Upam, da jo dočakam. Pa nisem zlobna, ampak kar sveta jeza me popade, sploh po takih izjavah, ki jih je ta ženska sposobna- kar potrjuje dejstvo, da "gospa" več ni prištevna. Pa sploh nisem neposredno udeležena. Ne znam si sploh predstavljati, kako je onim, ki pa so. In hkrati se močno čudim, da že nismo dočakali tiste radikalne rešitve.