Gospodarstvo

Mura vse bližje stečaju

Murska Sobota/Portorož, 30. 08. 2009 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker denarja, ki bi ga v Muri nujno potrebovali, ni, se v družbi pripravljajo, da bodo v septembru zmanjšali proizvodnjo.

Vodstvo Slovenske odškodninske družbe (Sod) bo po predvidoma v ponedeljek odločilo, ali obstajajo sinergije med upravo Mure in novim, še neznanim vlagateljem, ki naj bi ponudil določen finančni vložek. "Težko bi rekel, da smo se premalo pogovarjali, drži pa, da je premalo konkretnih dogovorov. Upravni odbor bo imel v ponedeljek verjetno precej težko nalogo. Mi mu želimo predstaviti, kaj je še mogoče rešiti, ne glede na vlagatelje," je dejal prokurist družbe Zdenko Podlesnik.

Mura
Mura FOTO: POP TV

Če dogovora v ponedeljek ne bo, bo v Muri proizvodnja v polnem teku obratovala le še približno dva do tri tedne, potem pa bo za dve tretjini upadla.  "Program bomo oklestili na to, kar je glede na skromna sredstva, ki nam še ostajajo, mogoče," je dejal Podlesnik. "V nekem trenutku se bo celo ustavila, ker bomo del proizvodnje preselili v tehnološko zaključene prostore," je pojasnil Podlesnik. Prostore, kjer s proizvodnjo ne bodo nadaljevali, bodo ponudili za dezinvestiranje lastnikom in bankam.

O identiteti novega vlagatelja Podlesnik v soboto ni želel govoriti. "Ekipa, s katero smo se pogovarjali, ima v primerjavi z Muro zagotovo bistveno večja znanja in izkušnje s področja marketinga v tistih delih Evrope, v katerih Mura ni toliko prisotna," je pojasnil o za zdaj neznanemu vlagatelju.

Kot je še dejal, je vlagatelj v konkretnih zadevah v glavnem sledil predlogu, ki ga je pripravilo vodstvo Mure, sami pa konkretnih odgovorov na svoja vprašanja še niso dobili. "Še vedno nam ni znano, kdo in s čim jamči ter koliko vlaga," je o pogovorih, ki so potekali v zvezi z novim vlagateljem, še dejal Podlesnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brane.magdic@siol.net
31. 08. 2009 09.10
Barabe Muro so zapravili namerno samo zaradi svojih interesov (sebi v žep)za delavce ni nikomur mar.Kje je denar ki ga je država dala?porabili so ga za nagrade in odpravnine svojih direktorjev, ki so se menjavali kot za stavo.delavke so delale za od 280€ pa do350€ na tako normo ki je ni mogoče doseči 12 ur.Tako so vodilni zbijali palče delavcem.Zato je čas da se zapre MURA in se konča to životarjenje delavcev.sramota pa tudi za našo državo ker to podpira.Naj gredo državniki vsaj za 3 mesece delat za Murino plačo, da bodo spoznali kako je težko preživeti 4.člansko družino z Murino plačo.prekleta država da tega ne vidi.
garacacka
31. 08. 2009 00.48
Mura je edino kar imamo še in kar nam lahko nosi zlata jajca ne glede na vse kar se je zgodilo v preteklosti jo je treba podpreti in tisti ki so jo spravili na beraško palico naj vrnejo vse nazaj kar so zagonili. Delavci stradajo, a direktoriji pa žrejo na reprezentanci.
garacacka
31. 08. 2009 00.45
ja meli smo smolo je pač deževalo a vseno bomo ponovili in nekaj prispevali k MURI ponovitev naj bi bila 4.9.09 kar pomeni da bomo povsej verjetnosti gostili MURO in njeno modno revijo v našem lokalu v centru Portoroža Majestic-u. Pač je bilo vreme katastrofa, a mure ne bomo kar tako pustili na cedilu.
Anahi.Fan.
30. 08. 2009 23.43
vlab ne govori tak!!! kaj pa tisti ljudje ki ostanejo brez dela? kaj naj delajo? pa če so že starejši težje dobijo službo na žalost!
vlab
30. 08. 2009 22.14
vsi pametni, vsi zmagovalci... zbogom, Mura. čas je že bil...
demidov6
30. 08. 2009 21.43
men je blo najbol zalostno to da so tako velika tekstilna fabrka pol ti pa grejo iz Alzirije nabavt mikice pa nastemplajo Mura gor pol pa to hocejo prodat ljudem.
Klemen Janeži? 1
30. 08. 2009 21.22
upam da bo res kmal konec te sage z Muro in se bo našel nekdo s kapitalom in znanjem ter naredil Muro tako kot mora biti.. poleg prodaje je pri Muri problem tudi v prevelikih stroških proizvodnje, preslabim sledenjem modnim trendom, slabem vodstvu in organizaciji. Za rešitelja ni dovolj, da naredi zgolj načrt rešitve, potrebno je, da ima izkušnje in povezave ter s tem Muri omogoči višjo prodajo na globalnem trgu.
d899
30. 08. 2009 21.09
sloveniska podjetja imajo toliko kvalitetnih izdelkov iz različnih panog, pa nobenemu vele cenjenemu lastniku ne pride na misel, da bi zaposlovali komercialiste in jih poslali v tujino, da izdelke vrinejo na tuji trg. tko je to v sloveniji, dokler gre gre, potem pa zapri, v stečaj in pokasiraj odpravnino in odprodaj nepremičnine. bavčar-šrot recept.
Boštjan Bukova Drva
30. 08. 2009 21.08
NESPOSOBNA UPRAVA.NI MI JASNO DA IMAJO TAKO DRAGE IZDELKE KI SO CENJENI IN TEGA NE ZNAJO SPRAVITI V PROMET.PROIZVODNJO BI MORALI USMERITI TUDI ZA MLADE.PA PRI CENAH NE BI RABILI TOLIKO PRETIRAVAT.DELAVEC MURE DOBI PLAČILO V VREDNOSTI ENE SRAJCE,ČE JE TO LOGIKA BOG POMAGAJ
kleopatra-1
30. 08. 2009 20.52
ne vem, lahko da razumem narobe, ampak če zaustavljajo proizvodnjo, ker imajo polna skladišča zalog, je problem samo v nekaj dobrih komercialistih, ki bi jih zapodili okrog po svetu in prodali zadeve v dobrih evropskih in svetovnih veleblagovnicah. Vem, da to ni preprosto narediti, se pa da. Kolikor spremljam Muro in njen žalostni propad, se bojim, da je pravzaprav zatajila glavna sila podjetja - to je organizacija prodaje.
fer415
30. 08. 2009 20.42
SRAMOTA ZA UPRAVO DA SE PREDAJA IN MEČE PUŠKO V KORUZO
b77
30. 08. 2009 20.15
orac
30. 08. 2009 19.48
Sedaj so pa že polnoletni, da bi se mogli sami preživet
Bravia
30. 08. 2009 18.32
Mura, adijo :(
Sportman
30. 08. 2009 17.57
Podlesnik naj raje išče nova naročila. Na tržišču ga je več kot dovolj, le (po)iskati ga je treba.