Gospodarstvo

Mura naslednji teden v stečaj

Murska Sobota, 24. 09. 2009 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./V.L./STA
Komentarji
161

Stečajni postopek Mure bo sprožen predvidoma v naslednjem tednu. Katera podjetja iz Murine skupine bodo šla v stečaj, še ni jasno. V vodstvo družbe pa naj bi prišel še nekdanji član uprave, ki je Boss pripeljal v podjetje.

Bojan Starman
Bojan Starman FOTO:

Nemški Hugo Boss je do nadaljnjega ustavil naročila, je za 24ur.com potrdil novi predsednik uprave Bojan Starman. "Dobili smo obvestilo, ampak upamo, da se to ne bo zgodilo, saj močno računamo na tega partnerja še naprej," pravi Starman. "Sedaj bodo stopili v stik z njimi in nadaljevali pogovore," dodaja.

Po Starmanovih besedah je za podjetje najbolj bistveno, ali bodo partnerji obstali. "Kupec mora vsak dan vedeti, kakšno je stanje. Vsaka prekinitev sproži razmišljanje, ali je tu še smiselno tvegati," pravi. Stanje želijo urediti in sporočiti vsem potencialnim partnerjem, kakšen je položaj, da bodo brez skrbi glede svojih vlaganj.

"Upam, da bo takoj, ko se bodo zadeve stabilizirale, ta partner sodeloval naprej in da bomo našli še kakšnega drugega partnerja," je povedal Starman.

Premier Borut Pahor je izrazil upanje, da to ni zadnja beseda tega nemškega partnerja. "Kolikor bo v moči vlade, si bomo prizadevali – ne samo pri tem partnerju, ampak tudi pri drugih, da bo družba Mura in partnerji dobila naročila, da bomo izvedli načrt, ki smo ga imeli z Muro," je dejal predsednik vlade.

Direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je z 12,2 odstotka drugi največji lastnik Mure, Tomaž Kuntarič je povedal, "da to ne pomeni, da je sodelovanje popolnoma prekinil, ampak po moji oceni čaka, kako se bodo stvari razpletle", pravi Kuntarič, ki se na sedežu družbe seznanja s trenutnim stanjem v podjetju.

Tudi danes so delavci ostali doma, saj jim nihče ni povedal, ali bodo delali ali ne. ''Rekel sem jim, naj pridejo, so bile pa neke komande vmes, da ne bi. Počasi poskušamo ugotoviti, katero delo naj se dela, drugače pa se moramo dogovoriti, kako naprej," je dejal Starman.

Krmilo prevzel Starman

Sicer je Starman danes prevzel krmilo Mure. Na novo delovno mesto je prišel že pred sedmo uro. Po njegovem mnenju je v Muri ''dejansko ena čudna situacija''. Kot je povedal za 24ur.com, ljudje ne vedo, kaj bo, zato bo poskušal čim hitreje vse zbrati skupaj, da se bodo dogovorili, kaj bodo delali, kje bodo delali, vključiti pa želi tudi partnerje. ''Zelo efektivno zbiram informacije, da bom lahko ukrepal.'' Starman meni, da ga čaka težka naloga, saj je ''praktično treba začeti znova''.

V vodstvo družbe naj bi poleg Starmana prišel še Milan Mörec, nekdanji član uprave, ki je po Kuntaričevih besedah Boss pripeljal v Muro. Tako so se za zagotovitev sodelovanja z nemško družbo odločili, da bo Mörec poleg Starmana vstopil v vodstveno strukturo Mure.

Protest Murinih delavcev-3
Protest Murinih delavcev-3 FOTO: POP TV

Mura v stečaj

Stečajni postopek Mure bo sprožen predvidoma v naslednjem tednu, je po srečanju s Starmanom povedal direktor Kuntarič, saj da stvari zaenkrat še niso dovolj dobro pripravljene.

Po načrtu naj bi šla Mura v stečaj, proizvodnjo pa bi nato ohranili v 'zdravem jedru', Murini hčerinski družbi Mura in partnerji, kjer med drugim šivajo za družbo Hugo Boss, pri čemer naj bi Sod z garancijami za izvedbo poslov zagotovil nadaljevanje proizvodnje.

Predaja poslov Starmanu je bila po Kuntaričevih besedah slabo pripravljena, saj dokumenti niso bili ustrezno pripravljeni. Starman tudi ni bil obveščen o sporočilu nemške družbe Hugo Boss, da ustavlja dobavo materiala.

