Gospodarstvo

Mure za 4,6 milijona noče kupiti nihče, v njeni srbski podružnici pa gladovno stavkajo

Murska Sobota, 28. 10. 2014 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav stečajni upravitelj Aha Mure zagotavlja, da je potencialnih kupcev za zdravi del Mure veliko, na prvi dražbi ni bilo prav nobenega. Čakali naj bi na nižjo ceno. Medtem v srbski podružnici družbe gladovno stavkajo.

Mura
Mura FOTO: POP TV

Na današnji prvi dražbi zdravega jedra Aha Mure v stečaju kot delujoče celote s 456 zaposlenimi, za katero je bila izklicna cena 4,6 milijona evrov, ni bilo kupca. Druga dražba bo predvidoma januarja, cena pa bi lahko bila likvidacijska, torej za tretjino nižja.

Za dražbo nepremičnega in premičnega premoženja Aha Mure v stečaju - naprodaj so poslovna cona, stroji in oprema, zavarovana blagovna znamka Mura ter nezavarovana blagovna znamka eMura - ni nihče vplačal varščine, niti se udeležil dražbe. Po besedah stečajnega upravitelja Steva Radovanovića je bilo zanimanje za nakup precejšnje, vendar je šlo bolj za zbiranje informacij o cenitvah in dokazilih, kupci pa čakajo na znižanje cene.

Morebitnih kupcev, ki sicer prek posrednikov prihajajo predvsem iz arabskega sveta, Kitajske in Francije, ne zanimajo zemljišča, pač pa nadaljevanje proizvodnje, saj ima Mura zelo dobre reference, je povedal Radovanović in potrdil, da imajo v podjetju dovolj dela za do konca januarja, nekaj pa tudi že za naprej, in to brez naročil nemškega partnerja Huga Bossa, za katerega so kolekcije končali 15. septembra, nakar je prekinil sodelovanje. Radovanović meni, da ta odločitev ni dokončna.

Hugo Boss je prekinil sodelovanje z Aha Muro, ker ta ni izpolnila zahtev za posodobitev Murine hčerinske družbe Prvi maj v srbskem Pirotu.

Radovanović predvideva, da bodo tam uvedli stečaj, vendar v obliki prestrukturiranja, ker je to v Srbiji drugače kot v Sloveniji. To pomeni, da bi prilagodili število zaposlenih in nadaljevali proizvodnjo, podobno kot so to storili v Muski Soboti, vendar mora to predlagati srbska vlada, ki je družbi odobrila subvencijo v višini 6,6, milijona evrov.

Lastnica Aha Mure Mojca Lukančič je po Radovanovićevih besedah od tega izrabila le eno tranšo oz. okoli 1,7 milijona evrov za obratna sredstva, ni pa porabila denarja za posodobitev tovarne, sicer pa je tudi tam predlagala dokapitalizacijo, vendar se potem ni zgodilo nič.

Če bi Hugo Boss, ki o nakupu tovarne ne želi niti slišati, spet sodeloval z Aha Muro, bi to v Murski Soboti zagotovilo 100 novih delovnih mest, v Pirotu pa okoli 300.

Gladovno stavkajo

V družbi Prvi maj se medtem nadaljuje stavka, ki so jo v tovarni s 1300 zaposlenimi začeli prejšnji mesec. V ponedeljek so stavko zaostrili. Od sprva 17 gladovno stavkajočih jih je danes še 16. Eden je namreč zaradi zdravstvenih razlogov to obliko protesta opustil.

Po besedah sindikalnega predstavnika Vladice Marinkovića so jih zaradi stavke že kontaktirali tudi predstavniki srbskega gospodarskega ministrstva in občine Pirot ter jim pojasnili, da se išče rešitev za obstoj tovarne in ohranitev delovnih mest.

Zaposleni v Prvem maju že tri mesece niso prejeli plač. Od pristojnih zato zahtevajo aktivnejše reševanje tovarne.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skorumpiranpolitik
28. 10. 2014 18.11
+14
Jst jo kupim za 4,6 milijona, če mi da država 7 milijonov subvencij. Vsaj tako je biolo do sedaj!
galiot
28. 10. 2014 16.17
+20
Kakšna lastnica ,navadna prevarantka ....
srebrnibreg
28. 10. 2014 15.37
+8
Iz Srbije naj vrnejo nazaj kar je lastnica iz Mure tja prešvercala pa potem naj stavkajo.