Starman je še dejal, da stvari glede stečajnega postopka še niso dokončane, da pa je "bolj ali manj jasno, da se bo na mrtvih podjetjih izpeljal stečajni postopek, da se bo lahko nadaljevalo na novem jedru". Tako še ni jasno, katera podjetja iz Murine skupine bodo šla v stečaj, saj Starman še nima vseh podatkov iz bilanc teh podjetij, po katerih bo ugotovil, ali so podani razlogi za stečaj ali ne.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
25. 09. 2009 11.35
Država na kolenih? Ni potrebno biti ekonomist da to ugotoviš. Imamo predrago državno upravo, čez 200 občin, vojsko, ki se ukvarja z "čudnimi nakupi" itd. Predlog: razpustiti vojsko, ter jo na novo organizirati, med tem česom cca 3 mesece zaprositi NATO za zaščito. Razpustiti 30% občin, 30% državnih uslužbencev odpustiti, razformirati državne železnice, ter tajkunom naložiti povračila iz osebnega premoženja zavoženega gospodarstva, političnoi i kazenskon pa politike Kar sem tu navedel, bi znal tudi ekonomsko opravičiti in zagovarjati. Na pogled je to radikalna smer, je kakšna boljša?.
lola_20
25. 09. 2009 09.38
j8g: tam dela sploh ni!! tak da nimajo kaj iskat. pa četudi...dela sploh ne dobijo!!!!! cccccccccc
Black_Panter@mailinator.com
25. 09. 2009 08.32
ti samo briši
karlek
25. 09. 2009 08.17
Sej Stramanu ne rabite plčaat je že župan v Žireh, dobra kombinacija ni kaj, njabolj bi blo da bi kar Cvikla tja poslali, ta bi vse zrihtu.
karlek
25. 09. 2009 07.32
Ja kje pa je strašni penzionist, ki je vse to zakuhal, a on pa ne bo v upravi?
ateistek1
25. 09. 2009 03.40
No, končno. Ne bo prva ne zadnja, ki jo je uničila cenejša delovna sila s Kitajske.
rosenstolz
25. 09. 2009 00.41
-1
V vodstvo družbe naj bi poleg Starmana prišel še Milan Mörec, nekdanji član uprave, ki je po Kuntaričevih besedah Boss pripeljal v Muro. Mörec ? ? ? zločinec se stalno vrača na kraj zločina ! ? Vse kaže da je na muri še kaj za dobit ali pa je morda kaj nazaj prinesel ? ? ?
cosmoss
25. 09. 2009 00.30
Ja kot zgleda bo jih nažalost res ostalo veliko BOSSIH na cesti,ker več zaradi izgube službe ne bodo imeli denarja da bi si kupili čevlje.
jaka
25. 09. 2009 00.00
Starman naj bo plačan iz dobička, ki ga bo ustvaril iz Mure! Najbrž od drugje, kot od dobička prihodek ne pride, enako pa velja tudi za delavce: če ni dela, učinkov dela, plačane realizacije in za povrhu dobrega vodstva v firmi, potem zmanjka za plače.
am_staff
24. 09. 2009 23.41
bravo slovenija....zapravli ste še eno slovensko firmo, ki je v svetu nekaj pomenla....
jaka
24. 09. 2009 23.39
Ljudje, ki so delali oz. bili zaposleni v Muri, so že vsa ta leta gledali, kaj se z njihovim podjetjem dogaja. Rekel ni nihče nič. Da bi se samoiniciativno kdo kaj novega naučil, da nebi bil odvisen od propadlega podjetja, ne. Sedaj, ko pa se zapirajo vrata pa vsi kar na ulice in transparente v roke. Vsi bi morali dobiti namesto plač, ki bi šle iz proračuna napotnico za izobraževanje. Narobe je, da daš lačnemu sendvič v roke. Nauči ga peči kruh in ujeti zajca, pa nebo nikdar več lačen.
b77
24. 09. 2009 22.55
j8g
24. 09. 2009 22.39
Dragi ljudje, zakaj bi moral jaz, ki sam delam za ne preveč velik denar, dajati za ljudi, ki se jim pač ne ljubi iskati služb in raje visijo pred Muro in delajo škodo ( stavkajo, s tem so pregnali še zadnjo resno stranko). Mislim, da je bilo v 10-ih letih dovolj pomoči države in da naj se ljudje spoprijaznijo, da Mure ni več.
rutta
24. 09. 2009 22.31
Ste zdaj zadovoljni z izidom svoje stavke? Zdaj so še službe tistih, ki bi jih lahko imeli, pod vprašajem. Bravo! Mislim ...
zovec123
24. 09. 2009 22.24
SDS-MAFIJA Mater maš čas in voljo!
SDS-MAFIJA
24. 09. 2009 22.23
400€ jim je bilo malo,sedaj ne bodo imeli nič,dvakrat smo jih reševali in ni pomoči...stečaj ljudi pa na cesto zmetat...
SDS-MAFIJA
24. 09. 2009 22.03
ne vem zakaj bi bila resnica provokacija...
1 2 1
24. 09. 2009 21.52
SDS-MAFIJA-dej nehaj že provocerat slovenski narod,si hujši kot udbaški provokatorji v najhujših časih komunizma
escapist
24. 09. 2009 21.41
žalostno samo to lahko rečem
tigrica2008
24. 09. 2009 21.37
SDS-MAFIJA 24.09.2009, 21:19 2 že podatek,da jih je vsaj 10 lobitalo pri fincih,pa smo dobili oklepnike brez koles in motorja nekaj pove o naši državici......še bolj bosa je,ko naredijo neko kliniko ne morejo peljati postelje čez vrata,ker so preozka..halo...... ---- preozka vrata pa so napravili zanalšč, ne? saj to že vemo, kako gre... da so lahko potem nabavili/prodali dražje postelje izvenstandardnih mer... to so vse naveze gradbeno-zdravstvene mafije - projektant-dobavitelj opreme-gradbinec, to je zmagovalna kombinacija